NeshaNi
26th May 2010, 01:29 PM
http://www.rasekhoon.net/_WebsiteData/Article/ArticleImages/1/1388/Aban/08/6793.jpg
رژیم غذایی متعادل نقش بسیار موثری در حفظ سلامت دستگاه های مختلف بدن ، از جمله سلامت چشم ، گوش ، بینی ، گلو و دهان دارد . حفظ سلامت این اندام ها مستلزم رعایت رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه ها ، سبزی ها و مقادیر محدود فرآورده های چرب یا شیرین است . عدم مصرف غذاهایی که باعث واکنش های حساسیتی می شوند ، می تواند مانع تحریک پوشش مخاطی بعضی از اعضای بدن شود .
مواد غذایی مفید :
ـ انواع توت :این میوه ها حاوی ویتامین C بوده و می توانند به کاهش فشار چشم ، تحریک سیستم ایمنی و کاهش آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند ؛ به همین دلیل برای آب مروارید ، بالا بودن فشار چشم ، عفونت های گوش و گلو مفید هستند .
ـ جگر :ویتامین A موجود در جگر موجب حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفس فوقانی و گوش داخلی می شود .
ـ ماهی های چرب : به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری می توانند در کاهش التهاب سینوس ها مفید باشند .
ـ شیر مادر : شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ، به مراتب کمتر از سایر شیرخواران دچار عفونت گوش میانی می شوند . شیر مادر در پیشگیری از عفونت های گوش و مصرف بی رویه داروهای آنتی بیوتیک موثر است .
مواد غذایی نامناسب :
ـ قهوه ، چای و نوشابه های گازدار : نوشیدن مقادیر بیش ازحد قهوه ، چای و نوشابه های گازدار که همگی دارای کافئین هستند ، ممکن است باعث افزایش فشار چشم شود . افراد مبتلا به گلوکوک ( آب سیاه ) یا کسانی که احتمال ابتلا به آن را دارند ، باید از مصرف این نوشیدنی ها خودداری کنند .
ـ لبنیات :بسیاری از افراد مبتلا به سینوزیت حساسیتی ، به قند لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند ؛ در نتیجه باید از مصرف شیر و فرآورده های آن خودداری کنند . افرادی که مبتلا به بیماری ارثی گالاکتوزمی هستند و نمی توانند قند لاکتوز را تحمل کنند نیز باید از مصرف لبنیات خودداری نمایند ، زیرا ممکن است گالاکتوز موجود در بدن آنها بیش از حد افزایش یافته و باعث آسیب چشم شود .
بیماری های گوش :
بیماری های گوش شامل عفونت گوش میانی ( که می تواند باعث آسیب پرده گوش شود ) و بیماری منی یر ( Meniere) ، یعنی جمع شدن مایع در گوش داخلی ، می باشد . رژیم غذایی می تواند در بروز این دو بیماری نقش داشته باشد .
علائم بیماری های گوش :
علائم بیماری های گوش بستگی به شدت بیماری دارد . عفونت گوش میانی در بیشتر موارد باعث گوش درد و گاهی کاهش شنوایی و افزایش دمای بدن می شود . بیماری منی یر به طور معمول باعث سرگیجه متناوب و پیش رونده ، کری و احساس وزوز در گوش می شود .
مواد غذایی مفید :
ـ ماهی های چرب ، غذاهای دریایی ، تخم مرغ ، شیر ، ماست و گوشت حاوی ید هستند که کمبود خفیف تا متوسط آن با کاهش شنوایی ارتباط دارد .
در کشور چین ، شنوایی کودکانی که در مناطق دارای کمبود ید زندگی می کردند ، با مصرف نمک های یددار بهبود یافته است .
ـ جگر ، شیر ، تخم مرغ و ماهی های چرب حاوی ویتامین A می باشند . حلزون گوش به طور معمول دارای مقدار زیادی ویتامین A است که برای انجام فعالیت خود به آن نیاز دارد . کمبود ویتامین A ممکن است با اختلالات گوش داخلی ارتباط داشته باشد .
ـ هویج ، کدو ، فلفل ، سبزی های دارای برگ سبز تیره ، پرتقال و میوه های زردرنگ مثل انبه و زردآلو حاوی بتاکاروتن هستند ، که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و می تواند برای فعالیت گوش مفید باشد .
ـ ماهی های چرب ، تخم مرغ ، کره و مارگارین حاوی ویتامین D هستند . برخی پژوهش ها نشان داده اند که میزان ویتامین D در افراد مبتلا به اتواسکلروز که نوعی بیماری گوش داخلی است و می تواند باعث کری شود ، بسیار کم بوده است .
ـ گوشت قرمز ، ماهی ، سبزی های دارای برگ سبز تیره و غلات کامل حاوی آهن هستند . آهن ممکن است با شنوایی در ارتباط باشد .
ـ غلات کامل ، جوانه گندم ، گوشت قرمز ، مغزها و غذاهای دریایی حاوی روی می باشند . غلظت روی به طور معمول در نواحی حسی گوش داخلی زیاد است . احساس وزوز در گوش ممکن است با سطح پایین روی در بدن مرتبط باشد .
مواد غذایی نامناسب :
ـ مواد قندی :به نظر می رسد غذاهای شیرین باعث افزایش تولید انسولین و آزاد شدن آدرنالین و در نتیجه انقباض رگ های خونی شوند .
بررسی افراد مبتلا به بیماری منی یر نشان داده است ، میزان انسولین بسیاری از آنها بالا بوده و پیروی از رژیم غذایی با کربوهیدرات کم و پروتئین زیاد توانسته در کنترل و بهبود شنوایی بسیاری از آنها مفید واقع شود ؛ لذا توصیه می گردد افراد مبتلا به اختلالات گوش ، مانند سندرم منی یر ، مصرف غذاهای قندی را کاهش داده و بیشتر از مواد نشاسته ای که قند آن به آرامی جذب می شود ، استفاده نمایند .
ـ تمشک ، خرما ، آلو و شیرین بیان حاوی موادی شبیه اسپرین به نام سالیسیلات هستند که افراد مبتلا به وزوز گوش ممکن است به این قبیل مواد غذایی حساس باشند .
سینوزیت :
سینوس ها ، حفره های کوچک پر از هوا در جمجمه می باشند که با غشاهای ظریف متصل به غشاهای داخلی بینی پوشیده شده اند . التهاب این غشاها باعث بروز سینوزیت می شود .
به سینوزیت های ناگهانی و موقتی ، سینوزیت حاد گفته می شود که در بیشتر موارد پس از سرماخوردگی ایجاد می گردد . تحریک طولانی مدت یا مزمن غشاء سینوس ها ممکن است در اثر دود سیگار و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ، گرده برخی گیاهان و استشمام بعضی بوها به وجود آید . سینوزیت های مزمن ، تنفس را مشکل ساخته و ممکن است باعث ایجاد پولیپ در بینی شوند . واکنش های حساسیتی به بعضی غذاها نیز می تواند موجب بروز سینوزیت شود .
مواد غذایی مفید :
مصرف مقادیر زیاد از غذاهایی که باعث تقویت سیستم ایمنی می شوند ، برای مبتلایان به سینوزیت اهمیت دارد . اگر فردی به بعضی از غذاها حساسیت داشته باشد ، باید آنها را از رژیم غذایی خود حذف کند .
ـ ماهی ، غذاهای دریایی ، گوشت ، نان سبوس دار ، غلات کامل ، مغزها و دانه های روغنی ، حاوی روی هستند . این ماده معدنی برای عملکرد سیستم ایمنی ضروری است . رژیم غذایی سرشار از روی می تواند در مبارزه با عفونت هایی که منجر به سینوزیت می شوند ، به بدن کمک کند .
ـ توت فرنگی ، کشمش سیاه (مویز ) ، انبه ، پرتقال ، گریپ فروت و سایر مرکبات ، سیب زمینی ، نخود فرنگی ، فلفل و سبزی های دارای برگ سبز تیره ، مقادیر مناسبی ویتامین C دارند . به نظر می رسد این ویتامین به سلول های دستگاه ایمنی و تشکیل پادتن ها کمک کرده و همچنین با داشتن خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی می تواند موجب کاهش التهاب و افزایش مصونیت شود .
ـ کمبود ویتامین A می تواند باعث تغییراتی در سلول های دیواره ی داخلی دستگاه تنفس و افزایش احتمال بروز عفونت گوش شود . هویج ، اسفناج ، کلم پیچ و کلم بروکسل دارای بتاکاروتن هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود . ویتامین A طبیعی موجود در غذاهایی مانند جگر ، شیر ، پنیر ، زرده ی تخم مرغ ، هویج و برخی ماهی های چرب، برای مقابله با این کمبود مفید است .
ـ دانه سویا ، دانه کنجد ، تخمه آفتابگردان ، بادام زمینی و شیر سویا حاوی کلسیم هستند . این غذاهای غیر لبنی حاوی کلسیم به ویژه برای افرادی که دچار سینوزیت بوده و به لبنیات حساسیت دارند مفید است .
ـ ماهی های چرب مانند ساردین ، قزل آلا ، کپور و کولی ، مغزها و دانه های روغنی (کنجد ، تخمه کدو تنبل ، تخمه آفتابگردان و ... ) حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که می تواند التهاب مربوط به سینوزیت را کاهش دهد .
مواد غذایی نامناسب :
ـ حساسیت های غذایی ممکن است علت زمینه ای بروز سینوزیت باشند . شیر و لبنیات می تواند در برخی افراد باعث سینوزیت آلرژیک شود که در این صورت باید از رژیم غذایی حذف گردد .
منبع:مجله دنیای تغذی
رژیم غذایی متعادل نقش بسیار موثری در حفظ سلامت دستگاه های مختلف بدن ، از جمله سلامت چشم ، گوش ، بینی ، گلو و دهان دارد . حفظ سلامت این اندام ها مستلزم رعایت رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه ها ، سبزی ها و مقادیر محدود فرآورده های چرب یا شیرین است . عدم مصرف غذاهایی که باعث واکنش های حساسیتی می شوند ، می تواند مانع تحریک پوشش مخاطی بعضی از اعضای بدن شود .
مواد غذایی مفید :
ـ انواع توت :این میوه ها حاوی ویتامین C بوده و می توانند به کاهش فشار چشم ، تحریک سیستم ایمنی و کاهش آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند ؛ به همین دلیل برای آب مروارید ، بالا بودن فشار چشم ، عفونت های گوش و گلو مفید هستند .
ـ جگر :ویتامین A موجود در جگر موجب حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفس فوقانی و گوش داخلی می شود .
ـ ماهی های چرب : به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری می توانند در کاهش التهاب سینوس ها مفید باشند .
ـ شیر مادر : شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ، به مراتب کمتر از سایر شیرخواران دچار عفونت گوش میانی می شوند . شیر مادر در پیشگیری از عفونت های گوش و مصرف بی رویه داروهای آنتی بیوتیک موثر است .
مواد غذایی نامناسب :
ـ قهوه ، چای و نوشابه های گازدار : نوشیدن مقادیر بیش ازحد قهوه ، چای و نوشابه های گازدار که همگی دارای کافئین هستند ، ممکن است باعث افزایش فشار چشم شود . افراد مبتلا به گلوکوک ( آب سیاه ) یا کسانی که احتمال ابتلا به آن را دارند ، باید از مصرف این نوشیدنی ها خودداری کنند .
ـ لبنیات :بسیاری از افراد مبتلا به سینوزیت حساسیتی ، به قند لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند ؛ در نتیجه باید از مصرف شیر و فرآورده های آن خودداری کنند . افرادی که مبتلا به بیماری ارثی گالاکتوزمی هستند و نمی توانند قند لاکتوز را تحمل کنند نیز باید از مصرف لبنیات خودداری نمایند ، زیرا ممکن است گالاکتوز موجود در بدن آنها بیش از حد افزایش یافته و باعث آسیب چشم شود .
بیماری های گوش :
بیماری های گوش شامل عفونت گوش میانی ( که می تواند باعث آسیب پرده گوش شود ) و بیماری منی یر ( Meniere) ، یعنی جمع شدن مایع در گوش داخلی ، می باشد . رژیم غذایی می تواند در بروز این دو بیماری نقش داشته باشد .
علائم بیماری های گوش :
علائم بیماری های گوش بستگی به شدت بیماری دارد . عفونت گوش میانی در بیشتر موارد باعث گوش درد و گاهی کاهش شنوایی و افزایش دمای بدن می شود . بیماری منی یر به طور معمول باعث سرگیجه متناوب و پیش رونده ، کری و احساس وزوز در گوش می شود .
مواد غذایی مفید :
ـ ماهی های چرب ، غذاهای دریایی ، تخم مرغ ، شیر ، ماست و گوشت حاوی ید هستند که کمبود خفیف تا متوسط آن با کاهش شنوایی ارتباط دارد .
در کشور چین ، شنوایی کودکانی که در مناطق دارای کمبود ید زندگی می کردند ، با مصرف نمک های یددار بهبود یافته است .
ـ جگر ، شیر ، تخم مرغ و ماهی های چرب حاوی ویتامین A می باشند . حلزون گوش به طور معمول دارای مقدار زیادی ویتامین A است که برای انجام فعالیت خود به آن نیاز دارد . کمبود ویتامین A ممکن است با اختلالات گوش داخلی ارتباط داشته باشد .
ـ هویج ، کدو ، فلفل ، سبزی های دارای برگ سبز تیره ، پرتقال و میوه های زردرنگ مثل انبه و زردآلو حاوی بتاکاروتن هستند ، که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و می تواند برای فعالیت گوش مفید باشد .
ـ ماهی های چرب ، تخم مرغ ، کره و مارگارین حاوی ویتامین D هستند . برخی پژوهش ها نشان داده اند که میزان ویتامین D در افراد مبتلا به اتواسکلروز که نوعی بیماری گوش داخلی است و می تواند باعث کری شود ، بسیار کم بوده است .
ـ گوشت قرمز ، ماهی ، سبزی های دارای برگ سبز تیره و غلات کامل حاوی آهن هستند . آهن ممکن است با شنوایی در ارتباط باشد .
ـ غلات کامل ، جوانه گندم ، گوشت قرمز ، مغزها و غذاهای دریایی حاوی روی می باشند . غلظت روی به طور معمول در نواحی حسی گوش داخلی زیاد است . احساس وزوز در گوش ممکن است با سطح پایین روی در بدن مرتبط باشد .
مواد غذایی نامناسب :
ـ مواد قندی :به نظر می رسد غذاهای شیرین باعث افزایش تولید انسولین و آزاد شدن آدرنالین و در نتیجه انقباض رگ های خونی شوند .
بررسی افراد مبتلا به بیماری منی یر نشان داده است ، میزان انسولین بسیاری از آنها بالا بوده و پیروی از رژیم غذایی با کربوهیدرات کم و پروتئین زیاد توانسته در کنترل و بهبود شنوایی بسیاری از آنها مفید واقع شود ؛ لذا توصیه می گردد افراد مبتلا به اختلالات گوش ، مانند سندرم منی یر ، مصرف غذاهای قندی را کاهش داده و بیشتر از مواد نشاسته ای که قند آن به آرامی جذب می شود ، استفاده نمایند .
ـ تمشک ، خرما ، آلو و شیرین بیان حاوی موادی شبیه اسپرین به نام سالیسیلات هستند که افراد مبتلا به وزوز گوش ممکن است به این قبیل مواد غذایی حساس باشند .
سینوزیت :
سینوس ها ، حفره های کوچک پر از هوا در جمجمه می باشند که با غشاهای ظریف متصل به غشاهای داخلی بینی پوشیده شده اند . التهاب این غشاها باعث بروز سینوزیت می شود .
به سینوزیت های ناگهانی و موقتی ، سینوزیت حاد گفته می شود که در بیشتر موارد پس از سرماخوردگی ایجاد می گردد . تحریک طولانی مدت یا مزمن غشاء سینوس ها ممکن است در اثر دود سیگار و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ، گرده برخی گیاهان و استشمام بعضی بوها به وجود آید . سینوزیت های مزمن ، تنفس را مشکل ساخته و ممکن است باعث ایجاد پولیپ در بینی شوند . واکنش های حساسیتی به بعضی غذاها نیز می تواند موجب بروز سینوزیت شود .
مواد غذایی مفید :
مصرف مقادیر زیاد از غذاهایی که باعث تقویت سیستم ایمنی می شوند ، برای مبتلایان به سینوزیت اهمیت دارد . اگر فردی به بعضی از غذاها حساسیت داشته باشد ، باید آنها را از رژیم غذایی خود حذف کند .
ـ ماهی ، غذاهای دریایی ، گوشت ، نان سبوس دار ، غلات کامل ، مغزها و دانه های روغنی ، حاوی روی هستند . این ماده معدنی برای عملکرد سیستم ایمنی ضروری است . رژیم غذایی سرشار از روی می تواند در مبارزه با عفونت هایی که منجر به سینوزیت می شوند ، به بدن کمک کند .
ـ توت فرنگی ، کشمش سیاه (مویز ) ، انبه ، پرتقال ، گریپ فروت و سایر مرکبات ، سیب زمینی ، نخود فرنگی ، فلفل و سبزی های دارای برگ سبز تیره ، مقادیر مناسبی ویتامین C دارند . به نظر می رسد این ویتامین به سلول های دستگاه ایمنی و تشکیل پادتن ها کمک کرده و همچنین با داشتن خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی می تواند موجب کاهش التهاب و افزایش مصونیت شود .
ـ کمبود ویتامین A می تواند باعث تغییراتی در سلول های دیواره ی داخلی دستگاه تنفس و افزایش احتمال بروز عفونت گوش شود . هویج ، اسفناج ، کلم پیچ و کلم بروکسل دارای بتاکاروتن هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود . ویتامین A طبیعی موجود در غذاهایی مانند جگر ، شیر ، پنیر ، زرده ی تخم مرغ ، هویج و برخی ماهی های چرب، برای مقابله با این کمبود مفید است .
ـ دانه سویا ، دانه کنجد ، تخمه آفتابگردان ، بادام زمینی و شیر سویا حاوی کلسیم هستند . این غذاهای غیر لبنی حاوی کلسیم به ویژه برای افرادی که دچار سینوزیت بوده و به لبنیات حساسیت دارند مفید است .
ـ ماهی های چرب مانند ساردین ، قزل آلا ، کپور و کولی ، مغزها و دانه های روغنی (کنجد ، تخمه کدو تنبل ، تخمه آفتابگردان و ... ) حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که می تواند التهاب مربوط به سینوزیت را کاهش دهد .
مواد غذایی نامناسب :
ـ حساسیت های غذایی ممکن است علت زمینه ای بروز سینوزیت باشند . شیر و لبنیات می تواند در برخی افراد باعث سینوزیت آلرژیک شود که در این صورت باید از رژیم غذایی حذف گردد .
منبع:مجله دنیای تغذی