*میترا*
8th November 2009, 07:48 PM
به همت محققان ايراني ، خشككن خورشيدي برنج طراحي شد، كه از نظر نداشتن آلودگي زيست محيطي و رايگان بودن اين منبع عظيم انرژي ، اهميت دارد.
http://www.jamejamonline.ir/Media/images/1387/09/30/100957475765.jpg
به گزارش فارس ، اصغر حاجسقطي ، يكي از مجريان اين طرح گفت: هدف از انجام اين تحقيقات ، طراحي سيستمي است كه قادر باشد با استفاده از انرژي خورشيدي ، هوا را گرم كرده، بعد با استفاده از روش جابهجايي طبيعي، آن را از روي سطح گسترده شده برنج عبور دهد.
وي افزود: اين سيستم از يك گرمكن هواي خورشيدي ، سطحي براي گسترش و توزيع برنج، يك هواكش كه با ايجاد عمل مكش جابهجايي هوا را ممكن ميسازد و يك پوشش پلاستيك شفاف كه در ضمن عبور و حفظ انرژي خورشيدي محصول برنج را از زيانهاي باد و باران حفظ ميكند، تشكيل شده است.
مجري اين طرح تصريح كرد: برنج در شرايط معمولي بين 8 تا 30 درصد رطوبت داشته و در هنگام برداشت آن اين ميزان حدود 24 درصد بوده، در حالي كه رطوبت انبار كردن آن حدود 14 درصد تعيين شده است.
وي گفت: روندهايي كه در هنگام خشك كردن برنج تحقق مييابد، عبارتند از حركت آب داخلي برنج به سطح خارجي آن و سپس تبخير سطحي كه بستگي به فشار بخار رطوبت برنج و فشار بخار هواي محيط دارد.
حاجسقطي ادامه داد: در صورتي كه اين 2 فشار برابر باشند ميزان رطوبت متعادل بوده ولي اگر اين دو فشار نابرابر باشند ، برنج رطوبت از دست داده و يا رطوبت ميگيرد. از خلاصه تحقيقات و اندازهگيريهاي مختلفي كه انجام گرفته ، اين نتيجه به دست آمده كه هنگامي كه درجه حرارت برابر 30 درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي 70 تا 80 درصد باشد (شرايط محلي كاشت برنج در آسيا) ميزان تعادل رطوبت 14درصد است و اين همان رطوبت مناسب براي نگهداري و انبار كردن برنج است.
وي گفت: درجه حرارت هواي گرم و خشك تهيه شده از 45 درجه سانتيگراد نبايد افزايش يابد، زيرا در غير اين صورت تركهايي در برنج ايجاد ميشود.
حاج سقطي افزود: تعداد سينيها ، طريقه قرار گرفتن آنها و عمق بستر برنج، از عوامل مؤثر در خشككنها است كه بايد در محاسبات اوليه مشخص شوند، كه در اين خشككن خوشيدي همه اين موارد رعايت شده است.
منبع : جام جم
http://www.jamejamonline.ir/Media/images/1387/09/30/100957475765.jpg
به گزارش فارس ، اصغر حاجسقطي ، يكي از مجريان اين طرح گفت: هدف از انجام اين تحقيقات ، طراحي سيستمي است كه قادر باشد با استفاده از انرژي خورشيدي ، هوا را گرم كرده، بعد با استفاده از روش جابهجايي طبيعي، آن را از روي سطح گسترده شده برنج عبور دهد.
وي افزود: اين سيستم از يك گرمكن هواي خورشيدي ، سطحي براي گسترش و توزيع برنج، يك هواكش كه با ايجاد عمل مكش جابهجايي هوا را ممكن ميسازد و يك پوشش پلاستيك شفاف كه در ضمن عبور و حفظ انرژي خورشيدي محصول برنج را از زيانهاي باد و باران حفظ ميكند، تشكيل شده است.
مجري اين طرح تصريح كرد: برنج در شرايط معمولي بين 8 تا 30 درصد رطوبت داشته و در هنگام برداشت آن اين ميزان حدود 24 درصد بوده، در حالي كه رطوبت انبار كردن آن حدود 14 درصد تعيين شده است.
وي گفت: روندهايي كه در هنگام خشك كردن برنج تحقق مييابد، عبارتند از حركت آب داخلي برنج به سطح خارجي آن و سپس تبخير سطحي كه بستگي به فشار بخار رطوبت برنج و فشار بخار هواي محيط دارد.
حاجسقطي ادامه داد: در صورتي كه اين 2 فشار برابر باشند ميزان رطوبت متعادل بوده ولي اگر اين دو فشار نابرابر باشند ، برنج رطوبت از دست داده و يا رطوبت ميگيرد. از خلاصه تحقيقات و اندازهگيريهاي مختلفي كه انجام گرفته ، اين نتيجه به دست آمده كه هنگامي كه درجه حرارت برابر 30 درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي 70 تا 80 درصد باشد (شرايط محلي كاشت برنج در آسيا) ميزان تعادل رطوبت 14درصد است و اين همان رطوبت مناسب براي نگهداري و انبار كردن برنج است.
وي گفت: درجه حرارت هواي گرم و خشك تهيه شده از 45 درجه سانتيگراد نبايد افزايش يابد، زيرا در غير اين صورت تركهايي در برنج ايجاد ميشود.
حاج سقطي افزود: تعداد سينيها ، طريقه قرار گرفتن آنها و عمق بستر برنج، از عوامل مؤثر در خشككنها است كه بايد در محاسبات اوليه مشخص شوند، كه در اين خشككن خوشيدي همه اين موارد رعايت شده است.
منبع : جام جم