Mina_Mehr
25th September 2010, 04:07 PM
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - خانواده
يك متخصص تغذيه گفت: غذاهاي سنتي ايراني متنوع، متعادل و كافي هستند بنابراين با معيارهاي تغذيه سالم انطباق دارند.
دكتر ناصر كلانتري در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: در اغلب غذاهاي ايراني از غلاتي چون نان، برنج، جو و رشته استفاده ميشود. علاوه بر آن، اين غذاها حاوي گروههاي غذايي ديگري مانند گوشت، حبوبات و ميوه هستند. معمولا ماست از گروه شير و لبنيات در سفرههاي ايراني وجود دارد بنابراين غذاهاي سنتي از تنوع برخوردار هستند. از سوي ديگر، مقدار مناسبي ازهر يك از گروه غذايي در آنها وجود دارد.
اين دانشيار تغذيه جامعه با بيان اينكه شيوه زندگي انسانها، متاثر از نحوه معيشت آنهاست، تاكيد كرد: نحوه كار و فعاليت جامعهاي كه غذاي سنتي ميخورند با شيوه فعاليت مصرف كنندگان غذاهاي فوري، تفاوت دارد. در گذشته زنان معمولا خانهدار بودند و مردان يك شيفت كاري داشتند و بقيه اوقات خود را در خانه ميگذراندند، تعامل با همسايگان نيز بيشتر بود. افراد فرصت كافي براي استراحت، غذا خوردن و تفريح داشتند اما در حال حاضر شرايط تفاوت پيدا كرده است.
كلانتري افزود: در خانوادههاي امروزي زن و مرد كار ميكنند، بچهها به مهد كودك و مدرسه ميروند. در اين شرايط اعضاي خانواده به ندرت ميتوانند در كنارهم غذاي سنتي صرف كنند البته حاكم شدن اين شرايط بر جامعه منحصر به ايران نيست بلكه كشورهاي ديگر منطقه مانند مصر، تركيه، پاكستان و عربستان نيز به علت تغيير شيوه معيشت آنها، چنين وضعيتي پيدا كردهاند.
اين متخصص تغذيه كودكان با بيان اينكه با افزايش دامنه ارتباطات و اطلاع رساني در جهان از طريق وسايل ارتباط جمعي مانند ماهواره و اينترنت، فرهنگها از يكديگر بيشتر تاثير ميپذيرند، اظهار كرد: با توجه به تغيير شرايط زندگي، مردم در مواجهه با تبليغات غذاهاي فوري به خوردن اين غذاها تشويق ميشوند بنابراين از آنها بيشتر استفاده ميكنند.
وي درباره راههاي تشويق جوانان به خوردن غذاهاي سنتي با وجود تغيير شرايط زندگي گفت: تمايل به تجملات نسبت به گذشته افزايش يافته كه همين امر تلاش بيشتر مردم براي كسب درآمد را در پي داشته است در نتيجه آنان به شيوه گذشتگان تغذيه نميكنند با اين وجود ميتوان با در نظر گرفتن تمهيداتي، مردم را به خوردن غذاهاي سنتي تشويق كرد.
وي پيشنهاد داد: براي راهاندازي رستورانهايي كه غذاهاي سنتي ارايه ميدهند ميتوان امتيازاتي را در نظر گرفت. به عنوان نمونه عوارض و ماليات كمتري را نسبت به مراكز عرضه غذاهاي فوري براي آنان وضع كرد.
كلانتري با اشاره به راهكاري كه در غرب براي افزايش ارزش غذايي، غذاهاي فوري در پيش گرفته شد، اظهار كرد: از زماني كه در غرب تاثير منفي غذاهاي فوري بر سلامت انسانها مشخص شده است، فروشندگان اين غذاها ملزم شدهاند كه در كنار اغذيه خود موادي چون سالاد و ميوه را به مشتري ارايه كنند تا آنها غذاي سالمتري را بخورند.
اين دانشيار تغذيه جامعه با اشاره به نقش تلويزيون در تشويق مردم به غذاهاي سنتي ايراني گفت: برنامههاي تلويزيون نبايد بينندگان را به خوردن غذاهاي آماده ترغيب كند. به عنوان نمونه بهتر است كه شخصيتهاي يك فيلم و يا سريال هنگام سفارش غذا به جاي ساندويچ و پيتزا از رستوران، غذاي ايراني طلب كنند.
وي تاكيد كرد: تشويق مردم و جوانان به غذاهاي سنتي ايراني نيازمند عزم ملي است كه آموزش همگاني و فرهنگ سازي از طريق رسانهاي چون تلويزيون در اين مقوله ميگنجد.
كلانتري با بيان اينكه سازمانهاي دولتي و خصوصي ميتوانند به جاي ارايه غذاهاي فوري به كاركنان خود، غذاهاي مناسب و سنتي در اختيار آنها قرار دهند، گفت: همانگونه كه اين قانون درباره شيرمادر تصويب شد كه اگر بيش از 5 مادر شيرده در يك محل باشند، بايد يك مهد كودك و شيرخوارگاه تاسيس شود يا محل كار مادران با نزديك ترين مهد كودك و شيرخوارگاه قرارداد ببندد تا مادر بتواند ساعاتي در طول روز بچه خود را شير دهد، ميتوان سازمانهاي دولتي و خصوصي را ملزم كرد كه غذاي مناسب به كاركنان خود ارايه دهند البته لازم نيست كه پخت غذا در همه اين سازمانها صورت گيرد بلكه آنها ميتوانند با رستوران نزديك به خود كه غذاهاي ايراني را عرضه ميكند، قرارداد ببندند. اما متاسفانه اغلب اين نكته رعايت نميشود در نتيجه كاركنان به غذاهاي فوري گرايش پيدا ميكنند.
سرويس: بهداشت و درمان - خانواده
يك متخصص تغذيه گفت: غذاهاي سنتي ايراني متنوع، متعادل و كافي هستند بنابراين با معيارهاي تغذيه سالم انطباق دارند.
دكتر ناصر كلانتري در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: در اغلب غذاهاي ايراني از غلاتي چون نان، برنج، جو و رشته استفاده ميشود. علاوه بر آن، اين غذاها حاوي گروههاي غذايي ديگري مانند گوشت، حبوبات و ميوه هستند. معمولا ماست از گروه شير و لبنيات در سفرههاي ايراني وجود دارد بنابراين غذاهاي سنتي از تنوع برخوردار هستند. از سوي ديگر، مقدار مناسبي ازهر يك از گروه غذايي در آنها وجود دارد.
اين دانشيار تغذيه جامعه با بيان اينكه شيوه زندگي انسانها، متاثر از نحوه معيشت آنهاست، تاكيد كرد: نحوه كار و فعاليت جامعهاي كه غذاي سنتي ميخورند با شيوه فعاليت مصرف كنندگان غذاهاي فوري، تفاوت دارد. در گذشته زنان معمولا خانهدار بودند و مردان يك شيفت كاري داشتند و بقيه اوقات خود را در خانه ميگذراندند، تعامل با همسايگان نيز بيشتر بود. افراد فرصت كافي براي استراحت، غذا خوردن و تفريح داشتند اما در حال حاضر شرايط تفاوت پيدا كرده است.
كلانتري افزود: در خانوادههاي امروزي زن و مرد كار ميكنند، بچهها به مهد كودك و مدرسه ميروند. در اين شرايط اعضاي خانواده به ندرت ميتوانند در كنارهم غذاي سنتي صرف كنند البته حاكم شدن اين شرايط بر جامعه منحصر به ايران نيست بلكه كشورهاي ديگر منطقه مانند مصر، تركيه، پاكستان و عربستان نيز به علت تغيير شيوه معيشت آنها، چنين وضعيتي پيدا كردهاند.
اين متخصص تغذيه كودكان با بيان اينكه با افزايش دامنه ارتباطات و اطلاع رساني در جهان از طريق وسايل ارتباط جمعي مانند ماهواره و اينترنت، فرهنگها از يكديگر بيشتر تاثير ميپذيرند، اظهار كرد: با توجه به تغيير شرايط زندگي، مردم در مواجهه با تبليغات غذاهاي فوري به خوردن اين غذاها تشويق ميشوند بنابراين از آنها بيشتر استفاده ميكنند.
وي درباره راههاي تشويق جوانان به خوردن غذاهاي سنتي با وجود تغيير شرايط زندگي گفت: تمايل به تجملات نسبت به گذشته افزايش يافته كه همين امر تلاش بيشتر مردم براي كسب درآمد را در پي داشته است در نتيجه آنان به شيوه گذشتگان تغذيه نميكنند با اين وجود ميتوان با در نظر گرفتن تمهيداتي، مردم را به خوردن غذاهاي سنتي تشويق كرد.
وي پيشنهاد داد: براي راهاندازي رستورانهايي كه غذاهاي سنتي ارايه ميدهند ميتوان امتيازاتي را در نظر گرفت. به عنوان نمونه عوارض و ماليات كمتري را نسبت به مراكز عرضه غذاهاي فوري براي آنان وضع كرد.
كلانتري با اشاره به راهكاري كه در غرب براي افزايش ارزش غذايي، غذاهاي فوري در پيش گرفته شد، اظهار كرد: از زماني كه در غرب تاثير منفي غذاهاي فوري بر سلامت انسانها مشخص شده است، فروشندگان اين غذاها ملزم شدهاند كه در كنار اغذيه خود موادي چون سالاد و ميوه را به مشتري ارايه كنند تا آنها غذاي سالمتري را بخورند.
اين دانشيار تغذيه جامعه با اشاره به نقش تلويزيون در تشويق مردم به غذاهاي سنتي ايراني گفت: برنامههاي تلويزيون نبايد بينندگان را به خوردن غذاهاي آماده ترغيب كند. به عنوان نمونه بهتر است كه شخصيتهاي يك فيلم و يا سريال هنگام سفارش غذا به جاي ساندويچ و پيتزا از رستوران، غذاي ايراني طلب كنند.
وي تاكيد كرد: تشويق مردم و جوانان به غذاهاي سنتي ايراني نيازمند عزم ملي است كه آموزش همگاني و فرهنگ سازي از طريق رسانهاي چون تلويزيون در اين مقوله ميگنجد.
كلانتري با بيان اينكه سازمانهاي دولتي و خصوصي ميتوانند به جاي ارايه غذاهاي فوري به كاركنان خود، غذاهاي مناسب و سنتي در اختيار آنها قرار دهند، گفت: همانگونه كه اين قانون درباره شيرمادر تصويب شد كه اگر بيش از 5 مادر شيرده در يك محل باشند، بايد يك مهد كودك و شيرخوارگاه تاسيس شود يا محل كار مادران با نزديك ترين مهد كودك و شيرخوارگاه قرارداد ببندد تا مادر بتواند ساعاتي در طول روز بچه خود را شير دهد، ميتوان سازمانهاي دولتي و خصوصي را ملزم كرد كه غذاي مناسب به كاركنان خود ارايه دهند البته لازم نيست كه پخت غذا در همه اين سازمانها صورت گيرد بلكه آنها ميتوانند با رستوران نزديك به خود كه غذاهاي ايراني را عرضه ميكند، قرارداد ببندند. اما متاسفانه اغلب اين نكته رعايت نميشود در نتيجه كاركنان به غذاهاي فوري گرايش پيدا ميكنند.