*مینا*
24th March 2010, 12:18 PM
http://www.aftab.ir/articles/health_therapy/nutrition_health/images/48ee0c26e7e58ee3aac863c8bf657fc0.jpg
تعطیلات نوروز فرصت خوبی برای در کنار خانواده بودن جشن گرفتن، دید و بازدید و مهمانی رفتن است. اما همین تعطیلات ممکن است فرصتی برای پرخوری و چاق شدن هم باشد! در ایام نوروز که اعضای خانواده خسته از یک سال کار و تلاش فرصت پیدا می کنند در منزل باشند، افزایش مصرف غذاهای چرب و شیرین، نمک زیاد در غذاها و تنقلات، نداشتن فعالیت بدنی، تماشای بیش از حد برنامه های تلویزیون، و به هم خوردن برنامه خواب همگی دست به دست هم می دهد تا پس از گذراندن دوران شیرین عید، اضافه وزن گریبانگیر عده زیادی شود.با این حساب بهتر است قبل از نوروز متوجه باشیم که پرخوری، برنامه غذایی نامنظم، صرف چندباره میوه و آجیل و شیرینی در طول یک روز می تواند به چاقی و اضافه وزن منجر شود و برای این که پس از عید به دردسر نیفتیم آگاهانه غذا بخوریم و متوجه اضافه وزن خود باشیم. برای بررسی محبوب ترین خوراکی های ایام عید و فواید و مضرات آن با دکتر ریحانه احمدزاده گفت و گو کردیم.
● آجیل؛ آری یا نه!
وی درباره مصرف آجیل در ایام عید توضیح می دهد: آجیل یکی از خوراکی های محبوب تعطیلات نوروزی است که کمابیش در تمام خانه ها پیدا می شود. باید دانست که آجیل ها در واقع دانه های روغنی است که درصد چربی بسیار بالایی دارد. به همین علت چاق کننده است. آجیل ها ایجاد کننده انرژی بسیار زیاد در بدن است، به طوری که صد گرم آجیل تا ۹۰۰ کیلو کالری انرژی دارد. بیش از ۴۰ درصد آجیل ها، چربی است ، به عنوان مثال از تخمه آفتابگردان برای گرفتن روغن استفاده می کنند، در صورتی که عموم مردم تصور می کنند آجیل ها جزو تنقلات است و خاصیت زیادی دارد و خوردن بیش از حد آن ها مشکلی ایجاد نمی کند. توجه داشته باشید که مغزها یا دانه های روغنی کلسترول ندارد اما حاوی تری گلیسیرید (چربی) است. این چربی می تواند به افزایش چربی خون و در صورت مصرف بیش از اندازه به اضافه وزن بینجامد.از سوی دیگر، این مغزها به اصطلاح به بعضی از افراد نمی سازد.
دلیل این امر این است که هضم چربی برای بعضی معده ها سخت است. حتما تجربه کرده اید که پس از خوردن شیرینی یا شکلات احساس سیری می کنید اما پس از نیم ساعت و پس از این که قند وارد خون شد، احساس گرسنگی می کنید.قندها در طول نیم ساعت از معده خارج می شود اما چربی ها تا ۴ ساعت در معده باقی می ماند. حال اگر معده کسی کم کار یا کند باشد یا ترشح اسید کمی داشته باشد، به خاطر چربی بالای آجیل، این مواد مدت زمان طولانی تری در معده اش باقی می ماند و در این حالت است که می گوییم معده سنگین شده است.از طرف دیگر بیشتر آجیل ها حاوی نمک بسیار زیادی است و این مقدار نمک در افزایش فشار خون نقش اساسی دارد. بهترین نوع آجیل از نظر ما نخود و کشمش است که در قدیم بسیار مرسوم بود و الان از مد افتاده است.
مشکل دیگری که آجیل ها به ویژه در هنگام سفر به وجود می آورد این است که هم زمان با مصرف فراوان آجیل آب کافی مصرف نمی شود و فرد دچار از دست دادن آب بدن می شود. به هم خوردن تعادل الکترولیت های بدن باعث سرگیجه و تورم در دست و پا می شود. حتما به خاطر داشته باشید که مصرف آجیل در طول سفر باید با خوردن آب کافی همراه باشد.
● شیرینی خشک یا تر
این متخصص تغذیه درباره تفاوت این دو نوع شیرینی توضیح می دهد: به هر حال انواع شیرینی دارای ماده قندی است اما شیرینی تر حاوی خامه فراوان است در حالی که شیرینی خشک این خامه را ندارد. حتما می دانید وزن شیرینی تر بسیار بیشتر از شیرینی خشک است. بنابراین خامه شیرینی تر چاق کننده است و می تواند مصرف کننده را به اضافه وزن مبتلا کندحال عده ای تصور می کنند که صرف شیرینی خشک چون بدون خامه و کوچک است مشکلی را ایجاد نمی کند، در حالی که این طور نیست زیرا شیرینی خشک بدون آب است و همه آن جذب می شود و اگر به تعداد زیاد خورده شود، می تواند به چاقی منجر شود. در هر صورت پیشنهاد این است که شیرینی خشک ریز به تعداد کم مصرف شود.
● شب بیداری
یکی از مشخصات بارز عید، تعطیلات است. دانش آموزان و محصلان و دانشجویان فرصت خواب صبح را به دست می آورند و شب نشینی ها و میهمانی ها، فرصت خواب شبانه را از دست بسیاری می گیرد. همین موضوع باعث به هم خوردن ساعت خواب اعضای خانواده و به تبع آن برنامه غذایی می شود. دکتر احمدزاده با تایید این مطلب توضیح می دهد: توصیه این است که تا ۴۵ دقیقه پس از بیدار شدن از خواب یک صبحانه کوچک صرف شود،زیرا صبحانه نخوردن باعث پرخوری در ۲ وعده دیگر می شود.
بنابراین اگر صبح دیر از خواب بیدار شدید یک فنجان چای با ۲ خرما میل کنید و ناهار را با اعضای خانواده میل کنید. دقت کنید که حذف صبحانه، برنامه غذایی کل روز را به هم می ریزد و برگرداندن آن به وضع طبیعی قبل از تعطیلات کار سختی است.به هم خوردن برنامه غذایی و خواب دلیل اصلی جانیفتادن و سرحال نبودن همه تا آخر فروردین است، زیرا بدن ۱۵ روز به بی برنامگی عادت کرده و پس از تعطیلات ۱۵ روز طول می کشد تا به برنامه جدید عادت کند. بنابراین بهتر است زمان خواب و غذا یکی ۲ ساعت تغییر کند تا به هنگام بازگشت به مدرسه یا محیط کار اعضای خانواده به زحمت نیفتند.
● تعادل در رژیم غذایی
مهم ترین کاری که برای جلوگیری از افزایش وزن و چاقی در ایام عید می توان انجام داد، حفظ تعادل در رژیم غذایی است. هر فرد باید با خودش محاسبه کند که میزان انرژی دریافتی اش در طول روز از حد تعادل بیشتر نشود. قدیمی ها وقتی میهمانی دعوت می شدند، وعده قبل را کم می خوردند. واقعیت این است که این مدل، مدل بسیار خوبی است و سالم ترین پیام است. بنابراین اگر یک وعده به شام دعوت شدید، ناهار را سبک بخورید تا در مهمانی کالری مازاد دریافت نکنید. هم چنین اگر ۲ میهمانی در طول روز می روید یک جا شیرینی و یک جا میوه بخورید.از سوی دیگر، بچه ها اغلب در ایام عید در معرض سوءهاضمه قرار دارند و از آن جا که کنترلشان کمی سخت است، مراقبت از رژیم غذایی آن ها توسط والدین فراموش نشود. بهتر است آجیل و شیرینی کمتری مصرف کنند تا وعده های غذایی سه گانه را از دست ندهند.ذکر چند نکته در انتهای مطلب برای حفظ وزن مناسب و فیزیک سالم هم ضروری به نظر می رسد:
▪ هرگز وعده های غذایی را حذف نکنید حتی اگر چند لقمه نان باشد.
▪ در مهمانی ها غذا بخورید اما به مقدار کم، اگر در وعده شام تنوع غذایی دارید سالاد و سبزیجات را انتخاب کنید و فقط یک نوع غذا در حجم کم بخورید.
▪ پیاده روی را فراموش نکنید.
▪ واقع بین باشید. رژیم سخت نگیرید بلکه هدفتان این باشد که وزن فعلی خود را حفظ کنید.
▪ از مصرف سالاد و سبزیجات غافل نشوید به جای سس از مخلوط ماست، آب لیمو و روغن زیتون استفاده کنید.
▪ آرام غذا بخورید و خوب بجوید. هرچه مدت زمان بیشتری به جویدن ادامه دهید زودتر احساس سیری پیدا خواهید کرد.
▪ اگر قبل از تعطیلات ورزش می کردید، حتما در دوران عید ادامه دهید و اگر ورزش نمی کردید، در این دوران ورزش را در برنامه خود بگنجانید.
http://www.aftab.ir/images/article/break.gif روزنامه خراسان ( www.khorasannews.com (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.khorasannews.c om)
تعطیلات نوروز فرصت خوبی برای در کنار خانواده بودن جشن گرفتن، دید و بازدید و مهمانی رفتن است. اما همین تعطیلات ممکن است فرصتی برای پرخوری و چاق شدن هم باشد! در ایام نوروز که اعضای خانواده خسته از یک سال کار و تلاش فرصت پیدا می کنند در منزل باشند، افزایش مصرف غذاهای چرب و شیرین، نمک زیاد در غذاها و تنقلات، نداشتن فعالیت بدنی، تماشای بیش از حد برنامه های تلویزیون، و به هم خوردن برنامه خواب همگی دست به دست هم می دهد تا پس از گذراندن دوران شیرین عید، اضافه وزن گریبانگیر عده زیادی شود.با این حساب بهتر است قبل از نوروز متوجه باشیم که پرخوری، برنامه غذایی نامنظم، صرف چندباره میوه و آجیل و شیرینی در طول یک روز می تواند به چاقی و اضافه وزن منجر شود و برای این که پس از عید به دردسر نیفتیم آگاهانه غذا بخوریم و متوجه اضافه وزن خود باشیم. برای بررسی محبوب ترین خوراکی های ایام عید و فواید و مضرات آن با دکتر ریحانه احمدزاده گفت و گو کردیم.
● آجیل؛ آری یا نه!
وی درباره مصرف آجیل در ایام عید توضیح می دهد: آجیل یکی از خوراکی های محبوب تعطیلات نوروزی است که کمابیش در تمام خانه ها پیدا می شود. باید دانست که آجیل ها در واقع دانه های روغنی است که درصد چربی بسیار بالایی دارد. به همین علت چاق کننده است. آجیل ها ایجاد کننده انرژی بسیار زیاد در بدن است، به طوری که صد گرم آجیل تا ۹۰۰ کیلو کالری انرژی دارد. بیش از ۴۰ درصد آجیل ها، چربی است ، به عنوان مثال از تخمه آفتابگردان برای گرفتن روغن استفاده می کنند، در صورتی که عموم مردم تصور می کنند آجیل ها جزو تنقلات است و خاصیت زیادی دارد و خوردن بیش از حد آن ها مشکلی ایجاد نمی کند. توجه داشته باشید که مغزها یا دانه های روغنی کلسترول ندارد اما حاوی تری گلیسیرید (چربی) است. این چربی می تواند به افزایش چربی خون و در صورت مصرف بیش از اندازه به اضافه وزن بینجامد.از سوی دیگر، این مغزها به اصطلاح به بعضی از افراد نمی سازد.
دلیل این امر این است که هضم چربی برای بعضی معده ها سخت است. حتما تجربه کرده اید که پس از خوردن شیرینی یا شکلات احساس سیری می کنید اما پس از نیم ساعت و پس از این که قند وارد خون شد، احساس گرسنگی می کنید.قندها در طول نیم ساعت از معده خارج می شود اما چربی ها تا ۴ ساعت در معده باقی می ماند. حال اگر معده کسی کم کار یا کند باشد یا ترشح اسید کمی داشته باشد، به خاطر چربی بالای آجیل، این مواد مدت زمان طولانی تری در معده اش باقی می ماند و در این حالت است که می گوییم معده سنگین شده است.از طرف دیگر بیشتر آجیل ها حاوی نمک بسیار زیادی است و این مقدار نمک در افزایش فشار خون نقش اساسی دارد. بهترین نوع آجیل از نظر ما نخود و کشمش است که در قدیم بسیار مرسوم بود و الان از مد افتاده است.
مشکل دیگری که آجیل ها به ویژه در هنگام سفر به وجود می آورد این است که هم زمان با مصرف فراوان آجیل آب کافی مصرف نمی شود و فرد دچار از دست دادن آب بدن می شود. به هم خوردن تعادل الکترولیت های بدن باعث سرگیجه و تورم در دست و پا می شود. حتما به خاطر داشته باشید که مصرف آجیل در طول سفر باید با خوردن آب کافی همراه باشد.
● شیرینی خشک یا تر
این متخصص تغذیه درباره تفاوت این دو نوع شیرینی توضیح می دهد: به هر حال انواع شیرینی دارای ماده قندی است اما شیرینی تر حاوی خامه فراوان است در حالی که شیرینی خشک این خامه را ندارد. حتما می دانید وزن شیرینی تر بسیار بیشتر از شیرینی خشک است. بنابراین خامه شیرینی تر چاق کننده است و می تواند مصرف کننده را به اضافه وزن مبتلا کندحال عده ای تصور می کنند که صرف شیرینی خشک چون بدون خامه و کوچک است مشکلی را ایجاد نمی کند، در حالی که این طور نیست زیرا شیرینی خشک بدون آب است و همه آن جذب می شود و اگر به تعداد زیاد خورده شود، می تواند به چاقی منجر شود. در هر صورت پیشنهاد این است که شیرینی خشک ریز به تعداد کم مصرف شود.
● شب بیداری
یکی از مشخصات بارز عید، تعطیلات است. دانش آموزان و محصلان و دانشجویان فرصت خواب صبح را به دست می آورند و شب نشینی ها و میهمانی ها، فرصت خواب شبانه را از دست بسیاری می گیرد. همین موضوع باعث به هم خوردن ساعت خواب اعضای خانواده و به تبع آن برنامه غذایی می شود. دکتر احمدزاده با تایید این مطلب توضیح می دهد: توصیه این است که تا ۴۵ دقیقه پس از بیدار شدن از خواب یک صبحانه کوچک صرف شود،زیرا صبحانه نخوردن باعث پرخوری در ۲ وعده دیگر می شود.
بنابراین اگر صبح دیر از خواب بیدار شدید یک فنجان چای با ۲ خرما میل کنید و ناهار را با اعضای خانواده میل کنید. دقت کنید که حذف صبحانه، برنامه غذایی کل روز را به هم می ریزد و برگرداندن آن به وضع طبیعی قبل از تعطیلات کار سختی است.به هم خوردن برنامه غذایی و خواب دلیل اصلی جانیفتادن و سرحال نبودن همه تا آخر فروردین است، زیرا بدن ۱۵ روز به بی برنامگی عادت کرده و پس از تعطیلات ۱۵ روز طول می کشد تا به برنامه جدید عادت کند. بنابراین بهتر است زمان خواب و غذا یکی ۲ ساعت تغییر کند تا به هنگام بازگشت به مدرسه یا محیط کار اعضای خانواده به زحمت نیفتند.
● تعادل در رژیم غذایی
مهم ترین کاری که برای جلوگیری از افزایش وزن و چاقی در ایام عید می توان انجام داد، حفظ تعادل در رژیم غذایی است. هر فرد باید با خودش محاسبه کند که میزان انرژی دریافتی اش در طول روز از حد تعادل بیشتر نشود. قدیمی ها وقتی میهمانی دعوت می شدند، وعده قبل را کم می خوردند. واقعیت این است که این مدل، مدل بسیار خوبی است و سالم ترین پیام است. بنابراین اگر یک وعده به شام دعوت شدید، ناهار را سبک بخورید تا در مهمانی کالری مازاد دریافت نکنید. هم چنین اگر ۲ میهمانی در طول روز می روید یک جا شیرینی و یک جا میوه بخورید.از سوی دیگر، بچه ها اغلب در ایام عید در معرض سوءهاضمه قرار دارند و از آن جا که کنترلشان کمی سخت است، مراقبت از رژیم غذایی آن ها توسط والدین فراموش نشود. بهتر است آجیل و شیرینی کمتری مصرف کنند تا وعده های غذایی سه گانه را از دست ندهند.ذکر چند نکته در انتهای مطلب برای حفظ وزن مناسب و فیزیک سالم هم ضروری به نظر می رسد:
▪ هرگز وعده های غذایی را حذف نکنید حتی اگر چند لقمه نان باشد.
▪ در مهمانی ها غذا بخورید اما به مقدار کم، اگر در وعده شام تنوع غذایی دارید سالاد و سبزیجات را انتخاب کنید و فقط یک نوع غذا در حجم کم بخورید.
▪ پیاده روی را فراموش نکنید.
▪ واقع بین باشید. رژیم سخت نگیرید بلکه هدفتان این باشد که وزن فعلی خود را حفظ کنید.
▪ از مصرف سالاد و سبزیجات غافل نشوید به جای سس از مخلوط ماست، آب لیمو و روغن زیتون استفاده کنید.
▪ آرام غذا بخورید و خوب بجوید. هرچه مدت زمان بیشتری به جویدن ادامه دهید زودتر احساس سیری پیدا خواهید کرد.
▪ اگر قبل از تعطیلات ورزش می کردید، حتما در دوران عید ادامه دهید و اگر ورزش نمی کردید، در این دوران ورزش را در برنامه خود بگنجانید.
http://www.aftab.ir/images/article/break.gif روزنامه خراسان ( www.khorasannews.com (http://njavan.com/forum/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.khorasannews.c om)