AvAstiN
28th October 2008, 06:16 AM
- اين سؤال هميشه مطرح است كه بالاخره روغن جامد بهتر است يا مايع؟
هرچند هنوز هم مصرف كنندگان روغن جامد در كشور ما كم نيستند اما الگوي مصرف روغن مايع در ديگر كشورها و توصيه كارشناسان نشان مي دهد كه استفاده از روغن هاي مايع ضرر كمتري براي بدن دارد.
خبر تاسف برانگيز اين است كه با وجود هشدارهاي كارشناسان در زمينه استفاده از روغن جامد، سرانه مصرف هر ايراني براي روغن جامد 14 كيلو گرم و براي روغن مايع تنها 40 گرم است.
از سوي ديگر در حال حاضر ۹۰درصد از روغن مصرفی در روستاها و ۸۰ درصد آن در شهرها روغن جامد است. خيلي از مصرف كنندگان روغن جامد بر اين باورند كه روغنهاي جامد براي مدت بيشتري قابل نگهداري بوده و در مقابل نور و حرارت مقاومترهستند.
اما از آنجا كه اين روغنها ابتدا مايع بوده و طي فرايندي جامد ميشوند ميزان اسيدهاي چرب اشباع كه نقش مهمي در ايجاد بيماريهاي قلبي دارند در آنها بيشتر ميشود.
اين در حالي است كه ميزان اين اسيدها در روغن مايع كمتر بوده و اخيرا انواعي از روغن مايع بدون كلسترول هم توليد شده است.
البته بايد توجه داشت كه موارد مصرف روغن مايع هم محدود به روشهايي از پخت است كه طي آن حرارت تند و طولاني به روغن داده نشود و براي سرخ كردن بايد از روغن مخصوص سرخ كردني استفاده كرد.
بنا بر اعتقاد كارشناسان، استفاده از روغن زيتون در پخت و پز( به جز سرخ كردن) بهترين روش است كه به حفظ سلامتي بدن كمك ميكند. البته با توجه به قيمت نسبتا گران روغن زيتون در اين بخش، محصولات تقلبي هم فراوان به فروش ميرسد.
كارشناسان راههايي را براي انتخاب روغن زيتون مرغوب توصيه ميكنند. از جمله اينكه هنگام استشمام روغن بايستي بوي زيتون احساس شود، يا شايد به طور خيلي جزئي بوي سبزي يا سيب داشته باشد.
البته رنگ روغن را در نظر نگيريد زيرا رنگ به آساني ميتواند تقلبي شود. در حقيقت، گاهي ظروفي كه روغن در داخل آنها ريخته ميشود از نوع كبالت آبي هستند، بنابراين خريداران نميتوانند متوجه رنگ شوند.
علاوه بر روغن زيتون اخيرا روغنهايي مانند هسته انگور هم وارد بازار شدهاند كه قيمت زيادي دارند اما خواص آنها در پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي به اثبات رسيده است.
هرچند هنوز هم مصرف كنندگان روغن جامد در كشور ما كم نيستند اما الگوي مصرف روغن مايع در ديگر كشورها و توصيه كارشناسان نشان مي دهد كه استفاده از روغن هاي مايع ضرر كمتري براي بدن دارد.
خبر تاسف برانگيز اين است كه با وجود هشدارهاي كارشناسان در زمينه استفاده از روغن جامد، سرانه مصرف هر ايراني براي روغن جامد 14 كيلو گرم و براي روغن مايع تنها 40 گرم است.
از سوي ديگر در حال حاضر ۹۰درصد از روغن مصرفی در روستاها و ۸۰ درصد آن در شهرها روغن جامد است. خيلي از مصرف كنندگان روغن جامد بر اين باورند كه روغنهاي جامد براي مدت بيشتري قابل نگهداري بوده و در مقابل نور و حرارت مقاومترهستند.
اما از آنجا كه اين روغنها ابتدا مايع بوده و طي فرايندي جامد ميشوند ميزان اسيدهاي چرب اشباع كه نقش مهمي در ايجاد بيماريهاي قلبي دارند در آنها بيشتر ميشود.
اين در حالي است كه ميزان اين اسيدها در روغن مايع كمتر بوده و اخيرا انواعي از روغن مايع بدون كلسترول هم توليد شده است.
البته بايد توجه داشت كه موارد مصرف روغن مايع هم محدود به روشهايي از پخت است كه طي آن حرارت تند و طولاني به روغن داده نشود و براي سرخ كردن بايد از روغن مخصوص سرخ كردني استفاده كرد.
بنا بر اعتقاد كارشناسان، استفاده از روغن زيتون در پخت و پز( به جز سرخ كردن) بهترين روش است كه به حفظ سلامتي بدن كمك ميكند. البته با توجه به قيمت نسبتا گران روغن زيتون در اين بخش، محصولات تقلبي هم فراوان به فروش ميرسد.
كارشناسان راههايي را براي انتخاب روغن زيتون مرغوب توصيه ميكنند. از جمله اينكه هنگام استشمام روغن بايستي بوي زيتون احساس شود، يا شايد به طور خيلي جزئي بوي سبزي يا سيب داشته باشد.
البته رنگ روغن را در نظر نگيريد زيرا رنگ به آساني ميتواند تقلبي شود. در حقيقت، گاهي ظروفي كه روغن در داخل آنها ريخته ميشود از نوع كبالت آبي هستند، بنابراين خريداران نميتوانند متوجه رنگ شوند.
علاوه بر روغن زيتون اخيرا روغنهايي مانند هسته انگور هم وارد بازار شدهاند كه قيمت زيادي دارند اما خواص آنها در پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي به اثبات رسيده است.