s@ba
18th February 2010, 02:15 PM
http://uc-njavan.ir/images/2vemdkk70uu8dy418op8.jpg
ترب و تربچه
نحوه استفاده : خوراکی
خواص : ترب و تربچه Radish
نام علمی Raphanus sativus
گیاه شناسی
ترب گیاهی است یكساله كه ارتفاع ساقه آن تا یك متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، كرك دار و با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است كه درانتهای شاخه ظاهر می شود .
بطور كلی دو نوع ترب وجود دارد :
1- ترب سیاه كه معمولا در پائیز برداشت می شود .
2-تربچه كه به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .
خواص داروئی:
ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بكار می رفته است .
1)ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
2)ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می كند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
3)ترب برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است .
4)برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا كمك می كند .
5)آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
6)ترب برای درمان یرقان مفید است .
7)تخم ترب درد را تسكین می دهد .
8)در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سكنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاك می كند .
9)برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه كرده و روی زخم بگذارید .
10) دم كرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بكار می رود .
11)تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .
12)اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا كمی سرد شود بطوریكه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
13)دم كرده ریشه ترب تقویت كننده بدن است .
14)برای دفع سنگ كیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده كنید :
در یك ترب بزرگ حفره ای ایجاد كرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریكه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقداری شكر در حفره ریخته و آنرا با آب پر كنید و ترب را در دهانه شیشه یا استكانی قرار دهید كه آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استكان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
15)خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می كند .
16)جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
17)تخم ترب اشتها آور است.
18)برای از بین بردن تب، تخم ترب را دم كرده و به بیمار بدهید .
19) تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .
منبع : کتب طب سنتی
توضیحات : اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر استاندامهای مورد استفاده این گیاه برگ ، دانه و ریشه غده ای آن می باشند . ریشه این گیاه دارای یک گلوکوزید گوگرد دار و چندین مادهُ معدنی می باشد که دارای مواد غذایی زیادی است .
این گیاه محرک و دارای خواص اکسپکتورانت و ضد اسکوربوت ، وضد کم خونی ، محرک کبد و کیسه صفرا و تقویت کنندهُ دستگاه تنفسی ، اشتها آور ، هضم کننده ، و آرامبخش می باشد ، کمبود مواد معدنی بدن را مرتفع می سازد و در رفع بیماریهای دهان و پیوره موُثر است .
آب تربچه رنگ چهره را باز و روشن می کند ، نیروبخش است ، گرفتگی کبد را رفع می سازد سنگ صفرا را از میان می برد، آلرژیها و خارشها ، کهیر ، یرقان و سرفه های خشک مرتفع می گردند . مصرف آن به افرادی که در ریه های آنها بلغم جمع می شود وایجاد ناراحتی می کند توصیه می شود . طبیعت این گیاه گرم و تراست گرمی پوست و برگــــش زیـــــــاد تر از مغز آن است.
آب تربچه سیاه بهتر است و برای سرفه های رطوبی نیز مفید است. ادرار را نیز زیاد می کند و سنگ مثانه را دفع میکند.آب تربچه جهت رفع سنگ کلیه بسیار کارساز است . تربچه ویتامین C ، آهن ، منیزیم و پتاسیم فراوانی دارد . طعم تند آن مربوط به مادهُ سینئول است .
تربچه دارای کمی مواد قندی ، نشاسته ، مواد چرب ، اسید فسفریک ، هیدروکربنه و مواد ازته و مقدار مناسبی ویتامین B و کاروتن می باشد. آب تربچه اگر بطور عادی مصرف شود خاصیت پاک کنندگی و نرم سازی بدن بخصوص در مخاطهای بینی ، سلولها ، مجاری معده ، کیسه صفرا ، کبد ، روده ها ، کلیه و ریه ها را دارد . و برای معالجه روماتیسم موُثر است .
آب تربچه را بایست با سایر آب میوه جات و سبزیها تواُم نمود ، چون خالص آن طعم تندی دارد . جهت مصرف و آبگیری تربچه های قزمز تازه و جوانه های سبز همراه با برگ انتخاب شود
ترب و تربچه
نحوه استفاده : خوراکی
خواص : ترب و تربچه Radish
نام علمی Raphanus sativus
گیاه شناسی
ترب گیاهی است یكساله كه ارتفاع ساقه آن تا یك متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، كرك دار و با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است كه درانتهای شاخه ظاهر می شود .
بطور كلی دو نوع ترب وجود دارد :
1- ترب سیاه كه معمولا در پائیز برداشت می شود .
2-تربچه كه به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .
خواص داروئی:
ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بكار می رفته است .
1)ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
2)ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می كند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
3)ترب برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است .
4)برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا كمك می كند .
5)آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
6)ترب برای درمان یرقان مفید است .
7)تخم ترب درد را تسكین می دهد .
8)در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سكنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاك می كند .
9)برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه كرده و روی زخم بگذارید .
10) دم كرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بكار می رود .
11)تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .
12)اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا كمی سرد شود بطوریكه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
13)دم كرده ریشه ترب تقویت كننده بدن است .
14)برای دفع سنگ كیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده كنید :
در یك ترب بزرگ حفره ای ایجاد كرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریكه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقداری شكر در حفره ریخته و آنرا با آب پر كنید و ترب را در دهانه شیشه یا استكانی قرار دهید كه آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استكان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
15)خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می كند .
16)جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
17)تخم ترب اشتها آور است.
18)برای از بین بردن تب، تخم ترب را دم كرده و به بیمار بدهید .
19) تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .
منبع : کتب طب سنتی
توضیحات : اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر استاندامهای مورد استفاده این گیاه برگ ، دانه و ریشه غده ای آن می باشند . ریشه این گیاه دارای یک گلوکوزید گوگرد دار و چندین مادهُ معدنی می باشد که دارای مواد غذایی زیادی است .
این گیاه محرک و دارای خواص اکسپکتورانت و ضد اسکوربوت ، وضد کم خونی ، محرک کبد و کیسه صفرا و تقویت کنندهُ دستگاه تنفسی ، اشتها آور ، هضم کننده ، و آرامبخش می باشد ، کمبود مواد معدنی بدن را مرتفع می سازد و در رفع بیماریهای دهان و پیوره موُثر است .
آب تربچه رنگ چهره را باز و روشن می کند ، نیروبخش است ، گرفتگی کبد را رفع می سازد سنگ صفرا را از میان می برد، آلرژیها و خارشها ، کهیر ، یرقان و سرفه های خشک مرتفع می گردند . مصرف آن به افرادی که در ریه های آنها بلغم جمع می شود وایجاد ناراحتی می کند توصیه می شود . طبیعت این گیاه گرم و تراست گرمی پوست و برگــــش زیـــــــاد تر از مغز آن است.
آب تربچه سیاه بهتر است و برای سرفه های رطوبی نیز مفید است. ادرار را نیز زیاد می کند و سنگ مثانه را دفع میکند.آب تربچه جهت رفع سنگ کلیه بسیار کارساز است . تربچه ویتامین C ، آهن ، منیزیم و پتاسیم فراوانی دارد . طعم تند آن مربوط به مادهُ سینئول است .
تربچه دارای کمی مواد قندی ، نشاسته ، مواد چرب ، اسید فسفریک ، هیدروکربنه و مواد ازته و مقدار مناسبی ویتامین B و کاروتن می باشد. آب تربچه اگر بطور عادی مصرف شود خاصیت پاک کنندگی و نرم سازی بدن بخصوص در مخاطهای بینی ، سلولها ، مجاری معده ، کیسه صفرا ، کبد ، روده ها ، کلیه و ریه ها را دارد . و برای معالجه روماتیسم موُثر است .
آب تربچه را بایست با سایر آب میوه جات و سبزیها تواُم نمود ، چون خالص آن طعم تندی دارد . جهت مصرف و آبگیری تربچه های قزمز تازه و جوانه های سبز همراه با برگ انتخاب شود