matrix
19th November 2009, 04:00 PM
خود چاقی هم باعث عوارض متعددی از جمله: فشار خون بالا، دیابت، نقرس، اختلالات مفصلی و بیماریهای قلبی � عروقی میشود.
دلایل پرخوری چیست؟
فشارهای متعدد عصبی و پناه بردن به غذا:
بعضیها تحت تأثیر فشارهای روحی- روانی مدام و بدون توجه به این كه آیا گرسنه هستند یا خیر به خوردن خوراكیهای مختلف روی میآورند و قبل یا بعد چه خورده و چه خواهند خورد را در نظر نمیگیرند شما فكر كنید با توجه به فشارهای گوناگون فعلی در این زندگیهای امروزی فردی كه چنین حالتی پیدا كند كمكم حكم یك جاروبرقی را پیدا میكند و بدون توجه به نیاز بدن مدام هر چه جلو دستش باشد را میبلعد.
غذاهای خوشمزه و ارادهای نه چندان قوی:
با توجه به تنوع غذایی كه امروزه وجود دارد و با توجه به خوشمزگی غذاها و خوراكیها و نوشیدنیها مثل انواع تنقلات، شكلاتها و آبمیوهها و دیگر خوراكیهای پر كالری باید برای نه گفتن به آنها تمرین كنیم. در واقع یكی از راههای تقویت اعتماد به نفس، تقویت انگیزه است. نه گفتن به كاری كه دوست دارید ولی میدانیم كه برایمان مضر است و به ضررمان تمام میشود یكی از مهمترین راههای تقویت اراده است.
عادتهای غلط:
بعضی از خانوادهها خوردن غذاهای پر چرب را یك عادت عادی و روزمره تلقی میكنند، این قبیل افراد اغلب خانوادگی چاقاند و گاهی ابراز میكنند ما خانوادگی استعداد چاقی داریم.
جواب یك چنین تصوراتی این است كه شما خانوادگی عادتهای بد غذایی دارید! یكی دیگر از عادتهای بد غذایی تند تند غذا خوردن است. از زمانی كه ما غذا را میبینیم یا به قول خودمان اشتها باز میشود به طور طبیعی 20 دقیقه بعد مغز به معده دستور سیری را میرساند، بارها پیش آمده كه با وجود گرسنگی شدید در حین غذا خوردن مجبور میشوید برای چند دقیقه از غذا دست بكشید وقتی مجدداً غذا را شروع میكنید اغلب میگویید اگر از سر غذا بلند شوم، اشتهایم كور میشود. این بدان معنی است كه 20 دقیقه شما تمام شده است. افرادی كه تند تند غذا میخورند اغلب افراد چاق یا دارای اضافه وزن هستند. بنابراین عادت خوب، آهسته غذا خوردن است.
چند دقیقه تفكر راجع به نحوه غذا خوردن به شما میگوید شما جزء كدام گروه هستید؛ صحیح غذا میخورید یا سهل انگارانه بدون احساس گرسنگی و از روی عادت و بدون توجه به نیاز بدنتان؟!
چرا باید تغذیه صحیح داشته باشیم؟
هر چه در مورد دلایل ضرورت تغذیه صحیح بیشتر بدانیم در تقویت انگیزه مؤثرتر است.
بر آوردن نیازهای غذایی:
همان طور كه میدانید برای رشد، فعالیت تفكر نیاز به كسب انرژی از غذاها داریم كه خوردن میتواند یكی از دلایل تغذیه باشد.
� كاهش عوامل خطر بیماریها:
با داشتن تغذیه صحیح از ابتلا به بیماریهای مزمن مثل دیابت و فشار خون بالا و ... میتوان جلوگیری كرد.
� كنترل بیماریها:
برای كنترل بسیاری از بیماریها نیاز به داشتن تغذیه صحیح است.
راهكارهایی برای شروع تغذیه صحیح:
� كسب آموزش لازم و مشاوره با متخصص تغذیه و شناخت گروههای غذایی:
در واقع با یك مشاوره صحیح، فرد شناخت خوب و درستی نسبت به گروههای غذایی پیدا میكند و این امر باعث می شود جلو بسیاری از اشتباهات غذایی گرفته شود. شخص میآموزد كه مثلاً وقتی پنیر میخورد گروه گوشت را مصرف كرده یا وقتی گردو میخورد سهم چربی را استفاده كرده است. تنها با كسب آموزش و مشاوره صحیح میتوان به این اطلاعات دست یافت.
� تفكر درباره تغییرات كاربردی مثبت:
وقتی شناخت گروههای غذایی پیش میآید فرد یاد میگیرد چه گروههایی باعث چاقی و اضافه وزن میشوند؛ مثل چربیها و قندها. پس با شناخت خوب و كافی میتواند درست تصمیم گیری كند و آگاهانه تغییرات لازم را انجام دهد.
� آغاز تدریجی:
انجام تغییرات باید آهسته و تدریجی باشد، نباید منتظر یك اتفاق غیر منتظره در برنامه غذایی باشیم. یك باره تغییر دادن عادتها مشكل است. ولی اگر این تغییرات به آهستگی و به تدریج باشد امكان پذیر میشود مثلاً، تصمیم بگیریم ابتدا با تصحیح وعدههای صبحانه شروع كنیم یا تصمیم بگیریم ابتدا هفتهای نیم كیلو وزنمان را كم كنیم و انتظار هفتهای 10 كیلو كاهش وزن نداشته باشیم.
� آگاهی از گزینههای مطلوب تركیبات غذایی:
با شناخت كافی كه به كمك شركت در دورههای آموزشی و یا ... یك مشاوره كسب میشود، شخص گزینههای بهتر و مطلوبتر را به راحتی بر میگزیند مثلاً از بین كربوهیدراتها، كربوهیدارتهای دیر جذب را انتخاب كند و از بین چربیها چربیهای مایع و غیر اشباع را انتخاب كند.
تقویت انگیزه:
� عدم استفاده از برنامه غذایی پیچیده:
بعضی از افرادی كه آگاهی خوب غذایی ندارند مدام منتظر یك برنامه غذایی پیچیده و خاص هستند، در صورتی كه با توجه به توضیحات داده شده شخص مطلع به راحتی سهم خود را از گروههای غذایی یاد میگیرد و به این ترتیب به راحتی میتواند نسبت به تنظیم برنامه غذایی خود درست تصمیمگیری كند.
� در نظر گرفتن اهداف كوتاه مدت:
پس از كاهش تدریجی وزن، در نظر گرفتن اهداف كوتاه مدت میتواند برای تغذیه صحیح شروعی تدریجی باشد مثل، كاهش وزن تدریجی یا انجام تغییرات كوچك در وعدههای روزانه.
� یادداشت كردن تغییرات:
این كار را برای افرادی كه میخواهند قند خونشان را هم كنترل كنند، توصیه میكنیم. چرا كه یادداشت كردن تغییرات مثبت و مرور آنها به شخص انرژی مجدد میدهد و باعث تشویق او به ادامه راه میشود. این مسئله برای افرادی كه قصد كاهش وزن دارند نیز كمك خوبی است.
� تشویق كردن خود:
با مرور یادداشتها، تشویق هم نیاز است. البته به شرطی كه این تشویق روی آوردن مجدد به خوراكیهای نباشد!
� پیدا كردن رقیب و یا الگوی مقایسه در این راه:
این مسئله در ایجاد انگیزه برای شخص بسیار نتیجه بخش است. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده امید است انگیزههای كوچكی برای افراد مورد نظر ایجاد شده باشد.
دلایل پرخوری چیست؟
فشارهای متعدد عصبی و پناه بردن به غذا:
بعضیها تحت تأثیر فشارهای روحی- روانی مدام و بدون توجه به این كه آیا گرسنه هستند یا خیر به خوردن خوراكیهای مختلف روی میآورند و قبل یا بعد چه خورده و چه خواهند خورد را در نظر نمیگیرند شما فكر كنید با توجه به فشارهای گوناگون فعلی در این زندگیهای امروزی فردی كه چنین حالتی پیدا كند كمكم حكم یك جاروبرقی را پیدا میكند و بدون توجه به نیاز بدن مدام هر چه جلو دستش باشد را میبلعد.
غذاهای خوشمزه و ارادهای نه چندان قوی:
با توجه به تنوع غذایی كه امروزه وجود دارد و با توجه به خوشمزگی غذاها و خوراكیها و نوشیدنیها مثل انواع تنقلات، شكلاتها و آبمیوهها و دیگر خوراكیهای پر كالری باید برای نه گفتن به آنها تمرین كنیم. در واقع یكی از راههای تقویت اعتماد به نفس، تقویت انگیزه است. نه گفتن به كاری كه دوست دارید ولی میدانیم كه برایمان مضر است و به ضررمان تمام میشود یكی از مهمترین راههای تقویت اراده است.
عادتهای غلط:
بعضی از خانوادهها خوردن غذاهای پر چرب را یك عادت عادی و روزمره تلقی میكنند، این قبیل افراد اغلب خانوادگی چاقاند و گاهی ابراز میكنند ما خانوادگی استعداد چاقی داریم.
جواب یك چنین تصوراتی این است كه شما خانوادگی عادتهای بد غذایی دارید! یكی دیگر از عادتهای بد غذایی تند تند غذا خوردن است. از زمانی كه ما غذا را میبینیم یا به قول خودمان اشتها باز میشود به طور طبیعی 20 دقیقه بعد مغز به معده دستور سیری را میرساند، بارها پیش آمده كه با وجود گرسنگی شدید در حین غذا خوردن مجبور میشوید برای چند دقیقه از غذا دست بكشید وقتی مجدداً غذا را شروع میكنید اغلب میگویید اگر از سر غذا بلند شوم، اشتهایم كور میشود. این بدان معنی است كه 20 دقیقه شما تمام شده است. افرادی كه تند تند غذا میخورند اغلب افراد چاق یا دارای اضافه وزن هستند. بنابراین عادت خوب، آهسته غذا خوردن است.
چند دقیقه تفكر راجع به نحوه غذا خوردن به شما میگوید شما جزء كدام گروه هستید؛ صحیح غذا میخورید یا سهل انگارانه بدون احساس گرسنگی و از روی عادت و بدون توجه به نیاز بدنتان؟!
چرا باید تغذیه صحیح داشته باشیم؟
هر چه در مورد دلایل ضرورت تغذیه صحیح بیشتر بدانیم در تقویت انگیزه مؤثرتر است.
بر آوردن نیازهای غذایی:
همان طور كه میدانید برای رشد، فعالیت تفكر نیاز به كسب انرژی از غذاها داریم كه خوردن میتواند یكی از دلایل تغذیه باشد.
� كاهش عوامل خطر بیماریها:
با داشتن تغذیه صحیح از ابتلا به بیماریهای مزمن مثل دیابت و فشار خون بالا و ... میتوان جلوگیری كرد.
� كنترل بیماریها:
برای كنترل بسیاری از بیماریها نیاز به داشتن تغذیه صحیح است.
راهكارهایی برای شروع تغذیه صحیح:
� كسب آموزش لازم و مشاوره با متخصص تغذیه و شناخت گروههای غذایی:
در واقع با یك مشاوره صحیح، فرد شناخت خوب و درستی نسبت به گروههای غذایی پیدا میكند و این امر باعث می شود جلو بسیاری از اشتباهات غذایی گرفته شود. شخص میآموزد كه مثلاً وقتی پنیر میخورد گروه گوشت را مصرف كرده یا وقتی گردو میخورد سهم چربی را استفاده كرده است. تنها با كسب آموزش و مشاوره صحیح میتوان به این اطلاعات دست یافت.
� تفكر درباره تغییرات كاربردی مثبت:
وقتی شناخت گروههای غذایی پیش میآید فرد یاد میگیرد چه گروههایی باعث چاقی و اضافه وزن میشوند؛ مثل چربیها و قندها. پس با شناخت خوب و كافی میتواند درست تصمیم گیری كند و آگاهانه تغییرات لازم را انجام دهد.
� آغاز تدریجی:
انجام تغییرات باید آهسته و تدریجی باشد، نباید منتظر یك اتفاق غیر منتظره در برنامه غذایی باشیم. یك باره تغییر دادن عادتها مشكل است. ولی اگر این تغییرات به آهستگی و به تدریج باشد امكان پذیر میشود مثلاً، تصمیم بگیریم ابتدا با تصحیح وعدههای صبحانه شروع كنیم یا تصمیم بگیریم ابتدا هفتهای نیم كیلو وزنمان را كم كنیم و انتظار هفتهای 10 كیلو كاهش وزن نداشته باشیم.
� آگاهی از گزینههای مطلوب تركیبات غذایی:
با شناخت كافی كه به كمك شركت در دورههای آموزشی و یا ... یك مشاوره كسب میشود، شخص گزینههای بهتر و مطلوبتر را به راحتی بر میگزیند مثلاً از بین كربوهیدراتها، كربوهیدارتهای دیر جذب را انتخاب كند و از بین چربیها چربیهای مایع و غیر اشباع را انتخاب كند.
تقویت انگیزه:
� عدم استفاده از برنامه غذایی پیچیده:
بعضی از افرادی كه آگاهی خوب غذایی ندارند مدام منتظر یك برنامه غذایی پیچیده و خاص هستند، در صورتی كه با توجه به توضیحات داده شده شخص مطلع به راحتی سهم خود را از گروههای غذایی یاد میگیرد و به این ترتیب به راحتی میتواند نسبت به تنظیم برنامه غذایی خود درست تصمیمگیری كند.
� در نظر گرفتن اهداف كوتاه مدت:
پس از كاهش تدریجی وزن، در نظر گرفتن اهداف كوتاه مدت میتواند برای تغذیه صحیح شروعی تدریجی باشد مثل، كاهش وزن تدریجی یا انجام تغییرات كوچك در وعدههای روزانه.
� یادداشت كردن تغییرات:
این كار را برای افرادی كه میخواهند قند خونشان را هم كنترل كنند، توصیه میكنیم. چرا كه یادداشت كردن تغییرات مثبت و مرور آنها به شخص انرژی مجدد میدهد و باعث تشویق او به ادامه راه میشود. این مسئله برای افرادی كه قصد كاهش وزن دارند نیز كمك خوبی است.
� تشویق كردن خود:
با مرور یادداشتها، تشویق هم نیاز است. البته به شرطی كه این تشویق روی آوردن مجدد به خوراكیهای نباشد!
� پیدا كردن رقیب و یا الگوی مقایسه در این راه:
این مسئله در ایجاد انگیزه برای شخص بسیار نتیجه بخش است. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده امید است انگیزههای كوچكی برای افراد مورد نظر ایجاد شده باشد.