توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : بیماری کبد چرب
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:09 PM
تعریف
کبد چرب غیر الکلی یک التهاب کبدی است که در اثر تجمع بیش از اندازه ی چربی در بافت کبد ایجاد می شود.
در این بیماری تجمع بیش از حد چربی در کبد، گاه باعث اختلال در فعالیت طبیعی بافت کبد می گردد که می تواند سیر پیشرونده پیدا کند و باعث نارسایی کبد و یا سیروز کبدی گردد.
علت بیماری
اگرچه علت اصلی بیماری کبد چرب مشخص نیست، ولی به نظر می رسد این بیماری ارتباط نزدیک با برخی بیماری های متابولیک دارد که از آن جمله: چاقی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2007/3/29/40000.html)، افزایش کلسترول (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2006/9/9/23630.html) و تری گلیسرید خون (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/heart/2009/1/25/84092.html) و دیابت (http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=67941) را می توان نام برد. در درمان کبد چرب، کنترل این بیماری های زمینه ای بسیار موثر می باشد.
گفته می شود مصرف زیاد انرژی باعث خواهد شد کبد نتواند سوخت و ساز طبیعی را انجام دهد و در نتیجه انرژی اضافی به صورت چربی در کبد ذخیره شود.
این بیماری اغلب افراد را در سنین میانسالی مبتلا می کند. اکثر بیماران از افزایش وزن و چاقی به ویژه چاقی شکمی رنج می برند. همچنین می توانند دچار افزایش چربی های خون بوده و یا از مبتلایان به دیابت باشند.
از آنجا که در سال های اخیر شیوع چاقی و بیماری های متابولیک در جوانان افزایش قابل توجهی یافته است، جوانانی که با چاقی و بیماری کبد چرب به پزشک مراجعه می نمایند، کم نیستند. البته باید ذکر کرد بیمارانی هستند که بدون داشتن هیچ کدام از عوامل خطر ذکر شده و بدون هیچ دلیل شناخته شده ای، مبتلا به کبد چرب می گردند.
افزایش چربی در بدن که معمولا با چاقی شکمی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2008/6/3/67806.html) همراه است، به همراه افزایش چربی های خون و افزایش فشار خون، همه از علائم مجموعه ای از اختلالات تحت نام "سندرم متابولیک (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/otherdisease/2009/2/21/86120.html)" هستند که این سندرم دقیقا وابسته به مقاومت انسولین می باشد.
عوامل تاثیر گذار در اختلالات کبدی
علاوه بر افزایش چربی در بافت کبد که بر روی فعالیت طبیعی کبد تاثیر می گذارد، عوامل دیگری نیز بر عملکرد طبیعی سلول های کبدی تاثیرگذارند، از آن جمله:
- مقاومت به انسولین: بدین معنا که بدن نمی تواند قند را به طور طبیعی مورد استفاده قرار دهد. به طور طبیعی لوزالمعده پس از خوردن مواد قندی، با ترشح هورمون انسولین سعی می نماید که قند اضافی موجود در خون را به سلول های عضلانی و کبد وارد نماید. در وضعیت مقاومت به انسولین، حساسیت گیرنده های سلولی انسولین کاهش می یابد، در نتیجه بدن برای ثابت نگه داشتن سطح قند خون نیاز به ترشح انسولین بیشتری خواهد داشت. در صورت ادامه ی این روند، در نهایت میزان قند خون افزایش یافته و فرد مبتلا به دیابت می گردد.
- تغییر در روند تولید چربی در بافت کبد و نحوه عملکرد کبد در برابر چربی هایی که از روده به کبد منتقل می شوند.
- عمل های جراحی که مسیر معده ، یا روده و یا هر دو را کوچک می نمایند، از قبیل عمل جراحی بای پس روده.
- استفاده طولانی مدت از لوله های روده ای برای تغذیه که معمولا پس از عمل جراحی استفاده می شوند.
- استفاده از برخی داروها از قبیل: آمیودارون (داروی قلبی)، کورتون، استروژن های صنعتی و بعضی از داروهای کنترل سرطان.
علائم و شیوع بیماری
از آنجا که این بیماری سیر پیشرونده دارد می تواند در مراحل اولیه بدون علامت باشد تا زمانی که تاثیرات منفی بر عملکرد کبد ایجاد نماید. در آن زمان علائمی از قبیل احساس ضعف، خستگی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/otherdisease/2008/6/16/68404.html) و کاهش وزن بروز می کنند.
از آنجا که سیر این بیماری مزمن است، شاید سال ها طول بکشد تا منجر به ایجاد سیروز کبدی (جایگزینی سلول های کبدی با سلول های فیبروز) و در نهایت نارسایی کبد گردد.
در نقطه ی مقابل، در موارد نادری به دلیل ناشناخته، سیر بیماری متوقف و یا حتی به حالت طبیعی باز می گردد، بدون آنکه درمان مشخصی انجام گرفته باشد.
بین 10 تا 30 درصد بزرگسالان در کشورهای پیشرفته مبتلا به این بیماری هستند که معمولا شامل افراد چاق (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2007/3/26/39897.html) در سنین میانسالی است.
با توجه به شیوه زندگی اعم از نوع تغذیه و فعالیت بدنی، شیوع این بیماری در کشورهای در حال توسعه به ویژه در جامعه شهری افزایش چشمگیری داشته است.
شیوع بیماری کبد چرب با افزایش سن، سیر صعودی می یابد. شیوع این بیماری در آقایان دو برابر خانم ها می باشد که با افزایش سن، میزان شیوع در خانم ها به آقایان نزدیک می شود، به ویژه پس از یائسگی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/women/2007/6/9/42179.html)، شیوع بیماری کبد چرب در خانم ها سیر فزاینده ای دارد.
منبع:تغذیه وسلامت
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:17 PM
درمان بیماری کبد چرب
در ادامه ی مبحث قبلی مربوط به بیماری کبد چرب، دکتر "محمدجواد احسانی اردکانی"، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد، در باره ی تشخیص و درمان آن توضیح می دهند:
http://img.tebyan.net/big/1386/02/9796849413817532103194102281611317522162.jpg
آیا رسوب چربی در کبد، می تواند عوارضی را نیز به دنبال داشته باشد؟
بله، در یکی از انواع بیماری کبد چرب به نام " Non Alcoholic Steatohepatitis" یا "NASH" ، همراه با رسوب چربی در کبد، التهاب نیز دیده می شود. این التهاب با از بین رفتن سلولهای کبدی و افزایش آنزیمهای کبدی متعاقب آن همراه است.
در نمونه برداری از کبد این افراد، ترشح سلولهای التهابی و درجاتی از رسوب چربی همراه با از بین رفتن سلولهای کبدی دیده می شود. در صورت ادامه ی این وضعیت، نهایتاً در تعدادی از بیماران عوارض جدی و حتی سیروز می تواند ایجاد شود.
البته بالا نبودن آنزیمهای کبدی دلیل بر عدم وجود التهاب و نکروز سلولهای کبدی نیست، یعنی حتی بدون افزایش آنزیمهای کبدی نیز، بیماری در حضور کبد چرب امکان پیشرفت دارد.
اگر با وجود کبد چرب، سن بیمار بالاتر از 45 سال بوده و دچار چاقی شدید (BMI (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2002/10/13/635.html) بیشتر از 30) نیز باشد و در آزمایش آنزیمهای کبدی وی، یعنی (ALT)* و (AST)** بزرگ تر از 1باشد و فرد به دیابت هم مبتلا باشد، خطر پیدایش فیبروز در کبد افزایش می یابد.
معمولاً التهاب ایجاد شده در رابطه با اثر مخرب دی اکسیداتیو و به دنبال آن پراکسیداسیون چربی هاست. به دنبال این واکنشها، مواد شیمیایی واسطه ای و التهابی از سلولهای مختلف آزاد می شوند که سبب تشدید عوارض می گردند.
بیشترین تئوری در مورد علت ایجاد کبد چرب، مقاومت به انسولین (http://www.tebyan.net/Nutrition_Health/diseases/diabetes/2007/4/3/40024.html) است که به دنبال آن سایر حوادث از جمله آسیب اکسیداتیو و... ایجاد می شود. در این زمینه آهن موجود در کبد، چربی، کمبود آنتی اکسیدانها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/healthy_nutrition/2005/8/7/12510.html)و باکتری های رودهای به ایجاد آسیبهای اکسیداتیو کمک می کنند.
تشخیص کبد چرب چگونه است؟
همان طور که قبلاً گفته شد، بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب بدون علت هستند، بنابراین در مورد کسانی که مستعد این عارضه هستند باید به این موضوع توجه کرد.
انجام آزمایش های کبدی، سونوگرافی و سی تی اسکن به تشخیص کبد چرب کمک می کنند. اگر چه یافتههای موجود در این روش همگی غیراختصاصی هستند و امکان دارد در سایر بیماریها نیز دیده شوند.در واقع لازم است موارد دیگری که می تواند با کبد چرب اشتباه شوند، همگی بررسی و رد شوند.
در نهایت نمونه برداری از کبد است که تشخیص کبد چرب و NASH را قطعی می کند. افزایش آنزیمهای کبدی در حد خفیف تا متوسط است، در سونوگرافی نیز معمولاً افزایش اکوی کبد به طور منتشر همراه با بزرگی کبد دیده می شود که البته این تغییرات ثابت و همیشگی نیستند. در سی تی اسکن بر خلاف سونوگرافی، دانسیته(چگالی) کبد کمتر از حد معمول است.
در نمونه برداری کبد نیز رسوب واکوئلهای چربی را به همراه یا بدون ترشح سلولهای التهابی و فیبروز می توان دید.
آیا نمونه برداری از کبد برای تمام مبتلایان به کبد چرب الزامی است؟
خیر، معمولاً نمونه برداری از کبد در کسانی توصیه می شود که علائمی در رابطه با بیماری کبدی مزمن داشته باشند و یا طحال (http://www.tebyan.net/Nutrition_Health/diseases/Gland/2003/10/14/3894.html) آنها بزرگ شده باشد و یا سلولهای خونی آنها از جمله پلاکتها، کمتر از حد طبیعی شده باشد.
همچنین وجود بیماری دیابت (http://www.tebyan.net/Nutrition_Health/diseases/diabetes/2007/3/19/38198.html) و یا چاقی قابل توجه در افراد بالاتر از 45 سال(با توجه به اینکه خطر پیشرفت کبد چرب را افزایش می دهند)، بر لزوم نمونه برداری از کبد می افزاید.
در کسانی که عوامل خطر ذکر شده را ندارند، پس از یک دوره ی 12- 6 ماهه (که بیمار عوامل خطرساز را تعدیل کرده یا درمان دارویی شده است)، در صورت عدم بهبود، نمونه برداری توصیه می شود.
درمان کبد چرب چیست؟
متاسفانه درمان قطعی برای NASH وجود ندارد، اگر چه تعدیل عوامل خطرساز از جمله: رفع چاقی، کنترل چربیهای خون، (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/heart/2006/9/9/23630.html)کنترل قند خون و افزایش فعالیت بدنی می تواند در بهبودی موثر باشد.
در ضمن کاهش وزن در افراد چاق باید به تدریج صورت گیرد، چرا که کاهش وزن سریع، (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/loss_weight/2004/5/26/6774.html) خود می تواند به کبد چرب منتهی شود.
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:19 PM
کبد و بیماری های آن
http://img.tebyan.net/big/1385/06/889471541110435751138154148242140233209.jpg
کبد (جگر) اندام مهمی در بدن است که بدون آن ادامه حیات غیرممکن است. پانکراس(لوزالمعده) و کبد، نقش مهمی در هضم و متابولیسم مواد غذایی بهعهده دارند. کیسهی صفرا نیز اگر چه اندامی مهم است، ولی بدن بهخوبی خود را با فقدان آن، تطبیق میدهد. آگاهی از ساختمان و عملکرد این اندامها بسیار مهم و با ارزش است.
فیزیولوژی و عملکرد کبد:
کبد به وزن تقریبی 1500 گرم، بزرگترین غدهی بدن است و دو لوب اصلی، راست و چپ دارد.
کبد از دو منبع خونی تغذیه می شود:
شریان کبدی، که یک سوم خون کبد را تامین میکند و از آئورت منشا میگیرد، و ورید باب که دو سوم خون کبد را تامین میکند و خون گرفته شده از لوله ی گوارش را به آن میرساند. مجموعهای از مجاری صفراوی نیز در کبد وجود دارند که صفرا (که منشأ آن سلول های کبدی است) از طریق این مجاری خارج میشود.
کبد قادر به تولید مجدد خود میباشد. وجود 20- 10 درصد از کل کبد برای ادامهی حیات کافی است؛ ولی با خارج کردن آن از بدن، مرگ در عرض24 ساعت اتفاق میافتد. کبد برای انجام بیشتر اعمال متابولیک بدن ضروری بوده و بیش از 500 عمل مختلف را انجام میدهد.
کارهای اصلی کبد عبارتاند از:
- متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی؛
- ذخیره و فعال کردن ویتامینها و مواد معدنی؛
- تبدیل آمونیاک به اوره؛
- متابولیسم استروئیدها؛
- عمل کردن بهعنوان یک صافی؛برای محافظت در برابر سیل مواد مضری که به خون سرازیر میشوند.
کبد صفرا تولید میکند، نمکهای صفراوی برای هضم و جذب چربی و ویتامینهای محلول در چربی استفاده میشوند و بیلی روبین محصول نهایی انهدام گلبولهای قرمز، در کبد ترکیب شده و از طریق صفرا دفع میشود.
هپاتیت A از طریق خوردن مواد آلوده مثل: آب و غذای آلوده به فاضلاب انتقال مییابد.
هپاتیت حاد ویروسی:
این بیماری یک التهاب شایع کبدی است که به وسیلهی ویروسهای هپاتیتE A,B ,C ,D, ایجاد میگردد.
هپاتیت A از طریق خوردن مواد آلوده مثل: آب و غذای آلوده به فاضلاب انتقال مییابد. بیاشتهایی شایعترین علامت آن است. سایر علایم آن شامل تهوع، استفراغ، درد در ناحیه بالایی شکم، و ادرار تیره و زرد میباشند. بهبودی معمولاً کامل بوده و عوارض طولانی مدت به ندرت دیده میشود.
http://img.tebyan.net/big/1385/06/3720931142264895941757617050135120130243.jpg
هپاتیتC ,B میتوانند بهصورت مزمن در آمده و افراد مبتلا می توانند ناقل بیماری شوند. این دو نوع بیماری از طریق خون، محصولات خونی، منی و بزاق انتقال مییابند. بهعنوان مثال سوزن آلوده، انتقال خون یا جراحات باز که باعث پاشیده شدن خون به دهان و چشمها میگردد، همچنین تماس جنسی، از راههای انتقال هستند. هپاتیت مزمن فعال، میتواند منجر به سیروز و نارسایی کبدی گردد.
ویروس هپاتیت D برای بقا و انتقال، به ویروسB متکی است. این بیماری میتواند همزمان با هپاتیت B، ایجاد شود. این بیماری معمولاً به صورت مزمن در میآید.
هپاتیت که بیشتر در کشورهای جنوبی، شرقی و مرکزی آسیا، شرقی و غربی آفریقا گزارش شده است از طریق دهانی – مدفوعی انتقال مییابد و به نظر میآید که آب آلوده در مناطق پرجمعیت ساکن در شرایط غیربهداشتی، میتواند منبع عفونت باشد.
هپاتیتE معمولاً به صورت حاد دیده میشود.
هپاتیتC ,B میتوانند بهصورت مزمن در آمده و افراد مبتلا می توانند ناقل بیماری شوند. این دو نوع بیماری از طریق خون، محصولات خونی، منی و بزاق انتقال مییابند.
عوارض عمومی هپاتیت حاد و ویروسی در چهار مرحله ظاهر میشوند:
مرحله اول: (پیش عارضه) شامل تب، درد مفاصل، آرتریت، قرمز شدن پوست و ادم میباشد.
مرحله دوم: که در آن بی قراری، خستگی، درد عضلانی، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، تغییر حس چشایی، و اختلال نسبی در تکلم وجود دارد.
مرحله سوم: زردی ظاهر می شود.
مرحله آخر یا مرحله بهبودی: زردی و سایر عوارض فروکش میکند.
بهبودی کامل در 95 درصد مبتلایان به هپاتیت A و 90 درصد افراد مبتلا به هپاتیت B حاد حاصل میگردد،اما فقط 30- 15 درصد افراد مبتلا به هپاتیت C بهبودی کامل مییابند. هپاتیت E معمولاً به صورت مزمن در نمیآید و نتایج آزمایشها نشان داده که کارکرد کبد، بعد از 6 هفته به حالت عادی برمیگردد.
سیروز کبدی:
بیماری مزمن کبدی است که به دلیل افزایش بافت فیبری، ساختمان طبیعی آن نابود میشود و میتواند در نتیجهی ابتلا به بیماریهای کبدی مثل هپاتیتB ، بیماری کبد الکلی (بیماری ناشی از مصرف زیاد الکل) و بیماریهای خود ایمنی باشد.
سیروز، تظاهرات بالینی متعددی دارد که عبارتاند از:
- سوء تغذیه
- جمع شدن آب در شکم (آسیت)
- آنسفالوپاتی کبدی
- تغییرات قند خون و...
تغذیه درمانی صحیح میتواند در کاهش بروز عوارض موثر باشد، ولی دریافت کافی مواد مغذی به دلیل بیاشتهایی، تهوع و فقدان حس چشایی مشکل است.
تعداد وعدههای غذایی بیشتر و کوچک تر، بهتر از 3 وعده غذایی تحمل میشوند. مکملهای مایع خوراکی نیز باید دریافت گردد و تغذیهی اضافی هم در بیماران مبتلا به سوء تغذیه و همچنین در افرادی که در معرض خطر عوارض کشندهی بیماری هستند، در نظر گرفته شود.
منبع:تغذیه وسلامت
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:22 PM
لکه های کبدی چه هستند؟
http://img.tebyan.net/big/1384/04/81172681601223424475742241379522024922723.jpg
از نظر پزشکی به این بیماری "LENTIGO" یا لکه های پیری می گویند. لکه های قهوه ای (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/skin_hair/skin/2004/11/17/9291.html) روشن یا تیره ای که روی صورت یا پشت دست ها ظاهر می شوند و شبیه کک و مک بزرگ است که اندازه آنها شاید به 5/2 سانتیمتر هم برسد.
این لکه ها بیشتر در چه افرادی پدیدار می شود؟
این لکه ها بیشتر در افراد مسن و میانسال و افرادی که بیشتر در معرض آفتاب بوده اند ظاهر می شود .
دلیل بروز این لکه ها چیست؟
این لکه ها در اثر برخورد نور خورشید با پوست و تغییر رنگ سلول های اپیدرمی پوست به وجود می آیند. رادیکال های آزاد سلول اولیه اپیدرم را تخریب کرده و تخریب DNA مثل بازی دومینو ، پشت سرهم ادامه می یابد.
در تصویر بالا ، شکل سمت چپ پوست جوان را نشان می دهد و شکل سمت راست پوست پیر شده را نشان میدهد. همانطور که مشاهده می کنید ضخامت لایه های پوست پیر شده کاهش یافته و دچار لکه قهوه ای نیز است.
بسیاری از مردم بطور ارثی در معرض ابتلا به این لکه ها هستند ، پس اگر والدین شما دارای لکه های قهوه ای روی دست و صورتشان هستند ، مراقب خود باشید.
با این لکه ها چه باید کرد؟
از آنجا که عامل اصلی بروز این لکه ها نور خورشید (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/first_aids/2002/8/6/25.html) است جلوگیری از برخورد اشعه خورشید با پوست ساده ترین راه جلوگیری از بروز آن است. پوشاندن پوست یا استفاده از یک کرم ضد آفتاب قوی ( حداقل با SPF 15) راه مناسبی است.
خوب کار کردن کبد (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/gland/2003/5/29/2337.html) ، نکته کلید ی دیگر در جلوگیری از بروز این لکه ها و حفظ سلامت پوست (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/skin_hair/2004/10/7/8706.html) است. می دانید که کبد فیلتر بدن است . خون از کبد عبور می کند و مواد زائد و سمی آن در حین عبور، حذف می شود. اگر کبد رادیکال های آزاد را از خون بردارد، احتمال تولید این لکه ها خیلی کم می شود. راه کاهش رادیکال های آزاد در بدن ، مصرف مواد غذایی و مکمل های غنی از آنتی اکسیدان (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/skin_hair/2004/10/7/8719.html) است که مانع از ادامه تخریب سلول ها شود.
http://img.tebyan.net/big/1384/04/029711896546124148741452402306317516712.jpg
آیا این لکه ها خطرناک هستند؟
این لکه ها خوش خیم یا غیرسرطانی و معمولاً بی ضرر و بدون درد هستند . فقط از نظر زیبایی مشکل زا هستند ( در تصویر بالا لکه های قهوه ای بر روی دست، با علامت فلش مشخص شده اند ).
گاهی اوقات روی پوست لکه های کراتوزی ایجاد می شود که شبیه لکه های کبدی است ، ولی در اصل این لکه های قرمز مرحله اول ایجاد سرطان پوست (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/cancer/2003/6/2/2363.html) است و از این رو به همه افراد مبتلا به کک و مک های تیره، خال یا لکه های کبدی توصیه می شود یک چک آپ سالیانه انجام دهند.
توصیه های عمومی
از برخورد اشعه خورشید با پوست صورت و دست ها جلوگیری کنید ، خصوصاً بین ساعت 10 صبح تا 4 بعداز ظهر که میزان اشعه ماوراء بنفش خورشید در این زمان زیاد است. اگر در این ساعات مجبور هستید از منزل خارج شوید، از کلاه لبه دار یا نقاب استفاده کنید.
رژیم درمانی
همانطور که بیان شد بهترین راه مقابله با رادیکال های آزاد، مصرف مواد غنی از آنتی اکسیدان است . به همین منظور بهتر است روزانه حداقل 5 واحد میوه یا سبزی مصرف کنید.
برای بهبود عملکرد کبد باید از مصرف همه مواد لبنی پرهیز کنید ، از جمله شیر (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/dairy_products/2005/3/22/10852.html) ، ماست (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/dairy_products/2004/12/8/9613.html) ، پنیر، خامه، کره، بستنی و شکلات (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/nutrition_news/2003/5/4/2097.html) و غیره. مواد لبنی صنعتی حاوی میزان بالایی آنتی بیوتیک ، استروئید و هورمون های رشد مصنوعی است که گاوداران برای جلوگیری از بیماری دام و بیشتر شدن شیر، به دام ها می دهند که وارد شیر آنها هم می شود. شیر سویا جایگزین خوبی برای محصولات لبنی است.
- از مصرف کلیه روغن های گیاهی جامد و مارگارین ها اجتناب کنید.
- مواد غذایی کاملاً سرخ شده را مصرف نکنید.
- محصولات فرآیند شده شیرین را حذف کنید.
- مرغ و بوقلمون کمتر مصرف کنید ، زیرا حاوی هورمون های مصنوعی، آنتی بیوتیک و استروئید است که بار کاری کبد را افزایش می دهند.
- هر روز 2 لیتر آب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/nutrition_news/2003/6/8/2408.html) و مایعات بنوشید.
- از مصرف شیرین کننده های مصنوعی اجتناب کنید.
شیرین کننده های مصنوعی
شیرین کننده هایی که باید از خوردن آنها بپرهیزید: اسپارتام، نئوتام (NEO TAME)، سوکرالوز (SUCRA LOSE)، آسه سولفام (ACESULFAME K)، سیکلامات (CYCLAMATES)، ساخارین (SACCHARIN)
شیرین کننده هایی که می توانید استفاده کنید: مالت جو، عصاره میوه، شربت برنج، عسل (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/otherfoods/2005/6/15/11789.html) ، فروکتو الیگو ساکاریدها(FOS)، آماساک (AMASAKE) و STEVIA (که برای دیابتی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/diabetes/2004/10/11/8743.html) ها بی ضرر است)
http://img.tebyan.net/big/1384/04/160179106160321395430653561517970148191.jpg
درمان با عصاره ها
دکتر کابوت مطالب زیادی در مورد اثر درمانی شگفت آور عصاره ها بیان کرده است. او خودش توسط این نوع درمان عمر دوباره به مادر بزرگش داده است. عصاره های مورد استفاده او اثر درمانی شگفت آوری بروی عملکرد کبد، روده و کلیه ها دارد و موجب حذف مواد سمی و زائد از پوست می شود.
آب هویج (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2003/4/20/1984.html) یکی از این عصاره هاست که به عنوان یک منبع خوب بتا کاروتن (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/11/4/687.html) که پیش ساز ویتامین A (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/11/5/688.html) است برای محافظت پوست توصیه می شود.
مکمل درمانی :
MSM به همراه ویتامینC :
MSM (متیل سولفونیل متان) یک فرم طبیعی گوگرد است که به تولید صفرا و حذف مواد سمی از کبد و تصفیه خون کمک می کند. عنصر گوگرد برای تولید آنتی اکسیدان هایی قوی در بدن به نام گلوتاتیون لازم است.
ویتامین C (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/12/22/1147.html) نیز رادیکال های آزاد را خنثی می کند و اثر تخریبی آنها را از بین می برد. در صورت وجود میزان بالای ویتامین C در کبد ، مواد سمی خیلی کمتر اثر می گذارند. از این رو پوست ، مو (http://www.tebyan.net/nutrition_health/dites/disease_dites/skin_hair/2005/3/16/10845.html) ، دندان ها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/teeth/2005/2/17/10471.html) و ناخن ها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/diseases/skin_hair/skin/2003/11/4/4185.html) سالم تر می ماند. در ایران چنین محصول تجاری در دسترس همگان نیست. از این رو بهتر است از مواد طبیعی حاوی این مواد استفاده کرد. یکی از آنها کلم (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2005/7/11/12072.html) است . کلم جزء سبزیجاتی است که هم گوگرد دارد و هم ویتامین C ، خصوصاً کلم بروکسل که ویتامینC بالاتری دارد.
سلنیوم :
سلنیوم یک ماده معدنی آنتی اکسیدان است که از تخریب کبد جلوگیری می کند. منبع سلنیوم، ماء الشعیر است که حاوی ویتامین B نیز است.
ویتامین E طبیعی :
با مصرف روزانه حداقل 500 واحد بین المللی ویتامین E (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrients/vitamins/2002/10/21/656.html) می توان جلوی تخریب دیواره سلول های کبدی توسط رادیکال های آزاد را گرفت.
البته باید مطمئن شوید ویتامین شما از نوع طبیعی (D-ALPHA-TOCOPHEROL) است. فرم های سنتز شده آن (DL-ALPHA-TOCOPHEROL ) از مواد نفتی گرفته می شود که اثرات جانبی دارد. مصرف مکمل های ذکر شده به سلامت پوست شما و رفع این لکه ها کمک می کند.
عاتکه موسوی – کارشناس تغذیه تبیان
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:26 PM
كبد، پالایشگاه بدن
كبد در قسمت راست بدن، درست زیر دیافراگم قرار دارد، و بزرگترین و پیچیده ترین عضو در بدن است كه در قسمت بالایی شكم واقع شده است. كبد، مسؤول اعمال مختلف شامل تنظیم، سنتز، ذخیره سازی، ترشح ، تبدیل ، انتقال و تجزیه بسیاری از مواد مختلف است. كبد به هضم غذایی كه خورده می شود كمك كرده ، بدن را از شر سموم خلاص می كند و انسان بدون آن به سادگی نمی تواند زنده باشد.
http://img.tebyan.net/big/1387/04/1341612251881581392031102915218318461511252.jpg
اعمال كبد شامل موارد زیر است:
- سنتز لیپو پروتئین ها نظیر كلسترول؛
- سنتز صفرا( زرداب) كه برای هضم و جذب چربی لازم است؛
- ساخت كارنی تین برای استفاده در سلول های واسطه انتقال چربی؛
- تنظیم میزان گردش كلسترول درخون؛
- ذخیره و آزادسازی گلوكز؛
- تبدیل اسید لاكتیك به گلیكوژن؛
- تبدیل ویتامین هایB به شكل فعال كو آنزیم آن؛
- تبدیل آمونیاك به اوره كه توسط كلیه ها دفع می شود؛
- تولید یا سنتز پروتئین های خاص نظیرآلبومین و فاكتورهای انعقاد خون؛
- ذخیره موادی نظیر گلوكز، ویتامین های محلول در چربی شاملK , E , D, B12 , A و فولات (اسید فولیك ) و مواد معدنی نظیر مس و آهن؛
- تبدیل و غیر فعال كردن هورمون ها؛
- رفع مسمومیت عوامل شیمیایی كه بلعیده یا تنفس شده اند؛
- بر طرف كردن مواد مضر از خون و تبدیل آن به موادی كه زیان كمتری دارند.
حقیقتاً هر ماده غذایی باید قبل از این كه بتواند ذخیره شود، انتقال یابد یا استفاده شود، توسط كبد به شكل بیوشیمی صحیح خود تغییر شكل پیدا كند. محل اصلی متابولسیم دارو در كبد است، زیرا كبد دارای آنزیمهای فراوان و مواد جذب شده از روده هاست كه مستقیماً به كبد می رسند.
با تمام این اعمال بیوشیمی گوناگون كه توسط كبد انجام می شود، هیچ تعجبی نیست كه كبد، تنها عضو بدن است كه خودش دوباره بازسازی می شود و حتی اگر 25 درصد كبد برداشته شود، دوباره به اندازه و شكل طبیعی خود برخواهد گشت.
در جوامع امروزی با مصرف غذاهای آماده و استفاده زیاد از مواد شیمیایی و آلوده كننده های محیط زیست ، اطلاع از چگونگی پركارشدن كبد در انجام فعالیت های پرمشغله ، كار ساده ای است. مشكلات كبدی حساسیت و آلرژی را افزایش داده و سبب یبوست (PMS) می شود.
در اینجا برای حفظ سلامتی این عضو بدن چند توصیه ارائه می شود :
- یك رژیم غذایی كم چربی و پرفیبر را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- گوشت و حتی المقدور فرآورده هایی كه عاری از آلوده كننده ها و هورمونها هستند را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- از آنزیم های هضم كننده غذا ، برای كمك به هضم غذا استفاده كنید.
- آب خالص بنوشید.
- از قرار گرفتن در معرض عوامل سمی محیط زیست شامل دود اگزوز اتومبیل یا پاك كننده های شیمیایی و حل كننده ها تا آنجا كه می توانید خودداری كنید.
- ویتامین های آنتی اكسیدان( مثل ویتامینC,E) و مواد معدنی نظیر روی و سلنیوم را ( برای محافظت كبد از آسیب های رادیكال های آزاد) به برنامه غذایی خود اضافه كنید.
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:28 PM
<H1>مواد غذایی مفید برای کبد
مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ می کند. داشتن یک کبد سالم باعث می شود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمی کند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن می شود.
غذاهای مفید برای کبد به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
1- مواد غذایی که فرآیند سم زدایی و تصفیه کبد را افزایش می دهند.
2- مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان که در طی فرآیند سم زدایی از کبد محافظت می کنند.
در قسمت زیر به 8 ماده غذایی مهم که برای کبد مفید هستند، اشاره می شود: http://img.tebyan.net/big/1386/05/148192282315422369191131176281921733524544.jpg
1- سیر و پیاز:
سیر (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2006/12/27/30449.html)حاوی آلیسین (یک نوع آنتی اکسیدان) است که یک ترکیب سولفوردار است و برای سم زدایی بهتر و موثرتر کبد لازم است. سیر به کبد کمک می کند تا بدن را از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک کند.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/2285222120872208201991912196117922247218180.jpg
2- انواع کلم (مثل بروکلی، گل کلم، کلم قمری، کلم پیچ و کلم بروکسل):
کلم ها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2005/7/11/12072.html)دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی می کنند؛ مثل نیتروزامین های موجود در دود سیگار (http://www.tebyan.net/nutrition_health/society_health/smoking/2007/8/9/44349.html) ، و افلاتوکسین (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/food_maintenance/2006/11/16/29503.html) موجود در بادام زمینی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/nuts_seeds/2003/11/19/4408.html).
همچنین انواع کلم دارای موادی بنام «گلوکوزینولات» هستند که باعث می شوند کبد آنزیم هایی را تولید کند که برای انجام فرآیند سم زدایی لازم هستند.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/1813131402317295132231198892329531104211.jpg
3- آب لیمو ترش تازه در آب داغ:
آب لیمو ترش (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/winter_fruits/2007/4/12/40277.html) تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید(البته اگر ناراحتی معده ندارید). این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد.
همچنین تولید صفرا را تحریک می کند، معده و روده را پاک می کند و حرکات روده ای را افزایش می دهد.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/3518615231161162245188620921717858175109172.jpg
4- چغندر:
چغندر، (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2005/6/22/11857.html) تصفیه ی خون را تقویت می کند و فلزات سنگین را در بدن جذب می کند.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/21810724190235273931386424019171252105240.jpg
5- میوه های غنی از آنتی اکسیدان:
بر اساس مطالعاتی مشخص شده که میوه های زیر بیشترین مقدار آنتی اکسیدان ها (http://www.tebyan.net/nutrition_health/nutrition_news/healthy_nutrition/2005/8/7/12510.html)را دارند که به ترتیب غنای آنتی اکسیدانی عبارتند از:
آلو (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2006/7/6/18489.html)- کشمش- زغال اخته- شاتوت (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2006/8/7/19128.html)- توت فرنگی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2004/5/11/6528.html)- تمشک (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2003/9/26/3652.html)- پرتقال (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/winter_fruits/2004/1/19/5177.html)- گریپ فورت سرخ- طالبی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2004/8/12/7880.html)- سیب و گلابی (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/summer_fruits/2005/8/18/12657.html).
در طی فرآیند سم زدایی یا تصفیه کبد، تعداد زیادی رادیکال آزاد تولید می شود که برای سلامت کبد مضر هستند. آنتی اکسیدان ها از کبد در برابر آسیب رادیکال های آزاد، محافظت می کنند.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/228157169921142349071931531543921385155238.jpg
6- سیب:
سیب (http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/fruits/other_fuits/2006/11/1/28137.html) دارای پکتین است که می تواند به فلزات سنگین موجود در بدن متصل شود (به خصوص در روده بزرگ) و باعث دفع آنها از بدن شود. این کار بار کبدی را کاهش می دهد و ظرفیت سم زدایی آن.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/11618319414125118411211817620312222214369171176.jp g
7- آرتیشو (کنگر فرنگی):
آرتیشو تولید صفرا را افزایش می دهد. یکی از کارهای صفرا این است که سموم بدن را از طریق روده پاک می کند.
30 دقیقه بعد از خوردن یک گلوله آرتیشو(تصویر بالا)، ترشح صفرا تا صد درصد افزایش می یابد.
http://img.tebyan.net/big/1386/05/108227181902321926533115719981932052352.jpg
8- سالاد سبزیجات برگی شکل تند:
این سالاد ترشح و جریان صفرا را در داخل کبد افزایش می دهد و تحریک می کند؛ مثل اندیو(شکل بالا) و کاسنی تلخ.
* نکته قابل توجه:
خوردن مواد غذایی که در بالا ذکر شده است، نمی تواند جایگزین داروی تجویز شده توسط پزشک شود و باید همراه با مصرف این مواد غذایی، به توصیه ی پزشک خود در این زمینه نیز عمل کنید.
</H1>
MR_Jentelman
27th September 2009, 09:30 PM
چاقی دشمن کبد است
http://img.tebyan.net/big/1385/04/11731431611271012301472272102541081511247215.jpg
پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا معتقدند، چربی زیاد به کبد آسیب میرساند. در افراد چاقی که به بیماری کبد چرب مبتلا نیستند، چربی موجود در غذا در نهایت به کبد میچسبد و به اینترتیب چربی حتی در کبد افرادی که الکل استفاده نمیکنند نیز با ساز و کار نامعلومی تجمع میکند.
تحقیقات جدید نشان میدهد، چربی موجود در غذاها یکی از دلایل بیماری کبد چرب غیرالکلی محسوب میشود. به نظر میرسد ورود بیرویهی چربیها به درون کبد، زمینهساز این بیماری است؛ وقتی کبد توانایی تنظیم جذب چربیها را از دست میدهد. در افراد سالم حدود نصف چربی مصرفی به انرژی تبدیل شده و میسوزد و یک دوم باقی مانده در بافت چربی ذخیره میشود. بهطور طبیعی فقط میزان کمی چربی در کبد ذخیره میشود. پیدا کردن ریشهی چربیهای ذخیره شده در کبد چرب غیرالکلی، برای پیشگیری و درمان این بیماری بسیار حایز اهمیت است.
منبع:تغذیه وسلامت
ستاره ی قطبی
11th October 2010, 11:20 AM
علایم بیماری چربی کبد و راههای درمان این بیماری
کبد و بيماري هاي آن کبد (جگر) اندام مهمي در بدن است که بدون آن ادامه حيات غيرممکن است. پانکراس(لوزالمعده) و کبد، نقش مهمي در هضم و متابوليسم مواد غذايي بهعهده دارند. کيسهي صفرا نيز اگر چه اندامي مهم است، ولي بدن بهخوبي خود را با فقدان آن، تطبيق ميدهد. آگاهي از ساختمان و عملکرد اين اندامها بسيار مهم و با ارزش است.
فيزيولوژي و عملکرد کبد: کبد به وزن تقريبي 1500 گرم، بزرگترين غدهي بدن است و دو لوب اصلي، راست و چپ دارد. کبد از دو منبع خوني تغذيه مي شود: شريان کبدي، که يک سوم خون کبد را تامين ميکند و از آئورت منشا ميگيرد، و وريد باب که دو سوم خون کبد را تامين ميکند و خون گرفته شده از لوله ي گوارش را به آن ميرساند.
مجموعهاي از مجاري صفراوي نيز در کبد وجود دارند که صفرا (که منشأ آن سلول هاي کبدي است) از طريق اين مجاري خارج ميشود. کبد قادر به توليد مجدد خود ميباشد. وجود 20- 10 درصد از کل کبد براي ادامهي حيات کافي است؛ ولي با خارج کردن آن از بدن، مرگ در عرض24 ساعت اتفاق ميافتد. کبد براي انجام بيشتر اعمال متابوليک بدن ضروري بوده و بيش از 500 عمل مختلف را انجام ميدهد. کارهاي اصلي کبد عبارتاند از: - متابوليسم کربوهيدرات، پروتئين و چربي؛ - ذخيره و فعال کردن ويتامينها و مواد معدني؛ - تبديل آمونياک به اوره؛ - متابوليسم استروئيدها؛ - عمل کردن بهعنوان يک صافي؛براي محافظت در برابر سيل مواد مضري که به خون سرازير ميشوند. کبد صفرا توليد ميکند، نمکهاي صفراوي براي هضم و جذب چربي و ويتامينهاي محلول در چربي استفاده ميشوند و بيلي روبين محصول نهايي انهدام گلبولهاي قرمز، در کبد ترکيب شده و از طريق صفرا دفع ميشود بيماري کبد چرب و علائم آن افزايش مصرف غذاهاي چرب و آماده، و عدم فعاليت مناسب يا گسترش زندگي ماشيني، بيماريهاي مختلفي به همراه آورده است. درگيري کبدي، از جمله مضرات مصرف مواد غذايي نامناسب مي باشد. امروزه متاسفانه بيماري کبد چرب که نسبتاً شايع شده است، با وزن بيمار ارتباطي مستقيم دارد و با توجه به افزايش چاقي در جوامع مختلف (از جمله ايران) نيز رو به افزايش است. کبد چرب چيست؟ منظور از کبد چرب، رسوب چربي (عمدتاً از چربيهاي خنثي مثل تري گليسيريد) در کبد است که در رابطه با مصرف الکل مي تواند باشد که به آن "Alcoholic Fatty Liver" مي گويند، يا بدون مصرف الکل و يا در حضور ميزان بسيار جزيي از الکل ايجاد مي شود که تحت عنوان کلي "Non Alcoholic Fatty Liver Disease" (بيماري کبد چرب غير الکلي) گفته مي شود. رسوب چربي در کبد از نظر شکل ذرات چربي و از نظر اهميت باليني و فيزيوپاتولوژي به دو نوع "Micro Vesicular" و "Macro Vesicular" تقسيم مي شود. آنچه مورد بحث فعلي است نوع "Macro Vesicular" است، يعني رسوب ذرات درشت چربي در سلولهاي کبد که به جابجا شدن ارگانهاي داخل سلولي منجر مي شود، اما فعاليت آنها را مختل نمي سازد. اين عارضه در حال حاضر نسبتاً شايع بوده و روز به روز ارزش بيشتري در بيماران مزمن کبدي (که علت خاصي براي بيماري شان پيدا نمي شود) پيدا مي کند. ميزان شيوع بيماري کبد چرب تا چه حد است؟ شيوع کبد چرب در جوامع مختلف گوناگون است. براساس آماري، شيوع کبد چرب غير الکلي 9- 7 درصد در کشورهاي غربي و 2/1 درصد در ژاپن گزارش شده است. البته اين آمار بيان گر درصد واقعي کبد چرب نمي تواند باشد. احتمال پيدايش کبد چرب غيرالکلي با وزن بيمار ارتباط مستقيم دارد و با توجه به افزايش چاقي در جوامع مختلف از جمله ايران، شيوع اين عارضه نيز رو به افزايش است. اين عارضه در چه افرادي نمود پيدا مي کند؟ در کساني که عوامل خطر پيدايش کبد چرب را دارند، مثل افراد چاق، مبتلايان به ديابت و چربي خون بالا و بي تحرک. مصرف بعضي داروها نيز مي تواند باعث رسوب چربي در کبد گردد. در اين زمينه مي توان به استروئيد، ويتامين A، متوتروکسات، آسپيرين، آميودارون و استروژن سنتيک اشاره نمود. همچنين کاهش سريع وزن در کساني که قبلاً به چاقي مبتلا بودهاند، مي تواند اين عارضه را در پي داشته باشد. در کساني که سوء تغذيه ي پروتئيني دارند يا به سبب چاقي مفرط، جراحيهاي پيوند باي پس(Bypass) رودهاي انجام دادهاند نيز کبد چرب ديده مي شود. به دنبال تغذيه ي وريدي طولاني مدت نيز اين عارضه بروز مي کند. در زمينه ي بعضي بيماريهاي مزمن از جمله: کوليت زخمي نيز کبد چرب گزارش شده است. در مواردي نيز هيچ علت يا بيماري زمينه اي براي کبد چرب پيدا نمي شود. بنابراين در کسي که داراي آنزيمهاي کبدي Alanine aminotransferease (ALT), aspartate aminotransferase (AST) افزايش يافته در آزمايش مي باشد و هيچ علتي براي آن پيدا نمي شود، بايد به فکر کبد چرب بود. قابل ذکر است بيماري کبد چرب در هر سني ديده مي شود، اما بيشترين شيوع آن بين 60- 40 سالگي است. همچنين" "Non Alcoholic Steatohepatitis (کبد چرب غيرالکلي همراه با التهاب در نسج کبد) در خانمها شايعتر است. علائم بيماري کبد چرب چيست؟ در بيشتر موارد اين عارضه بدون علامت است و پزشک در بررسي آزمايشگاهي يا "سونوگرافي" يا "سي تي اسکن" که به علل ديگر انجام مي شود، متوجه آن مي شود. فرد به ندرت از ضعف و خستگي و احساس سنگيني و فشار در ناحيه ي فوقاني و راست شکم شاکي است، به خصوص اين علائم در مواردي که کبد چرب سريع ايجاد شده باشد، بيشتر بروز مي کند. درد شديد غيرقابل تحمل، زردي، تب، لرز در کبد چرب ديده نمي شود و در معاينه ي فيزيکي نيز تنها علامت "حساس بودن لبه ي کبد" در لمس است.
منبع:پارسی طب (http://njavan.com/forum/www.parsiteb.com)
استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است
استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.