غذاهایی که فضانوردان در خارج از اتمسفر زمین مصرف می کند باید به دقت توسط متخصصان پزشکی فضایی انتخاب و با روشهای ویژه تهیه و بسته بندی شوند تا علاوه بر سلامت جسمی سلامت روانی آنها را نیز ارتقا بخشد.
آزمایشگاه سیستمهای غذای فضایی ناسا محل انجام تحقیقات، آزمایشها و تولید غذا برای مصرف خارج از اتمسفر زمین است.همه چیز از بسته بندی تا فهرست این غذاها باید بادقت بالا ارزیابی شود، این غذاها باید از نظر مواد مغذی، طعم و سلامتی متعادل باشند؛ اما نگرانیهای علمی درباره زمان آماده سازی، اندازه و زمان مجاز جهت نگهدارى سه تا پنج ساله نیز درباره این غذاها باید مدنظر قرار گیرند.
براساس اظهارات ناسا، غذای فضایی نقش دیگری هم برعهده دارد. این غذا نه تنها مواد مغذی مورد نیاز فضانوردان را تأمین می کند، بلکه سلامت روانی خدمه ایستگاه فضایی را با ارائه یک عنصر آشنا یک در محیط ناآشنا ارتقا می دهد.این سازمان اقدام به ارائه مجموعه تصاویری از پیشرفت در عرضه غذای فضانوردان طی دهه های اخیر کرده و مطالبی درباره کار این آزمایشگاه بیان کرده است.درحال حاضر تأمین غذای فضانوردان برعهده پروژه " فناوری غذای پیشرفته" ناسا بوده که مسئول فراهم کردن سیستم غذایی خدمه ایستگاه فضایی بین المللی است.
مواد غذایی در ماموریتهای کوتاه مدت به همراه فضانوردان به فضا فرستاده میشود. در ماموریتهای بلندمدت، مانند ماموریت فضانوردان در ایستگاه فضایی بین المللی، مواد غذایی به صورت منظم به وسیله فضاپیماهای پشتیبان از زمین برای آنها ارسال می شود.
محفظه های غذا برای فضانوردان ایستگاه بین المللی فضایی
ترکیب غذاهای فضایی در طول تاریخ پنجاه ساله فضانوردی بشر، به سرعت پیشرفت کرده و روز به روز به غذاهای معمولی که مردم سر میز شام صرف میکنند شبیهتر شدهاند.
فضانوردان پروژههای جمینای و آپولو از غذاهای خشک و یخزده استفاده می کردند. کپسولهای فضایی آنها برای تولید الکتریسیته از پیلهای سوختی بهره می بردند.
غذای فضانوردان مأموریت آپولو
آب به عنوان محصول جانبی پیلهای سوختی که با ترکیب اکسیژن و هیدروژن، الکتریسیته تولید میکنند، در فضاپیماهای آنها به وفور در دسترس بود. بنابراین فضانوردان میتوانستند در زمان صرف غذا با مخلوط کردن آب گرم و غذای خشک شده، وعده غذاییِ نه چندان دلچسبی را تهیه نمایند.
شکل طبیعی غذاها و چاشنیها
اما غذاهای فضایی امروزی شامل انواع متنوعی از غذاهای بسته بندی و استریلیزه شده آماده، میوههای خشک، آجیل و انواع شیرینیها هستند. گاه گاهی هم میوه تازه به مدار زمین راه پیدا می کند، اما باید در مدت زمان کوتاهی مصرف شوند.
نوشیدنیهایی شامل پرتقال- گریپ فروت، توت فرنگی، شکلات، چایی همراه شکر و لیمو، قهوه تلخ و آب آشامیدنی
سینی غذای ایستگاه فضایی اسکای لب طی سالهای 1973 تا 1974
غذای شاتلهای فضایی
غذای پروژه جمینای و پروژه فضایی عطارد
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
علاقه مندی ها (Bookmarks)