PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مقاله: تغذیه سالم



moji5
12th October 2009, 08:10 PM
تغـذیـه سـالـم




تغذيه‌ي سالم دو جزء دارد:



تنوع
تعادل


تعادل و تنوع، رمز تغذيه خوب و مناسب است و براي اطمينان از اينکه خوب غذا مي‌خوريم بايد اين راز را بدانيم. علاوه بر اين، اگر اين دو اصل در برنامه غذايي روزانه فرد، خانواده و جامعه رعايت شود مي‌توان با اطمينان گفت كه بار بيماري‌ها كمتر و طول عمر، بيشتر مي‌شود...




تنوع يعني بدون اينكه اضافه بخوريم از مواد مختلف غذايي كه در 4 گروه اصلي غذايي قرار دارند بهره ببريم. سلول‌هاي بدن ما گوناگونند و نياز‌هاي متفاوتي دارند تنها با تنوع دادن به نوع مواد غذايي كه انتخاب مي‌كنيم مي‌توانيم اين نياز‌هاي مختلف را پاسخگو باشيم.

تعادل يعني مصرف مقاديري از مواد غذايي كه ضمن تامين نياز‌هاي بدن موجب اضافه وزن نشود يعني انرژي دريافتي به اندازه‌اي باشد كه به اصطلاح سوخته يا مصرف شود.




براي مطالعه‌ي متن كامل به قسمت ادامه مطلب مراجعه نماييد !!



به اين منظور همه ما بايد بدانيم غذايي كه مي‌خوريم حدودا چه قدر كالري به بدن‌مان مي‌رساند.

پروتئين‌ها و مواد نشاسته‌اي و قندي در هر گرم 4 كيلو كالري (كالري) به بدن مي‌رسانند ولي چربي‌ها و روغن‌ها (مريي و نامريي) در هر گرم 9 كيلو كالري توليد مي‌کند.



حال اين سوال مطرح مي شود که چگونه تنوع را رعايت كنيم؟
بهترين راه براي اطمينان يافتن از تنوع در غذاي روزانه استفاده از 4 گروه اصلي غذايي است که عبارت‌اند از: گروه نان و غلات، گروه ميوه‌ها و سبزي‌ها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت، حبوبات، مغزها و تخم مرغ. ا
لبته به جز اين گروه‌ها يک گروه متفرقه نيز وجود دارد که انواع شيريني‌ها و چربي‌ها را در آن گروه قرار مي‌دهيم و توصيه مي‌کنيم از آنها کمتر مصرف شود.

ارزش غذايي مواد متفاوت که در هر گروه، قرار مي‌گيرند تقريبا يكسان است و مي‌توان از يكي به جاي ديگري استفاده كرد. هرچه قدر تعداد مواد غذايي كه در يك روز مصرف مي‌كنيم بيشتر باشد تنوع را بهتر رعايت كرده‌ايم مثلا به جاي اينكه معده‌مان را با خوردن يك بشقاب پلو و خورش پر كنيم، پنج تا هفت قاشق پلو مصرف كنيم و به جاي بقيه از مواد غذايي ديگر شامل انواع سبزيجات شامل كلم، كاهو، هويج، گل كلم، نخود فرنگي، ذرت، گوجه‌فرنگي، انواع حبوبات پخته، ماست و اسفناج، ماست و لبو، ماست و كدو و... مصرف كنيم همان كه در اصطلاح ما ايراني‌ها مخلفات غذا گفته مي‌شود و خارجي‌ها به آن اردور يا پيش غذا مي‌گويند.


با توجه به نقش تغذيه در سلامت در اغلب كشورها با استفاده از راهنما‌هاي غذايي آموزش تغذيه به صورت ساده به مردم داده مي‌شود.


هر كشوري راهنماي غذايي مخصوص به خود دارد كه با توجه به انواع غذا‌هاي در دسترس، وضعيت كشاورزي، عادات و فرهنگ غذايي بيماري‌ها و شاخصه‌هاي ديگر تهيه مي‌شود. معمولا براي سهولت آموزش محتواي آموزشي را به شكل‌هاي متفاوتي و جذابي كه در همان جامعه قابل درك و مقبول است مانند بشقاب، هرم، رنگين كمان و... طراحي مي‌كنند. در كشور ما اين راهنما به شكل هرم است و گروه‌هاي غذايي از پرمصرف‌ترين تا کم‌مصرف‌ترين در قاعده تا رأس آن جاي گرفته‌اند.

استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است

استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد