مرزه
گیاهی است علفی ، معطر و پایا از تیره نعناع ، شاخه ها متعدد ، برگ ها سبز خاکستری ، باریک و نوع تیز ، گل ها کوچک سفید و آبی مایل به بنفش ، به شکل گل آذین 2-8 تایی و ارتفاع ساقه گلدار آن حدود 20 تا 50 سانتیمتر است . این گیاه اغلب به عنوان سبزی خوردنی کاشته می شود و مورد توجه زنبور عسل می باشد .
قسمت مورد استفاده : سرشاخه های گلدار ، برگ ، گل
ترکیبات مورد استفاده : تانن ، مواد چربی ، قندهای مختلف ، اسانس ( حاوی کارواکرول و پاراسیمن ) ترکیبات فنلی و ...
موارد استفاده : مرزه در طب سنتی گیاهی است گرم و خشک و به عنوان مدر ، بادشکن ، اشتها آور ، مسکن درد دندان ، محرک قوه باه ، مقوی معده ، خلط آور ، دافع سنگ کلیه و مجاری ادرار ، ضد اسپاسم عضلات صاف ، قابض ، مفید برای اسهال ، تنگی نفس و سرفه و ضد انگل کاربرد دارد . در استعمال خارجی ، لوسیون آن بر روی زخم های مقاوم به درمان مؤثر است .
مقدار مصرف : جوشانده 100 گرم گیاه مرزه در نیم لیتر آب ، روزانه به مدت 5 روز مورد استفاده قرار می گیرد . عرق مرزه نیز به مقدار نصف لیوان مخلوط ، با نصف لیوان آب مصرف می شود .
منبع : گیاهان دارویی و معطر کوهستانی
نوشته
زیبا درخشان
دکتر محمد شاهقلی
علاقه مندی ها (Bookmarks)