خوراکي هاي مفيد و غيرمفيد براي مبتلايان به آرتريت
خراسان - مورخ سهشنبه 1392/10/17 شماره انتشار 18593
نويسنده: عليرضا
<< >>
بعضي از محققان مي گويند اگرچه موادغذايي در درمان آرتريت تأثيرچنداني ندارد اما مي تواند درد آن را کمتر کند. مبتلايان به اين بيماري مي توانند با ايجاد تغييراتي در برنامه غذايي شان با اين بيماري کنار بيايند، به نقل از سايت «Readers Digest»، برنامه غذايي سرشار از برخي مواد مغذي و پرهيز از مصرف برخي مواد غذايي، علاوه بر حفظ سلامت بدن باعث کاهش وزن نيز مي شود. وزن اضافه به ويژه در ناحيه دور کمر، روي مفصل ها فشار وارد مي کند.
غذاهاي مفيد
ماهي هاي چرب از جمله سالمون، ساردين يا هر نوع ماده غذايي حاوي اسيد چرب امگا ۳ مانند گردو، دانه سويا، دانه کتان، روغن کانولا و تخمه کدو:امگا۳ ميزان توليد ماده شيميايي را که باعث تشديد التهاب مي شود، کاهش مي دهد و مانع از فعاليت آنزيم هايي مي شود که التهاب را تشديد مي کند.ماهي چرب نيز حاوي ويتامين D است که درکاهش درد و ورم مؤثراست.
مقدار مصرف: حداقل يک گرم امگا ۳ به برنامه غذايي خود اضافه کنيد. به عنوان مثال هر ۱۱۲۰ گرم ماهي سالمون حاوي 1.5 گرم امگا ۳ است. مي توانيد يک چهارم پيمانه گردو يا ۲ قاشق غذاخوري دانه کتان به غذاي خود اضافه کنيد. روزهايي که امگا۳ مصرف نمي کنيد با خوردن روزي ۲ ليوان شير کم چرب، ميزان دريافت ويتامين ها را در بدن خود افزايش دهيد.با قرار گرفتن در معرض نور خورشيد به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقيقه، ويتامين D در بدن ساخته مي شود.
روغن زيتون:اين روغن حاوي ماده اي است که واکنش آنزيم هاي التهابي را کاهش مي دهد. حدود ۳ قاشق غذاخوري روغن زيتون همانند يک دهم دوز پروفن عمل مي کند. اگرچه شايد اين مقدار زياد به نظر نيايد اما تغييرات جزئي غذايي با هم نتيجه مي دهد. از آن جا که هر يک قاشق غذاخوري روغن زيتون حاوي حدود ۱۱۹ کالري است، در مصرف آن تعادل را رعايت کنيد.
مقدار مصرف: روزي يک قاشق غذاخوري.
فلفل دلمه اي، مرکبات و مواد غذايي ديگر حاوي ويتامين C :ويتامين C از کلاژن ها محافظت مي کند. کلاژن نيز بخش عمده غضروف ها را تشکيل مي دهد.
مقدار مصرف:روزي ۲۰۰ تا ۵۰۰ ميلي گرم ويتامين C کافي است. يک پرتقال و يک پيمانه کلم بروکلي حاوي ۲۰۰ ميلي گرم ويتامين C است. سعي کنيد به جاي مصرف مکمل ها از مواد غذايي استفاده کنيد. موادغذايي سرشار از ويتامين C حاوي موادمغذي ديگري نيز هست که نمي توان از مکمل هاي ويتامين Cبه دست آورد. به عنوان مثال کلم بروکلي و گل کلم حاوي ماده شيميايي به نام ايندول- ۳- کاربينول است که از بدن در برابر برخي سرطان ها از جمله سرطان سينه محافظت مي کند.
پياز و تره فرنگي:اين دو ماده غذايي حاوي کورستين (نوعي آنتي اکسيدان) است که همانند آسپرين و پروفن از بروز ماده شيميايي ملتهب کننده پيشگيري مي کند. گوجه مينياتوري و سيب نيز سرشار از کورستين است.
مقدار مصرف:روزي نصف پيمانه مواد غذايي غني از کورستين مصرف کنيد.
گيلاس ترش:نتايج بررسي ها نشان مي دهد برنامه غذايي غني از گيلاس ترش التهاب را در نمونه هاي آزمايشگاهي ۵۰ درصد کاهش مي دهد. نتايج بررسي ديگري نيز نشان مي دهد، مصرف قرص گيلاس به مدت ۸ هفته باعث بهبود ۲۰ درصدي درد مبتلايان به آرتريت مي شود. آنتوسيانين موجود در گيلاس ، انگور و شاه توت التهاب را کاهش مي دهد.
مقدار مصرف: روزي نصف پيمانه
چاي سبز:آنتي اکسيدان هاي موجود در چاي سبز، شدت آرتريت را کاهش مي دهد. اپيگالوکتامين گاليت (EGCG) در چاي سبز توليد ماده التهابي در بدن را که باعث آسيب ديدگي مفصل مي شود، کاهش مي دهد.
ميزان مصرف:روزي ۳ تا ۴ فنجان
موادغذايي مضر براي مبتلايان به آرتريت
گوشت قرمز: (به ويژه اگر نقرس داريد) نقرس بر اثر تجمع اسيد اوريک به وجود مي آيد اين کريستال هاي دردناک در مفصل ها رسوب مي کند.پورين، گوشت قرمز و لبنيات پرچرب به اسيد اوريک تبديل مي شود. مصرف جگر، مغز، کليه و گوشت گوساله يا بره به مبتلايان به نقرس توصيه نمي شود.
جايگزين: در مبتلايان بيش از ۱۶۸ گرم گوشت بدون چربي، ماهي يا طيور مصرف نشود. براي تأمين پروتئين مورد نياز از گياهاني مانند لوبيا استفاده کنيد. منيزيم موجود در لوبيا باعث شل شدن عضله مي شود و کلسيم موجود در آن در رشد استخوان موثر است.
روغن هاي دانه سويا، ذرت، آفتابگردان و گلرنگ:اين مواد سرشار از اسيد چرب امگا ۶ است که باعث افزايش التهاب مي شود.
جايگزين: روغن زيتون يا روغن مغزهاي ديگر.
قند:نتايج بررسي ها حاکي از آن است که قند باعث افزايش التهاب مي شود.اين ماده مي تواند براي مبتلايان به آرتريت که دچار خستگي مفرط مي شوند، مضر باشد. از آن جا که قند سرشار از کالري است، باعث افزايش وزن مي شود که در پي آن به مفاصل فشار زيادي وارد مي شود.جايگزين: سعي کنيد از شيريني هاي طبيعي مانند ميوه ها استفاده کنيد.
http://www.khorasannews.com/News.asp...=17&id=5526846
علاقه مندی ها (Bookmarks)