s@ba
4th April 2010, 03:00 PM
همیشه یکی از دغدغههای بزرگ والدین، مساله تحصیل و موفقیت درسی فرزندشان است. گاهی در بعضی خانوادهها میبینیم که بعضی از کودکان بدون هیچ علت موجه و معلومی، ناگهان از درس و مدرسه و دانشگاه دلزده میشوند و رغبت چندانی به تحصیل نشان نمیدهند. گاهی برخی معلمان به والدین یک دانشآموز میگویند که فرزند شما در کلاس درس، توجه و تمرکزی روی درس ندارد و زیاد دچار افت تحصیلی میشود. شاید برای بسیاری از والدین، قبول این واقعیت، غیرقابلتصور باشد که در بسیاری از این موارد، یکی از علل مهم این مسایل میتواند اختلالات تغذیهای و کمبود دریافت برخی از مواد مغذی باشد.
. (http://karkabod.ir/)
امروزه تحقیقات و بررسیهای گستردهای در کشورهای مختلف از جمله ایران انجام شده که تاثیر مهم و قابل توجه تغذیه را در افزایش بازدهی هوشی، قدرت یادگیری و تمرکز به اثبات رساندهاند.
یادتان نرود که مهارتهای فوق مربوط هستند به چگونگی فعالیت سیستم عصبی زیرا سلولهای عصبی مواد لازم برای فعالیت روزانهشان را از غذای مصرفی دریافت شده در هر روز تامین میکنند. به علاوه، در میان ضروریترینها مواد مغذی وجود دارند که موثرتر بوده و اثرات اختصاصیتری به دنبال دارند.
پس باهوشها چه میخورند؟
این بحث میتواند دو سوال را در ذهن شما ایجاد کند، سوال اول اینکه کدام یک از مواد مغذی در تقویت فعالیتهای فکری تاثیر بیشتری دارند؟ و در پاسخ به آن باید گفت اصولا تغذیه کافی، متعادل و متنوع تاثیر مهمی در حفظ عملکرد سیستم عصبی و بازده آن یعنی فعالیتهای فکری شامل قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه دارد اما در این ارتباط به چند ماده مغذی اختصاصیتر اشاره میکنیم. این مواد مغذی عبارتاند از کربوهیدراتها، ویتامینهای گروه B، ویتامین C، اسیدهای چرب امگا3 و املاحی مثل ید، فسفر و آهن.
خشت اول ، دوران جنینی
حتما میپرسید که از چه سنی و در چه مواقعی از عمر، تغذیه اثرات مهمتری در افزایش کارایی هوشی، قدرت تمرکز و یادگیری به عهده دارد؟ تغذیه از دوران جنینی تا پایان عمر در حفظ فعالیت سیستم عصبی دخیل بوده و هر نوع اختلالی در دریافت مواد مغذی فوقالذکر میتواند به این امر لطمه وارد سازد.
از آنجایی که سیستم عصبی شخص در دوران جنینی تشکیل شده و تکامل پیدا میکند لذا تغذیه مادر در دوران بارداری تاثیر مهمی در تشکیل یک سیستم عصبی سالم به عهده دارد. به عنوان مثال مادرانی که در دوران بارداری و قبل از آن در معرض کمبود شدید ید قرار میگیرند تشکیل و تکامل سیستم عصبی جنینشان دچار اختلال میشود و چنانچه این کمبود سریعا جبران نشود، نوزاد با عقبافتادگی ذهنی به دنیا خواهد آمد که این عارضه را اصطلاحا کرتینیسم میگویند و اختلالاتی است که تا آخر عمر گریبان گیر کودک خواهد بود. همچنین اسیدفولیک و اسیدهای چرب امگا3 نیز در تشکیل و تکامل سیستم عصبی نقش بهسزایی دارند. البته همانگونه که گفته شد، تاثیر تغذیه در دوران بارداری در حفظ سلامت سیستم عصبی جنین و نوزاد بسیار مهم و انکارناپذیر است و هر نوع اختلالی در تغذیه مادر در این دوران میتواند اثرات جدی و گاه جبرانناپذیری به کودک وارد سازد.
کربوهیدراتها ، اول
کربوهیدراتها (مواد قندی- نشاستهای) سوخت اختصاصی سلولهای عصبی هستند. این سلولها انرژی مورد نیاز خود را به طور معمول از کربوهیدراتها دریافت میکنند لذا لازم است این دسته از مواد مغذی، به میزان لازم و کافی در اختیار فرد قرار گیرند. نکته قابلتوجه دیگر آن است که کربوهیدراتها قادر به ذخیره طولانی در بدن نیستند بنابراین چنانچه انسان به مدت طولانی از مصرفشان محروم باشد دچار عوارض عصبی از جمله کاهش قدرت یادگیری و تمرکز و ضعف حافظه میشود.
در اینجا لازم است تاکید شود که دو دسته از افراد معمولا در معرض خطر کمبود این دسته از مواد مغذی (کربوهیدراتها) و اختلالات ناشی از آن قرار میگیرند: اول افرادی که صبحانه میل نمیکنند و دوم افرادی که رژیمهای لاغری غلط میگیرند.
http://rasekhoon.net/_WebsiteData/Article/ArticleImages/1/1388/Azar/08/00040001.jpg
مصرف نکردن صبحانه !
همانگونه که اشاره شد، کربوهیدراتها فقط به مدت کوتاه در بدن قابل ذخیره هستند و افرادی که صبحانه میل نمیکنند دچار افت قندخون یا هیپوگلیسمی میشوند که از عوارض مهم آن کاهش قدرت یادگیری، ضعف حافظه و کاهش قدرت تمرکز است، البته عوارض عصبی دیگری مانند خستگی، سستی و بیحالی و بیمیلی به کار و تحصیل نیز گریبانگیر فرد میشود. این عارضه برای همه افراد به خصوص کودکانی که در مرحله یادگیری هستند و فعالیت فکری شدید دارند میتواند بسیار زیانآور باشد. همچنین برای افرادی که کار فکری دارند مانند دانشجویان، اساتید دانشگاه و معلمان و دبیران، حسابداران و سایر افرادی که کار فکری میکنند و نیاز به تمرکز زیاد دارند. افرادی که از رژیمهای لاغری غلط نیز پیروی میکنند، احتمال دارد با کمهوشی روبهرو شوند. زیرا برخی از افراد که تمایل به کاهش وزن دارند به طور خودسرانه از رژیمهای لاغری غلط پیروی میکنند که یکی از انواع آن حذف کامل و یا محدود کردن شدید کربوهیدراتها در برنامه غذایی روزانه است. بهطوری که حذف آن از برنامه غذایی و یا محدود کردن شدید آن، لطمات زیادی را به شخص وارد میسازد که یکی از اختلالات شایع آن، عوارض عصبی شدید، از جمله کاهش قدرت یادگیری، ضعفحافظه و عدم تمرکز است.
در اینجا ذکر دو نکته ضروری به نظر میرسد، اول اینکه از بین کربوهیدراتها کدام یک از انواع آن بهتر است برای مصرف انتخاب شوند؟ پاسخ آن است که برای تامین انرژی از کربوهیدرات، بهتر است بیشتر از مواد غذایی نشاستهای مانند نان، برنج، ماکارونی، گندم، جو و ذرت استفاده شود زیرا این مواد علاوه بر تامین انرژی نیاز به بسیار از ریزمغذیهای ضروری را نیز برطرف میکنند. دوم اینکه مقدار مصرف کربوهیدراتها اهمیت زیادی دارد. چنانچه در مصرفشان افراط شود موجب افزایش وزن و چاقی شده و به شکل دیگری زیانبار خواهند بود. از اینرو، انرژی حاصل از کربوهیدراتها باید 45 تا 60 درصد کل کالری روزانه را به خود اختصاص دهد نه بیشتر.
منبع: www.salamat.com
نویسنده: برلیانت بزرگمهر، مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه ایران
. (http://karkabod.ir/)
امروزه تحقیقات و بررسیهای گستردهای در کشورهای مختلف از جمله ایران انجام شده که تاثیر مهم و قابل توجه تغذیه را در افزایش بازدهی هوشی، قدرت یادگیری و تمرکز به اثبات رساندهاند.
یادتان نرود که مهارتهای فوق مربوط هستند به چگونگی فعالیت سیستم عصبی زیرا سلولهای عصبی مواد لازم برای فعالیت روزانهشان را از غذای مصرفی دریافت شده در هر روز تامین میکنند. به علاوه، در میان ضروریترینها مواد مغذی وجود دارند که موثرتر بوده و اثرات اختصاصیتری به دنبال دارند.
پس باهوشها چه میخورند؟
این بحث میتواند دو سوال را در ذهن شما ایجاد کند، سوال اول اینکه کدام یک از مواد مغذی در تقویت فعالیتهای فکری تاثیر بیشتری دارند؟ و در پاسخ به آن باید گفت اصولا تغذیه کافی، متعادل و متنوع تاثیر مهمی در حفظ عملکرد سیستم عصبی و بازده آن یعنی فعالیتهای فکری شامل قدرت یادگیری، تمرکز و حافظه دارد اما در این ارتباط به چند ماده مغذی اختصاصیتر اشاره میکنیم. این مواد مغذی عبارتاند از کربوهیدراتها، ویتامینهای گروه B، ویتامین C، اسیدهای چرب امگا3 و املاحی مثل ید، فسفر و آهن.
خشت اول ، دوران جنینی
حتما میپرسید که از چه سنی و در چه مواقعی از عمر، تغذیه اثرات مهمتری در افزایش کارایی هوشی، قدرت تمرکز و یادگیری به عهده دارد؟ تغذیه از دوران جنینی تا پایان عمر در حفظ فعالیت سیستم عصبی دخیل بوده و هر نوع اختلالی در دریافت مواد مغذی فوقالذکر میتواند به این امر لطمه وارد سازد.
از آنجایی که سیستم عصبی شخص در دوران جنینی تشکیل شده و تکامل پیدا میکند لذا تغذیه مادر در دوران بارداری تاثیر مهمی در تشکیل یک سیستم عصبی سالم به عهده دارد. به عنوان مثال مادرانی که در دوران بارداری و قبل از آن در معرض کمبود شدید ید قرار میگیرند تشکیل و تکامل سیستم عصبی جنینشان دچار اختلال میشود و چنانچه این کمبود سریعا جبران نشود، نوزاد با عقبافتادگی ذهنی به دنیا خواهد آمد که این عارضه را اصطلاحا کرتینیسم میگویند و اختلالاتی است که تا آخر عمر گریبان گیر کودک خواهد بود. همچنین اسیدفولیک و اسیدهای چرب امگا3 نیز در تشکیل و تکامل سیستم عصبی نقش بهسزایی دارند. البته همانگونه که گفته شد، تاثیر تغذیه در دوران بارداری در حفظ سلامت سیستم عصبی جنین و نوزاد بسیار مهم و انکارناپذیر است و هر نوع اختلالی در تغذیه مادر در این دوران میتواند اثرات جدی و گاه جبرانناپذیری به کودک وارد سازد.
کربوهیدراتها ، اول
کربوهیدراتها (مواد قندی- نشاستهای) سوخت اختصاصی سلولهای عصبی هستند. این سلولها انرژی مورد نیاز خود را به طور معمول از کربوهیدراتها دریافت میکنند لذا لازم است این دسته از مواد مغذی، به میزان لازم و کافی در اختیار فرد قرار گیرند. نکته قابلتوجه دیگر آن است که کربوهیدراتها قادر به ذخیره طولانی در بدن نیستند بنابراین چنانچه انسان به مدت طولانی از مصرفشان محروم باشد دچار عوارض عصبی از جمله کاهش قدرت یادگیری و تمرکز و ضعف حافظه میشود.
در اینجا لازم است تاکید شود که دو دسته از افراد معمولا در معرض خطر کمبود این دسته از مواد مغذی (کربوهیدراتها) و اختلالات ناشی از آن قرار میگیرند: اول افرادی که صبحانه میل نمیکنند و دوم افرادی که رژیمهای لاغری غلط میگیرند.
http://rasekhoon.net/_WebsiteData/Article/ArticleImages/1/1388/Azar/08/00040001.jpg
مصرف نکردن صبحانه !
همانگونه که اشاره شد، کربوهیدراتها فقط به مدت کوتاه در بدن قابل ذخیره هستند و افرادی که صبحانه میل نمیکنند دچار افت قندخون یا هیپوگلیسمی میشوند که از عوارض مهم آن کاهش قدرت یادگیری، ضعف حافظه و کاهش قدرت تمرکز است، البته عوارض عصبی دیگری مانند خستگی، سستی و بیحالی و بیمیلی به کار و تحصیل نیز گریبانگیر فرد میشود. این عارضه برای همه افراد به خصوص کودکانی که در مرحله یادگیری هستند و فعالیت فکری شدید دارند میتواند بسیار زیانآور باشد. همچنین برای افرادی که کار فکری دارند مانند دانشجویان، اساتید دانشگاه و معلمان و دبیران، حسابداران و سایر افرادی که کار فکری میکنند و نیاز به تمرکز زیاد دارند. افرادی که از رژیمهای لاغری غلط نیز پیروی میکنند، احتمال دارد با کمهوشی روبهرو شوند. زیرا برخی از افراد که تمایل به کاهش وزن دارند به طور خودسرانه از رژیمهای لاغری غلط پیروی میکنند که یکی از انواع آن حذف کامل و یا محدود کردن شدید کربوهیدراتها در برنامه غذایی روزانه است. بهطوری که حذف آن از برنامه غذایی و یا محدود کردن شدید آن، لطمات زیادی را به شخص وارد میسازد که یکی از اختلالات شایع آن، عوارض عصبی شدید، از جمله کاهش قدرت یادگیری، ضعفحافظه و عدم تمرکز است.
در اینجا ذکر دو نکته ضروری به نظر میرسد، اول اینکه از بین کربوهیدراتها کدام یک از انواع آن بهتر است برای مصرف انتخاب شوند؟ پاسخ آن است که برای تامین انرژی از کربوهیدرات، بهتر است بیشتر از مواد غذایی نشاستهای مانند نان، برنج، ماکارونی، گندم، جو و ذرت استفاده شود زیرا این مواد علاوه بر تامین انرژی نیاز به بسیار از ریزمغذیهای ضروری را نیز برطرف میکنند. دوم اینکه مقدار مصرف کربوهیدراتها اهمیت زیادی دارد. چنانچه در مصرفشان افراط شود موجب افزایش وزن و چاقی شده و به شکل دیگری زیانبار خواهند بود. از اینرو، انرژی حاصل از کربوهیدراتها باید 45 تا 60 درصد کل کالری روزانه را به خود اختصاص دهد نه بیشتر.
منبع: www.salamat.com
نویسنده: برلیانت بزرگمهر، مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه ایران