LOADSTAR
4th October 2010, 06:37 PM
مسمومیت غذایی عبارتست از مجموعه اختلالاتی که در نتیجه خوردن غذاهای فاسدی که به میکروبها و مواد شیمیایی آلوده هستند در بدن به وجود می آید. مسمومیتهای غذایی انواع مختلف دارند ولی نوع میکروبی آن شایع تر از سایر مسمومیت های غذایی است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، فساد غذا عبارتست از تغییرات مواد غذایی به صورتی که آن را برای انسان غیر قابل مصرف نماید. این تغییرات میتواند سبب کاهش یا از بین رفتن ارزش غذایی شده یا موجب مسمومیت و بیماری در انسان گردد.
برای برخورداری از تغذیه مناسب و درست باید به دو موضوع زیر توجه داشت :
۱ـ دریافت عوامل مختلف غذایی متناسب با نیازهای بدن (ماکرونوترینتها، میکرونوترینتها . . .).
۲ـ دریافت غذای مورد نیاز به صورت کاملا سالم و فاقد آلودگیهای زیان بخش و در شرایطی که مواد مغذی آن در مراحل مختلف تهیه، طبخ، نگهداری تا حد امکان حفظ گردد. آنچه که اینک مورد بحث ما است در حقیقت همین موضوع دوم است که معمولا تحت عنوان بهداشت مواد غذایی مورد گفتگو قرار میگیرد.
یادآوری این نکته برای توجه بیشتر به اهمیّت بهداشت مواد غذایی، سودمند است که ممکن است غذای مصرفی کاملا با نیازهای جسمی انسان هماهنگ باشد و همه شرایط یک تغذیه کافی را داشته باشد اما به لحاظ آلودگی یا وجود عوامل زیان بخش در آن، سلامت انسان را به طور جدی تهدید نماید. لذا بهداشت مواد غذایی، در واقع تضمین کننده سودبخشی غذای مناسب و یک رکن اساسی در تغذیه صحیح است.
فساد و آلودگی مواد غذایی
اگر چه مفهوم فساد به عنوان پیدایش تغییرات نامطلوب و زیان بخش در مواد غذایی با مفهوم آلودگی به عنوان ورود و اضافه شدن عوامل بیماریزا و نامطلوب به مواد خوردنی متفاوت است، اما به هر صورت، هم آلودگی و هم فساد، هر دو به کاهش کیفیت و یا غیر قابل مصرف شدن مواد غذایی منجر میگردد، از این رو، بدون آنکه این دو مفهوم را یکسان و همانند بدانیم، در یک گفتار مختصر، این دو پدیده را یکجا بررسی مینماییم:
پیامد فساد و آلودگی غالبا پیدایش شرایطی در ماده غذایی است که مصرف آن خواه در کوتاه مدت و خواه در صورت تداوم مصرف، آثار نامطلوبی بر سلامت انسان میگذارد.
عوامل فساد و آلودگی،گاهی مستقیما و گاهی نیز به طور غیرمستقیم مثلا فراهم کردن زمینه فعالیت عوامل دیگر، موجب تغییرات نامطلوب و بیماریزایی ماده غذایی میشوند. آگاهی از این نکته به انسان کمک میکند که مناسب ترین تدبیرها را برای کنترل عوامل فساد و آلودگی و در نتیجه فراهم کردن سلامت غذا بکار گیرد.
عوامل آلودگی و فساد مواد غذایی
با توضیحی که در باره دو مفهوم آلودگی و فساد مواد غذایی داده شد اینک جا دارد نگاه کوتاهی به عوامل عمده موثر در پیدایش آلودگی و فساد داشته باشیم:
۱ ـ باکتریها
باکتریها به صورتهای مختلفی موجب آلودگی و فساد در مواد غذایی میشوند. گاهی حضور عامل بیماری زا در مواد غذایی (مثلا وجود عوامل سببی سِل و بروسلوز در شیر، یا باسیل تیفوئید در غذای آلوده) آنرا به صورت بیماری زا در میآورد گاهی ورود میکروب به مواد غذایی و سمومی که ترشح میکند (اگزوتوکسین مثلا در مورد استافیلوکوک طلایی، کلوستریدیوم بوتولینوم و آندوتوکسین در مورد کلوستریدیوم پرفرنژنس یا کلوستریدیوم ولشی) سبب مسمومیت مصرف کننده میشود و زمانی هم میکروب غیر بیماری زا با تجزیه مواد غذایی آنرا به صورت غیرقابل مصرف در میآورد.
۲ ـ کپکها
کپکها با حضور رطوبت کافی (۷۰ تا ۹۰ درصد) فعالیت میکنند. محیط حاوی قند و اسیدی برای آنها مطلوب تر است اما با وجود این کپکها در رطوبتهای کمتر، دمای پایین و روی انواع مواد غذایی نیز میتوانند رشد و فعالیت کنند. وقتی شرایط برای فعالیت آنها نامساعد شود فورا ایجاد اسپور میکنند، اسپورها در برابر خشکی و سرما مقاوم میباشند و در فضا پراکنده میشوند و با مساعد شدن شرایط به سرعت تبدیل به شکل فعال میگردند.
انواع مختلف کپکها در مواد غذایی دیده میشوند (مهمترین کپکهای مواد غذایی از دسته پنی سیلیوم، موکور، ریزوپوس، فوزاریوم و آسپرژیلوس میباشند). که برخی خودشان سمّی، گروهی نیز دارای اگزوتوکسین (مثلا آسپرژیلوس فلاووس و نیز آسپرژیلوس پارازیتیکوس که سم آفلاتوکسین ترشح میکند ـ این سم علاوه بر آن که سرطانزا است موجب هموآگلوتیناسیون نیز میشود) هستند و ضمناً با تجزیه مواد غذایی موجبات فساد خوردنیها را نیز فراهم میآورند ترشح اگزوتوکسین کپکها غالبا در حرارت بالاتر از ۱۰ درجه سانتیگراد صورت میگیرد.
۳ ـ حشرات
حشرات علاوه بر آلوده ساختن مواد غذایی با انتقال میکروبها از فضولات و مواد آلوده بر روی مواد غذایی و نیز باقی گذاشتن مواد دفعی خود روی آنها، از مواد غذایی به عنوان محلی برای تخمگذاری استفاده مینمایند تخمها در زمان کوتاهی به لارو تبدیل میشوند لاروها غالبا به شکل کرمهای کوچکی دیده میشوند. مگس وقتی روی مواد غذایی مینشیند ابتدا مقداری از ترشحات دستگاه گوارش خود را روی آن میریزد تا به کمک آن بخشی از غذا را به صورت محلول در آورده بمکد. لذا بقیه ترشحات گوارشی آن روی غذا باقی میماند. برخی حشرات نیز مانند سِنّ در بقایای بزاقشان، فاکتور آنتی تریپسین وجود دارد که از قابلیت مصرف مواد غذایی میکاهد.
۴ ـ انگلها
گاهی وجود تخم انگل (مثلا در مورد اکسیور یا کرمک و اکینوکوکوس گرانولوزوس عامل کیست هیداتیک) و زمانی وجود لارو انگل (مثلا در مورد لارو آسکاریس در سبزیهای آلوده و یا لارو تنیا ساژیناتا در گوشت گاو و سارکوسیست در گوشت گوسفند و بز) غذا را ناسالم میکند.
۵ ـ آنزیمها
علاوه بر آنزیمهای ترشح شده از عوامل فساد نظیر باکتریها، کپکها و غیره آنزیمهای طبیعی موجود در مواد غذایی نیز عامل تجزیه و اُتولیز و در نتیجه فساد مواد غذایی میشوند.
۶ ـ گرما
گرما در محدوده خاصی به عنوان عامل مساعد کننده شرایط برای فعالیت عوامل فساد، عمل میکند.
۷ ـ رطوبت
با توجه به نقش آب در فراهم ساختن شرایط برای انجام فعالیتهای آنزیماتیک، شیمیایی، میکروبی و غیره از رطوبت به عنوان یکی از عوامل مهم موثر در فساد مواد غذایی اسم میبریم.
۸ ـ نور
نور و بخصوص اشعه ماوراء بنفش باعث تغییراتی در مواد غذایی مثلا اکسیده شدن روغنها، ویتامینها و غیره میشود لذا در زمره عوامل کمک کننده به فساد مواد غذایی است.
۹ ـ اکسیژن
با توجه به نقش اکسیژن در اکسیداسیون مواد غذایی، حضور هوا به طور کلی و اکسیژن به طور اخص در کنار مواد غذایی از عوامل تسریع کننده در فساد خوردنیها شناخته میشود.
۱۰ ـ مجاورت و اضافه شدن مواد خارجی
ورود مواد زیان بخش خارجی و وجود بقایای سموم دفع آفات نباتی و نگهداری مواد تصعید شونده در کنار مواد غذایی مثلا نگهداری ماده قابل تصعید نفتالین در انبار مواد خوردنی و به طور کلی ورود هر ماده خارجی به هر نحو به مواد غذایی از عوامل مهم در فساد و آلودگی مواد غذایی محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، فساد غذا عبارتست از تغییرات مواد غذایی به صورتی که آن را برای انسان غیر قابل مصرف نماید. این تغییرات میتواند سبب کاهش یا از بین رفتن ارزش غذایی شده یا موجب مسمومیت و بیماری در انسان گردد.
برای برخورداری از تغذیه مناسب و درست باید به دو موضوع زیر توجه داشت :
۱ـ دریافت عوامل مختلف غذایی متناسب با نیازهای بدن (ماکرونوترینتها، میکرونوترینتها . . .).
۲ـ دریافت غذای مورد نیاز به صورت کاملا سالم و فاقد آلودگیهای زیان بخش و در شرایطی که مواد مغذی آن در مراحل مختلف تهیه، طبخ، نگهداری تا حد امکان حفظ گردد. آنچه که اینک مورد بحث ما است در حقیقت همین موضوع دوم است که معمولا تحت عنوان بهداشت مواد غذایی مورد گفتگو قرار میگیرد.
یادآوری این نکته برای توجه بیشتر به اهمیّت بهداشت مواد غذایی، سودمند است که ممکن است غذای مصرفی کاملا با نیازهای جسمی انسان هماهنگ باشد و همه شرایط یک تغذیه کافی را داشته باشد اما به لحاظ آلودگی یا وجود عوامل زیان بخش در آن، سلامت انسان را به طور جدی تهدید نماید. لذا بهداشت مواد غذایی، در واقع تضمین کننده سودبخشی غذای مناسب و یک رکن اساسی در تغذیه صحیح است.
فساد و آلودگی مواد غذایی
اگر چه مفهوم فساد به عنوان پیدایش تغییرات نامطلوب و زیان بخش در مواد غذایی با مفهوم آلودگی به عنوان ورود و اضافه شدن عوامل بیماریزا و نامطلوب به مواد خوردنی متفاوت است، اما به هر صورت، هم آلودگی و هم فساد، هر دو به کاهش کیفیت و یا غیر قابل مصرف شدن مواد غذایی منجر میگردد، از این رو، بدون آنکه این دو مفهوم را یکسان و همانند بدانیم، در یک گفتار مختصر، این دو پدیده را یکجا بررسی مینماییم:
پیامد فساد و آلودگی غالبا پیدایش شرایطی در ماده غذایی است که مصرف آن خواه در کوتاه مدت و خواه در صورت تداوم مصرف، آثار نامطلوبی بر سلامت انسان میگذارد.
عوامل فساد و آلودگی،گاهی مستقیما و گاهی نیز به طور غیرمستقیم مثلا فراهم کردن زمینه فعالیت عوامل دیگر، موجب تغییرات نامطلوب و بیماریزایی ماده غذایی میشوند. آگاهی از این نکته به انسان کمک میکند که مناسب ترین تدبیرها را برای کنترل عوامل فساد و آلودگی و در نتیجه فراهم کردن سلامت غذا بکار گیرد.
عوامل آلودگی و فساد مواد غذایی
با توضیحی که در باره دو مفهوم آلودگی و فساد مواد غذایی داده شد اینک جا دارد نگاه کوتاهی به عوامل عمده موثر در پیدایش آلودگی و فساد داشته باشیم:
۱ ـ باکتریها
باکتریها به صورتهای مختلفی موجب آلودگی و فساد در مواد غذایی میشوند. گاهی حضور عامل بیماری زا در مواد غذایی (مثلا وجود عوامل سببی سِل و بروسلوز در شیر، یا باسیل تیفوئید در غذای آلوده) آنرا به صورت بیماری زا در میآورد گاهی ورود میکروب به مواد غذایی و سمومی که ترشح میکند (اگزوتوکسین مثلا در مورد استافیلوکوک طلایی، کلوستریدیوم بوتولینوم و آندوتوکسین در مورد کلوستریدیوم پرفرنژنس یا کلوستریدیوم ولشی) سبب مسمومیت مصرف کننده میشود و زمانی هم میکروب غیر بیماری زا با تجزیه مواد غذایی آنرا به صورت غیرقابل مصرف در میآورد.
۲ ـ کپکها
کپکها با حضور رطوبت کافی (۷۰ تا ۹۰ درصد) فعالیت میکنند. محیط حاوی قند و اسیدی برای آنها مطلوب تر است اما با وجود این کپکها در رطوبتهای کمتر، دمای پایین و روی انواع مواد غذایی نیز میتوانند رشد و فعالیت کنند. وقتی شرایط برای فعالیت آنها نامساعد شود فورا ایجاد اسپور میکنند، اسپورها در برابر خشکی و سرما مقاوم میباشند و در فضا پراکنده میشوند و با مساعد شدن شرایط به سرعت تبدیل به شکل فعال میگردند.
انواع مختلف کپکها در مواد غذایی دیده میشوند (مهمترین کپکهای مواد غذایی از دسته پنی سیلیوم، موکور، ریزوپوس، فوزاریوم و آسپرژیلوس میباشند). که برخی خودشان سمّی، گروهی نیز دارای اگزوتوکسین (مثلا آسپرژیلوس فلاووس و نیز آسپرژیلوس پارازیتیکوس که سم آفلاتوکسین ترشح میکند ـ این سم علاوه بر آن که سرطانزا است موجب هموآگلوتیناسیون نیز میشود) هستند و ضمناً با تجزیه مواد غذایی موجبات فساد خوردنیها را نیز فراهم میآورند ترشح اگزوتوکسین کپکها غالبا در حرارت بالاتر از ۱۰ درجه سانتیگراد صورت میگیرد.
۳ ـ حشرات
حشرات علاوه بر آلوده ساختن مواد غذایی با انتقال میکروبها از فضولات و مواد آلوده بر روی مواد غذایی و نیز باقی گذاشتن مواد دفعی خود روی آنها، از مواد غذایی به عنوان محلی برای تخمگذاری استفاده مینمایند تخمها در زمان کوتاهی به لارو تبدیل میشوند لاروها غالبا به شکل کرمهای کوچکی دیده میشوند. مگس وقتی روی مواد غذایی مینشیند ابتدا مقداری از ترشحات دستگاه گوارش خود را روی آن میریزد تا به کمک آن بخشی از غذا را به صورت محلول در آورده بمکد. لذا بقیه ترشحات گوارشی آن روی غذا باقی میماند. برخی حشرات نیز مانند سِنّ در بقایای بزاقشان، فاکتور آنتی تریپسین وجود دارد که از قابلیت مصرف مواد غذایی میکاهد.
۴ ـ انگلها
گاهی وجود تخم انگل (مثلا در مورد اکسیور یا کرمک و اکینوکوکوس گرانولوزوس عامل کیست هیداتیک) و زمانی وجود لارو انگل (مثلا در مورد لارو آسکاریس در سبزیهای آلوده و یا لارو تنیا ساژیناتا در گوشت گاو و سارکوسیست در گوشت گوسفند و بز) غذا را ناسالم میکند.
۵ ـ آنزیمها
علاوه بر آنزیمهای ترشح شده از عوامل فساد نظیر باکتریها، کپکها و غیره آنزیمهای طبیعی موجود در مواد غذایی نیز عامل تجزیه و اُتولیز و در نتیجه فساد مواد غذایی میشوند.
۶ ـ گرما
گرما در محدوده خاصی به عنوان عامل مساعد کننده شرایط برای فعالیت عوامل فساد، عمل میکند.
۷ ـ رطوبت
با توجه به نقش آب در فراهم ساختن شرایط برای انجام فعالیتهای آنزیماتیک، شیمیایی، میکروبی و غیره از رطوبت به عنوان یکی از عوامل مهم موثر در فساد مواد غذایی اسم میبریم.
۸ ـ نور
نور و بخصوص اشعه ماوراء بنفش باعث تغییراتی در مواد غذایی مثلا اکسیده شدن روغنها، ویتامینها و غیره میشود لذا در زمره عوامل کمک کننده به فساد مواد غذایی است.
۹ ـ اکسیژن
با توجه به نقش اکسیژن در اکسیداسیون مواد غذایی، حضور هوا به طور کلی و اکسیژن به طور اخص در کنار مواد غذایی از عوامل تسریع کننده در فساد خوردنیها شناخته میشود.
۱۰ ـ مجاورت و اضافه شدن مواد خارجی
ورود مواد زیان بخش خارجی و وجود بقایای سموم دفع آفات نباتی و نگهداری مواد تصعید شونده در کنار مواد غذایی مثلا نگهداری ماده قابل تصعید نفتالین در انبار مواد خوردنی و به طور کلی ورود هر ماده خارجی به هر نحو به مواد غذایی از عوامل مهم در فساد و آلودگی مواد غذایی محسوب میشود.