تصویر زیر با عنوان وضعیت ناامنی غذایی جهان در ۲۰۱۲ از صفحه گرسنگی وبسایت FAO گرفته شده است که بر اساس آن در سال ۲۰۱۲، از حدود ۷ میلیارد نفر جمعیت کره زمین، ۸۷۰ میلیون نفر مبتلا به سوء تغذیه با درجات گوناگون هستند. در پایین تصویر جمله تکان دهنده ای نوشته شده است: از هر هشت نفر، یک نفر هر روز گرسنه به خواب میرود؛ جمعیتی که برطبق پیش بینی ها تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۹ میلیارد نفر میرسد که با توجه به کاهش زمینهای قابل کشت، تغییرات آب و هوایی و کمبود آب، فراهم کردن غذا برای این جمعیت وسیع و همچنین میلیاردها دامی که سالانه برای غذا پرورش داده میشوند، بسیار دشوار است و بنابراین میبایست راهکاری اساسی تدبیر شود.
در سال ۲۰۰۳ سازمان غذا و کشاورزی بطور جدی تلاشهای خود را جهت بررسی جنبه های گوناگون حشره خواری یا Entomophagy با هدف استفاده از حشرات برای بهبود وضعیت امنیت غذایی جهان آغاز کرد و ۴ روز پیش بود که یک بار دیگر در گزارش جدیدی اعلام کرد استفاده از حشرات به عنوان منبع غذایی میتواند به ارتقای تغذیه انسانها و کاهش آلودگی زمین کمک کند.
در نگاه اول، شاید این خبر طنز یا حتی توهین آمیز به نظر برسد، اما باید اذعان کرد که در حال حاضر بیش از دو میلیارد نفر از انسانها در سراسر دنیا از حشرات به عنوان منبع غذایی استفاده میکنند و حشره خواری در آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی، آفریقا، آسیا و استرالیا از گذشته رایج بوده است. بیش از ۱۹۰۰ گونه حشره خوراکی شامل سوسکها، کرمها، زنبورها و مورچه ها به عنوان پرطرفدارترین ها و همچنین ملخها و جیرجیرکها و سنجاقکها تا کنون به عنوان غذا مصرف میشوند و با تحقیقات انجام شده روزبه روز بر تعداد آنها افزوده میشود. اما صرف نظر از احساس انزجار بیشتر انسانها نسبت به حشره خواری، آیا واقعا این امر میتواند نیازهای تغذیه ای انسان را تامین کند؟
اظهار نظر دقیق درباره ارزش غذایی حشرات، با توجه به گوناگونی آنها عملا ممکن نیست اما به طور کلی میتوان گفت که گوشت حشرات در مقایسه با گوشت قرمز و ماهی، با توجه به مرحله زندگی، محل زندگی و غذای مصرفیشان، دارای میکرونورینتها شامل مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیم و روی بالا و همچنین کیفیت پروتئینی قابل توجهی میباشد. همچنین حشرات دارای مقادیر بالای آمینواسید لایسین هستند که بخصوص در مناطقی که غذای عمده مردم بر غلات استوار است، (غلات از لحاظ لایسین دچار محدودیت است) میتواند بسیار مفید باشد. نکته قابل توجه اینجاست که برخلاف ذهنیت بسیاری، حشرات تنها توسط مردم فقیر دنیا و بدلیل نبود غذای مناسب مصرف نمیشوند، بلکه در خیلی از مناطق دنیا، غذاها و اسنکهای درست شده از حشرات بسیار گران بوده و جزو غذاهای محبوب مردم به حساب می آیند.
اسنک حشرات برای فروش، کاناداعلاوه بر خواص تغذیه ای، حشرات در همه جا هستند و سرعت تولید مثل بالایی دارند، دارای رشد سریعی میباشند و میزان آلودگی که برای محیط زیست ایجاد میکنند قابل چشم پوشی است و بطور کلی از لحاظ اقتصادی بسیار بصرفه هستند.
اما سازمان غذا و کشاورزی البته چیزی از عوارض ناجوری که حتما گریبانگیر انسانهای حشره خوار میشود، نمیگوید. رسانه هایی هم که از این خوراک چندش آور طرفداری میکنند، چیزی درباره مضرات آن نمیگویند. دراین باره خالی از لطف نیست که نگاهی به گزارش ۲ دقیقه ای کامران نجف زاده بیاندازیم.
علاقه مندی ها (Bookmarks)