شرم شازده ماهان روی سکوی جهانی
باغ شاهزاده ماهان بر سکوی جهانی ایستاده اما گویا این موضوع را نه مسئولان بهدرستی درک کردهاند نه برخی افراد که به ریختن زباله مبادرت میورزند. بازدیدکنندگانی که از این باغ تاریخی دیدن کردهاند، وضعیت نگهداری و رسیدگی را اسفناک توصیف میکنند.
اوج افتخار یک اثر زمانی است که به ثبت جهانی میرسد. در آن صورت تمام شرایط برای اثر منتخب مهیا میشود. باغ شاهزاده ماهان یکی از 9 باغ منحصر بفرد کشور است که ششم تیر امسال در سی و پنجمین اجلاس کمیته جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید. با این حال شرایط نگهداری آن نهتنها از استانداردهای جهانی بیبهره است که حتی در سطح بومی هم به آن پرداخته نمیشود.
«علیرضا صادقی امیری» دبیر انجمن جوانان سپید پارس در اینباره به CHN میگوید:هفته گذشته بههمراه یکی از کارشناسان میراثفرهنگی باغ شاهزاده ماهان شدیم اما در این بازدید متوجه شدیم که هیچگونه مدیریت و نظارتی در جهت حفظ و نگهداری اثر و همچنین ارائه خدمات به گردشگران وجود ندارد،
بهگفته این فعال میراثفرهنگی، این بناها صرفا تبدیل به مکانی برای خرید بلیط و گشت و گذار بی برنامه گردشگران و یا پارکی جهت گذران اوقات بیکاری خانواده ها شده، از سوی دیگر شرایط نگهداری این اثر جهانی تا اندازهای نابسمان است که این پرسش به ذهن بازدید کننده داخلی و خارجی متبادر میشود آیا این مکان دارای مدیریت و ارزش تاریخی است؟
وی تاکید دارد که فضای بیرونی و ورودی باغ "شازده ماهان" که یکی از چند باغ زنده ایرانی است که در فهرست آثار جهانی به رسیده اما گردشگر ان به محض ورود به مشاهده محوطه بیرونی باغ با صحنه بساط دست فروشانی مواجه میشوند که در حال فروش مواد خوراکی ، تنقلات و اسباب بازی های چینی هستند.
این درحالی است که حجم بسیاری از زباله و آشغال های رها شده در کنار درختان و جویهای روان نشان از عدم رسیدگی و نبود نیروی خدماتی میدهد. در طول مسیر بازدید به سمت "عمارت اصلی و شتر گلویی" مگر چند تابلوی شیک و زیبا از سوی بسیج اداره کل میراث استان مبنی بر رعایت حجاب، هیچ بروشور و یا تابلویی برای اطلاعرسانی گردشگران دیده نمیشود.
امیری میگوید: وضعیت لایروبی حوضچه و چشمهها نیز از شرایط مطلوبی برخوردار نیست بگونهای که آب حوضچهها گلآلود و تیره شدهاند در این میان بنای عمارت اصلی تبدیل به فروشگاه صنایع دستی شده است که اقدامی مثبت است اما روش نگاهداری بنا از سوی فروشندگان و ارائه محصولات از کیفیت بسیار پایینی برخوردار است.
اشکوب زیرین عمارت اصلی که بازدیدکنندگان به آسانی به آنجا دسترسی دارند تبدیل به انبار وسایل کهنه و قدیمی و محلی برای ریختن زباله شده، امیری اشاره به بناهای دیگر این باغ میکند که یاتبدیل به بخش اداری شده یا به رستوران و کافی شاپ تغییر کاربری داده اند.
هرچند به گفته این فعال تغییر کاربری فینفسه اتفاق بدی نیست اما مشروط به آنکه روشهای نگهداری و اصول حفاظتی و منظر فرهنگی-تاریخی اثر حفظ شود. نه اینکه تنها بهدلیل تفکر تجاری و کسب درآمد به افراد غیرکاردان واگذار شود.
درحالحاضر موارد یاد شده در این مکان این اثر میراث جهانی را به پارکی جهت گذران اوقات بیکاری خانوادهها تبدیل کرده بهطوریکه بازدید کنندگان پس از صرف خوراکی و نوشیدنی، مازاد آن را در آبهای روان و یا باغچهها رها میکنند،
علاقه مندی ها (Bookmarks)