توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مقاله الكل و تاريخچهي آن
*مینا*
12th February 2010, 02:41 PM
http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/img/daneshnameh_up/e/ed/AXSH030.GIF گروه -OH در یک نوع الکل
دید کلی
فرمول عمومی الکلها ، ROH است که در آن ، Rهالوژن ، هیدروکسیلهای بیشتر یا یکی از بسیاری گروههای دیگر باشد که در شیمی آلی وجود دارد.
همه الکلها ، دارای گروه هیدروکسیل ( -OH ) هستند که بهعنوان گروه عاملی ، خواص مشخصه این خانواده از ترکیبها را تعیین میکند. تغییر و تنوع در ساختار R میتواند بر سرعت واکنشهای الکلها و حتی در موارد معدودی ، بر نوع واکنشها تاثیر گذارد. باید توجه داشت که ترکیباتی که در آنها گروه هیدروکسیل مستقیما به یک حلقه آروماتیک متصل است، الکل نیستند؛ آنها فنل هستند و با الکلها تفاوت فاحشی دارند.
یک گروه آلکیل یا آلکیل استخلاف شده است. این گروه میتواند نوع اول ، دوم یا سوم باشد. ممکن است زنجیر باز یا حلقهای باشد؛ ممکن است دارای یک اتم گروه عاملی -OH
اگر این واقعیت را در نظر داشته باشیم که از نظر ساختاری: الکل آمیزه ای از یک آلکان و آب-OH است که سبب خواص فیزیکی مشخصه آب میشود و گروه آلکیل ، بسته به اندازه و شکلش ، این خواص را تعدیل میکند.
گروه هیدروکسیل کاملا قطبی است و نکته بسیار مهم اینکه ، دارای هیدروژنی است که به عنصر بهشدت الکترونگاتیو اکسیژن پیوند دارد. یک الکل با استفاده از گروه هیدروکسیل میتواند پیوند هیدروژنی تشکیل دهد، پیوند هیدروژنی با مولکولهای الکل همانندش و با مولکولهای خنثی و با آنیونها.
است، بهخوبی میتوانیم خواص فیزیکی الکلها را درک کنیم. الکل متشکل از یک گروه آلکیل شبه آلکان و یک گروه هیدروکسیل شبه آب است. از دو واحد ساختاری الکل ، این گروه دمای جوش
در میان هیدروکربنها به نظر میرسد که عوامل تعیین کننده دمای جوش ، عمدتا وزن مولکولی و شکل مولکولی باشند؛ این چیزی است که از مولکولهایی که عمدتا با نیروهای واندروالسی در کنار یکدیگرند، انتظار میرود. در الکلها نیز با افزایش تعداد کربن ، دمای جوش بالا میرود و با شاخهدار شدن زنجیر ، دمای جوش پایین میآید. اما نکته غیر عادی ، در مورد الکلها این است که آنها در دمایی بالا به جوش میآیند.
این دماهای جوش ، بسیار بالاتر از دمای جوش هیدروکربنها با وزن مولکولی یکسان است و حتی از دمای جوش بسیاری ترکیبها با قطبیت قابل ملاحظه بالاتر است. چگونه این پدیده را تبیین میکنیم؟ بدیهی است پاسخ این است که الکلها ، همانند آب ، مایعهای بهم پیوسته هستند. دمای جوش بالای آنها به علت نیاز به انرژی بیشتر برای شکستن پیوندهای هیدروژنی است که مولکولها را در کنار یکدیگر نگه داشتهاند. اگر چه اترها و آلدئیدها هم اکسیژن دارند، اما هیدروژن در آنها فقط با کربن پیوند دارد ، این نوع هیدروکربنها آنقدر مثبت نیستند که بتوانند با اکسیژن ، پیوند قابل ملاحظه ای ایجاد کنند.
http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/img/daneshnameh_up/1/15/ethanol.gif ساختمان اتانول
مطالعه پیوند هیدروژنی در الکلها
در مطالعه پیوند هیدروژنی ، طیف بینی زیر قرمز ، نقش کلیدی بر عهده داشته است. در محلول رقیق در یک حلال غیر قطبی مانند کربن تتراکلرید (یا در فاز گاز) ، یعنی در حالتی که تجمع مولکولی ، کمینه است، به عنوان مثال ، اتانول ، نوار کششی O-H را در 3640cm-1 نشان میدهد. با افزایش غلظت اتانول ، بتدریج ، نوار پهنتر دیگری در 3350cm-1 جایگزین این نوار میشود. پیوند هیدروژنی با اکسیژن دوم ، پیوند O-H را تضعیف میکند و انرژی و بتبع آن ، فرکانس ارتعاش را پایین میآورد.
حل شدن الکلها
رفتار الکلها بهعنوان حل شده نیز ، توانایی آنها برای تشکیل پیوند هیدروژنی را منعکس میکند. برخلاف هیدروکربنها ، الکلهای سبک با آب امتزاجپذیرند. از آنجا که نیروهای بین مولکولی الکلها ، همانند نیروهای بین مولکولی آب است، دو نوع مولکول با یکدیگر قابل اختلاطند: انرژی لازم برای شکسیتن یک پیوند هیدروژنی بین دو مولکول آب یا دو مولکول الکل ، با تشکیل یک پیوند هیدروژنی بین یک مولکول آب و یک مولکول الکل تامین میشود. اما این موضوع ، فقط در مورد اللکهای سبک ، یعنی الکلهایی که در آنها گروه -OH بخش بزرگی از مولکول را تشکیل میدهد، صادق است.
http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/img/daneshnameh_up/3/3b/alcohol.GIF
با بزرگتر شدن گروه آلکیل شبه آلکان ، انحلال پذیری در آب کاهش مییابد. از دیدگاه عملی ، خط مرزی بین انحلال پذیری و انحلال ناپذیری الکلهای نوع اول در آب را الکل چهار تا پنج کربنی در نظر میگیریم. الکلهای پلیهیدروکسی در هر مولکول بیش از یک موضع برای تشکیل پیوند هیدروژنی دارند و این ویژگی در خواص آنها منعکس است. ساده ترین دیول ، 1، 2 اتاندیول ، (اتیلن گلیکول) در 197درجه سانتیگراد میجوشد.
دیولهای سبک با آب در میآمیزند و آنهایی که تا هفت اتم کربن دارند، در آب انحلالپذیری قابل ملاحظه ای دارند. خاصیات ضد انجماد اتیلن گلیکول ناشی از دمای جوش بالا ، دمای انجماد پایین و انحلالپذیری بالا در آب است.
برگرفته از دانشنامه رشد
*میترا*
8th March 2010, 11:59 PM
تاریخچه ی الکل:
الکل را نخستین بار ابوبکر محمدبن زکریای رازی پزشک و شیمیدان ایرانی از تقطیر شراب تهیه کرد وی آنرا الکحل نامید. بعدها یک آمریکایی بنام دکتر واندیک آن را الکل نامید.
الکل
گروه عاملی یک مولکول الکل.
اتم کربن میتواند به کربنهای دیگر یا به اتمهای هیدروژن دیگر متصل باشد.در شیمی به هر ترکیب شیمیایی که یک گروه هیدروکسیل (-OH) متصل به یک آلکیل داشتهباشد، الکل گویند. فرمول کلی یک الکل ساده ی غیر حلقه ای CnH2n+1 است.
در شیمی الکلها در شمار گروه مهمی از ترکیبهای شیمیایی هستند و در واکنشهای گستردهای شرکت میکنند و بسیاری از ترکیبهای شیمیایی از آنها به دست میآیند، به طوری در کتاب شیمی آلی موریسن و بوید آمدهاست که اگر به شیمیدانی بگویند او را با ده ترکیب شیمیایی دریک جزیره تنها خواهند گذاشت الکل یکی از آنها خواهدبود.
به طور کلی، زمانی که نام الکل به تنهایی به کار میرود، معمولاً منظور اتانول است که همان الکل گرفتهشده از جو یا عرق یا همان مشروبات الکلی میباشد. اتانول مایعی بیرنگ و فرار وبا بویی بسیار تند است که از تخمیر شکرها به دست میآید. همچنین گاه به هر گونه نوشیدنی که الکل داشتهباشد، الکل میگویند. هزاران سال است که معمولاً الکل به عنوان یکی از عاملهای اعتیادآور به شمار میآید.
الکلهای دیگر بیشتر با صفتهای مشخصکنندهٔ ویژهٔ خود میآیند مانند الکل چوب (که همان متانول است) یا ایزو پروپیل الکل پسوند «ول» نیز در پایان نام شیمیایی همهٔ الکلها میآید.
تاریخچه
الکل را نخستین بار ابوبکر محمدبن زکریای رازی پزشک و شیمیدان ایرانی از تقطیر شراب تهیه کرد وی آنرا الکحل نامید. بعدها یک آمریکایی بنام دکتر واندیک آن را الکل نامید.
گرچه تاریخ تهیه شراب در به هزاران سال پیش در ایران نیز میرسد اما تا زمان رازی کسی الکل را خالص نکرده بود.نظریهٔ غالب بر این است که از آنجا که نخستین بار که زکریای رازی الکل را کشف کرد، آن را با نامِ تازیِ «الکحل» خواند و از آنجا آن را اعراب «الکحول» نامیده و سرانجام در فارسی الکل نام گرفت ولی از آنجا که در عربی «الکحول» نمیتواند از «الکحل» مشتق شدهباشد این احتمال وجود دارد که این واژه از واژهٔ «الغول» که در قرآن آمدهاست گرفته شدهباشد و ریشهای اروپایی داشته باشد.
ساختار و دستهبندی
الکلها بسته به نوع کربن که به گروه OH- پیوند دارد، به سه دسته نوع اول ، نوع دوم یا نوع سوم طبقهبندی میشوند:
· الکل نوع اول CR(H)۲-OH.
· الکل نوع دوم C(R)۲H-OH.
· الکل نوع سومC(R)۳-OH.
خواص فیزیکی الکلها:
دمای جوش
الکلها در میان هیدروکربنهای هم وزن خود دمای جوش بالاتری دارند که آن را میتوان به پیوند هیدروژنی الکلها دانست که سبب میشود انرژی بیشتری برای شکستن پیوند بین مولکولی آنها نیاز باشد.
زهرآگینی
الکلها بیشتر بویی تند و زننده دارند و اتانول از دوران پیش از تاریخ به دلیلهای گوناگون بهداشتی، رژیمی، مذهبی و تفریحی به عنوان نوشیدنی به کار میرفتهاست. هرچند استفادهٔ کم و گهگاه الکل میتواند بیزیان باشد، اندازههای بیشتر آن سبب مستی شده و در مقدارهای بیشتر میتواند به اختلالات تنفسی و حتی مرگ نیز بینجامد.
الکلهای دیگر بیشتر از اتانول سمیتر هستند، که این نیز بیشتر به دلیل نیاز به زمان بیشتر برای تغییر در فرایند سوخت و ساز است و حتی گاه در فرآیندهای دگر دشت(متابولیسم) مادههایی سمی میسازند. برای نمونه متانول که همان الکل چوب است، به وسیلهٔ آنزیمها در جگر اکسایش مییابد و مادهسمی فرمالیدها تولید میکند که میتواند سبب کوری یا مرگ شود.
یکی از راههای کارا در پیشگیری از سمیت فرمالدهید، فراهم آوردن اتانول در کنار آن است چون آنزیمهای هیدروژنزدایی که از متانول فرمالدهید میدهند بر اتانول اثر بیشتری دارند، بدین گونه از پیوند و عمل بر روی متانول پیشگیری میکند. در این زمان متانول باقیمانده وقت دفع از راه کلیهها را پیدا کرده و فرمالدهید باقیمانده نیز به فرمیک اسید میشود.
نامگذاری
.
در نامگذاری الکلها به روش آیوپاک، تنها در آخر نام آلکان یک «ول» افزوده میشود و زمانی که نیاز ذکر شمارهٔ کربنی که عامل الکلی بر روی آن قرار دارد باشیم، عدد بین نام آلکان و پسوند «ول» قرار میگیرد. مانند «پروپان-1-ول» برای CH3CH2CH2OH و «پروپان-2-ول» برای CH3CH(OH)CH
کاربردها
برخی از کاربردهای الکل:· سوخت خودرو · حلال · کاربردهای پزشکی و گندزدایی · ...
.
پروتونزدایی
الکلها میتوانند در حضور بازهای بسیار قوی به سان یک اسید عمل کنند و تشکیل یون الکوکسی دهند. برای نمونه در واکنش سدیم هیدروکسید واتانول، سدیم جانشین هیدروژنِ مثبت(پروتون) الکل شده و سدیم متوکسی به دست میدهد.
واکنشهای هستهدوستی
گروه هیدروکسیل الک یک گروه ترک کننده خوب است و سبب میشود که الکلها بتوانند در واکنشهای هستهدوستی شرکت جویند.
استری شدن
الکل با اسیدهای آلی در محیط اسیدی به کندی تشکیل استر میدهد.
=== اکسایش === الکلهای نوع اول میتوانند در واکنشهای اکسایش تبدیل به آلدهید و پس از آن تبدیل به کربوکسیلیک اسید شوند هرچند که الکل های نوع دوم در واکنش های اکسایش تنها تبدیل به کتون میشوند ولی الکلهای نوع سوم در واکنشهای اکسایش شرکت نمیکنند.
الکلهای نوع اول میتوانند بدون واسطه نیز به روشهای زیر به کربوکسیلیک اسیدها تبدیل شوند:
یک الکل با دو عامل مجاور میتواند در مجاورت سدیم پر اکسید(NaIOsub>4یا سرب تترا استات (Pb(OAc)) پیوند کربنش گسستهشده و به دو کربوکسیلیک اسید تبدیل شود.
الکلها و فنول ها
اگر گروه هیدروکسیل الکل به کربنی که روی یک حلقه ی آرو ماتیک است، متصل باشد آنگاه به آن فنول گویند که در دستهٔ دیگری از ترکیبها دستهبندی میشود و ویژگیهای متفاوتی از الکلها دارد.
گروه عاملی:
الکل.آلدهیئ.آلکان.آلکن.آلکی ن.آمید.آمین.ترکیب آزو.مشتقای بنزن.کربوکسیلیک اسید.سیانات.اتر.استر.آلکیل هالید.ایزوسیانید.ایزوسیانا ت.کتون.نیتریل.ترکیب نیترو.ترکیب نیتروزو.پراکسید.فسفریک اسید.مشتقهای پیریدین .سولفون.سولفونیک.سولفوکسید. تیواتر.تیول.مشتقهای تولوئن
منبـــــــــــــع (http://kimiagaran.blogfa.com)
*میترا*
14th April 2010, 03:42 PM
شناخت الكل
1 - الكل و انواع آن
از نظر علم شيمى هر مادهاى كه در فرمول شيميايى آن عامل هيدروكسيل(OH-) وجود داشته باشد، يك الكل محسوب مىشود. الكل از مشتقّات هيدروكربن هاست كه در آنها هرمولكول، تركيبى از چند اتم هيدروژن و كربن مىباشد. نهايت، يك عامل (OH) جانشين يك اتم هيدروژن مىگردد. و بنابر تعداد عامل (OH)، الكلها را يك يا چند ظرفيت مىگويند.(1) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#011) الكل انواع زيادى دارد كه ذيلاً به برخى از آنها اشاره مىكنيم:
الف) الكل متيليك
سادهترين الكلها، الكل متيليك(2) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#012) است كه مبناى الكلهاى يك ظرفيتى مىباشد. الكل متيليك از تقطير چوب به دست مىآيد و از اين رو به آن عرق چوب نيز مىگويند. اين ماده مايعى است بى رنگ كه در 66 درجه سانتىگراد مىجوشد، با شعله كمى آبى رنگ مىسوزد و چون با آب مخلوط گردد، تقليل حجم يافته و توليد حرارت مىكند.
الكل متيليك، در صنايع رنگسازى كاربرد دارد. به علاوه سمّى است قوى كه با شرب 8 تا 10 گرم آن اختلالات هاضمه و اغلب كورى دست داده و تلف مىكند.
پس از الكل متيليك يا متانول بقيه الكلهاى يك ظرفيتى يا يك عاملى را به الكلهاى نوع اول، دوم و سوم طبقهبندى مىكنند.(4) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#014) اتانول كه موضوع بحث ماست، در زمره الكلهاى نوع اول است. همچنين الكلهاى دو ظرفيتى و سه ظرفيتى و ... نيز وجود دارد كه مىتوان از ضدّيخ به عنوان الكل دو ظرفيتى (يا الكل دو عاملى اشباع) و گليسيرين به عنوان الكل سه ظرفيتى (يا الكل سه عاملى اشباع) نام برد.
ب) الكل اتيليك
اگر واژه الكل بدون هيچ پسوند يا پيشوندى به كار رود، مقصود الكل اتيليك يا اتانول(6) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#016) است كه معروفترين انواع الكل مىباشد. در آينده خواهيم ديد كه الكل اتيليك در صنايع گوناگون و در زندگى روز مرّه مردم، كاربرد زيادى دارد.
چنان كه در مقدمه اشاره شد، موضوع بحث ما در اين نوشتار منحصراً الكل اتيليك يا اتانول است. و هر كجا در اين رساله، واژه الكل را بدون افزودن كلمه ديگر به كار بريم مقصودمان همين نوع الكل مىباشد.
اتانول به طور طبيعى و به مقدار بسيار كم در نان (0/5 درصد)، مغزانسان و گياهان وجود دارد. علاوه بر مخمّر(7) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#017) و بعضى باكترىها، بدن انسان نيز مقدار چشمگيرى الكل توليد مىكند. در اكثر موارد، تمام اين توليد، مربوط به ميكروبهاى موجود در روده انسان مىباشد. براى آشنايى بيشتر با اين ماده، به تبيين اوصاف الكل و آثار ظاهرى الكل برجسم و روان آدمى مىپردازيم.
2 - ويژگىهاى الكل و آثار آن
الكل اتيليك در 78/3 درجه سانتىگراد به جوش مىآيد و در 114-درجه ذوب مىشود. الكل مطلق، آب گونهاى است بىرنگ و زود آتشگير، با بويى ويژه، در برودت زياد ابتدا قوام آمده و سپس مانند شيشه منجمد مىگردد.
الكل برخلاف پندار بعضى، اثر تحريكى بر اعضاى بدن ندارد، بلكه اثر آن تخدير يعنى تضعيف فعاليتهاى بدن و كاستن از دقت در انجام رفتارهاى گوناگون است. در كتابهاى علمى نيز، الكل را در رديف تخدير كنندهها همچون اِتِر و غيره مىآورند. يكى از دانشمندان در اين زمينه مىگويد: «اين واقعيت كه افراد تحت تأثير الكل، خجالتشان از بين مىرود و زياد حرف مىزنند، به علت اثر تحريكى الكل بر مغز نيست، بلكه به دليل از بين رفتن كنترلى است كه مراكز عالى مغز در ميانهروى و اعتدال شخص از خود انجام مىدهند.»
به هر حال، تمامى مشروبات الكلى، حاوى مقدارى الكل مىباشند و هرگونه آثار تخديرى كه از مشروبات الكلى بروز مىكند مربوط به وجود اين ماده در آن هاست. ميزان اين تخدير كه ما از آن به «مستى» تعبير مىكنيم بستگى به درصد الكل موجود در اين گونه مشروبات دارد. چنان چه شخص مقدارى الكل بنوشد، قريب15 آن فوراً به وسيله جدار معده داخل در خون و بقيه در امعاء وارد مىگردد. مقدارى هم ممكن است به وسيله ريتين يا با ادرار خارج شود. ولى قسمت اعظم آن در هر حال در بدن مىماند و در آن جا متدرّجاً اكسيد شده و احتياجى به هضم و گوارش ندارد.
كبد انسان قادر است در هر ساعت، 8 گرم الكل را اكسيد كند. مقادير زيادتر در جريان خون ظاهر شده ولى غلظت كمتر از 0/05% علامتى در شخص به وجود نمىآورد. از غلظت 0/05% به بالاست كه علائمى نظير كاهش توازن اعمال فيزيكى و اختلال در ديد پيش خواهد آمد.
غلظت بالاتر از 0/25% علائم مشخصى به وجود مىآورد. و اگر غلظت به 1% در خون برسد، اختلال تنفسى و قلبى و نهايتاً مرگ ايجاد مىشود هر چند مقدار كشنده آن برحسب افراد فرق مىكند.
پيتركوپر نيز در اين زمينه چنين مىنويسد: «الكل از تمام راهها جذب بدن مىشود ولى جذب آن از راه دهان و معده بسيار كم است. روده كوچك 80% يا بيشتر مقدار خورده شده را جذب مىكند. كمتر از 10% بىتغيير از راه ادرار و تنفس دفع مىشود. الكل در بافتها به سرعت منتشر شده و در حدود 8 گرم در ساعت اكسيد و به گاز كربنيك و آب تبديل مىشود.
بدين ترتيب مهمترين اثر الكل، تضعيف دستگاه اعصاب مركزى است. الكل در نتيجه تأثير برروى اعصاب، واكنش در رگها ايجاد نموده و خون را به سطح بدن جريان مىدهد و از اين طريق، پوست را قرمز مىكند و ابتداءاً در بدن ايجاد حرارت مىنمايد. اما اين اثر ديرى نمىپايد، چرا كه پس از مدّت كوتاهى، بدن حرارت خود را تا دو برابر از دست مىدهد.
شخصى كه الكل مىنوشد ابتدا فعاليت او بيش از حد معمول مىشود و به ترتيبى كه ذكر شد، درجه حرارت بدن بالا رفته و تنفس شديد مىشود. آن گاه مركز تكلّم در مغز تحت تأثير الكل قرار گرفته و شخص پرچانگى مىكند. سپس مركز سمعىِ مغز متأثر شده و شخص صداهاى بىخود مىشنود. بعد مركز بينايى مغز دچار اختلال گشته و شخص تصاوير موهوم مىبيند. و بالاخره مركز حفظ تعادل تحت تأثير الكل قرار گرفته و كسى كه مشروب الكلى نوشيده، توازن اعمال فيزيكى خود را از دست مىدهد.
بدين ترتيب با نوشيدن الكل، خويشتندارى شخص كه به عنوان منشأ حجب و حيا در انسان پايهگذارى شده است، تقريباً از بين رفته و باعث بروز اعمال ناهنجار مىشود.
از ديدگاه متخصصين اعصاب و روان، الكل، عالىترين اعمال توقفى را فلج مىكند و انسان را به سيرت و منش عارى از ملكات اخلاقى و برى از دانش و بينش سوق مىدهد. استعمال الكل موجب دگرگونى در شخصيت انسان مىشود و انسان با شرم و حيا را افسارگسيخته و بىبندوبار مىنمايد.
عوارض مصرف الكل، غالباً منشأ ارتكاب اعمال شنيع و ارتكاب جرايم مىگردد. طبق مطالعاتى كه مؤسسات جرمشناسى به عمل آوردهاند، اغلب جنايات جنسى و در حدود 70% جرايم ضرب و جرح و 80% قتلها، خود آزارى و ديگر آزارىها در اثر استعمال نوشابههاى الكلى واقع مىشوند. ازدياد تصادفات وسايط نقليه در كشورهايى كه مجاز به نوشيدن الكل هستند براثر مستى رانندگان مزاحم است و روى همين اصل، استعمال مشروبات الكلى را اغلب قوانين ممنوع دانسته يا محدود نمودهاند.
در كشورهاى سويس و فرانسه اگر ميزان الكل در خون بيش از 0/5 سانتىگرم در ليتر خون باشد، شخص مجاز به رانندگى نيست و تكرار كننده اين جرايم از حق رانندگى براى شش ماه محروم مىشود. در دانمارك اين مقدار يك سانتىگرم و در انگلستان 0/8 مىباشد.
اثرات سوء نوشيدن الكل منحصر در آن چه گفتيم نيست. الكل نه تنها اعتدال روانى و تنظيم حركات و فعاليتهاى انسان را مختل مىسازد بلكه آثار مخرّب ديگرى بر دستگاههاى مختلف بدن مىگذارد؛ به عنوان نمونه، مصرف الكل، باعث سوءهاضمه و اختلال دستگاه گوارش و كبد مىشود، زيرا به علت جاذب الرطوبه بودن آن، آلبومينهاى سلولهاى كبد و معده را منعقد مىكند. در نتيجه معده اسيدكلريدريك پس نمىدهد و سلولهاى كبد حالت مومى شكل (تشمّع كبدى) به خود مىگيرند.
اين است كه اسلام با نوشيدن هر نوع مشروبات الكلى، خريد و فروش و هر نوع بهرهبردارى از آنها به شدت برخورد كرده است. خمر در آيات قرآنى، پليدى و رفتار شيطانى تلقّى گرديده، نوشيدن آن، گناه كبيره قلمداد و همچون قمار بازى موجب برانگيختن بذر عداوت و دشمنى دانسته شده است.
براساس روايات اسلامى، كسى كه خمر مىنوشد، تا چهل روز، نماز او پذيرفته نمىشود. بلكه در تمامى اديان الهى، هنگامى كه كامل گشتهاند، تحريم خمر جزء برنامههاى قطعى آنها بوده است.(17) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#027) نوشنده خمر در روز قيامت با صورت سياه و زبان بيرون آمده در حالى كه آب دهان او بر سينهاش مىريزد و فرياد العطش برمىآورد، محشور مىگردد. كسى كه جرعهاى شراب بنوشد، روح ايمان از وى گرفته مىشود و روح ناپاك و پَست جايگزين آن مىگردد.
متاسفانه هم اكنون در كشورهاى لائيك و عمدتاً در كشورهاى غربى مقادير زيادى الكل به صورت مشروبات الكلى مصرف مىشود. تنها در سال 1955 در فرانسه مطابق گزارش رسمى وزارت دارايى اين كشور، تعداد 455054 مشروب فروشى داير بود؛ يعنى براى هر 86 نفر يك باب مشروب فروشى وجود داشته است.
اين در حالى است كه مصرف الكل سال به سال به طور مرتب در اين كشورها افزايش يافته است. هم اكنون دانشمندان كتابهاى متعددى درباره الكلىسم و مسائل كيفرى و ناهنجارىهاى اجتماعىنوشتهاند. پروفسور سيگار در كتاب خود تحت عنوان «الكلىسم از گذرگاه اجتماعى» الكلىسم را يكى از مهمترين علل شكست فرانسه در جنگ دانسته و آكادمى علوم فرانسه، قطعنامهاى به همين مضمون در محكوميت مصرف نوشابههاى الكلى صادر نموده است.
از لحاظ علم ژنيتك نيز، اكثر فرزندان افراد الكلى، مبتلا به روانپريشانىهاى شديد مىگردند و به همان جهت، عقبماندگىهاى مختلف شعورى در آنان ايجاد مىشود.
3 - كاربرد الكل
از الكل، به عنوان پرمصرفترين ماده شيميايى در فرايند ساخت و سنتز، جدا سازى و توليد مىتوان نام برد.
در صنعت، الكل را جهت تهيه لاك، ورنى و رنگهاى انيلين و دواجات به كار مىگيرند. الكل در آزمايشگاهها به عنوان سوخت كاربرد دارد. ولى استفاده از آن به اين منظور، به صرفه نيست.
الكلى كه در صنعت به كار گرفته مىشود، از لحاظ ماهيت، هيچ تفاوتى با الكل طبى ندارد و هر دو همان الكل اتيليك يا اتانول مىباشند. منتها به دلايلى نظير گرفتن ماليات از نوشابههاى الكلى و يا جلوگيرى از سوءاستفاده از آنها، كارخانجات توليد كننده الكل، مواد سمّى، بد بوكننده (همچون متانول يا عرق چوب) و مواد رنگين كننده (همچون پريدين) به آن مىافزايند.
الكل بهترين حلال آلى است و لذا در آزمايشگاهها و صنايع دارو سازى كاربرد بسيار زيادى دارد. در مواردى نيز الكل جهت محافظت از رشد ميكروبى در فرآوردههاى دارويى، ساخت روكش قرصها، و ضدعفونى كننده پوست به كار مىرود.
در پزشكى نيز الكل جهت ضدعفونى كردن ابزارهاى طبى و غيره به كار گرفته مىشود. به علاوه قطعات تشريحى را به خوبى مىتوان در الكل از گنديدن و عفونت محافظت نمود. همچنين الكل در ساختن ادكلنها و لوازم آرايشى نيز كاربرد فراوان دارد.
4 - روشهاى تهيه الكل
الكل اتيليك يا اِتانول اولين تركيب آلى است كه انسان تهيه نموده است، چرا كه قدمت صنعت الكل تقريباً به اندازه قدمت صنعتنان است.
الكل مورد بحث از راههاى گوناگونى تهيه مىشود كه مىتوان آنها را به دو روش كلى تقسيم نمود: روش طبيعى(تخمير) و روش صنعتى. ذيلاً اين روشها را مورد مطالعه قرار مىدهيم:
الف - روش تخمير يا فِرمانتاسيون
در حقيقت پديده تخمير چيزى جز تجزيه قند نيست. نهايت قند به صورتهاى گوناگون در طبيعت يافت مىشود:انگور،كشمش،خرما،جو ، برنج، سيبزمينى، ذرّت و مانند اين ها به ميزان زيادى قند در بردارند و لذا اينگونه موادمىتواند منابع اوليه جهت تهيه مايع الكلى باشد.
قارچ يا مخمّرها موجوداتى هستند كه قادرند به طريق بىهوازى رشد نمايند؛ يعنى در محيط واجد اكسيژن فراوان، مخمّرها مواد قندى را با تنفس هوازى به گاز كربنيك و آب تجزيه مىكنند. و در غياب اكسيژن، مواد قندى را تخمير و گاز كربنيك و اتانول يا الكل اتيل توليد مىكنند.
هم اكنون ثابت شده كه تخمير در واقع توسط يك آنزيم به نام «زيماز» كه توسط سلولهاى قارچ توليد شده عملى مىگردد. اين آنزيمها يك نوع كاتاليزر آلى هستند كه باعث اجراى عمل و سرعت آن شده ولى خود دخالت مستقيم نمىكنند.
نتيجه فرايند تخمير، مايعى است كه عمدتاً محتوى آب و الكل است كه آن را خمر مىناميم. ولى مواد ديگرى چون گليسيرين و اسيدسوكسينيك نيز به مقدار كم در آن يافت مىشود. در كنار اينها مادهاى هم به نام روغن فوزل در نتيجه تخمير به دست مىآيد.
به هر حال مايع به دست آمده درجه الكلى بسيار پايينى در حد تقريبى 18 درصد دارد. براى اين كه غلظت الكل در اين مايع را كه از آن به درجه الكلى تعبير مىكنند، افزايش دهند، از فرايند تقطير مجزّا(25) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#035) استفاده مىكنند. اساس اين عمل، تفاوت دماى جوش الكل و آب است. الكل تقريباً در 78 درجه سانتىگراد مىجوشد. در حالى كه آب براى جوشيدن بايد به دماى صد درجه برسد. از اين تفاوت نقطه جوش استفاده كرده مايع الكلى را كه همان خمر است در ديگهايى ريخته و حرارت مىدهند. الكل كه نقطه جوش پايينترى دارد سريعتر بخار مىشود. بخار به دست آمده را از لولهاى كه اطراف آن را هواى سرد پوشانده عبور مىدهند و به حالت مايع در مىآورند.
هر چه اين عمل را - كه «ركتيفيكاسيون» ناميده مىشود - بيشتر تكرار كنند، الكل درجه خلوص بيشترى پيدا مىكند به طورى كه بيشتر الكلهاى كاربردى در صنايع مختلف داراى درجه خلوص 96 مىباشند. در حالى كه مشروبات الكلى درجه الكلى بسيار پايينترى دارند؛مثلاًآبجو4الى6درص د،شراب16تا20درصدو عرق يا ويسكى تا 40 درصد در بردارنده ماده سكرآورالكلمىباشند.
ب - روش صنعتى
مواد اوليه جهت تهيه الكل به روش صنعتى، از منابع طبيعى نظير نفت، گاز طبيعى، ذغال سنگ و تودههاى زيستى به دست مىآيد. اين مواد طى فرايندهاى گوناگون و احياناً پيچيده به الكل تبديل مىشوند.(26) (http://www.balagh.net/persian/feqh/library/13/04.htm#036) در اين فرايندها مادهاى به نام استيلن (CH=CH) در مجاورت جيوه با آب تركيب شده و ماده ديگرى به نام استالدئيد يا اتانال به دست مىآيد سپس ماده مزبور را با هيدروژن تركيب و اتانول يا الكل اتيل به دست مىآورند.
همچنين ماده ديگرى به نام اتيلن (CH2 = CH2)را در مجاورت اسيدسولفوريك با آب تركيب و از آن الكل اتيل تهيه مىكنند. هر دو ماده مزبور (اتيلن و استيلن) از فراوردههاى نفتى مىباشد. هم اكنون روش تخمير در تهيه الكل كمتر مقرون به صرفه است و بيشتر الكل مورد نياز صنايع به طريق شيميايى و به كمك صنايع نفت توليد مىگردد. ولى با اتمام ذخاير نفتى مسلّماً اهميت تخمير در ساخت الكل به مراتب بيشتر خواهد بود
استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است
استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.