تبریز- پژوهشگران دانشگاه تبریز موفق به شناسایی یک گیاه به عنوان منبع جدیدی برای استخراج روغن مصرفی خوراکی شدند. سیدجلال طباطبایی، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز روز دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت: براساس مطالعات انجام شده، این گیاه ناشناخته که یک علف هرز به نام خرفه می باشد، می تواند منبع مناسبی برای تامین روغن خوراکی با دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع به خصوص امگا-‪ ۳‬باشد.
وی، با بیان اینکه این گیاه با نام علمی ‪ Protulaca Oleracea‬از تیره پرتولاکاسه می باشد، افزود: تحقیقات انجام شده روی این گیاه نشان داد که می توان حدود ‪ ۲۰‬درصد روغن از بذور و حدود ‪ ۰/۵‬درصد روغن خوراکی با ارزش غذایی بسیار بالا از برگ های تر آن استحصال کرد.
طباطبایی با اشاره به کیفیت روغن استحصالی از گیاه خرفه اظهارداشت: حدود ‪ ۷۰‬درصد از اسیدهای چرب این گیاه غیراشباع و حدود ‪ ۵۰‬درصد از اسیدهای چرب غیراشباع آن امگا-‪ ۳‬است.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز با بیان اینکه استفاده از اسیدهای چرب غیراشباع نقش مهمی در سلامت انسان دارد، گفت: روغن های استحصالی از منابع گیاهی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع شده هستند که امروزه از گیاهانی مانند بادام زمینی، کلزا، آفتابگردان، ذرت و هسته انگور استخراج می شوند.
به گفته وی، بر اساس نتایج این تحقیقات، می توان برای تولید صنعتی روغن خوراکی از گیاه خرفه استفاده کرد.
مجری این طرح پژوهشی با اشاره به اینکه گیاه خرفه در لیست گیاهان خوراکی قرار ندارد، خاطر نشان کرد: خرفه تنها گیاه شناخته شده تا به امروز است که بخش رویشی آن دارای روغن بوده و قابلیت رشد در مناطق مختلف جهان از جمله کشورهای ایران، چین، مصر و جنوب اروپا را دارد.
طباطبایی افزود: ارزش غذایی خرفه در مقایسه با بعضی سبزی های موجود بسیار بالاست، بنابراین به عنوان یک سبزی جدید می توان از آن به صورت تازه خوری و یا خشک شده آن استفاده کرد، تازه خوری آن به صورت سبزی، اضافه کردن چند گرم از برگ های تازه آن به سالاد یا ماست توصیه می شود.
وی با بیان اینکه این گیاه علاوه بر اسیدهای چرب غیراشباع، حاوی مقادیر زیادی منیزیوم، پتاسیم و ویتامین ‪ C‬است، افزود: گیاه خرفه در اکثر نقاط ایران به صورت خودرو رشد می کند و در برخی نقاط به عنوان سبزی برای سوپ و یا آش استفاده می شود ولی استفاده همگانی ندارد.
طباطبایی با اشاره به اهمیت تولید روغن خوراکی در کشور اظهارداشت: قسمت عمده روغن مصرفی ایران وارداتی است که هزینه بسیار سنگینی را برای کشور اعمال می کند.
وی با اشاره به ویژگی های خاص این گیاه که قابلیت رشد در زمین های خشک و شور را دارد، خاطر نشان کرد: با توجه به محدودیت منابع آب و اینکه ایران زمین های خشک و شور زیادی دارد، توسعه کشت صنعتی این گیاه و استخراج روغن خوراکی از آن می تواند در رفع مشکلات این بخش موثر باشد.
طباطبایی با بیان اینکه این گیاه علاوه بر تغذیه انسان می تواند به عنوان مکمل غذایی برای تعذیه دام و طیور همچنین تهیه قرص اسیدهای چرب امگا ‪۳‬ نیز استفاده شود، افزود: کشت این محصول علاوه بر کمک به خودکفایی در زمینه واردات روغن می تواند در اصلاح اراضی شور و بایر نیز موثر باشد.
بر پایه همین گزارش، نتایج این تحقیقات که در اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی به ثبت رسیده طی مدت ‪ ۲۴‬ماه و با همکاری صدیف آزادفرد استادیار علوم صنایع غذائی و لیلا ناصری دانشجوی دوره دکترا در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به انجام رسیده است.

لینک اصلی