بازی با لِگو یکی از سرگرمیهای بچههای دهه ۶۰ بود، نمیدانم حالا با این همه وسایل سرگرمی، به چه میزان بچههای امروزی از لگو استفاده میکنند، اما به آن زمان که برمیگردم، میبینم لگو یکی از محبوبترین بازیهای من بود.متأسفانه آن زمان محدودیت عمده من در عملی کردن خیالپردازیهایم کمبود قطعات لگو بود، مشکل دوم هم این بود که با شروع جنگ عملا لگو با کیفیت خوب، پیدا نمیشد و لگوهایی که با پلاستیک بازیافتی کمکیفیت تولید میشدند بعد از چند بار استفاده و بازی میشکستند و نمیشد با آنها حجمهای پیچیده درست کرد.حجمهایی که دوست داشتم بسازم، کشتی و زیردریایی بود و گاهی در این اسباببازی اتاقک مخفیای درست میکردم و با پنهان کردن اسکناسی در آن کلی صفا میکردم!اما آرزوی دیرینه من در آن هنگام ساختن یک کتابخانه کوچک با لگو بود، کتابخانهای که حالا هم دوست دارم اگر بشود، روزی بسازم.در آن زمان پدرم میگفت که گرچه لگو کم داری، اما عملا لگوها که من آن زمان فقط با لفظ آجر از آنها یاد می کردم، مقاومتی برای این کار ندارند، من کاملا شک داشتم.این آرزوی قدیمی تا قریب با دو دهه بعد در پستوی ذهنم ماند و تازه این زمان متوجه شدم که لگو اصلا یک بازی کودکانه نیست و ساختن حجمها و اشیا، کلی بین گیکها و حتی هنرمندان طرفدار دارد.شاید برای شمار قابل توجهی از شما این پست جالب نباشد و نشان از ذهن بیکار نگارنده این سطور داشته باشد، اما پستی که امروز در سایت boingboing خواندم از جهات مختلف برای من جالب بود.در سایت اجتماعی Reddit یک سالی بود که کاربران بحث میکردند که به صورت نظری چند لگو را میتوان روی هم چید تا زمانی که لگوی زیرین، زیر بار فشار لگوهای بالایی له شود.سرانجام شخصی پیدا شد که به این پرسش پاسخ دهد، این شخص دکتر یان جانستون بود، او یک لگوی ۲ در ۲ برداشت و با آزمایش فشار هیدرولیک، سعی کرد، میزان مقاومت آن را مشخص کند. آزمایش او نشان داد که لگوی ۲ در ۲ی روتین، توان تحمل حدود ۴ هزار نیوتون نیرو را دارد. این میزان فشار معادل فشار ۴۳۲ کیلوگرم است.حالا اگر این وزن کل را تقسیم بر وزن یک لگو که ۱٫۱۵۲ گرم است، بگنید، عدد ۳۷۵ هزار به دست میآید. این عدد را اگر ضرب در ارتفاع یک لگو کنید، عدد ۳۵۹۱ متر به دست میآید.بله! خیلی عجیب است ولی به صورت نظری میشود یک برج به ارتفاع ۳۵۹۱ متر با لگوها داشت!خب، مشخص است که است که این محاسبه خیلی سادهانگارانه انجام شده است. برای فهمیدن اینکه عملا چنین چیزی ممکن نیست، لازم نیست که یک مهندس باشید، انحراف کمی از مرکز باعث سقوط کل برج خواهد شد و اندک نسیمی نیز!اما کامنتهای سایت boingboing هم جالبند، مثلا یکی نوشته است که در این محاسبه لحاظ نشده است که در بالای برج، میزان نیروی گرانش یک دهم درصد از پایین آن کمتر است و بنابراین میتوان برج را پنج دهم درصد بالاتر هم برد!اما یک خواننده هم پیدا شده و گفته چرا محاسبه نکنیم که ارتفاع یک زیگورات از لگو (با فرض متلاشی نشدن لگوهای ردیف زیری) میتواند چقدر باشد، در چنین زیگوراتی، در رأس فقط یک لگو داریم، در ردیف دوم از بالا ۴ تا، در ردیف سوم، ۹ تا و …او محاسبه کرده است که در صورت ساخت یک زیگورات، میتوان از ۱٫۱۲۵ میلیون لگو استفاده کرد و ارتفاع سازه را سه برابر بیشتر کرد!اما در عالم واقع، اخبار متعددی در مورد رکورد ساخت برج لگویی در اینترنت منتشر شده است که بر اساس آنها: برزیلیها در سال ۲۰۱۱ با ساخت بک لگوی بند به طول ۳۰ متر با استفاده از پانصد هزار لگو، رکورد دنیا را شکستند. اما در ماه می امسال، چهار هزار کودک کره جنوبی با استفاده از پنجاه هزار لگو، ارتفاع برجی لگویی را به ۳۱٫۹ متر رساندند. (+) بر اساس یک خبر دیگر بلندترین برج لگویی در پراگ ساخته شده است و ۳۲٫۵ متر ارتفاع دارد.
علاقه مندی ها (Bookmarks)