Dr.vet
20th February 2015, 12:16 PM
در اسناد علمي اين بيماري با نام بيماري (شفاف شدن سر) به كار برده مي شود .هرچند در اين بيماري تكثير باكتري ها در دستگاه گوارش باعث تورم و شفافيت سر مي شود، و اين كه به طور معمول در اين بيماري Streptococcus Bombycia همواره جدا مي گردد، ولي به نظر مي رسد كه اين استرپتوكوك نقش ثانويه را داشته و در ايجاد اين بيماري يك ويروس Submicroscopic نقش عمده اي داشته باشد .
در آغاز بيماري كه ضايعات هسته اي ابتدا در اپي تليوم روده مياني، قابل تشخيص هستند محتوي روده حشره از ميكرو ارگانيسمي كه براي ايجاد بيماري به سرعت تكثير يافته و باعث ايجاد بيماري مي گردد عاري است .
ضايعات هيستوپاتولوژيكي در اپي تليوم روده اي كرم ابريشم تنها به وسيله ويروس ايجاد مي شود، به همين دليل فرضيه عامل ويروسي در بيماري گاتين قابل پذيرش بوده و به علاوه آلودگي استرپتوكوكس هميشه بعد از ظهور ضايعات هسته اي در اپي تليوم روده مشاهده مي شود .اگرچه Streptococcus علت اصلي بيماري نيست اما نقش بسزايي در پيشرفت گاتين ايفا مي نمايد .
ويروس گاتين خاصيت بيماريزايي خود را به مدت طولاني درگرد و غبار سالن هاي پرورش حفظ ميكند و اگر مقداري از ويروس به وسيله كرم بلع شود، بيماري ايجاد مي گردد .آلودگي از طريق تخم ها نيزمي تواند صورت پذيرد زيرا در اين مورد شواهدي وجود دارد كه ويروس ميتواند ازجدار تخم بگذرد .
شرايط تغذيه نامناسب، تغيير محيط و شرايط پرورش باعث اختلال دستگاه گوارش و زمينه ساز تأثير سوء ويروس وباكتري گرم مثبت استرپتوكوكوس مي گردد .
نشانه هاي بيماري :
مهمترين علامت اين بيماري تورم و شفاف شدن سر در قسمت قدامي است .كم شدن اشتها، دفع مايعي ازدهان كه به وضوح داراي آلكالين بيشتري از ترشحات معمولي است، اسهال شديد كه همراه آن برگهاي توت كه نمي توانند درون شكم باقي بمانند، به بيرون دفع مي شوند، قسمت هاي ديگر بدن علاوه بر سر به رنگ زرد روشن درآمده و شفاف مي شوند .
وقتي علايم بيماري ظاهر شدند، هم ويروس بيماري و هم استرپتوكوكوس در بدن لارو وجود دارند .كرمهاي بيماري اغلب در زير برگ هاي توت مخفي مي شوند . درمواردي كه كرمها در سنين آخر مورد هجوم قرار مي گيرند براي مدتي طولاني و تا زمان مرگ بدون تنيدن پيله در سيني ها باقي مي مانند .
پيشگيري و كنترل
حفظ بهداشت مراكز پرورش، تغذيه بابرگ توت مرغوب، نگهداري سالنهاي پرورش در درجه حرارت و رطوبت مناسب، نظافت و ضد عفوني بستر، جدا كردن كرمهاي ضعيف و بيمار از كرمهاي سالم، طبق نظر برخي از محققين افزون كلرامفنيكل به غذا باعث بهبود قابل ملاحظه كرمهاي بيمار مي گردد .
منبع: http://fars.ivo.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=GeneralText&ID=59f58299-1665-4bd9-ac28-4251eb37911c&LayoutID=c1c547a0-95a0-4732-a943-c2a599a938fc&CategoryID=8c88fe72-3400-41fe-9708-7c3886e1d16e
در آغاز بيماري كه ضايعات هسته اي ابتدا در اپي تليوم روده مياني، قابل تشخيص هستند محتوي روده حشره از ميكرو ارگانيسمي كه براي ايجاد بيماري به سرعت تكثير يافته و باعث ايجاد بيماري مي گردد عاري است .
ضايعات هيستوپاتولوژيكي در اپي تليوم روده اي كرم ابريشم تنها به وسيله ويروس ايجاد مي شود، به همين دليل فرضيه عامل ويروسي در بيماري گاتين قابل پذيرش بوده و به علاوه آلودگي استرپتوكوكس هميشه بعد از ظهور ضايعات هسته اي در اپي تليوم روده مشاهده مي شود .اگرچه Streptococcus علت اصلي بيماري نيست اما نقش بسزايي در پيشرفت گاتين ايفا مي نمايد .
ويروس گاتين خاصيت بيماريزايي خود را به مدت طولاني درگرد و غبار سالن هاي پرورش حفظ ميكند و اگر مقداري از ويروس به وسيله كرم بلع شود، بيماري ايجاد مي گردد .آلودگي از طريق تخم ها نيزمي تواند صورت پذيرد زيرا در اين مورد شواهدي وجود دارد كه ويروس ميتواند ازجدار تخم بگذرد .
شرايط تغذيه نامناسب، تغيير محيط و شرايط پرورش باعث اختلال دستگاه گوارش و زمينه ساز تأثير سوء ويروس وباكتري گرم مثبت استرپتوكوكوس مي گردد .
نشانه هاي بيماري :
مهمترين علامت اين بيماري تورم و شفاف شدن سر در قسمت قدامي است .كم شدن اشتها، دفع مايعي ازدهان كه به وضوح داراي آلكالين بيشتري از ترشحات معمولي است، اسهال شديد كه همراه آن برگهاي توت كه نمي توانند درون شكم باقي بمانند، به بيرون دفع مي شوند، قسمت هاي ديگر بدن علاوه بر سر به رنگ زرد روشن درآمده و شفاف مي شوند .
وقتي علايم بيماري ظاهر شدند، هم ويروس بيماري و هم استرپتوكوكوس در بدن لارو وجود دارند .كرمهاي بيماري اغلب در زير برگ هاي توت مخفي مي شوند . درمواردي كه كرمها در سنين آخر مورد هجوم قرار مي گيرند براي مدتي طولاني و تا زمان مرگ بدون تنيدن پيله در سيني ها باقي مي مانند .
پيشگيري و كنترل
حفظ بهداشت مراكز پرورش، تغذيه بابرگ توت مرغوب، نگهداري سالنهاي پرورش در درجه حرارت و رطوبت مناسب، نظافت و ضد عفوني بستر، جدا كردن كرمهاي ضعيف و بيمار از كرمهاي سالم، طبق نظر برخي از محققين افزون كلرامفنيكل به غذا باعث بهبود قابل ملاحظه كرمهاي بيمار مي گردد .
منبع: http://fars.ivo.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=GeneralText&ID=59f58299-1665-4bd9-ac28-4251eb37911c&LayoutID=c1c547a0-95a0-4732-a943-c2a599a938fc&CategoryID=8c88fe72-3400-41fe-9708-7c3886e1d16e