Z a H r A
25th May 2010, 07:27 PM
سيب زميني را آب پز كنيد
همان طور كه مي دانيد سيب زميني ريشه اي است غده اي كه چون جزء اصلي اش را نشاسته تشكيل مي دهد، مملو از انرژي است؛ به همين دليل در برنامه هاي غذايي، خوردن يك سيب زميني متوسط معادل يك برش نان محاسبه مي شود و داراي 80 كيلوكالري انرژي است.
بهترين روش پختن سيب زميني، آب پز كردن آن است؛ آن هم در آب گوشت، زيرا باعث پخته شدن تمام قسمت هايش مي شود در حالي كه حين تنوري يا كباب كردن روي شعله هاي مستقيم آتش چون حرارت به طور يكنواخت به آن نمي رسد در نتيجه فقط باعث سوختن پوست اش مي شود.
در ضمن، اگر سيب زميني آب پز به همراه مواد غذايي ديگري مانند تخم مرغ پخته، انواع سبزيجات تازه و كمي كره تناول شود، ارزش غذايي بالاتري را به خود اختصاص مي دهد و مي تواند وعده اي ارزشمند را براي كساني كه به كالري در كنار انواع مواد مغذي نيازمند هستند، برساند.
در ضمن، فراموش نكنيد كه بدترين روش تهيه سيب زميني به خصوص براي آن هايي كه مشكل اضافه وزن دارند سرخ كردن است زيرا علاوه بر كالري خود سيب زميني، چربي جذب شده اش نيز انرژي مضاعفي خواهد داشت كه مي تواند به راحتي موجب تشديد چاقي شود.
درباره انديس گلايسمي سيب زميني نيز بايد بگويم كه در روش هاي پخت مختلف اين شاخص متفاوت خواهد بود؛ به اين ترتيب كه در طول آب پز كردن در مقايسه با تنوري كردن انديس كمتري پيدا خواهد كرد كه اگر در اين بين پوره نيز بشود ميزان اين شاخص بالاتر مي رود در حالي كه در پي سرخ كردن اين انديس كمتر خواهد بود؛ اما مصرف روغن در اين روش، مساله ساز خواهد بود.
خيلي ها به محض تصميم به كاهش وزن، سيب زميني را از برنامه غذايي شان حذف مي كنند؛ در حالي كه بايد به اين عزيزان گفت چاقي يا لاغري به نوع غذايي كه خورده مي شود ارتباط ندارد بلكه به ميزان خوردن مرتبط است؛ يعني كره، سيب زميني و برنج به خودي خود چاق كننده نيستند ولي وقتي زياد و غير اصولي خورده شوند، چاقي به دنبال خواهند داشت. مطمئن باشيد اگر هر چيزي را به اندازه بخوريد، مشكل چاقي گريبان گيرتان نخواهد شد.
دكتر موسي صالحي - متخصص تغذيه و رژيم درماني
همان طور كه مي دانيد سيب زميني ريشه اي است غده اي كه چون جزء اصلي اش را نشاسته تشكيل مي دهد، مملو از انرژي است؛ به همين دليل در برنامه هاي غذايي، خوردن يك سيب زميني متوسط معادل يك برش نان محاسبه مي شود و داراي 80 كيلوكالري انرژي است.
بهترين روش پختن سيب زميني، آب پز كردن آن است؛ آن هم در آب گوشت، زيرا باعث پخته شدن تمام قسمت هايش مي شود در حالي كه حين تنوري يا كباب كردن روي شعله هاي مستقيم آتش چون حرارت به طور يكنواخت به آن نمي رسد در نتيجه فقط باعث سوختن پوست اش مي شود.
در ضمن، اگر سيب زميني آب پز به همراه مواد غذايي ديگري مانند تخم مرغ پخته، انواع سبزيجات تازه و كمي كره تناول شود، ارزش غذايي بالاتري را به خود اختصاص مي دهد و مي تواند وعده اي ارزشمند را براي كساني كه به كالري در كنار انواع مواد مغذي نيازمند هستند، برساند.
در ضمن، فراموش نكنيد كه بدترين روش تهيه سيب زميني به خصوص براي آن هايي كه مشكل اضافه وزن دارند سرخ كردن است زيرا علاوه بر كالري خود سيب زميني، چربي جذب شده اش نيز انرژي مضاعفي خواهد داشت كه مي تواند به راحتي موجب تشديد چاقي شود.
درباره انديس گلايسمي سيب زميني نيز بايد بگويم كه در روش هاي پخت مختلف اين شاخص متفاوت خواهد بود؛ به اين ترتيب كه در طول آب پز كردن در مقايسه با تنوري كردن انديس كمتري پيدا خواهد كرد كه اگر در اين بين پوره نيز بشود ميزان اين شاخص بالاتر مي رود در حالي كه در پي سرخ كردن اين انديس كمتر خواهد بود؛ اما مصرف روغن در اين روش، مساله ساز خواهد بود.
خيلي ها به محض تصميم به كاهش وزن، سيب زميني را از برنامه غذايي شان حذف مي كنند؛ در حالي كه بايد به اين عزيزان گفت چاقي يا لاغري به نوع غذايي كه خورده مي شود ارتباط ندارد بلكه به ميزان خوردن مرتبط است؛ يعني كره، سيب زميني و برنج به خودي خود چاق كننده نيستند ولي وقتي زياد و غير اصولي خورده شوند، چاقي به دنبال خواهند داشت. مطمئن باشيد اگر هر چيزي را به اندازه بخوريد، مشكل چاقي گريبان گيرتان نخواهد شد.
دكتر موسي صالحي - متخصص تغذيه و رژيم درماني