MR_Jentelman
18th February 2010, 07:19 PM
سوءتغذيه در يك كشور بيانگر از دست رفتن مبالغ هنگفت از درآمد ملي است.با وجود اينكه تلاشهاي زيادي در سطح جهان در جهت بالا بردن سطح سلامت جامعه صورت گرفته و اين اقدامات موجب كاهش مرگومير خصوصاً در اطفال و افزايش طول عمر در اغلب كشورهاي جهان شده است اما سوءتغذيه انرژي پروتئين همچنان مهمترين مشكل تغذيهاي در اغلب كشورهاي در حال توسعه و از جمله كشور ما ميباشد.
منابع اقتصادي كشورهاي جهان سوم محدود است و لذا تأثيرات منفي سوءتغذيه در كيفيت زندگي افراد و همچنين تأثيرات پيچيده آن در توليد ملي و توسعه اجتماعي- اقتصادي از مباحث مهم در اين كشور بهشمار ميرود.
سوءتغذيه از طرفي توانمندي و كارآيي اين كشور را كم ميكند و به همين دليل خود موجب فقر ميشود و فقر خود سوءتغذيه را تشديد ميكند. بر اساس پژوهشها مصرف تنقلات بيارزش مانند انواع پفك، چيپس، نوشابههاي گازدار، سسهاي چرب و ... يكي از دلايل شيوع انواع سوءتغذيه در كودكان كشورمان است.
در ايران 800 هزار كودك زير 5 سال دچار كوتاهقدي متوسط و شديد هستند؛ يعني به دليل اينكه غذاي كافي نخوردهاند دچار سوءتغذيه مزمن هستند. دريافت كم مواد غذايي ابتدا موجب كاهش وزن كودك ميشود و اگر اين كمغذايي ادامه يابد بهتدريج كودك خود را با اين وضع منطبق ميكند يعني قد و قامت او كوچك ميشود تا بتواند با غذاي كم به بقاي خود ادامه دهد. به همين دليل كوتاهقدي تغذيهاي به عنوان يك شاخص توسعه در جهان مطرح است.
دوران كودكي از مهمترين دوران زندگي براي دستيابي به رشد كافي و پايهريزي براي تأمين سلامت در دورههاي بعدي زندگي است. تغذيه نامناسب كودك در اين دوران عواقب غيرقابل برگشتي به دنبال دارد.
كوتاهقدي، كموزني، لاغري همراه با كاهش ضريب هوشي، كاهش قدرت يادگيري، افزايش ابتلا به بيماريها و كاهش توانمنديهاي جسمي و ذهني مهمترين عوارض سوءتغذيه در دوران كودكي است.
حجم معده كودك كوچك است و به همين دليل در هر بار ميزان محدودي غذا ميتواند بخورد از طرفي رشد جسمي كودك سريع و نياز به مواد غذايي زياد است.
به بيان سادهتر غذاي كمكي كه كودك در هر وعده ميتواند استفاده كند بايد ارزش غذايي زيادي داشته و حاوي مواد مغذي مورد نياز براي رشد وي باشد.
تنقلات غذايي كمارزش نظير چيپس، پفك، نوشابه و ... مواد مغذي لازم را براي رشد كودك ندارد و حس سيري كاذبي كه اين مواد ايجاد ميكنند موجب محروم شدن كودك از غذاهاي اصلي و مواد مغذي و در نهايت موجب بروز لاغري و سوءتغذيه وي ميشود و از طرفي مصرف مداوم اين مواد ميتوانند سبب بروز چاقي در كودك شود.
تغذيه مناسب و استفاده از ميانوعده با ارزش غذايي نظير شير، ميوه، خرما، نان و پنير و گردو، نان و پنير و سبزي و ... در برنامه غذايي كودك موجب رشد مناسب او ميگردد. مصرف تنقلات تجاري كمارزش به دليل زيادي نمك، چربي و شكر زمينهساز بروز بيماريهاي مزمن (قلبي- عروقي، چاقي، فشار خون و...) در دوران بزرگسالي است.
اينگونه تنقلات حاوي افزودنيهاي رنگي، نگهدارندهها و طعمدهندههاي مصنوعي است كه مصرف بيرويه آنان موجب پرتحركي كودكان ميگردد. متأسفانه تغيير الگوي مصرف مواد غذايي در طول دهههاي اخير موجب جايگزيني تنقلات غذايي كمارزش با ميانوعدههاي مناسب و باارزش گرديده است.
اين در حالي است كه حدوداً 90 درصد كودكان 2-1 سال و 47 درصد كودكان 6 ماهه تا يك سال كشورمان در مناطق شهري و روستايي هر روز پفك ميخورند. يكي از مهمترين علل مصرف بيرويه اين مواد در كودكان تبليغات گسترده از طريق صدا و سيما ميباشد لذا احياء فرهنگ مصرف غذاهاي سنتي كه در فرهنگ غذايي مناطق مختلف كشورمان وجود دارد گامي مؤثر در جهت اصلاح عادات غذايي كودكان كشورمان براي مبارزه با سوءتغذيه ميباشد.
وجود آمار مرگومير بيش از 300 نفر در روز به علت عوارض بيماريهاي قلبي- عروقي و روند رو به رشد ساير بيماريهاي مزمن از قبيل انواع سرطانها، ديابت و ... حاكي از لزوم توجه هرچه بيشتر به تغذيه كودكان كشورمان است. ذائقه افراد از دوران كودكي شكل ميگيرد. مصرف تنقلات شور يا چرب موجب تمايل آنها به اينگونه مواد در سالهاي بعدي زندگي ميشود كه اين امر زمينهساز ابتلا به انواع بيماريهاي مزمن است.
منبع : دفتر بهبود تغذيه معاونت سلامت وزارت بهداشت
منابع اقتصادي كشورهاي جهان سوم محدود است و لذا تأثيرات منفي سوءتغذيه در كيفيت زندگي افراد و همچنين تأثيرات پيچيده آن در توليد ملي و توسعه اجتماعي- اقتصادي از مباحث مهم در اين كشور بهشمار ميرود.
سوءتغذيه از طرفي توانمندي و كارآيي اين كشور را كم ميكند و به همين دليل خود موجب فقر ميشود و فقر خود سوءتغذيه را تشديد ميكند. بر اساس پژوهشها مصرف تنقلات بيارزش مانند انواع پفك، چيپس، نوشابههاي گازدار، سسهاي چرب و ... يكي از دلايل شيوع انواع سوءتغذيه در كودكان كشورمان است.
در ايران 800 هزار كودك زير 5 سال دچار كوتاهقدي متوسط و شديد هستند؛ يعني به دليل اينكه غذاي كافي نخوردهاند دچار سوءتغذيه مزمن هستند. دريافت كم مواد غذايي ابتدا موجب كاهش وزن كودك ميشود و اگر اين كمغذايي ادامه يابد بهتدريج كودك خود را با اين وضع منطبق ميكند يعني قد و قامت او كوچك ميشود تا بتواند با غذاي كم به بقاي خود ادامه دهد. به همين دليل كوتاهقدي تغذيهاي به عنوان يك شاخص توسعه در جهان مطرح است.
دوران كودكي از مهمترين دوران زندگي براي دستيابي به رشد كافي و پايهريزي براي تأمين سلامت در دورههاي بعدي زندگي است. تغذيه نامناسب كودك در اين دوران عواقب غيرقابل برگشتي به دنبال دارد.
كوتاهقدي، كموزني، لاغري همراه با كاهش ضريب هوشي، كاهش قدرت يادگيري، افزايش ابتلا به بيماريها و كاهش توانمنديهاي جسمي و ذهني مهمترين عوارض سوءتغذيه در دوران كودكي است.
حجم معده كودك كوچك است و به همين دليل در هر بار ميزان محدودي غذا ميتواند بخورد از طرفي رشد جسمي كودك سريع و نياز به مواد غذايي زياد است.
به بيان سادهتر غذاي كمكي كه كودك در هر وعده ميتواند استفاده كند بايد ارزش غذايي زيادي داشته و حاوي مواد مغذي مورد نياز براي رشد وي باشد.
تنقلات غذايي كمارزش نظير چيپس، پفك، نوشابه و ... مواد مغذي لازم را براي رشد كودك ندارد و حس سيري كاذبي كه اين مواد ايجاد ميكنند موجب محروم شدن كودك از غذاهاي اصلي و مواد مغذي و در نهايت موجب بروز لاغري و سوءتغذيه وي ميشود و از طرفي مصرف مداوم اين مواد ميتوانند سبب بروز چاقي در كودك شود.
تغذيه مناسب و استفاده از ميانوعده با ارزش غذايي نظير شير، ميوه، خرما، نان و پنير و گردو، نان و پنير و سبزي و ... در برنامه غذايي كودك موجب رشد مناسب او ميگردد. مصرف تنقلات تجاري كمارزش به دليل زيادي نمك، چربي و شكر زمينهساز بروز بيماريهاي مزمن (قلبي- عروقي، چاقي، فشار خون و...) در دوران بزرگسالي است.
اينگونه تنقلات حاوي افزودنيهاي رنگي، نگهدارندهها و طعمدهندههاي مصنوعي است كه مصرف بيرويه آنان موجب پرتحركي كودكان ميگردد. متأسفانه تغيير الگوي مصرف مواد غذايي در طول دهههاي اخير موجب جايگزيني تنقلات غذايي كمارزش با ميانوعدههاي مناسب و باارزش گرديده است.
اين در حالي است كه حدوداً 90 درصد كودكان 2-1 سال و 47 درصد كودكان 6 ماهه تا يك سال كشورمان در مناطق شهري و روستايي هر روز پفك ميخورند. يكي از مهمترين علل مصرف بيرويه اين مواد در كودكان تبليغات گسترده از طريق صدا و سيما ميباشد لذا احياء فرهنگ مصرف غذاهاي سنتي كه در فرهنگ غذايي مناطق مختلف كشورمان وجود دارد گامي مؤثر در جهت اصلاح عادات غذايي كودكان كشورمان براي مبارزه با سوءتغذيه ميباشد.
وجود آمار مرگومير بيش از 300 نفر در روز به علت عوارض بيماريهاي قلبي- عروقي و روند رو به رشد ساير بيماريهاي مزمن از قبيل انواع سرطانها، ديابت و ... حاكي از لزوم توجه هرچه بيشتر به تغذيه كودكان كشورمان است. ذائقه افراد از دوران كودكي شكل ميگيرد. مصرف تنقلات شور يا چرب موجب تمايل آنها به اينگونه مواد در سالهاي بعدي زندگي ميشود كه اين امر زمينهساز ابتلا به انواع بيماريهاي مزمن است.
منبع : دفتر بهبود تغذيه معاونت سلامت وزارت بهداشت