poune
15th November 2010, 01:32 PM
اسکوروی (به انگلیسی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B2%25D8%25A8%25D8%25A7%25D9%2586_% 25D8%25A7%25D9%2586%25DA%25AF%25D9%2584%25DB%258C% 25D8%25B3%25DB%258C): Scurvy) یک بیماری (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2585%25D8%25A7%2 5D8%25B1%25DB%258C) است که در اثر کمبود ویتامین ث (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%2 5D9%2585%25DB%258C%25D9%2586_%25D8%25AB)، که در سنتز و ساخت کلاژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D8%25A7%25DA%2598%2 5D9%2586) نقش دارد، به وجود میآید. نام شیمیایی این ویتامین، اسید اسکوربیک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A7%25D8%25B3%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25B1% 25D8%25A8%25DB%258C%25DA%25A9)، از ریشهٔ لاتین (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25AA%25DB%258C%2 5D9%2586) واژهٔ اسکوروی، اسکوربوتوس (Scorbutus) گرفته شده است. در گذشته، در زبان فارسی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2581%25D8%25A7%25D8%25B1%25D8%25B3%2 5DB%258C)، به این بیماری اسقربوط نیز گفته میشد، که از زبان عربی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B9%25D8%25B1%25D8%25A8%25DB%258C) گرفته شده است.
اسکوروی موجب ظاهر شدن لکههایی بر روی پوست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25AA) اسفنجی شدن لثهها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25D8%25AB%25D9 %2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1) و خونریزی غشاهای مخاطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25BA%25D8%25B4%25D8%25A7%25D8%25A1_% 25D9%2585%25D8%25AE%25D8%25A7%25D8%25B7%25DB%258C) میشود. لکهها بر روی رانها و پاها بیشتر ظاهر میشوند. افراد مبتلا به اسکوروی رنگپریده و افسرده (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D9%2581%25D8%25B3%25D8%25B1%2 5D8%25AF%25DA%25AF%25DB%258C) هستند، و ممکن است دچار فلجی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2581%25D9%2584%25D8 %25AC%25DB%258C%26action%3Dedit%26redlink%3D1) یک یا چند عضو شوند. در اسکوروی پیشرفته، زخمها باز شده، چرک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%2586%25D8%25B1%25DA%25A9) میکنند، دندانها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AF%25D9%2586%25D8%25AF%25D8%25A7%2 5D9%2586) میافتند، و سرانجام، در صورت عدم درمان، فرد میمیرد.
در گذشته اسکوروی در میان ملوانان و دزدان دریایی و همچنین که مدتهایی طولانی در سفر بودند و به میوه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2588%25D9%2587) و سبزیجات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%25DB%258C%2 5D8%25AC%25D8%25A7%25D8%25AA) دسترسی نداشتند بسیار شایع بود.
اغلب جانوران دچار اسکوروی نمیشوند، چرا که بدن آنها قادر به ساخت ویتامین ث است. انسان و سایر نخستیها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25D8%25AE%25D8%25B3%25D8%25AA%2 5DB%258C)، خوکچههای هندی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AE%25D9%2588%25DA%25A9%25DA%2586%2 5D9%2587_%25D9%2587%25D9%2586%25D8%25AF%25DB%258C) ، و چند گونهٔ دیگر فاقد آنزیمی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A2%25D9%2586%25D8%25B2%25DB%258C%2 5D9%2585) هستند که ساخت این ویتامین را ممکن میسازد، و باید آن را از طریق رژیم غذایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25DA%2598%25DB%258C%25D9%2585_% 25D8%25BA%25D8%25B0%25D8%25A7%25DB%258C%25DB%258C) خود دریافت کنند. ویتامین ث در بسیاری از بافتهای گیاهی یافت میشود. مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA)، گوجه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25AC%25D9%2587) سیبزمینی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25A8%25E2%2580%2 58C%25D8%25B2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25DB%2 58C)، کلم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D9%2585) و فلفل سبز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2581%25D9%2584%25D9 %2581%25D9%2584_%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%26a ction%3Dedit%26redlink%3D1) منابعی سرشار از ویتامین ث هستند.
تاریخچه
به نظر میرسد که بقراط (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25D9%2582%25D8%25B1%25D8%25A7%2 5D8%25B7) (۴۶۰ پ.م.-۳۸۰ پ.م.) نخستین کسی بوده است که این بیماری را توصیف کرده است. با این وجود توصیفاتی از یک بیماری در پاپیروس ابرس (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9 %25BE%25DB%258C%25D8%25B1%25D9%2588%25D8%25B3_%25D 8%25A7%25D8%25A8%25D8%25B1%25D8%25B3%26action%3Ded it%26redlink%3D1) (حدود ۱۶۰۰ پ.م.) وجود دارد که بسیار به اسکوروی شباهت دارد. در دوران پیشاتاریخی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25DB%258C%25D8%25B4%25D8%25A7%2 5D8%25AA%25D8%25A7%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25AE%2 5DB%258C) درمانهای گیاهی برای این بیماری در میان برخی تمدنها شناخته شده بود.
در قرن سیزدهم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25AF%25D9%2587_%25D8%25B3% 25DB%258C%25D8%25B2%25D8%25AF%25D9%2587%25D9%2585_ %28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%2 5AF%25DB%258C%29) اسکوروی در میان جنگجویان اروپایی شایع بود. این بیماری یکی از عوامل محدودکنندهٔ سفرهای دریایی بود، چرا که تعداد زیادی از سرنشینان و کارکنان کشتی در سفرهای دراز مدت تلف میشدند. این موضوع حتی در جنگ جهانی اول (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25D9%2586%25DA%25AF_%25D8%25AC% 25D9%2587%25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258C_%25D8%25A7 %25D9%2588%25D9%2584) نیز تأثیر داشت.
در سال ۱۵۳۶ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B5%25DB%25B3%25DB%25B6_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، ژاک کارتیه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25DA%2598%25D8%25A7%25DA %25A9_%25DA%25A9%25D8%25A7%25D8%25B1%25D8%25AA%25D B%258C%25D9%2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1)، مکتشف فرانسوی که در حال اکتشاف رودخانهٔ سن لوران (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25B1%25D9%2588%25D8 %25AF%25D8%25AE%25D8%25A7%25D9%2586%25D9%2587_%25D 8%25B3%25D9%2586_%25D9%2584%25D9%2588%25D8%25B1%25 D8%25A7%25D9%2586%26action%3Dedit%26redlink%3D1) بود، با استفاده از دانش بومی آن منطقه مردان خود را که به اسکوروی دچار بودند از مرگ نجات داد. او با استفاده از برگهای سوزنی یک نوع درخت، چایی درست کرد که بعدها ثابت شد دارای ۵۰ میلیگرم ویتامین ث (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%2 5D9%2585%25DB%258C%25D9%2586_%25D8%25AB) در هر ۱۰۰ گرم است.
در سال ۱۶۱۴ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B6%25DB%25B1%25DB%25B4_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، جان وودال، جراح کمپانی هند شرقی بریتانیا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2585%25D9%25BE%25D8%25A7%2 5D9%2586%25DB%258C_%25D9%2587%25D9%2586%25D8%25AF_ %25D8%25B4%25D8%25B1%25D9%2582%25DB%258C_%25D8%25A 8%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%258 6%25DB%258C%25D8%25A7)، در کتابی که برای شاگردان خود نوشته بود، اسکوروی را یک مشخصهٔ کمبود توصیف کرد و درمان آن را غذای تازه در صورت امکان، و در غیر این صورت پرتقال (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25B1%25D8%25AA%25D9%2582%2 5D8%25A7%25D9%2584)، لیموترش (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2584%25DB%258C%25D9%2585%25D9%2588%2 5D8%25AA%25D8%25B1%25D8%25B4)، لیمو سبز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25DB%258C%25D9 %2585%25D9%2588_%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%26a ction%3Dedit%26redlink%3D1)، تمر هندی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AA%25D9%2585%25D8%25B1_%25D9%2587% 25D9%2586%25D8%25AF%25DB%258C) و حتی در مواقع ضروری اسید سولفوریک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25B3%25D9%2588%25D9%2584%25D9%2581%25D9%2588% 25D8%25B1%25DB%258C%25DA%25A9) دانست.
در سال ۱۷۴۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B4%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، جیمز لیند (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25AC%25DB%258C%25D9 %2585%25D8%25B2_%25D9%2584%25DB%258C%25D9%2586%25D 8%25AF%26action%3Dedit%26redlink%3D1)، پزشک نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25DB%258C%25D8%25B1%25D9%2588%2 5DB%258C_%25D8%25AF%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25A7% 25DB%258C%25DB%258C_%25D8%25B3%25D9%2584%25D8%25B7 %25D9%2586%25D8%25AA%25DB%258C_%25D8%25A8%25D8%25B 1%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258 C%25D8%25A7)، طی آزمایشی ثابت کرد که اسکوروی با مصرف مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA) در رژیم غذایی درمان میشود.
جیمز کوک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25DB%258C%25D9%2585%25D8%25B2_% 25DA%25A9%25D9%2588%25DA%25A9) (۱۷۶۸ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B6%25DB%25B8_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)-۱۷۷۱ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B7%25DB%25B1_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)) توانست دور دنیا را با کشتی بزند، بدون آن که حتی یک نفر از کارکنان کشتی او از اسکوروی تلف شوند. البته رژیم غذایی آنان فاقد مرکبات بود، چرا که نگاه داشتن این میوهها در سفرهای طولانی ناممکن بود. به علاوه، پختن غذاها موجب از بین رفتن بیشتر ویتامین ث میشد. بازپُرسازی کشتی از غذاهای تازه و عدم مصرف چربیها برای تمیز کردن ظروف مسی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B3) (زیرا چربیها در مجاورت مس داغ دارای ترکیبی میشوند که موجب اختلال در جذب ویتامینها میشود.) مؤثرترین اقدامات کوک در این رابطه بود.
در سال ۱۹۲۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B2%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، آلبرت سنت گیورگیی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A2%25D9%2584%25D8 %25A8%25D8%25B1%25D8%25AA_%25D8%25B3%25D9%2586%25D 8%25AA_%25DA%25AF%25DB%258C%25D9%2588%25D8%25B1%25 DA%25AF%25DB%258C%25DB%258C%26action%3Dedit%26redl ink%3D1)، بیوشیمیست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2588%25D8%25B4%2 5DB%258C%25D9%2585%25DB%258C)مجارستانی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25AC%25D8%25A7%25D8%25B1%2 5D8%25B3%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%2586) که در سال ۱۹۳۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B3%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29) برندهٔ جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25D8%25A7%25DB%258C%25D8%25B2%2 5D9%2587_%25D9%2586%25D9%2588%25D8%25A8%25D9%2584_ %25D9%2581%25DB%258C%25D8%25B2%25DB%258C%25D9%2588 %25D9%2584%25D9%2588%25DA%2598%25DB%258C_%25D9%258 8_%25D9%25BE%25D8%25B2%25D8%25B4%25DA%25A9%25DB%25 8C) شد، مولکول اسید اسکوربیک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A7%25D8%25B3%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25B1% 25D8%25A8%25DB%258C%25DA%25A9) را از کلم، پرتقال و فلفل سبز مجزا کرد. سرانجام در سال ۱۹۳۲ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B3%25DB%25B2_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، چارلز گلن کینگ، محقق آمریکایی، ارتباط میان اسید اسکوربیک (ویتامین ث) و بیماری اسکوروی را کشف کرد.
علت
مولکول اسید اسکوربیک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A7%25D8%25B3%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25B1% 25D8%25A8%25DB%258C%25DA%25A9) در بسیاری از واکنشهای بیوسنتز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A8%25DB%258C%25D9 %2588%25D8%25B3%25D9%2586%25D8%25AA%25D8%25B2%26ac tion%3Dedit%26redlink%3D1)، از جمله واکنشهای هیدروکسیلاسیون و آمیداسیون نقش دارد. در سنتز کلاژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D8%25A7%25DA%2598%2 5D9%2586)، اسید اسکوربیک برای ایجاد ۳ رشتهٔ مارپیچی کلاژن که موجب حفظ ساختار بافتها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25D8%25A7%25D9%2581%25D8%25AA) است لازم میباشد. این مولکول به عنوان یک آنتیاکسیدان (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A2%25D9%2586%25D8%25AA%25DB%258C%2 5E2%2580%258C%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B3%25DB%2 58C%25D8%25AF%25D8%25A7%25D9%2586) عمل میکند. به این ترتیب، گروههای پرولین و لیزین کلاژن توسط یک مولکول دیاکسیژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2585%25D9%2588%25D9 %2584%25DA%25A9%25D9%2588%25D9%2584_%25D8%25AF%25D B%258C%25E2%2580%258C%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B 3%25DB%258C%25DA%2598%25D9%2586%26action%3Dedit%26 redlink%3D1) دچار هیدروکسیلاسیون میشوند، و باعث حفظ ساختار رگها میشوند. در واقع، تنها یک اتم اکسیژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B3%25DB%258C%2 5DA%2598%25D9%2586) در واکنش هیدروکسیلاسیون یک اسید آمینه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25D9%2587) شرکت میکند، و اتم دیگر به صورت یک رادیکالهای آزاد (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25D8%25A7%25D8%25AF%25DB%258C%2 5DA%25A9%25D8%25A7%25D9%2584_%25D8%25A2%25D8%25B2% 25D8%25A7%25D8%25AF) باقی میماند. این اتم یک اکسیدکنندهٔ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8 %25B3%25DB%258C%25D8%25AF%25DA%25A9%25D9%2586%25D9 %2586%25D8%25AF%25D9%2587%26action%3Dedit%26redlin k%3D1) (اکسیدان) قوی است، و موجب سست شدن مویرگهای (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25B1%2 5DA%25AF) لثه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25D8%25AB%25D9 %2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1) میشود. دو اتم هیدروژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2587%25DB%258C%25D8%25AF%25D8%25B1%2 5D9%2588%25DA%2598%25D9%2586) آزاد شده توسط مولکول اسید اسکوربیک با این اتم اکسیژن واکنش داده و مولکول آب تولید میکنند. به این ترتیب، از بروز اسکوروی جلوگیری میشود.
در صورت کمبود ویتامین ث، تکاتم اکسیژن موجب سست شدن بافت لثه و خونریزی آن میشود.
همهگیری
امروزه اسکوروی بیشتر در کشورهای دچار فقر (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2581%25D9%2582%25D8%25B1) و قحطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2582%25D8%25AD%25D8%25B7%25DB%258C) شایع است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25A7%25D8%25B2%25D9%2585%2 5D8%25A7%25D9%2586_%25D8%25A8%25D9%2587%25D8%25AF% 25D8%25A7%25D8%25B4%25D8%25AA_%25D8%25AC%25D9%2587 %25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258C) در سال ۲۰۰۰، اسکوروی یکی از شایعترین بیماریهای سوءتغذیه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D9%2588%25D8%25A1%25D8%25AA%2 5D8%25BA%25D8%25B0%25DB%258C%25D9%2587) در جهان است.
در سایر کشورها، اسکوروی در بزرگسالان نادر است و بیشتر در کودکان و افراد مسن دیده میشود. نوزادانی که شیر پاستوریزه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25A7%25D8%25B3%25D8%25AA%2 5D9%2588%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25B2%25D9%2587) مصرف میکنند، در صورتی که ویتامین ث (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%2 5D9%2585%25DB%258C%25D9%2586_%25D8%25AB) را به صورت مکمل دریافت نکنند، ممکن دچار اسکوروی شوند، چرا که ویتامین ث شیر طی عمل پاستوریزه شدن از بین میرود. شیر مادر، در صورتی که تغذیهٔ سالم داشته باشد، حاوی ویتامین ث مورد نیاز نوزاد است.
همچنین، پختن غذا موجب از بین رفتن ویتامین ث میشود.
علایم
ورمهایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25D8%25B1%25D9%2585) در بازوها و پاها و خستگی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AE%25D8%25B3%25D8%25AA%25DA%25AF%2 5DB%258C) از علایم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25D8%25B4%25D8%25A7%25D9%2586%2 5D9%2587%25E2%2580%258C%25D9%2587%25D8%25A7%25DB%2 58C_%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2585%25D8%25A7%25D8% 25B1%25DB%258C) ابتدایی بیماری هستند. پس از مدتی، بافت غشاهای مخاطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25BA%25D8%25B4%25D8%25A7%25D8%25A1_% 25D9%2585%25D8%25AE%25D8%25A7%25D8%25B7%25DB%258C) بینی و لثه سست و اسفنجی شده و دچار خونریزی میشود. همچنین، لکههایی بر روی پوست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25AA) ظاهر میشوند. در اسکوروی پیشرفته، زخمها باز شده، چرک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%2586%25D8%25B1%25DA%25A9) میکنند، دندانها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AF%25D9%2586%25D8%25AF%25D8%25A7%2 5D9%2586) شل شده و سپس میافتند. بیمار دیگر قادر به ایستادن نخواهد بود و سرانجام، از شدت خستگی یا عفونت میمیرد.
جلوگیری و درمان
اسکوروی به کمک رژیم غذایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25DA%2598%25DB%258C%25D9%2585_% 25D8%25BA%25D8%25B0%25D8%25A7%25DB%258C%25DB%258C) حاوی ویتامین ث درمان میشود، و جلوگیری از آن نیز از همین طریق صورت میگیرد. مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA)، کیوی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25DB%258C%25D9%2588%25DB%258C) پاپایا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9%25BE%25D8%25A7%2 5DB%258C%25D8%25A7)، گوجه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25AC%25D9%2587) و توت فرنگی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AA%25D9%2588%25D8%25AA_%25D9%2581% 25D8%25B1%25D9%2586%25DA%25AF%25DB%258C) میوههایی سرشار از ویتامین ث هستند. هویج (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2587%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AC) فلفل دلمهای (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2581%25D9%2584%25D9%2581%25D9%2584_% 25D8%25AF%25D9%2584%25D9%2585%25D9%2587%25E2%2580% 258C%25D8%25A7%25DB%258C)، بروکلی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A8%25D8%25B1%25D9 %2588%25DA%25A9%25D9%2584%25DB%258C%26action%3Dedi t%26redlink%3D1)، سیبزمینی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25A8%25E2%2580%2 58C%25D8%25B2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25DB%2 58C)، کلم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D9%2585)، اسفناج (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25D9%2581%25D9%2586%2 5D8%25A7%25D8%25AC) و پاپریکا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9 %25BE%25D8%25B1%25DB%258C%25DA%25A9%25D8%25A7%26ac tion%3Dedit%26redlink%3D1) نیز منابعی از این ویتامین هستند.
همچنین، جگر (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25DA%25AF%25D8%25B1) گوساله (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25A7%2 5D9%2584%25D9%2587) و صدف خوراکی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B5%25D8%25AF%25D9%2581_%25D8%25AE% 25D9%2588%25D8%25B1%25D8%25A7%25DA%25A9%25DB%258C) دارای ویتامین ث هستند. علاوه بر این غذاها، ویتامین ث به صورت مکمل (مثلاً به شکل قرص) نیز وجود دارد.
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
اسکوروی موجب ظاهر شدن لکههایی بر روی پوست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25AA) اسفنجی شدن لثهها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25D8%25AB%25D9 %2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1) و خونریزی غشاهای مخاطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25BA%25D8%25B4%25D8%25A7%25D8%25A1_% 25D9%2585%25D8%25AE%25D8%25A7%25D8%25B7%25DB%258C) میشود. لکهها بر روی رانها و پاها بیشتر ظاهر میشوند. افراد مبتلا به اسکوروی رنگپریده و افسرده (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D9%2581%25D8%25B3%25D8%25B1%2 5D8%25AF%25DA%25AF%25DB%258C) هستند، و ممکن است دچار فلجی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2581%25D9%2584%25D8 %25AC%25DB%258C%26action%3Dedit%26redlink%3D1) یک یا چند عضو شوند. در اسکوروی پیشرفته، زخمها باز شده، چرک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%2586%25D8%25B1%25DA%25A9) میکنند، دندانها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AF%25D9%2586%25D8%25AF%25D8%25A7%2 5D9%2586) میافتند، و سرانجام، در صورت عدم درمان، فرد میمیرد.
در گذشته اسکوروی در میان ملوانان و دزدان دریایی و همچنین که مدتهایی طولانی در سفر بودند و به میوه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2588%25D9%2587) و سبزیجات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%25DB%258C%2 5D8%25AC%25D8%25A7%25D8%25AA) دسترسی نداشتند بسیار شایع بود.
اغلب جانوران دچار اسکوروی نمیشوند، چرا که بدن آنها قادر به ساخت ویتامین ث است. انسان و سایر نخستیها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25D8%25AE%25D8%25B3%25D8%25AA%2 5DB%258C)، خوکچههای هندی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AE%25D9%2588%25DA%25A9%25DA%2586%2 5D9%2587_%25D9%2587%25D9%2586%25D8%25AF%25DB%258C) ، و چند گونهٔ دیگر فاقد آنزیمی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A2%25D9%2586%25D8%25B2%25DB%258C%2 5D9%2585) هستند که ساخت این ویتامین را ممکن میسازد، و باید آن را از طریق رژیم غذایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25DA%2598%25DB%258C%25D9%2585_% 25D8%25BA%25D8%25B0%25D8%25A7%25DB%258C%25DB%258C) خود دریافت کنند. ویتامین ث در بسیاری از بافتهای گیاهی یافت میشود. مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA)، گوجه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25AC%25D9%2587) سیبزمینی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25A8%25E2%2580%2 58C%25D8%25B2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25DB%2 58C)، کلم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D9%2585) و فلفل سبز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2581%25D9%2584%25D9 %2581%25D9%2584_%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%26a ction%3Dedit%26redlink%3D1) منابعی سرشار از ویتامین ث هستند.
تاریخچه
به نظر میرسد که بقراط (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25D9%2582%25D8%25B1%25D8%25A7%2 5D8%25B7) (۴۶۰ پ.م.-۳۸۰ پ.م.) نخستین کسی بوده است که این بیماری را توصیف کرده است. با این وجود توصیفاتی از یک بیماری در پاپیروس ابرس (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9 %25BE%25DB%258C%25D8%25B1%25D9%2588%25D8%25B3_%25D 8%25A7%25D8%25A8%25D8%25B1%25D8%25B3%26action%3Ded it%26redlink%3D1) (حدود ۱۶۰۰ پ.م.) وجود دارد که بسیار به اسکوروی شباهت دارد. در دوران پیشاتاریخی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25DB%258C%25D8%25B4%25D8%25A7%2 5D8%25AA%25D8%25A7%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25AE%2 5DB%258C) درمانهای گیاهی برای این بیماری در میان برخی تمدنها شناخته شده بود.
در قرن سیزدهم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25AF%25D9%2587_%25D8%25B3% 25DB%258C%25D8%25B2%25D8%25AF%25D9%2587%25D9%2585_ %28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%2 5AF%25DB%258C%29) اسکوروی در میان جنگجویان اروپایی شایع بود. این بیماری یکی از عوامل محدودکنندهٔ سفرهای دریایی بود، چرا که تعداد زیادی از سرنشینان و کارکنان کشتی در سفرهای دراز مدت تلف میشدند. این موضوع حتی در جنگ جهانی اول (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25D9%2586%25DA%25AF_%25D8%25AC% 25D9%2587%25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258C_%25D8%25A7 %25D9%2588%25D9%2584) نیز تأثیر داشت.
در سال ۱۵۳۶ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B5%25DB%25B3%25DB%25B6_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، ژاک کارتیه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25DA%2598%25D8%25A7%25DA %25A9_%25DA%25A9%25D8%25A7%25D8%25B1%25D8%25AA%25D B%258C%25D9%2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1)، مکتشف فرانسوی که در حال اکتشاف رودخانهٔ سن لوران (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25B1%25D9%2588%25D8 %25AF%25D8%25AE%25D8%25A7%25D9%2586%25D9%2587_%25D 8%25B3%25D9%2586_%25D9%2584%25D9%2588%25D8%25B1%25 D8%25A7%25D9%2586%26action%3Dedit%26redlink%3D1) بود، با استفاده از دانش بومی آن منطقه مردان خود را که به اسکوروی دچار بودند از مرگ نجات داد. او با استفاده از برگهای سوزنی یک نوع درخت، چایی درست کرد که بعدها ثابت شد دارای ۵۰ میلیگرم ویتامین ث (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%2 5D9%2585%25DB%258C%25D9%2586_%25D8%25AB) در هر ۱۰۰ گرم است.
در سال ۱۶۱۴ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B6%25DB%25B1%25DB%25B4_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، جان وودال، جراح کمپانی هند شرقی بریتانیا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2585%25D9%25BE%25D8%25A7%2 5D9%2586%25DB%258C_%25D9%2587%25D9%2586%25D8%25AF_ %25D8%25B4%25D8%25B1%25D9%2582%25DB%258C_%25D8%25A 8%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%258 6%25DB%258C%25D8%25A7)، در کتابی که برای شاگردان خود نوشته بود، اسکوروی را یک مشخصهٔ کمبود توصیف کرد و درمان آن را غذای تازه در صورت امکان، و در غیر این صورت پرتقال (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25B1%25D8%25AA%25D9%2582%2 5D8%25A7%25D9%2584)، لیموترش (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2584%25DB%258C%25D9%2585%25D9%2588%2 5D8%25AA%25D8%25B1%25D8%25B4)، لیمو سبز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25DB%258C%25D9 %2585%25D9%2588_%25D8%25B3%25D8%25A8%25D8%25B2%26a ction%3Dedit%26redlink%3D1)، تمر هندی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AA%25D9%2585%25D8%25B1_%25D9%2587% 25D9%2586%25D8%25AF%25DB%258C) و حتی در مواقع ضروری اسید سولفوریک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25B3%25D9%2588%25D9%2584%25D9%2581%25D9%2588% 25D8%25B1%25DB%258C%25DA%25A9) دانست.
در سال ۱۷۴۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B4%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، جیمز لیند (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25AC%25DB%258C%25D9 %2585%25D8%25B2_%25D9%2584%25DB%258C%25D9%2586%25D 8%25AF%26action%3Dedit%26redlink%3D1)، پزشک نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25DB%258C%25D8%25B1%25D9%2588%2 5DB%258C_%25D8%25AF%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25A7% 25DB%258C%25DB%258C_%25D8%25B3%25D9%2584%25D8%25B7 %25D9%2586%25D8%25AA%25DB%258C_%25D8%25A8%25D8%25B 1%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258 C%25D8%25A7)، طی آزمایشی ثابت کرد که اسکوروی با مصرف مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA) در رژیم غذایی درمان میشود.
جیمز کوک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25DB%258C%25D9%2585%25D8%25B2_% 25DA%25A9%25D9%2588%25DA%25A9) (۱۷۶۸ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B6%25DB%25B8_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)-۱۷۷۱ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B7%25DB%25B7%25DB%25B1_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)) توانست دور دنیا را با کشتی بزند، بدون آن که حتی یک نفر از کارکنان کشتی او از اسکوروی تلف شوند. البته رژیم غذایی آنان فاقد مرکبات بود، چرا که نگاه داشتن این میوهها در سفرهای طولانی ناممکن بود. به علاوه، پختن غذاها موجب از بین رفتن بیشتر ویتامین ث میشد. بازپُرسازی کشتی از غذاهای تازه و عدم مصرف چربیها برای تمیز کردن ظروف مسی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B3) (زیرا چربیها در مجاورت مس داغ دارای ترکیبی میشوند که موجب اختلال در جذب ویتامینها میشود.) مؤثرترین اقدامات کوک در این رابطه بود.
در سال ۱۹۲۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B2%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، آلبرت سنت گیورگیی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A2%25D9%2584%25D8 %25A8%25D8%25B1%25D8%25AA_%25D8%25B3%25D9%2586%25D 8%25AA_%25DA%25AF%25DB%258C%25D9%2588%25D8%25B1%25 DA%25AF%25DB%258C%25DB%258C%26action%3Dedit%26redl ink%3D1)، بیوشیمیست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2588%25D8%25B4%2 5DB%258C%25D9%2585%25DB%258C)مجارستانی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25AC%25D8%25A7%25D8%25B1%2 5D8%25B3%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%2586) که در سال ۱۹۳۷ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B3%25DB%25B7_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29) برندهٔ جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25D8%25A7%25DB%258C%25D8%25B2%2 5D9%2587_%25D9%2586%25D9%2588%25D8%25A8%25D9%2584_ %25D9%2581%25DB%258C%25D8%25B2%25DB%258C%25D9%2588 %25D9%2584%25D9%2588%25DA%2598%25DB%258C_%25D9%258 8_%25D9%25BE%25D8%25B2%25D8%25B4%25DA%25A9%25DB%25 8C) شد، مولکول اسید اسکوربیک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A7%25D8%25B3%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25B1% 25D8%25A8%25DB%258C%25DA%25A9) را از کلم، پرتقال و فلفل سبز مجزا کرد. سرانجام در سال ۱۹۳۲ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DB%25B1%25DB%25B9%25DB%25B3%25DB%25B2_% 28%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2584%25D8%25A7%25D8%25 AF%25DB%258C%29)، چارلز گلن کینگ، محقق آمریکایی، ارتباط میان اسید اسکوربیک (ویتامین ث) و بیماری اسکوروی را کشف کرد.
علت
مولکول اسید اسکوربیک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A7%25D8%25B3%25DA%25A9%25D9%2588%25D8%25B1% 25D8%25A8%25DB%258C%25DA%25A9) در بسیاری از واکنشهای بیوسنتز (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A8%25DB%258C%25D9 %2588%25D8%25B3%25D9%2586%25D8%25AA%25D8%25B2%26ac tion%3Dedit%26redlink%3D1)، از جمله واکنشهای هیدروکسیلاسیون و آمیداسیون نقش دارد. در سنتز کلاژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D8%25A7%25DA%2598%2 5D9%2586)، اسید اسکوربیک برای ایجاد ۳ رشتهٔ مارپیچی کلاژن که موجب حفظ ساختار بافتها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A8%25D8%25A7%25D9%2581%25D8%25AA) است لازم میباشد. این مولکول به عنوان یک آنتیاکسیدان (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A2%25D9%2586%25D8%25AA%25DB%258C%2 5E2%2580%258C%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B3%25DB%2 58C%25D8%25AF%25D8%25A7%25D9%2586) عمل میکند. به این ترتیب، گروههای پرولین و لیزین کلاژن توسط یک مولکول دیاکسیژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2585%25D9%2588%25D9 %2584%25DA%25A9%25D9%2588%25D9%2584_%25D8%25AF%25D B%258C%25E2%2580%258C%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B 3%25DB%258C%25DA%2598%25D9%2586%26action%3Dedit%26 redlink%3D1) دچار هیدروکسیلاسیون میشوند، و باعث حفظ ساختار رگها میشوند. در واقع، تنها یک اتم اکسیژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8%25B3%25DB%258C%2 5DA%2598%25D9%2586) در واکنش هیدروکسیلاسیون یک اسید آمینه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_% 25D8%25A2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25D9%2587) شرکت میکند، و اتم دیگر به صورت یک رادیکالهای آزاد (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25D8%25A7%25D8%25AF%25DB%258C%2 5DA%25A9%25D8%25A7%25D9%2584_%25D8%25A2%25D8%25B2% 25D8%25A7%25D8%25AF) باقی میماند. این اتم یک اکسیدکنندهٔ (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A7%25DA%25A9%25D8 %25B3%25DB%258C%25D8%25AF%25DA%25A9%25D9%2586%25D9 %2586%25D8%25AF%25D9%2587%26action%3Dedit%26redlin k%3D1) (اکسیدان) قوی است، و موجب سست شدن مویرگهای (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25B1%2 5DA%25AF) لثه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%2584%25D8%25AB%25D9 %2587%26action%3Dedit%26redlink%3D1) میشود. دو اتم هیدروژن (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2587%25DB%258C%25D8%25AF%25D8%25B1%2 5D9%2588%25DA%2598%25D9%2586) آزاد شده توسط مولکول اسید اسکوربیک با این اتم اکسیژن واکنش داده و مولکول آب تولید میکنند. به این ترتیب، از بروز اسکوروی جلوگیری میشود.
در صورت کمبود ویتامین ث، تکاتم اکسیژن موجب سست شدن بافت لثه و خونریزی آن میشود.
همهگیری
امروزه اسکوروی بیشتر در کشورهای دچار فقر (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2581%25D9%2582%25D8%25B1) و قحطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2582%25D8%25AD%25D8%25B7%25DB%258C) شایع است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D8%25A7%25D8%25B2%25D9%2585%2 5D8%25A7%25D9%2586_%25D8%25A8%25D9%2587%25D8%25AF% 25D8%25A7%25D8%25B4%25D8%25AA_%25D8%25AC%25D9%2587 %25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258C) در سال ۲۰۰۰، اسکوروی یکی از شایعترین بیماریهای سوءتغذیه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25D9%2588%25D8%25A1%25D8%25AA%2 5D8%25BA%25D8%25B0%25DB%258C%25D9%2587) در جهان است.
در سایر کشورها، اسکوروی در بزرگسالان نادر است و بیشتر در کودکان و افراد مسن دیده میشود. نوزادانی که شیر پاستوریزه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25A7%25D8%25B3%25D8%25AA%2 5D9%2588%25D8%25B1%25DB%258C%25D8%25B2%25D9%2587) مصرف میکنند، در صورتی که ویتامین ث (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AA%25D8%25A7%2 5D9%2585%25DB%258C%25D9%2586_%25D8%25AB) را به صورت مکمل دریافت نکنند، ممکن دچار اسکوروی شوند، چرا که ویتامین ث شیر طی عمل پاستوریزه شدن از بین میرود. شیر مادر، در صورتی که تغذیهٔ سالم داشته باشد، حاوی ویتامین ث مورد نیاز نوزاد است.
همچنین، پختن غذا موجب از بین رفتن ویتامین ث میشود.
علایم
ورمهایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2588%25D8%25B1%25D9%2585) در بازوها و پاها و خستگی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AE%25D8%25B3%25D8%25AA%25DA%25AF%2 5DB%258C) از علایم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2586%25D8%25B4%25D8%25A7%25D9%2586%2 5D9%2587%25E2%2580%258C%25D9%2587%25D8%25A7%25DB%2 58C_%25D8%25A8%25DB%258C%25D9%2585%25D8%25A7%25D8% 25B1%25DB%258C) ابتدایی بیماری هستند. پس از مدتی، بافت غشاهای مخاطی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25BA%25D8%25B4%25D8%25A7%25D8%25A1_% 25D9%2585%25D8%25AE%25D8%25A7%25D8%25B7%25DB%258C) بینی و لثه سست و اسفنجی شده و دچار خونریزی میشود. همچنین، لکههایی بر روی پوست (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25AA) ظاهر میشوند. در اسکوروی پیشرفته، زخمها باز شده، چرک (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%2586%25D8%25B1%25DA%25A9) میکنند، دندانها (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AF%25D9%2586%25D8%25AF%25D8%25A7%2 5D9%2586) شل شده و سپس میافتند. بیمار دیگر قادر به ایستادن نخواهد بود و سرانجام، از شدت خستگی یا عفونت میمیرد.
جلوگیری و درمان
اسکوروی به کمک رژیم غذایی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B1%25DA%2598%25DB%258C%25D9%2585_% 25D8%25BA%25D8%25B0%25D8%25A7%25DB%258C%25DB%258C) حاوی ویتامین ث درمان میشود، و جلوگیری از آن نیز از همین طریق صورت میگیرد. مرکبات (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2585%25D8%25B1%25DA%25A9%25D8%25A8%2 5D8%25A7%25D8%25AA)، کیوی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25DB%258C%25D9%2588%25DB%258C) پاپایا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9%25BE%25D8%25A7%2 5DB%258C%25D8%25A7)، گوجه (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25AC%25D9%2587) و توت فرنگی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AA%25D9%2588%25D8%25AA_%25D9%2581% 25D8%25B1%25D9%2586%25DA%25AF%25DB%258C) میوههایی سرشار از ویتامین ث هستند. هویج (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2587%25D9%2588%25DB%258C%25D8%25AC) فلفل دلمهای (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D9%2581%25D9%2584%25D9%2581%25D9%2584_% 25D8%25AF%25D9%2584%25D9%2585%25D9%2587%25E2%2580% 258C%25D8%25A7%25DB%258C)، بروکلی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D8%25A8%25D8%25B1%25D9 %2588%25DA%25A9%25D9%2584%25DB%258C%26action%3Dedi t%26redlink%3D1)، سیبزمینی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25A8%25E2%2580%2 58C%25D8%25B2%25D9%2585%25DB%258C%25D9%2586%25DB%2 58C)، کلم (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25A9%25D9%2584%25D9%2585)، اسفناج (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25A7%25D8%25B3%25D9%2581%25D9%2586%2 5D8%25A7%25D8%25AC) و پاپریکا (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fw%2Findex.php%3Ftitle%3D%25D9%25BE%25D8%25A7%25D9 %25BE%25D8%25B1%25DB%258C%25DA%25A9%25D8%25A7%26ac tion%3Dedit%26redlink%3D1) نیز منابعی از این ویتامین هستند.
همچنین، جگر (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25AC%25DA%25AF%25D8%25B1) گوساله (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25DA%25AF%25D9%2588%25D8%25B3%25D8%25A7%2 5D9%2584%25D9%2587) و صدف خوراکی (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Ffa.wikipedia.org%2 Fwiki%2F%25D8%25B5%25D8%25AF%25D9%2581_%25D8%25AE% 25D9%2588%25D8%25B1%25D8%25A7%25DA%25A9%25DB%258C) دارای ویتامین ث هستند. علاوه بر این غذاها، ویتامین ث به صورت مکمل (مثلاً به شکل قرص) نیز وجود دارد.
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد