توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : در مری چه خبر است؟
MR_Jentelman
7th October 2009, 09:43 PM
یکی از اعضای دستگاه گوارش که کمتر درباره آن صحبت می شود، اما امروزه به اهمیت آن بیشتر پی بردهاند، مری است.
لولهای عضلانی که به صورت بسیار تخصصی، غذا را به معده انتقال میدهد.
بروز کوچکترین اختلالی در حرکات مری، موجب بروز اختلال در عبور غذا و در نهایت سوءتغذیه میشود.
ورود غذا به مری
پس از جویدن و خردکردن غذا، لقمه به ناچار وارد لولهای به نام مری میشود كه درست در عقب نای قرار دارد. طول مری 23 تا 26 سانتیمتر و قطر آن حدود 5/2 سانتیمتر است و انتهای آن از دیافراگم عبور میكند (مری و نای دو تا از بزرگترین عضوهایی هستند كه از دیافراگم عبور میكنند).
دیواره مری ماهیچهای است و تارهای ماهیچهای آن طولی و حلقوی هستند. ماهیچههای چند سانتیمتر فوقانی مری از نوع مخططاند، ولی بقیه ماهیچهها از نوع صافاند.
مری هم مانند دهان (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/teeth/2007/9/3/45220.html)و قسمتهای دیگر لوله گوارش از غشای مخاطی پوشیده است. مخاط لغزنده مری این عضو را از خراشی كه ممكن است ذرات سفت موجود در لقمه ی غذا روی دیواره مری وارد سازند، مصون نگه میدارد.
در انتهای پایینی مری كه درست در زیر دیافراگم است، آخرین ماهیچه حلقوی عموما به حالت انقباض دایم باقی میماند که به "اسفنكتر كاردیا" موسوم است. با ورود لقمه به انتهای مری، اسفنكتر كاردیا باز میشود و لقمه وارد معده میشود.
سرطان مری از کجا میآید؟
سرطان مری شایعترین سرطان در نواحی شمالی کشور (مخصوصا استان گلستان) است که عادت به نوشیدن چای داغ دارند. داغ نوشیدن چای (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2002/10/14/638.html)یکی از مهمترین عوامل خطرساز این سرطان است.
سرطان مری دومین سرطان شایع در اردبیل است. یک مطالعه نشان داد بر خلاف كشورهای غربی، در اردبیل سرطان مری ارتباطی با مصرف سیگار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/smoking/2006/5/25/17656.html)و الكل (http://www.tebyan.net/nutrition_health/food_plans/special_groups/2003/6/27/2615.html)ندارد، بنابراین لازم است برای واضحتر شدن عوامل خطر در این شهر، بررسیهای دیگری در خصوص ارتباط سرطان مری با عوامل شناخته شده مانند نیتروزامینها و محتوای خاك و تولیدات كشاورزی منطقه و خصوصیات ژنتیكی بیماران در آینده صورت گیرد.
چه موقع به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر شما یا یكی از اعضای خانوادهتان علایم تنگی مری یا ازوفاژیت خورنده را دارید و
اگر یكی از موارد زیر هنگام درمان شما رخ دهد:
ـ درد قفسه سینه
ـ تب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/infection/2009/8/19/100107.html)
ـ ناتوانی در صحبت كردن
ـ احساس وجود حبابهای هوا زیر پوست ناحیه قفسه سینه.
هفته نامه سلامت
MR_Jentelman
7th October 2009, 09:45 PM
سرطان مری در شمال ایران زیاد است
http://img.tebyan.net/big/1387/06/616613161992364695242341078610943198.jpg (http://www.tebyan.net/bigimage.aspx?img=http://img.tebyan.net/big/1387/06/113230189812211992914919113111237131160231241.jpg)
کمربند سرطان مری از چین شروع شده و از شمال کشور ما نیز رد می شود.
کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت گفت: کشور ما از لحاظ تاریخی و مطالعاتی در مورد برخی از سرطان (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/cancer/2002/10/10/630.html) ها در نقطه شیوع بالایی قرار دارد. به عنوان مثال کمربندی داریم مربوط به کمربند سرطان مری که از چین شروع شده و از شمال کشورما نیز رد می شود.
وزیر بهداشت در ادامه از شیوع سرطان مری در نوار حاشیه ای دریای مازندران خبر داد و افزود: در واقع حاشیه ای از دریای مازندران نیز در کمربند سرطان مری قرار گرفته و جزو مناطقی محسوب می شود که شیوع این سرطان در آن جا زیاد است.
باقری لنکرانی ابراز داشت: در حال حاضر خصوصیات این کمربند و همچنین علل بروز آن در این منطقه ی خاص همانند ژنتیک، عادات غذایی، نوع خاک و ... ، از جمله موضوعاتی است که محققان دنیا در حال پژوهش بر روی آن هستند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه میزان ابتلا به سرطان معده در برخی از مناطق کشورمان از شیوع بالایی برخوردار است، تصریح کرد: به عنوان مثال ایران در رابطه با ابتلا به سرطان معده جزو کشورهایی محسوب می شود که در برخی از نقاط خود از شیوع بالایی برخوردار است.
اما می توان گفت، خوشبختانه در مجموع، کشور ما در خصوص بروز سرطان معده و مری با روند رو به کاهش روبروست، یعنی آمارها نشان می دهد که تعداد بیماران مبتلا به این دو نوع سرطان رو به کاهش است.
منبع : سایت عصر ایران
MR_Jentelman
7th October 2009, 09:47 PM
اگر می خواهید سرطان مری نگیرید ...
http://img.tebyan.net/big/1382/04/247134136251106857655822284162485390205.jpg
سرطان مری از جمله سرطان های قسمت فوقانی دستگاه گوارش است كه عوامل مختلفی در بروز آن مؤثرند .علایم بیماری ، راه های تشخیص ، درمان و پیشگیری سرطان مری از جمله موضوعاتی است كه در اینجا مورد بررسی قرار می گیرد . سرطان مری چیست ؟
سرطان مری یا سرطان "ازوفاژ" ، بیماری است كه در قسمتی از دستگاه گوارش اتفاق می افتد كه حلق را به معده متصل
می سازد . این قسمت كه مری نام دارد به شكل یك لوله است . سرطان مری چگونه ایجاد می شود؟
علت دقیق ایجاد سرطان مری مشخص نیست . به نظر می رسد كه مصرف الكل ، سیگار ، غذا و نوشیدنی های بسیار داغ خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند .
سرطان مری چه علایمی دارد ؟
در اغلب موارد اولین علامت عبارت است از این كه بیمار در بلع مواد غذایی دچار اشكال می شود . فرد ممكن است احساس كند كه غذا در گلویش گیر می كند . در ابتدا ممكن است این مشكل در حین بلع مواد غذایی جامد مثل سیب ، گوشت و .... باشد . بعداً ممكن است فرد برای بلع غذاهای نرم و حتی مایعات نیز دچار مشكل شود .
با پیشرفت بیماری ، مری تدریجاً تنگتر می شود . یكی از علایم زودرس بیماری ، درد در ناحیه قفسه صدری است . ممكن است فرد در حین بلع مایعات داغ دچار سوزش سر دل بشود . علایم دیررس بیماری شامل آبریزش از دهان ( به دلیل عدم بلع بزاق ) ، استفراغ حاوی غذاهای هضم نشده ، و كاهش وزن هستند .
علایم تنفسی نیز شایع هستند . خشونت صدا و سرفه در صورتی ایجاد می شوند كه سرطان به قسمت های مجاور و نزدیكش دست اندازی كرده باشد . سرطان مری چگونه درمان می شود ؟
درمان سرطان مری اغلب توسط جراحی و رادیوتراپی صورت می پذیرد . در مواردی شیمی درمانی نیز جزو مراحل درمان قرار می گیرد . انتخاب نحوه درمان وابسته است به اندازه سرطان ، محل آن در مری و میزان انتشار آن به قسمت های مجاور . گاهی مواقع درمان های غیر جراحی نیز مورد استفاده قرار می گیرند . این روش ها عبارتند از روش برای گشاد كردن قطر داخلی مری به صورتی كه امكان بلع راحت تر برای بیمار فراهم شود . (به این روش بوژیناژ گفته می شود ) رادیو تراپی نیز ممكن است برای كوچكتر نمودن اندازه سرطان مورد استفاده قرار گیرد .
اثرات درمان تا چه مدت باقی می مانند ؟
در اكثریت موارد امكان درمان و علاج قطعی وجود ندارد . سرطان مری به سرعت رشد می كند . اغلب زمانی كه بیمار به پزشك مراجعه می كند و بیماری وی تشخیص داده می شود ، سرطان در مراحل پیشرفته رشد خود است . با این حال پیشرفت روش های جراحی ، رادیو تراپی و شیمی درمانی میزان امید به زندگی و میزان احساس راحتی بیماران در حین زندگی را بهبود بخشیده اند .
چه روشها و اقداماتی به كنترل بیماری و درمان آن كمك می كند ؟
- روش های زیر ممكن است به تخفیف و كنترل علایم شما كمك نمایند .
- وعده های غذایی كم حجم اما مكرر داشته باشید.
- توصیه های پزشك مشاور تغذیه خود را رعایت نمایید تا غذاهایی میل كنید كه قدرت شما را حفظ می نمایند و بعد از درمان درمان به شما مواد غذایی اضافی را كه برای كمك به ترمیم و بهبود شما لازم هستند ، می رسانند .
- استراحت و خواب كافی داشته باشید .
- اگر پزشك برای شما داروی ضد درد تجویز كرده است آن را مصرف نمایید .
- در طی درمان و دوره بعد از آن، نگاه مثبت و امیدوار خود را به آینده حفظ نمایید . چگونه می توان از ابتلاء به سرطان مری پیشگیری كرد ؟
از آنجایی كه علل ایجاد كننده سرطان مری نامشخص هستند ، هیچ روش مطمئنی برای پیشگیری وجود ندارد كه صد درصد این اطمینان را ایجاد نماید كه فرد مبتلا نخواهد شد . از مصرف الكل و سیگار به طور كامل اجتناب نمایید .
برای معاینات دوره ای پزشكی مراجعه نمایید و به هر گونه تغییری در عملكرد قسمت های مختلف بدن خود توجه نمایید
MR_Jentelman
7th October 2009, 09:49 PM
التهاب مری؛ توصیه ها و پرهیزها
http://img.tebyan.net/big/1387/10/156132176174882261962412316584185122135165102.jpg (http://www.tebyan.net/bigimage.aspx?img=http://img.tebyan.net/big/1387/10/177371221787610669962724771202982452186.jpg)
"ازوفاژیت" (esophagitis) به معنای "التهاب مری" است. علت این بیماری برگشت اسید معده یا محتویات قسمت فوقانی دوازده(ابتدای روده باریک) به ناحیه LES می باشد(LES اسفنگتر حد فاصل بین مری و معده است). گزارش مدونی از شیوع این بیماری در ایران در دسترس نیست. از جمله علائم این بیماری اشکال در بلع، بلع دردناک و سوزش سر دل را می توان نام برد.
علل التهاب مری
عواملی مانند ابتلا به عفونت های باکتریایی و ویروسی، خوردن غذاهای محرک مثل انواع ادویه جات (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=65830) و قهوه (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2003/7/20/2852.html) و شکلات (http://www.tebyan.net/science_technology/technologynews/2007/10/17/50034.html)، اشعه درمانی(جهت درمان سرطان سینه (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/cancer/2008/7/23/70814.html)) و تغذیه با لوله به مدت طولانی جزء علل حاد و عواملی چون فتق مری، افزایش فشار داخل شکمی، استفراغ های مکرر، کاهش فشار ناحیه LES و تاخیر در تخلیه معدی جزء علل مزمن این بیماری هستند. همچنین مصرف نابجای بعضی از داروها به خصوص داروهای خانواده آسپیرین (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/drugs/2008/4/5/64058.html)، مصرف سیگار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/smoking/2006/6/7/17933.html)، بارداری (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=66174)، چاقی (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=234)، افزایش وزن و بالاخره آسیب نخاع پشتی از جمله عوامل دیگری هستند که می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.
رژیم غذایی این بیماران به صورت فردی بوده و بیمار حتما می بایست توسط پزشک متخصص مورد معاینه و مشاوره قرار گیرد.
به طور کلی توصیه های رفتاری و تغذیه ای زیر ارائه می گردد.
توصیه های رفتاری مناسب جهت بیماران مبتلا به ازوفاژیت
1- بیمار پس از خوردن غذا، حدود نیم تا یک ساعت حالت نیمه نشسته داشته باشد و از دراز کشیدن بعد از غذا خوردن خودداری شود.
2- عدم فعالیت بدنی شدید بعد از غذا خوردن
3- استفاده از لباس (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/skin_hair/skin/2008/2/27/62577.html) های کاملا گشاد در هنگام غذا خوردن
4- امتناع از خوردن غذا حدود دو ساعت قبل از خواب (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=66176) شب
5- ترک سیگار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/smoking/2006/5/25/17656.html)در صورت مصرف (سیگار باعث شل شدن ناحیه LES می شود)
6- کاهش وزن برای افرادی که از چاقی رنج می برند.
توصیه های تغذیه ای مناسب جهت بیماران مبتلا به التهاب مری
http://img.tebyan.net/big/1387/10/631283917614957252203252421857126138212209.jpg
اگر هدف از درمان بیماری، جلوگیری از درد و تحریک مخاط به علت التهاب مری در مرحله حاد بیماری باشد، بیمار نباید از غذاهای با PH بالا (غذاهای اسیدی) استفاده کند. همچنین خوردن غذاهای محرک و تند مثل فلفل (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2007/5/23/41685.html) های سیاه و قرمز و چای، به خصوص چای پررنگ، توصیه نمی شود.
اگر هدف از درمان بیماری، جلوگیری از برگشت مواد غذایی از معده و بعضا قسمت ابتدایی دوازدهه به داخل مری باشد، بهتر است بیمار تعداد وعده های غذایی خود را افزایش دهد و ترجیحا از شش وعده غذایی به جای سه وعده غذایی استفاده نماید.
اگر هدف از درمان، کاهش غلظت اسید معده و تخریب آن است، باید از مصرف هر گونه غذایی که در آن عمل تخمیر صورت گرفته است، خودداری شود. همچنین در این حالت استفاده از نوشیدنی های کافئین (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/drinks/2007/7/22/43655.html) دار، نظیر قهوه نیز توصیه نمی گردد. این بیماران باید از خوردن نعناع (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2006/11/5/29117.html)، شیر پرچرب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/dairy_products/2004/7/12/7404.html) و مرکبات (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/winter_fruits/2004/12/21/9771.html) و آب آنها مثل گریپ فروت (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/winter_fruits/2007/11/13/53428.html) و پرتقال (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/winter_fruits/2004/1/19/5177.html)، آناناس (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/other_fuits/2007/11/12/53330.html) و همچنین گوجه فرنگی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2008/5/8/66076.html) نیز خودداری کنند.
دکتر منصور شهرکی– متخصص تغذیه و رژیم درمانی
استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است
استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.