پژواک
30th December 2010, 01:51 PM
این کیکهای اشتها برانگیز
کیکها از جمله شیرینیهای اشتهابرانگیزی هستند که خوردن آنها به همراه یک فنجان چای، شیر یا قهوه در یک میان وعده بسیار لذتبخش است.
معمولا این محصول جزو فرآوردههای قنادی محسوب میشود و دارای انواع مختلف با کالریهای متفاوت است. در 100 گرم کیک شکلاتی 400 کالری، در 100 گرم کیک ساده 350کالری، در 100 گرم کیک اسفنجی 300 کالری و در یک عدد کیک یزدی متوسط 160 کالری انرژی نهفته است.
معمولا کالری بالای انواع کیکها به دلیل روغن، آرد و شکری است که در آنها استفاده میشود. آردی که در اغلب کیکها به کار برده میشود، آرد گندم سفید است که متاسفانه علاوه بر کالری بالا و ارزش تغذیهای پایین، تنها از آرد الک شده ساده به دست نمیآید. گاهی در ترکیب این آردها برای افزایش کیفیت و سفید رنگ کردن آرد از مواد شیمیایی استفاده میشود. این مواد به طور نسبی سمی بوده و به مرور در بدن تجمع یافته و در درازمدت منجر به مسمومیت در مصرفکننده میشوند. همچنین در بیشتر این نوع محصولات به جای خمیر ترش از مواد عملآورنده و بهبوددهنده نظیر بیکینگ پودر جهت تردی، ایجاد پف و ویژگیهای مطلوب در فرآیند پخت استفاده میشود. بد نیست بدانید بیکینگ پودر از مخلوط جوش شیرین به همراه مواد اسیدی خوراکی و مواد کمکی مولد گاز انیدرید کربنیک تشکیل شده است.
آزمایشهای انجام شده روی این گونه مواد نشان داده است که این مواد میتوانند مولد زخمهای سخت معده و روده و تنشهای عصبی باشند و از همه مهمتر آن که اثر عمیقی روی غدد تناسلی زنان دارند که سبب کوچک شدن و ناکارایی تخمکها میشوند.
از سوی دیگر این مواد میتوانند با کلسیم و آهن موجود در بدن کمپلکس تشکیل داده و از جذب این عناصر توسط بدن جلوگیری کنند. جوش شیرین (بیکربنات سدیم) موجود در بیکینگ پودرهم به علت دارا بودن مقادیر زیاد سدیم (عنصر موثره نمک) برای بیمارانی که مبتلا به فشار خون هستند، مضر است. همچنین کیکها به دلیل دارا بودن آرد گندم برای مبتلایان به سلیاک که حساسیت به گلوتن گندم دارند توصیه نمیشود. در مورد تخممرغ این محصول نیز باید گفت، گرمایی که هنگام پخت به کیک داده میشود، میکروبها و آلرژیهای موجود در تخممرغ را تا حدودی تعدیل میکند. لذا مصرف این محصول برای افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند با توجه به نظر پزشک مربوطه مضر نیست.
توجه: به طور کلی زمان ماندگاری کیکها بسیار کوتاه است و نگهداری نامناسب میتواند احتمال کپکزدن و خراب شدن کیک را به مراتب بیشتر کند. از عوامل مهم بروز این مشکل تنظیم نبودن رطوبت کیک است. بالا بودن رطوبت میتواند باعث کپک و سفیدک روی کیک و پایین بودن آن میتواند منجر به خشک شدن محصول شود. البته امروزه در کیکهایی که در کارخانجات تولید میشود برای افزایش مدت زمان ماندگاری محصول از سوربات پتاسیم که یک ماده شیمیایی و ضدکپک است، استفاده میشود. اگرچه این نوع نگهدارنده میتواند بر عمر محصول بیفزاید، ولی مصرف مداوم آن برای افراد خصوصا کودکان بسیار مضر بوده و در دراز مدت منجر به بروز عوارض جانبی میشود. از سوی دیگر طعمهای مختلفی که به این نوع محصولات افزوده میشود، همگی مصنوعی بوده و میتواند باعث بروز حساسیتهای شدید و بیماریهای نامعلوم در کودکان گردد. بنابراین بهتر است کیک را به دفعات کمتر و در منزل و به صورت کنترل شده تهیه نمایید. کیکهای حاوی روغنهای گیاهی را هر چه سریعتر میل کنید چرا که با گذشت زمان، روغن کیک تحت تاثیر اکسیژن هوا اکسید شده و محصول غیرقابل مصرف میشود.
کیکها از جمله شیرینیهای اشتهابرانگیزی هستند که خوردن آنها به همراه یک فنجان چای، شیر یا قهوه در یک میان وعده بسیار لذتبخش است.
معمولا این محصول جزو فرآوردههای قنادی محسوب میشود و دارای انواع مختلف با کالریهای متفاوت است. در 100 گرم کیک شکلاتی 400 کالری، در 100 گرم کیک ساده 350کالری، در 100 گرم کیک اسفنجی 300 کالری و در یک عدد کیک یزدی متوسط 160 کالری انرژی نهفته است.
معمولا کالری بالای انواع کیکها به دلیل روغن، آرد و شکری است که در آنها استفاده میشود. آردی که در اغلب کیکها به کار برده میشود، آرد گندم سفید است که متاسفانه علاوه بر کالری بالا و ارزش تغذیهای پایین، تنها از آرد الک شده ساده به دست نمیآید. گاهی در ترکیب این آردها برای افزایش کیفیت و سفید رنگ کردن آرد از مواد شیمیایی استفاده میشود. این مواد به طور نسبی سمی بوده و به مرور در بدن تجمع یافته و در درازمدت منجر به مسمومیت در مصرفکننده میشوند. همچنین در بیشتر این نوع محصولات به جای خمیر ترش از مواد عملآورنده و بهبوددهنده نظیر بیکینگ پودر جهت تردی، ایجاد پف و ویژگیهای مطلوب در فرآیند پخت استفاده میشود. بد نیست بدانید بیکینگ پودر از مخلوط جوش شیرین به همراه مواد اسیدی خوراکی و مواد کمکی مولد گاز انیدرید کربنیک تشکیل شده است.
آزمایشهای انجام شده روی این گونه مواد نشان داده است که این مواد میتوانند مولد زخمهای سخت معده و روده و تنشهای عصبی باشند و از همه مهمتر آن که اثر عمیقی روی غدد تناسلی زنان دارند که سبب کوچک شدن و ناکارایی تخمکها میشوند.
از سوی دیگر این مواد میتوانند با کلسیم و آهن موجود در بدن کمپلکس تشکیل داده و از جذب این عناصر توسط بدن جلوگیری کنند. جوش شیرین (بیکربنات سدیم) موجود در بیکینگ پودرهم به علت دارا بودن مقادیر زیاد سدیم (عنصر موثره نمک) برای بیمارانی که مبتلا به فشار خون هستند، مضر است. همچنین کیکها به دلیل دارا بودن آرد گندم برای مبتلایان به سلیاک که حساسیت به گلوتن گندم دارند توصیه نمیشود. در مورد تخممرغ این محصول نیز باید گفت، گرمایی که هنگام پخت به کیک داده میشود، میکروبها و آلرژیهای موجود در تخممرغ را تا حدودی تعدیل میکند. لذا مصرف این محصول برای افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند با توجه به نظر پزشک مربوطه مضر نیست.
توجه: به طور کلی زمان ماندگاری کیکها بسیار کوتاه است و نگهداری نامناسب میتواند احتمال کپکزدن و خراب شدن کیک را به مراتب بیشتر کند. از عوامل مهم بروز این مشکل تنظیم نبودن رطوبت کیک است. بالا بودن رطوبت میتواند باعث کپک و سفیدک روی کیک و پایین بودن آن میتواند منجر به خشک شدن محصول شود. البته امروزه در کیکهایی که در کارخانجات تولید میشود برای افزایش مدت زمان ماندگاری محصول از سوربات پتاسیم که یک ماده شیمیایی و ضدکپک است، استفاده میشود. اگرچه این نوع نگهدارنده میتواند بر عمر محصول بیفزاید، ولی مصرف مداوم آن برای افراد خصوصا کودکان بسیار مضر بوده و در دراز مدت منجر به بروز عوارض جانبی میشود. از سوی دیگر طعمهای مختلفی که به این نوع محصولات افزوده میشود، همگی مصنوعی بوده و میتواند باعث بروز حساسیتهای شدید و بیماریهای نامعلوم در کودکان گردد. بنابراین بهتر است کیک را به دفعات کمتر و در منزل و به صورت کنترل شده تهیه نمایید. کیکهای حاوی روغنهای گیاهی را هر چه سریعتر میل کنید چرا که با گذشت زمان، روغن کیک تحت تاثیر اکسیژن هوا اکسید شده و محصول غیرقابل مصرف میشود.