سنتز کمپلکس های کبالت
مهمترین کانی کبالت ، اسمالتیت CoAs2 و کبالتیت CoAsSمی باشد. پتانسیل استاندارد الکترود Co / Co2+ 277/0- است ولی از نظر شیمیایی نسبتا غیر فعال است. مستقیما با هیدروژن یا ازت ترکیب نمی شودکبالت در درجات حرارت بالا با اکسیژن هوا و بخار آب ترکیب می شود و CoO می دهد.
سه اکسید کبالت CoO ، Co2O3 و Co3O4 از کبالت شناخته شده است.
اکسید کبالت(II)( CoO) از حرارت دادن هیدروکسید کبالت (II) به دست می آید. جامدی به رنگ سبز زیتونی است و ساختمان نمک طعام دارد.
اکسید کبالت (III) (Co2O3) از حرارت دادن ملایم نیترات کبالت (II) به صورت پودر سیاه رنگ به دست می آید.
کمپلکسهای کبالت (II)
کمپلکسهایی مانند [Co(NO3)6]-4 هشت وجهی و [Co(NO3)4]-2 چهار وجهی وجود دارد.
کمپلکسهای کبالت (III)
تمامی کمپلکسهای کبالت (III) هشت وجهی هستند. کمپلکسهای یونی [Co(NH3)6]+3 ، [Co(CN)6]-3 و [Co(NH3)5Cl]+2دیا مغناطیس هستند(هیبریداسیون d2sp3 ) کمپلکس [CoF6]-3 پارامغناطیس (هیبریداسیون sp3d2) است و چهار الکترون منفرد دارد
واکنش های یون کبالت II
COCL2+NAOH→CI (OH) CL+NaCL
2CO (OH) 2+H2O2→2CO (OH) 3
4CO (OH) 2+O2+2H2O2→4CO (OH) 3
2. اثرمحلول آمونیاک:
مانند سود،ابتدا رسوب آبی رنگ،(کمی متمایل به سبز) میدهد.این رسوب در اضافی آمونیاک غلیظ حل شده وکمپلکس آمونیاکی کبالتΙΙ
به رنگ زرد مایل به قهوه ای تولید می کند.این کمپلکس در حضور آب اکسیژنه به کمپلکس آمونیاکی کبالتΙΙ قرمز رنگ،اکسید میشود.
COCL2+NH3+H2O→CO (OH) CL+NH4CL
CO (OH) CL+6NH3→ [CO (NH3] (OH) CL
3. اثر محلول نیتریت پتاسیم:
اگر به یک محلول نسبتاً غلیظ نمک کبالت، که توسط اسید استیک، اسیدی شده، نمک نیتریت پتاسیم خشک اضافه کنید، رسوب پتاسیم کبالتی نیتریت (پتاسیم هگزا نیتریتر کبالتIII)حاصل می شود. اگر به جای نیتریت پتاسیم از نیتریت سدیم استفاده شود، کمپلکس حاصله با +Na رسوب نمی دهد، بلکه به صورت محلول باقی میماند.(این آزمایش را برای تشخیص یون پتاسیم از سدیم میتوان استفاده کرد.)
COCL2+7NaNO2+2CH3COOH→ [CO (NO2)6] Na3+NO+H2O+2NaCH3COO
4. اثر محلول تیوسیانات پتاسیم:
کمپلکس آبی رنگ چهار لیگاندی کبالتll، حاصل می شود.(از محلول غلیظ کبالتll وهمچنین حضور کافی تیوسیانات) این کمپلکس به وسیله ی الکل آمیلیک قابل استخراج می باشد وبه صورت یک لایه ی آبی رنگ قابل تشخیص است
. CoCL2+4KCNS→ [Co (CNS) 4] K2+2KCl
علاقه مندی ها (Bookmarks)