poune
7th March 2011, 03:26 PM
سویا و سرطان سینه
شهرت سویا در دنیا از زمانی آغاز شد که شواهد علمی نشان داد سویا به دلیل داشتن ایزو فلاوون خطر ابتلاء به سرطان سینه را با محدود کردن اثرات هورمون استروژن کاهش میدهد. اما تعدادی از مطالعات بالینی که اخیراً صورت گرفته است عنوان میکند مصرف سویا اثرات استروژنی در بافت سینهٔ زنان جوان دارد که این مسئله خطر ابتلاء به سرطان را افزایش میدهد. گرچه ارزش این مطالعات زیاد نیست زیرا زمان انجام آنها کوتاه بوده و در درازمدت صورت نگرفته است. بهعنوان مثال داروی tamoxifen که برای معالجه سرطان سینه مصرف میشود اگر در کوتاهمدت مصرف شود، اثرات استروژنی دارد. حال آنکه در درازمدت اثرات ضداستروژنی دارد. علاوهبر این محققانی که در آزمایشگاه روی سلولهای سرطان سینه کار کردهاند نشان دادهاند که مقادیر کم ایزوفلاوون سویا که موسوم به جنیستن (genistein) است باعث تکثیر سلولهای سرطانی شده، حال آنکه مقادیر زیاد این ترکیب رشد سلولها را متوقف میکند. همچنین شواهدی وجود دارد که خوردن سویا در سالهای اول زندگی و مخصوصاً در دوران بلوغ از ابتلاء دختران به سرطان سینه در سالهای بعد زندگیشان محافظت میکند. محافظت در برابر سرطان، تنها به اثرات استروژن ایزوفلاوون محدود نمیشود. بهعنوان مثال genistein با محدود کردن عملکرد آن دسته از عروق خونی که از رشد تومورهای بدخیم حمایت میکنند فعالیت این تومورها را کند میکند. و آن دسته از آنزیمهائی را که باعث رشد بیرویهٔ سلول میشوند غیرفعال میکند. همچنین سویا ممکن است متابولیسم استروژن را بهگونهای تغییر دهد که بدن را در برابر ابتلاء به سرطان حفاظت کند.
بر پایهٔ شواهد و مدارک موجود برای همهٔ افراد سالمی که به مقدار متعادل آن را میخورند کاملاً بیخطر است. مقدار متعادل سویا یعنی ۲ تا ۳ وعده در روز. زنانی که سابقهٔ ابتلاء به سرطان سینه دارند و در گذشته غذاهای حاوی سویا مصرف کردهاند میتوانند همچنان از سویا لذت ببرند زیرا شواهد کافی دال بر اثرات منفی سویا در مورد افزایش خطر ابتلاء به سرطان سینه وجود ندارد.
منبع: سایت علمی ایران سلامت
شهرت سویا در دنیا از زمانی آغاز شد که شواهد علمی نشان داد سویا به دلیل داشتن ایزو فلاوون خطر ابتلاء به سرطان سینه را با محدود کردن اثرات هورمون استروژن کاهش میدهد. اما تعدادی از مطالعات بالینی که اخیراً صورت گرفته است عنوان میکند مصرف سویا اثرات استروژنی در بافت سینهٔ زنان جوان دارد که این مسئله خطر ابتلاء به سرطان را افزایش میدهد. گرچه ارزش این مطالعات زیاد نیست زیرا زمان انجام آنها کوتاه بوده و در درازمدت صورت نگرفته است. بهعنوان مثال داروی tamoxifen که برای معالجه سرطان سینه مصرف میشود اگر در کوتاهمدت مصرف شود، اثرات استروژنی دارد. حال آنکه در درازمدت اثرات ضداستروژنی دارد. علاوهبر این محققانی که در آزمایشگاه روی سلولهای سرطان سینه کار کردهاند نشان دادهاند که مقادیر کم ایزوفلاوون سویا که موسوم به جنیستن (genistein) است باعث تکثیر سلولهای سرطانی شده، حال آنکه مقادیر زیاد این ترکیب رشد سلولها را متوقف میکند. همچنین شواهدی وجود دارد که خوردن سویا در سالهای اول زندگی و مخصوصاً در دوران بلوغ از ابتلاء دختران به سرطان سینه در سالهای بعد زندگیشان محافظت میکند. محافظت در برابر سرطان، تنها به اثرات استروژن ایزوفلاوون محدود نمیشود. بهعنوان مثال genistein با محدود کردن عملکرد آن دسته از عروق خونی که از رشد تومورهای بدخیم حمایت میکنند فعالیت این تومورها را کند میکند. و آن دسته از آنزیمهائی را که باعث رشد بیرویهٔ سلول میشوند غیرفعال میکند. همچنین سویا ممکن است متابولیسم استروژن را بهگونهای تغییر دهد که بدن را در برابر ابتلاء به سرطان حفاظت کند.
بر پایهٔ شواهد و مدارک موجود برای همهٔ افراد سالمی که به مقدار متعادل آن را میخورند کاملاً بیخطر است. مقدار متعادل سویا یعنی ۲ تا ۳ وعده در روز. زنانی که سابقهٔ ابتلاء به سرطان سینه دارند و در گذشته غذاهای حاوی سویا مصرف کردهاند میتوانند همچنان از سویا لذت ببرند زیرا شواهد کافی دال بر اثرات منفی سویا در مورد افزایش خطر ابتلاء به سرطان سینه وجود ندارد.
منبع: سایت علمی ایران سلامت