LOADSTAR
4th October 2010, 10:32 AM
کلسترول چیست ؟
کلسترول مادهای موم مانند است که به شکل طبیعی در بدن ساخته میشود . بدن انسان برای انجام کار خود به مقداری کلسترول نیاز دارد و میتواند کلسترول مورد نیاز خود را بسازد، پس نیاز به کلسترول اضافی ندارد-اگر بدن مقدار زیادی کلسترول بسازد یا اگر مقدار زیاد کلسترول در غذا باشد، سبب بروز مشکلات جدی برای سلامتی میشود.
بالا بودن میزان کلسترول خون سبب تصلب شرایین (تنگی و بسته شدن رگها) شده که باعث اشکال در خون رسانی، خصوصاً به اعضای حیاتی مثل قلب یا مغز شده و سکته اتفاق میافتد .
* دو نوع کلسترول وجود دارد :
کلسترول خوب که سبب دفع کلسترول اضافه از بدن میشود. درحالیکه کلسترول بد سبب بسته شدن عروق میگردد. ۲۵-۲۰ درصد کلسترول از راه رژیم غذایی تأمین میشود و بقیه آن را خود بدن میسازد.
بدن یک فرد در روز ۵/۱-۱ گرم کلسترول میسازد. اگر مقدار در یافتی کلسترول رژیم غذایی کاهش یابد بدن با ساختن بیشتر آن را جبران میکند. مقداری از کلسترول اضافی بدن برای ساخت اسیدهای صفراوی که در هضم چربی نقش دارند، مصرف میشود. کلسترول در غذاهای حیوانی-زرده تخم مرغ- امعا و احشا (جگر، قلوه و کله پاچه) به میزان زیاد یافت میشود.
برای کاهش میزان کلسترول باید از گوشتهای کم چربی استفاده نمائیم، امعا و احشا را کمتر مصرف کنیم از حبوبات مثل نخود-لپه-عدس، لوبیا و….استفاده کنیم-ماهی و مرغ را جایگزین مصرف گوشت قرمز نماییم.
در هفته بیش از ۳ عدد تخم مرغ مصرف نکنیم- از لبنیات کم چربی استفاده نماییم-چربی روی شیر را جدا کنیم. از مصرف غذاهای چرب آماده مثل سوسیس- کالباس- چیپس- شکلاتها و…. خوداری کنیم. از مصرف خامههای غیر لبنی خودداری کنیم- مصرف میوهها و سبزیهای تازه را افزایش دهیم.
* تری گلیسرید چیست ؟
تری گلیسرید چربی معمولی است که در غذاها وجود دارد، پس از مصرف وارد خون شده میتواند سبب سختی و انسداد عروق گردد. میزان تری گلیسرید خون باید کمتر از mg 200 باشد.
مصرف زیاد قندهای ساده، شکلاتها، شیرینی خامه ای، شکر، قند، آبنبات، باعث افزایش سطح تری گلیسیرید خون میشود.
اضافه وزن، چاقی و عدم فعالیت بدنی نیز از جمله مواردی است که به افزایش تری گلیسیرید میانجامد.
توجه به نوع و مقدار روغنهای مصرفی میتواند در مقدار تری گلیسیرید خون تأثیر گذاشته و کاهش وزن سبب کاهش سطح تری گلیسرید خون شود.
کلسترول مادهای موم مانند است که به شکل طبیعی در بدن ساخته میشود . بدن انسان برای انجام کار خود به مقداری کلسترول نیاز دارد و میتواند کلسترول مورد نیاز خود را بسازد، پس نیاز به کلسترول اضافی ندارد-اگر بدن مقدار زیادی کلسترول بسازد یا اگر مقدار زیاد کلسترول در غذا باشد، سبب بروز مشکلات جدی برای سلامتی میشود.
بالا بودن میزان کلسترول خون سبب تصلب شرایین (تنگی و بسته شدن رگها) شده که باعث اشکال در خون رسانی، خصوصاً به اعضای حیاتی مثل قلب یا مغز شده و سکته اتفاق میافتد .
* دو نوع کلسترول وجود دارد :
کلسترول خوب که سبب دفع کلسترول اضافه از بدن میشود. درحالیکه کلسترول بد سبب بسته شدن عروق میگردد. ۲۵-۲۰ درصد کلسترول از راه رژیم غذایی تأمین میشود و بقیه آن را خود بدن میسازد.
بدن یک فرد در روز ۵/۱-۱ گرم کلسترول میسازد. اگر مقدار در یافتی کلسترول رژیم غذایی کاهش یابد بدن با ساختن بیشتر آن را جبران میکند. مقداری از کلسترول اضافی بدن برای ساخت اسیدهای صفراوی که در هضم چربی نقش دارند، مصرف میشود. کلسترول در غذاهای حیوانی-زرده تخم مرغ- امعا و احشا (جگر، قلوه و کله پاچه) به میزان زیاد یافت میشود.
برای کاهش میزان کلسترول باید از گوشتهای کم چربی استفاده نمائیم، امعا و احشا را کمتر مصرف کنیم از حبوبات مثل نخود-لپه-عدس، لوبیا و….استفاده کنیم-ماهی و مرغ را جایگزین مصرف گوشت قرمز نماییم.
در هفته بیش از ۳ عدد تخم مرغ مصرف نکنیم- از لبنیات کم چربی استفاده نماییم-چربی روی شیر را جدا کنیم. از مصرف غذاهای چرب آماده مثل سوسیس- کالباس- چیپس- شکلاتها و…. خوداری کنیم. از مصرف خامههای غیر لبنی خودداری کنیم- مصرف میوهها و سبزیهای تازه را افزایش دهیم.
* تری گلیسرید چیست ؟
تری گلیسرید چربی معمولی است که در غذاها وجود دارد، پس از مصرف وارد خون شده میتواند سبب سختی و انسداد عروق گردد. میزان تری گلیسرید خون باید کمتر از mg 200 باشد.
مصرف زیاد قندهای ساده، شکلاتها، شیرینی خامه ای، شکر، قند، آبنبات، باعث افزایش سطح تری گلیسیرید خون میشود.
اضافه وزن، چاقی و عدم فعالیت بدنی نیز از جمله مواردی است که به افزایش تری گلیسیرید میانجامد.
توجه به نوع و مقدار روغنهای مصرفی میتواند در مقدار تری گلیسیرید خون تأثیر گذاشته و کاهش وزن سبب کاهش سطح تری گلیسرید خون شود.