Dr.vet
20th February 2015, 11:09 AM
بيماري باكتريايي دستگاه گوارش
عوامل مسبب : تئوري هاي گوناگوني در رابطه با علل اين بيماري ها وجود دارند :
1- تئوري باكترايي 2 – تئوري غير باكتريايي 3 – تئوري ميانه
تئوري سوم به طور گسترده اي مورد پذيرش واقع شده است .برطبق اين تئوري كرم هاي ابريشم در دوران تخمگذاري و بعد از آن ضعيف شده، سپس متابوليسم آنها غير فعال گرديده كه در نتيجه باعث عدم تعادل اعمال بدن مي شود. وقتي كه قدرت عقيم سازي محتويات دستگاه گوارش كم مي شود،باكتري هاي بلع شده توسط برگ توت در لوله گوارشي تكثير يافته و با تغذيه از بدن كرم ابريشم باعث تخريب بافت مخاطي روده مي گردد .
عمده اين باكتريها عبارتند از :
1- در مرحله اوليه آلودگي : استرپتوكوكوس
2- در مرحله نهايي آلودگي (نزديك مرگ) كولي
3- مرحله در حال نزع يا پس ازمرگ :پرتوزوآها
نشانه هاي بيماري
علايم اين بيماري هميشه مشابه نيستند و برطبق زمان ظهور بيماري، نوع باكتري تكثير يافته در دستگاه گوارش، نژاد كرم ابريشم و ساير شرايط تفاوت مي كند .علايم عمومي بيماري عبارتند از : كم شدن اشتهاي لارو، سستي و بي حالي بدن و رشدآهسته، نرم شدن بدن، همچنين پوست خاصيت الاستيسيته خود را از دست مي دهد .موارد فوق در همه انواع فلاشري مشترك اند .ولي زمان ظهور بيماري و روند پيشرفت آن، علايمي رادر هر نوع بيماري به شرح زير نشان مي دهد .
الف- چروك شدن بدن پس از پوست اندازي :
لارو بعد از پوست اندازي بلع نميكند و بدنش چروك مي شود .
ب- چروك شدن :
چون لارو بلع نميكند، بدنش چروكيده مي شود .
ج- اسهال :
كرمهاي ابريشم به طور ناگهاني در سنين چهارم و پنجم دچار اسهال شده، بخصوص در سن پنجم، بيماري باعث نرم شدن و نامنظم بودن مدفوع مي شود .در مدفوع دانه هايي كه با پوست روده آميخته شده اند نيز به چشم مي خورد .
د- تهوع :
در اين حالت اسهال و تهوع مشاهده شده، بدن نرم گرديده و به مرور زمان فاسدو چروكيده مي شود .
در بيشترموارد بدن كرم به رنگ سياه درمي آيد و گاهي اوقات بر اثر وجود Bacillus prodigiosus قرمز و يا به علت Bacillus pyocyaneus سبز رنگ مي گردد، تركيبي از تكثير چند باكتري ديگر نيز باعث مي شود كه بدن رنگ هاي مختلف ديگري به خود بگيرد .
پيشگيري و كنترل
1- اولين و مهمترين شرط در پرورش، انتخاب كرمهاي ابريشم سالم و قوي است . زيرا اولين عامل بيماري ضعف كرمهاي ابريشم در برابر بيماري است .
2- نگهداريصحيح تخمها:
اگرتخمها در درجه حرارت بالا و رطوبت كم نگهداري شوند، كرمهاي ابريشم ضعيف مي گردند .
درجه حرارت بايد Cº 25-22 و ميزان رطوبت بايد 85-80% باشد .
3- انتخاب نژاد مناسب :
يعني برگزيدن نژادي كه در مقابل تغييرات آب و هوا در تابستان وپاييز مقاوم باشد، امري اساسي و ضروري است .
4- تغذيه از برگ هاييكه داراي كيفيت بالا هستند :
سلامتي و پيشرفت كرم ابريشم بستگي به كيفيت و كميت برگ هاي مورد تغذيه دارد .براي جلوگيري از فلاشري بايد مقادير زيادي از برگ توت تازه را به كرمهاي ابريشم خوراند .برگهايي كه در آفتاب كم، هواي خشك، سايه و بدون استفاده از كود شيميايي رشد يافته اند، برگهاي شن آلود، خاك آلود، برگهاي پژمرده و خشكيده كه داراي ارزش غذايي كمي هستند، براي سلامتي لاروهاي كرم ابريشم به خصوص درمراحل اوليه لاروي مضر مي باشند .
منبع: http://fars.ivo.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=GeneralText&ID=643fa798-1b5f-4e46-afe5-4817c147bb90&LayoutID=c1c547a0-95a0-4732-a943-c2a599a938fc&CategoryID=8c88fe72-3400-41fe-9708-7c3886e1d16e
عوامل مسبب : تئوري هاي گوناگوني در رابطه با علل اين بيماري ها وجود دارند :
1- تئوري باكترايي 2 – تئوري غير باكتريايي 3 – تئوري ميانه
تئوري سوم به طور گسترده اي مورد پذيرش واقع شده است .برطبق اين تئوري كرم هاي ابريشم در دوران تخمگذاري و بعد از آن ضعيف شده، سپس متابوليسم آنها غير فعال گرديده كه در نتيجه باعث عدم تعادل اعمال بدن مي شود. وقتي كه قدرت عقيم سازي محتويات دستگاه گوارش كم مي شود،باكتري هاي بلع شده توسط برگ توت در لوله گوارشي تكثير يافته و با تغذيه از بدن كرم ابريشم باعث تخريب بافت مخاطي روده مي گردد .
عمده اين باكتريها عبارتند از :
1- در مرحله اوليه آلودگي : استرپتوكوكوس
2- در مرحله نهايي آلودگي (نزديك مرگ) كولي
3- مرحله در حال نزع يا پس ازمرگ :پرتوزوآها
نشانه هاي بيماري
علايم اين بيماري هميشه مشابه نيستند و برطبق زمان ظهور بيماري، نوع باكتري تكثير يافته در دستگاه گوارش، نژاد كرم ابريشم و ساير شرايط تفاوت مي كند .علايم عمومي بيماري عبارتند از : كم شدن اشتهاي لارو، سستي و بي حالي بدن و رشدآهسته، نرم شدن بدن، همچنين پوست خاصيت الاستيسيته خود را از دست مي دهد .موارد فوق در همه انواع فلاشري مشترك اند .ولي زمان ظهور بيماري و روند پيشرفت آن، علايمي رادر هر نوع بيماري به شرح زير نشان مي دهد .
الف- چروك شدن بدن پس از پوست اندازي :
لارو بعد از پوست اندازي بلع نميكند و بدنش چروك مي شود .
ب- چروك شدن :
چون لارو بلع نميكند، بدنش چروكيده مي شود .
ج- اسهال :
كرمهاي ابريشم به طور ناگهاني در سنين چهارم و پنجم دچار اسهال شده، بخصوص در سن پنجم، بيماري باعث نرم شدن و نامنظم بودن مدفوع مي شود .در مدفوع دانه هايي كه با پوست روده آميخته شده اند نيز به چشم مي خورد .
د- تهوع :
در اين حالت اسهال و تهوع مشاهده شده، بدن نرم گرديده و به مرور زمان فاسدو چروكيده مي شود .
در بيشترموارد بدن كرم به رنگ سياه درمي آيد و گاهي اوقات بر اثر وجود Bacillus prodigiosus قرمز و يا به علت Bacillus pyocyaneus سبز رنگ مي گردد، تركيبي از تكثير چند باكتري ديگر نيز باعث مي شود كه بدن رنگ هاي مختلف ديگري به خود بگيرد .
پيشگيري و كنترل
1- اولين و مهمترين شرط در پرورش، انتخاب كرمهاي ابريشم سالم و قوي است . زيرا اولين عامل بيماري ضعف كرمهاي ابريشم در برابر بيماري است .
2- نگهداريصحيح تخمها:
اگرتخمها در درجه حرارت بالا و رطوبت كم نگهداري شوند، كرمهاي ابريشم ضعيف مي گردند .
درجه حرارت بايد Cº 25-22 و ميزان رطوبت بايد 85-80% باشد .
3- انتخاب نژاد مناسب :
يعني برگزيدن نژادي كه در مقابل تغييرات آب و هوا در تابستان وپاييز مقاوم باشد، امري اساسي و ضروري است .
4- تغذيه از برگ هاييكه داراي كيفيت بالا هستند :
سلامتي و پيشرفت كرم ابريشم بستگي به كيفيت و كميت برگ هاي مورد تغذيه دارد .براي جلوگيري از فلاشري بايد مقادير زيادي از برگ توت تازه را به كرمهاي ابريشم خوراند .برگهايي كه در آفتاب كم، هواي خشك، سايه و بدون استفاده از كود شيميايي رشد يافته اند، برگهاي شن آلود، خاك آلود، برگهاي پژمرده و خشكيده كه داراي ارزش غذايي كمي هستند، براي سلامتي لاروهاي كرم ابريشم به خصوص درمراحل اوليه لاروي مضر مي باشند .
منبع: http://fars.ivo.ir/Portal/Home/ShowPage.aspx?Object=GeneralText&ID=643fa798-1b5f-4e46-afe5-4817c147bb90&LayoutID=c1c547a0-95a0-4732-a943-c2a599a938fc&CategoryID=8c88fe72-3400-41fe-9708-7c3886e1d16e