PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : آموزشی غذا نذری های ماه محرم + دستور پخت



Almas Parsi
31st October 2014, 10:29 PM
غذا نذری های ماه محرم (http://www.bartarinha.ir/fa/news/148136/%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D9%86%D8%B0%D8%B1%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%85-1) + دستور پخت



در یك قرارداد نانوشته غذاهای ایرانی به چند گروه طبقه‌بندی شده‌اند: غذاهای جشن و عروسی كه شیرین‌پلو، خورش فسنجان و باقلاپلو با گوشت را از این دسته می‌توان نام برد.





غذاهای رستورانی مانند چلوكباب كوبیده و برگ، زرشك‌پلو با مرغ، قورمه‌سبزی، غذاهای خانگی مثل لوبیاپلو، دلمه، كوفته و كشك و بادمجان كه اگر رستورانی هم آنها را سرو كند، برچسب غذاهای خانگی از روی آنها برداشته نمی‌شود. گروه بعدی خوراك‌هایی هستند كه در مراسم عزاداری پخته و خورده می‌شوند.

چلوخورش قیمه، عدس‌پلو و شله‌زرد و ... علاوه بر آنكه در گروه غذاهای خانگی و رستورانی جای دارند، پای ثابت مجالس عزاداری و پذیرایی از زائران و سوگواران هستند.


چلوخورش قیمه

قدمت ادای نذری به صورت چلوخورش قیمه زیاد نیست و شاید حداكثر 80-90 سال باشد. تا قبل از آن شربت، نان و خرما، شیرداغ و انواع آش از ماكولات مراسم عزاداری بوده‌اند كه قدمت آن به دوره صفویان می‌رسد كه مراسم سوگواری از آن زمان شكل و شمایلی رسمی و باشكوه به خود گرفت.

اینكه چرا قیمه غذای اصلی این مراسم شده است، دقیقا معلوم نیست و دلایل متفاوتی برای آن ذكر می‌شود كه هیچ كدام سندیت ندارد.

گروهی معتقدند قیمه یكی از آسان‌ترین غذاهایی است كه دنگ و فنگ زیادی ندارد، به آسانی آماده و در عین حال از گوشت قربانی در آن استفاده شده و خرد كردن آن به شكل قیمه باعث می‌شود كه همه مواد خورش به طور یكسان به عزاداران برسد.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382366_603.jpg (http://bartarinha.ir/)



چطور قیمه به غذای عزاداری تبدیل شد؟


برخی معتقدند كه در زمان رضاخان و هنگامی كه عزاداری به داخل خانه‌ها رفت و مراسم سوگواری در ملأ عام ممنوع شد، شكل پذیرایی هم تغییر كرد و زنان خانه با غذاهای خانگی به استقبال سوگواران رفتند. شیعیان هند و پاكستان كه درصد كمی از جمعیت كشورشان را تشكیل می‌دهند هم در ایام محرم غذاهایی مثل نان، كباب و نوعی خوراك شبیه قیمه را در مراسم خود پخته و می‌خورند.




خوشمزه‌ترین غذای سال


یكی از خوشمزه‌ترین غذاهایی كه همه ما در طول زندگی خورده‌ایم و مزه آن زیر دندانمان مانده، قیمه نذری است. اینكه چرا قیمه نذری اینقدر خوشمزه است دلایل بسیاری دارد. در غذای نذری معمولا از بهترین مواد اولیه استفاده می‌شود، در مصرف زعفران امساك نمی‌شود، گوشت گوسفند تازه در خورش به كار می‌رود و از ادویه‌جات و عطردهنده‌هایی مانند هل‌، دارچین و گلاب هم فراوان استفاده می‌شود.

علاوه بر این صرف غذای نذری پس از مراسم و در جمع عزاداران حال و هوای خودش را دارد كه در به یادماندنی شدن غذا تاثیر عمده‌ای می‌گذارد.


بعد از این همه سخنوری در باب این غذا وقت آن رسیده كه روش تهیه یك خورش قیمه درجه یك را آموزش دهیم. علاوه بر استفاده از مواد اولیه مرغوب، خورش قیمه ریزه‌كاری‌هایی دارد كه توجه به آنها در طعم بهتر غذا موثر است.



مواد لازم برای 8 نفر:





[*=center] گوشت گوسفند: 300 گرم، قیمه‌ای
[*=center] پیاز درشت: یك عدد، ساطوری
[*=center] لپه: 2 پیمانه

[*=center] لیمو امانی درشت: 2 عدد
[*=center] رب گوجه‌فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
[*=center] روغن مایع: به میزان لازم
[*=center] سیب‌زمینی متوسط: 2 عدد، خلالی
[*=center] زردچوبه: یك قاشق چای‌خوری
[*=center] دارچین: یك قاشق چای‌خوری
[*=center] نمك و فلفل قرمز: به میزان لازم
[*=center] زعفران ساییده‌شده: یك قاشق چای‌خوری سرخالی







http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382367_727.jpg (http://bartarinha.ir/)





روش تهیه:


1. شش قاشق غذاخوری روغن را در یك قابلمه روی شعله متوسط داغ كرده و پیاز را 6 دقیقه در آن تفت دهید تا طلایی شود.

2.گوشت را اضافه كرده و 6‌دقیقه دیگر تفت دهید تا رنگ بگیرد و آبش كشیده شود. پیاز را هم بزنید تا نسوزد، سپس زردچوبه را اضافه كرده و هم بزنید.

3. رب گوجه را اضافه كرده و آن را 2 دقیقه سرخ كنید. لیمو امانی و 3 پیمانه آب جوش را به خورش اضافه كرده و پس از به جوش آمدن با در بسته و شعله كم، 5/2 ساعت آن را بپزید.

4. لپه را پاك كرده و بشویید، سپس 15‌دقیقه در آب بجوشانید. با این كار زرداب لپه خارج شده و باعث نفخ نمی‌شود.

5.سیب‌زمینی را كه در آب نگه داشته‌اید آبكش و خشك كنید. كمی نمك به آن پاشیده و در روغن سرخ كنید. سپس روغن آن را گرفته و كنار بگذارید.

6. پس از یك ساعت و نیم از پخت خورش، لپه را به آن اضافه كنید تا بپزد. اگر دوست ندارید لیمو امانی زیاد پخته شود، می‌توانید آن را الان به خورش اضافه كنید. به یاد داشته باشید لمیو امانی را باید با چنگال سوراخ كنید.

پس از زمان پخت خورش نمك و فلفل آن را اندازه كرده، زعفران را اضافه كنید و 15 دقیقه دیگر آن را بپزید. هنگامی كه روغن روی خورش آمد و به غلظت رسید، غذا پخته است.دارچین را روی آن پاشیده و با چلو سرو كنید.


نكات:


1- قیمه تنها خورشی است كه از گوشت راسته نیز می‌توان در آن استفاده كرد.

2- اگر لپه مصرفی شما درشت و از نوع زودپز است، نیازی به پخت جداگانه ندارد.

3- خورش قیمه اصیل، رب گوجه‌فرنگی ندارد و از گوجه‌فرنگی حلقه‌حلقه و زعفران در آن استفاده می‌شود.

4- به جای لیمو امانی از آبلیمو یا گرد لیمو هم می‌توانید استفاده كنید، اما در این صورت خورش تیره می‌شود.



عدس پلو

مقدار مواد لازم و دستور تهیه عدس پلویی که در ادامه آمده است، برای تعداد 200 نفر در نظر گرفته شده است.



http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382368_751.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم:




[*=center] برنج / 25 کیلو گرم
[*=center] عدس / 15 کیلو گرم (حتما باید ایرانی باشه وگرنه زمان پخت و دم کردن، از هم باز میشه)
[*=center] کشمش / 4 کیلو گرم
[*=center] گوشت چرخ کرده / 6 کیلو گرم
[*=center] پیازسرخ شده آماده / 1.5 کیلو گرم ( نمی دونم چند کیلو پیاز تازه بود. من پیاز رو آماده گرفتم ولی فروشنده گفت هر 5 کیلو پیاز 250 گرم پیاز سرخ شده میده )
[*=center] روغن جامد / 5 کیلو گرم
[*=center] زعفران آماده شده / به مقدار لازم ( مقدار دقیقی ندارم و چشمی درست کردیم )
[*=center] پودر زیره سیاه / مقداری
[*=center] روغن حیوانی / مقداری ( در حد 1 تا 2 قاشق غذاخوری برای کل روغن مصرفی )




طرز تهیه:


1. از شب قبل برنج را خیس کنید. صبح عدس ها را شسته و خیس کنید.

2. گوشت را به تنهایی تفت دهید تا آب گوشت جمع شود. همزمان پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا کمی طلایی شود. وقتی هر دو آماده شدند، با هم مخلوط کنید و سپس نمک، فلفل سیاه، دارچین، رب گوجه فرنگی و روغن اضافه کنید. ( در این مرحله اگر نمیخواهید گوشت عدس پلویتان رنگ رب داشته باشد، به جای رب، زعفران دم کرده اضافه کنید، این روش را نیز میتوانید امتحان کنید )

3. بعد از 2 الی سه ساعت که عدس ها خیس خوردند، آب عدس را عوض کرده و روی حرارت قرار دهید تا بپزد، عدس پخته را کنار بگذارید.

4. از دو روش میتوان برای مخلوط کردن برنج و عدس استفاده کرد.


روش اول: بعد ازآبکش کردن برنج، وقتی میخواهیم داخل قابلمه بریزیم تا دم بکشد، به ازای هر دو کفگیر بزرگ برنج یک کفگیر عدس روی آن بریزید و به آرامی مخلوط کنید و سپس دوباره برنج و عدس ... در آخر با دمکنی روی حرارت قرار دهید تا خوب دم بکشد.


روش دوم: وقتی برنج جوش آمد و نزدیک به آبکش کردن آن بود، عدس پخته را به برنج در حال جوش اضافه کنید تا با هم مخلوط شوند، برنج را آبکش کرده و داخل دیگ بریزید و با دمکنی روی حرارت قرار دهید تا خوب دم بکشد. ( روش دوم توصیه میشود )

5. کشمش را شسته روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا خشک شود. سپس با روغن تفت دهید. ( اگر کشمش را قبل از خشک شدن آن و آبدار، روی حرارت بگذارید، خواه ناخواه کشمش داخل آب خود جوشیده و برای کسانی که معتقد هستند مشکل دار خواهد شد، پس فراموش نکنید که حتماً پهن کنید تا خشک شود و بعد فقط با روغن تفت دهید )

6. بعد از این که برنج دم کشید، درب دیگ را بردارید و پودر زیره را روی برنج بپاشید و چند دقیقه ای درب ظرف را بگذارید تا عطر زیره به تمام برنج برسد. روغن نباتی و روغن حیوانی را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود ( حتماً توجه کنید تا روغن بوی سوختگی نگیرد، فقط گرم شود )

7. در آخرین مرحله این روغن را روی برنج آماده بریزید و برنج را زیر و رو کنید تا عطر خوبی بگیرد. مقداری از برنج را بردارید و زعفران را داخل آن ریخته و به آرامی طوری که برنج له نشود، زعفران را با برنج مخلوط کنید. اکنون میتوانید برنج را در ظرفها ریخته و روی آن گوشت، پیازداغ، کشمش سرخ شده بریزید.





شله زرد

شله زرد یکی از دسرهای اصیل ایرانی است که بیشتر در ایام مذهبی به عنوان نذری پخته می شود. معمولا خانم های ایرانی طرز تهیه این دسر را به خوبی میدانند ولی گاهی برای تهیه آن به مقدار زیاد دچار مشکل میشوند. شما میتوانید با چند برابر کردن مقادیر مشخصی که در دستور زیر آمده به راحتی از پس پخت شله زرد نذری بربیایید.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382369_282.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم: ( برای 5 کاسه کوچک )




[*=center] برنج ايراني / 1 پيمانه
[*=center] شكر / 1 پيمانه
[*=center] نبات خرد شده / 1 پیمانه
[*=center] گلاب / 1 پیمانه
[*=center] آب / 7 پیمانه
[*=center] زعفران پودر شده / یک قاشق چایخوری
[*=center] خلال بادام / 50 گرم
[*=center] خلال پسته و بادام / برای تزئین
[*=center] پودر دارچین / برای تزئین




طرز تهیه:


1. برنج را از شب خوب شسته و با مقداری آب سرد خیس کنید. روز بعد برنج خیس خورده را کمی با دست خرد کنید. به اندازه 7 برابر برنج ، آب داخل ظرف مناسب بريزيد و روي حرارت زياد قرار دهيد تا بجوشد ، آب برنج را خالي كنيد و برنج را داخل آب در حال جوش بريزيد. منتظر شوید تا دوباره آب جوش آید و سپس حرارت زیر قابلمه را کم کنید و بگذارید برنج خوب مغز پخت شده و باز شود. ( حدود 2 ساعت کافیست ) . برنج در حال پختن را زیاد هم نزنید ، در حد یکی دو بار جابجا کردن برنج و مطمئن شدن از ته نگرفتن آن کافیست.

2.نبات و شکر را در ظرفی بریزید و کمی آب جوش روی آن بریزید و کنار بگذارید تا شکر و نبات داخل آب حل شود. می توانید برای تسریع حل شدن ، قابلمه را روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا شکر و نبات داخل آب حل شود. سپس این محلول را صاف کنید تا ناخالصی شکر و نخ های نبات گرفته شود. محلول را به برنج پخته شده اضافه کنید و کمی هم بزنید تا برنج و محلول شکر به خوبی مخلوط شود. اگر احساس کردید شله زرد شما سفت است ، میتو انید به اندازه یک تا دو پیمانه آب جوش اضافه کنید تا غلظت دلخواه به دست آید.

3. بعد از اینکه شله زرد کمی غلیظ شد ، زعفران ، گلاب و 50 گرم خلال بادام را به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید. بعد از ریختن شکر باید همزدن را به طور مرتب انجام دهید تا ته نگیرد. بعد از هم زدن مداوم شله زرد ، درب ظرف را بگذارید و روی حرارت خیلی ملایم بگذارید 15 دقیقه حرارت ببیند.

4. وقتی شله زرد کاملا جا افتاد حرارت زیر ظرف را خاموش کنید و یک دم کنی روی آن بگذارید و به مدت 30 دقیقه در جایی گرم تر از دمای محیط ( به طور مثال فر خاموشی که از چند ساعت قبل با حرارت 150 درجه سانتیگراد گرم شده باشد ) قرار دهيد تا دم بكشد و بعد از اين مدت شله زرد را در ظرف مناسب بريزيد و با دارچين و خلال بادام و پسته روي آن را تزئين و سرو كنيد.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382370_937.jpg (http://bartarinha.ir/)



نكته :

1. برای سهولت در نتیجه میتوانید از برنج نيم دانه استفاده کنید که در آن صورت باید مقدار برنج نیم دانه را دو برابر میزان معمولی در نظر بگیرید.

2. اندازه شكر و در واقع شيرين بودن طعم شله زرد به ذائقه افراد بستگي دارد ولي به طور معمول اندازه شكر تقريبا دو برابر اندازه برنج در نظر گرفته ميشود و بهتر است شكر را قبل از استفاده در شله زرد ، در كمي آب حل کرده و صاف کنید تا دانه هاي شكر كاملا در شله زرد حل شده و ناخالصی نداشته باشد.

3. دقت كنيد قبل از باز شدن كامل برنج ، شكر را به آن اضافه نكنيد چون باعث خام ماندن مغز برنج ميشود.

4. براي دم كردن زعفران به طور معمول يك قاشق چايخوري زعفران را در يك استكان آب جوش دم ميكنند ، ولي بهتر است براي شله زرد كمي مقدار زعفران خشك را افزايش دهيد.





آش رشته


آش رشته از معروف‌ترین آشهای ایرانی است. این آش را غالباً با کشک و گاهی با سرکه و حتی ترشی می‌خورند. بسته به عادت‌های خانوادگی از این غذا به عنوان پیش غذا یا غذای اصلی استفاده می‌شود.



http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382372_223.jpg (http://bartarinha.ir/)



اگر چه آش رشته جایگاه ویژه ای در سفره افطار ماه رمضان دارد و از آن به عنوان پیش غذا استفاده می‌ شود، اما در بقیه ایام سال و ماه های محرم و صفر هم آش نذری بسیار پرطرفدار است.


مواد لازم برای 30 تا 40 نفر:





[*=center]لوبیا قرمز : 700 گرم
[*=center]عدس : 700 گرم
[*=center]نخود :400 گرم
[*=center]لوبیا چیتی :100 گرم
[*=center]پیاز : 4 عدد بزرگ
[*=center]سیر : 5 عدد
[*=center]سبزی آش : یک کیلو
[*=center]کشک :350 گرم
[*=center]زرد چوبه :3 قاشق مربا خوری
[*=center]فلفل سیاه : یک ونیم قاشق مربا خوری سر صاف
[*=center]زیره سیاه : یک قاشق مربا خوری سر صاف
[*=center]چهارزیره:نصف قاشق مربا خوری
[*=center]پودر لیمو ترش : دو قاشق غذا خوری سر صاف
[*=center]نمک : به میزان لازم
[*=center]روغن : به میزان لازم
[*=center]نعنا : 4 قاشق غذا خوری
[*=center]رشته آش :1500 گرم
[*=center]آرد : به میزان لازم




طرز تهیه :


1. از 24 ساعت قبل حبوبات را جداگانه در آب خیس کرده وسه چهار دفعه آب آنها را عوض می کنیم .تقریبا حداقل 7 یا 8 ساعت خیس کردن حبوبات کافیست .سپس لوبیا ونخود ولوبیا چیتی را با هم می گذاریم بجوشد .
آب جوشیده شده اول را دور میریزیم ودوباره می گذاریم با آب جدید بجوشد تا نفخی ایجاد نکند .
تقریبا 3یا 4 ساعت زمان پخت آن طول می کشد .
در مرحله آخر پخت وقتی لوبیا و نخود پخته شد عدس را به آن اضافه کرده ومی گذاریم بپزد . چون عدس زودتر پخته می شود .

2. در فاصله ای که حبوبات می پزد پیز ها را خلالی یا نگینی خرد کرده ودر روغن تفت می دهیم تا جایی که نسوزد وخوب تفت بخورد .سیر را نیز خرد کرده وجدا گانه تفت می دهیم .سپس پیاز وسیر را با هم مخلوط کرده وادویه جات را غیر از پودر لیمو ترش به آن اضافه کرده وتفت کوتاهی می دهیم .

3. نعنا را نیز با چند قاشق روغن تفت کوتاهی می دهیم .نعناخیلی زود می سوزد فقط همین که در روغن مخلوط شود کافیست.



http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/4/382371_633.jpg (http://bartarinha.ir/)


4. بعد از پخت حبوبات قابلمه بزرگی تهیه کرده وآن را تا نیمه آب می کنیم وقتی آب به جوش آمد، حبوبات پخته شده وپیاز داغ وسیر داغ را در آن می ریزیم ومی گذاریم خوب بجوشد .سپس رشته آش را به سه قسمت خرد می کنیم که در آش منظره زشت و کشیده نداشته باشد وخیلی هم خرد نشده باشد .سپس رشته ها که تقریبا پخته شد سبزی آش را به آن اضافه کرده ومنتظر می شویم تا آش جا بیفتد وبهم میزنیم .اگر بعد از پخت رشته آش شل بود ،4 یا 5 قاشق آرد را با کمی آب مخلوط کرده وداخل آش حل می کنیم پودر لیمو ترش را نیز به آش اضافه کرده وخوب هم می زنیم.

5. مرحله آخر کشک حل شده در آب ونعنای تفت داده شده در روغن را به آش اضافه کرده وخوب هم می زنیم .اگر باز هم احساس کردیم که رشته ها پخته شده ولی هنوز آش جا یفتاده است کمی دیگر آرد را در آب حل کرده وبه آن اضافه می کنیم .آخر سر هم نمک را به آش اضافه کرده تا میزان شوری آش اندازه باشد چراکه بعضی از کشک شور هستند .


نکته:


1- برای خوشمزه ومقوی تر شدن آش می توانید از آب قلم گوساله پخته شده نیز استفاده کرد

2- برای اینکه بفهمیم آش جا افتاده باید روی آش لعابی رقیق فراگرفته باشد وآش در حال چسبیدن به ته قابلمه باشد ورشته نباید بوی خامی بدهد .

Almas Parsi
31st October 2014, 10:30 PM
غذا نذری های ماه محرم (http://www.bartarinha.ir/fa/news/149064/%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D9%86%D8%B0%D8%B1%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%85-2)


خورش قورمه سبزی، عدس‌پلو و شله‌زرد و ... علاوه بر آنكه در گروه غذاهای خانگی و رستورانی جای دارند، پای ثابت مجالس عزاداری و پذیرایی از زائران و سوگواران هستند.









برترین ها: (http://www.bartarinha.ir/) در یك قرارداد نانوشته غذاهای ایرانی به چند گروه طبقه‌بندی شده‌اند: غذاهای جشن و عروسی كه شیرین‌پلو، خورش فسنجان و باقلاپلو با گوشت را از این دسته می‌توان نام برد.

غذاهای رستورانی مانند چلوكباب كوبیده و برگ، زرشك‌پلو با مرغ، قورمه‌سبزی، غذاهای خانگی مثل لوبیاپلو، دلمه، كوفته و كشك و بادمجان كه اگر رستورانی هم آنها را سرو كند، برچسب غذاهای خانگی از روی آنها برداشته نمی‌شود.

گروه بعدی خوراك‌هایی هستند كه در مراسم عزاداری پخته و خورده می‌شوند. چلوخورش قیمه، آش، حلیم و ... علاوه بر آنكه در گروه غذاهای خانگی و رستورانی جای دارند، پای ثابت مجالس عزاداری و پذیرایی از زائران و سوگواران هستند.




قورمه سبزی

گرچه قورمه سبزی به اندازه خورش قیمه در میان غذاهای نذری فراوانی ندارد اما به هر حال شاید بتوان آن را جزو سه غذای معمول نذری روزهای محرم به شمار آورد .
معمولا بیشتر از همه غذاهای نذری کار و وقت می برد. چون سبزی دارد و پاک کردن و خرد کردن و سرخ کردن سبزی، زمان و انرژی می برد. اما با این حال خیلی از عزاداران هر سال قورمه سبزی نذر امام (ع) می کنند.
چرا که در مقایسه با سایر غذاهای نذری ماه محرم، طرفداران خاص خودش را دارد.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384824_684.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم برای 100 نفر:





[*=center]گوشت گوسفندي 8 كيلو گرم
[*=center]لوبيا قرمز 2 كيلو گرم
[*=center]پياز 10 كيلو گرم
[*=center]ليمو عماني 1 كيلو گرم
[*=center]سبزي قورمه10 كيلو گرم
[*=center]برنج 15 كيلو گرم



1. لوبياها را بشوييد و بگذاريد بپزد .گوشت گوسفندي را هم پاك كنيد و به اندازه خورشي خرد كنيد. پيازها را خرد كنيد و كناري بگذاريد. سبزي قورمه را هم پاك كنيد و بعد از شستن خرد كنيد و در روغن سرخ كنيد.

2. ديگي آماده كنيد و گوشت را همراه با مقداري روغن در آن بريزيد و تفت دهيد.به گوشت در حال سرخ شدن پياز هم اضافه كنيد.

3. ريختن زردچوبه هم فراموش نكنيد..سپس سبزي سرخ شده و لوبياي پخته را هم بيفزاييد. حالا مقداري آب بريزيد و در ديگ را بگذاريد و صبر كنيد تا گوشت بپزد و خورش جا بيفتد نيم ساعت قبل از پايان پخت ،بعد از اينكه از پختن گوشت مطمئن شديد ،نمك به همرااه با ليمو عماني اضافه كنيد.

4. براي اينكه خورش خوشمزه تر شود لوبياها را به جاي پختن بعد از شستن و خشك كردن ،5 تا 6 دقيقه در تابه اي بدون روغن كه از قبل گرم كرده ايد تفت دهيد.البه لوبياها را بايد مرتب هم بزنيد تا نسوزد. مراقب باشيد مقدار شنبليله سبزي زياد نباشدزيرا خورش تلخ مي شود.

5. اگر گشنيز سبزي قورمه را زياد بريزيد خورش كمي شيرينتر ميشود . بعضي ها اصولاً آن را حذف مي كنند.

6. در مخلوط سبزي قورمه، با توجه به فصل،اسفناج يا برگ چغندر مي ريزند. حالا كه فصل زمشتان است از اسفناج استفاده نماييد اسفناج به خورش لعاب مي دهد.

7. به هر كيو گرم شسبزي 5 تا 6 شاخه پيازچه هم بيفزاييد . پيازچه طعم خورش را خوشمزه مي كند. سبزي خورش قورمه را خيلي سرخ نكنيد زيرا تلخ مي شود.

8. براي پخت قورمه سبزي در حجم زياد معمولاً لوبيا را از قبل نمي پزند آن را از شب قبل خيس كرده و همزمان با سبزي به گوشت اضافه مي كنند ولي در اين صورت ديگر نمي شود لوبيارا تفت داد.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384823_123.jpg (http://bartarinha.ir/)



9. اگر علاوه بر ليمو عماني درسته از پودر ليمو عماني هم اضافه كنيد خورش خوش طعم تر مي شود. بعضي ها علاوه بر ليمو عماني آبليمو ترش يا آبغوره هم مي ريزند.

ارزش غذایی

سبزی قورمه، شنبلیله و تره و جعفری است. این سبزی ها هم خورش را خوشمزه می کند، هم خواص زیادی دارند؛ تره قورمه سبزی، برای عفونت های بدن خوب است، مخصوصا در ماه محرم که چند سالی است با فصل زمستان مقارن شده و خیلی از مردم سرما خورده هستند.

وجود شنبلیله هم این خورشت را برای افراد دیابتی مناسب می کند. این سبزی در گذشته، داروی مرض قند بوده است. لوبیایی که در خورشت قورمه سبزی می ریزند، پروتئین و فیبر دارد و این غذا را برای ایام عزاداری که انرژی و توان زیادی نیاز است، مناسب کرده.




زرشک پلو با مرغ

غذایی که عموما جزو گزینه های نخست در بین انتخاب های غذای نذری به حساب نمی آید اما با این وجود طرفداران خاص خود را البته نه به اندازه خورش قیمه و یا خورش قورمه سبزی دارد. طبخ زرشک پلو به نسبت باقی غذاها آسان تر است، پس به راحتی می توانید بساط پخت آن را در خانه خودتان به راه کنید. در ضمن زرشک پلو با مرغ، غذای پرطرفداری است!




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384826_219.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم :





[*=center]مرغ بدون پوست : 300 گرم برای 4 نفر
[*=center]پیاز کوچک: 3 عدد
[*=center]زرشک : برای هر یک کیلوگرم برنج،150 گرم
[*=center]شکر: برای هر 150 گرم زرشک یک قاشق سوپ خوری شکر
[*=center]روغن مخصوص سرخ کردن
[*=center]زعفران، نمک و زردچوبه: به میزان دلخواه
[*=center]برنج یک پیمانه برای هر نفر




طرز تهیه زرشک پلو:


اگر نذرتان زرشک پلو با مرغ است برای هر یک کیلوگرم برنج،150 گرم زرشک و یک قاشق سوپخوری شکر لازم است.

1. اول زرشک را پاک کرده بعد توی آب سرد به مدت 10 دقیقه تا یک ربع خیس کنید. زرشک را هرگزبا آب داغ یا گرم خیس نکنید چون رنگ زرشک را از بین میبرد.

2. زرشک خیس خورده را بشورید و آبکش نمایید تا آب اضافه زرشک کاملاً از بین برود بعد در قابلمه مقداری روغن بریزد و روی اجاق بگذارید بعد از کمی گرم شدن زرشک بدون آب را به روغن اضافه نمایید.

3. اگر روغن خیلی داغ باشد به محض ریختن زرشک داخل روغن میسوزد و جمع میشود. زرشک باید کاملاً خشک شده باشد چون با ریختن زرشک آبدار در روغن، روغن به همه جا پخش شده و خطرناک است.

4. در حالی زرشک را با حرارت کم سرخ می کنید شکر را هم بریزید تا روی حرارت شکر آب شده و زرشک هم شیرین میشود.بعد از یکی و دو دقیقه 4 تا 5 قاشق سوپخوری زعفران آب شده هم اضافه کنید. اگر زرشک را شیرین تر دوست دارید شکر را بیشتر بریزید.

5. حالا یه مقدار از برنج ساده را در قابلمه دیگری با زرشک آماده شده مخلوط کنید و روی برنج ساده ای که در هر ظرف می کشید مقداری از زرشک پلو و سپس یک تکه مرغ بگذارید. بعضی ها به مخلوط زرشک و خلال بادام و پسته هم اضافه میکنند.این مغزها را در گلاب خیس کرده و استفاده کنید.


طرز تهیه مرغ زرشک پلو:


1. برای درست کردن مرغ زرشک پلو،موقع خیس کردن برنج ابتدا مرغ را به مقدار لازم آماده کرده و بعد از پاک کردن خوب بشویید .لازم به یادآوری است هر مرغ برای چهار نفر کافی است .

2. در ضمن برای مزه دار کردن هر مرغ یک پیاز درشت هم نیاز دارید، پیازها را به صورت حلقه ای خرد کرده و کناری بگذارید .

3. سپس یک بسته نمک و دو قاشق سوپخوری زردچوبه را در کاسه ای با هم مخلوط کرده و بعد از این که مرغ ها را شستید ،دستتان را به این مخلوط آغشته کرده و روی همه جای مرغ ها بمالید و کناری بگذارید . در صورتی که می خواهید مرغ خوش طعم تر شود به مخلوط نمک و زردچوبه کمی هم پودر زعفران اضافه کنید ،شما روش دیگری را برای خوش طعم تر شدن مرغ استفاده می کنید؟با بازدیدکنندگان شکرگزاری در میان بگذارید.

4. در مراسم های رسمی معمولا پوست مرغ را نمی کنند ولی اگر می خواهید غذایی سالم تر به مردم بدهید، پوست مرغ را بکنید .در قابلمه بزرگی مقدار زیادی روغن ریخته و تکه های مرغ را داخل روغن زیاد ، سرخ کنید به قدری که طلایی رنگ شده ولی کاملا نپزند .

5. موقع چیدن تکه های مرغ در روغن ، ابتدا سینه ها را کف قابلمه چیده و ران ها را روی آن بچینید چون ران زود پخته شده و وا می رود .

6. بعد از این که همه مرغ ها طلایی رنگ شدند، روغن قابلمه را خالی کرده و تکه های مرغ را ابتدا در آبکش بگذارید تا روغن اضافی آن گرفته شده سپس به همان ترتیبی که گفته شد در قابلمه های بزرگ دیگری بچینید البته لابلای تکه های مرغ را پیازهای حلقه شده قرار دهید .

7. اگر می خواهید مرغ ها خوشمزه تر شوند ، به تعداد هر مرغ یک سیب درختی کوچک خرد شده یا هویج و یا کرفس اضافه کنید . البته سیب درختی،مرغ را خوشمزه تر و گوشت آن را لطیف تر می کند .

8. این مرغ با توجه به این که از قبل سرخ شده موقع پخت کف نکرده بنابراین نیازی به کف گرفتن آن وجود ندارد . چنانچه نخواهید مرغ را سرخ کنید ، ابتدا مرغ و آب را روی اجاق قرار داده و بعد از گرفتن کف آن،دیگر مواد مثل پیاز و ادویه ها را اضافه کنید .




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384832_463.jpg (http://bartarinha.ir/)


9. در مراحل قبلی مرغ را با زردچوبه و زعفران طعم دار کرده اید ولی اگر می خواهید مرغ رنگ قرمز پیدا کند، رب گوجه فرنگی را هم به همراه آب به مرغ اضافه کنید در غیر این صورت افزودن آب به تنهایی کافی است. اضافه کردن نمک و فلفل را هم از یاد نبرید.

10. برای هر مرغ دو قاشق سوپ خوری رب گوجه فرنگی کافی است ولی ابتدا باید رب را در روغن تفت داده سپس به مرغ بیفزایید . با تفت دادن رب ،هم رنگ آن بیشتر می شود هم طعم آن بهتر، اکنون در دیگ را گذاشته و روی شعله ملایم ، بگذارید مرغ ها پخته شوند .

11. برای آن که از پختن مرغ مطمئن شوید،چنگال یا چاقویی داخل گوشت مرغ فرور کنید. اما یک نکته کوچک هم در مورد پخت غذاهای نذری و آن هم این که برای آن که باد شعله اجاق را خاموش نکند، دور تا دور اجاق را با مقوا استتار کنید .

ارزش غذایی

- استفاده از زرشک در نذری ماه محرم، در فصل سرد خاصیت خودش را خوب نشان می دهد؛ چون زرشک خاصیت ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیک دارد.

- گوشت مرغ معدن پروتئین است و اگر خوب طبخ شود، همه پسند می شود.





آش شله قلمکار

آش شلمه قلم کار نسبت به بقیه آش ها سخت تر و غلظت آن شبیه به حلیم است. این آش بیشتر برای مراسم نذری و مناسبتهای مذهبی استفاده میشود و یکی از آش های ایرانی است که برای نخستین بار به دستور ناصرالدین شاه پخته شد.

این آش هر ساله و به خصوص در یکی از روزهای فصل بهار به دستور وی همراه با آداب و تشریفات ویژه ای پخته و میان مردم و درباریان پخش می شد.



http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384827_534.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم :




[*=center]نخود : یک لیوان
[*=center]لوبیا چیتی : یک لیوان
[*=center]لوبیا قرمز : یک لیوان
[*=center]لوبیا چشم بلبلی : نصف لیوان
[*=center]ماش : نصف لیوان
[*=center]برنج : ۵ لیوان
[*=center]گوشت گوسفند : (ترجیحا ران بهتر است) ۲ کیلو
[*=center]نعنا : نیم کلیو
[*=center]جعفری : یک کیلو و نیم
[*=center]ترخون خشک : نصف یک دوم لیوان
[*=center]مرزه : یک چهارم لیوان
[*=center]قلم گوساله : ۲ عدد
[*=center]فلفل سیاه ، نمک ، زردچوبه : به میزان لازم
[*=center]روغن : یک چهارم پیمانه
[*=center]پیاز : ۴ عدد



طرز تهیه :


1. لوبیا قرمز، نخود و لوبیا چیتی را با هم خیس میکنید بعد از ۲۴ ساعت میگذارید تا بپزد. ماش را جدا خیس کرده و میگذارید تا بپزد. پس از آنکه پوستهایش جدا شده پوستش را دور بریزید.

2. لوبیا چشم بلبلی را نیز بپزید. آب آن را دور بریزید چون آش را سیاه میکند. برنج که از قبل خیس شده است و کمی نمک زده اید را با حبوبات روی حرارت درون قابلمه ریخته ، آب آن در حدی باشد که روی حبوبات را بگیرد.

3. وقتی که برنج از هم باز شد. نعنا، جعفری خرد شده، زردچوبه، روغن، نمک و فلفل را ریخته ، چند دقیقه یک بار آن را هم بزنید. گوشت را با ۲ عدد پیاز درسته بگذارید تا بپزد.

4. قلم ها را نیز همراه با کمی نمک و سه عدد پیاز کاملا بپزید. گوشت را که کاملا پخته شده از استخوان، پوست و چربی جدا کرده، با گوشت کوب بکوبید. آب باقیمانده را در آش بریزید و گوشت ها را به ۴ یا ۵ قسمت جدا تقسیم کرده و جدا بگذارید. قلم را از آب در آورده، آب آن را صاف کنید و مرحله مرحله به آش اضافه کنید.

5. ترخون و مرزه خشک را نیز اضافه کنید. گوشت ها را نیز مرحله به مرحله به آش اضافه کرده، آش را مدام هم بزنید . نمک و فلفل آش را اندازه کنید. مابقی گوشت و آب قلم و بقیه روغن را اضافه کرده، هم بزنید تا آش کاملا جا بیفتد. در آخر میتوانید آن را با نعنا داغ تزئین کنید.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384828_213.jpg (http://bartarinha.ir/)



نکته :

- پیازی را که با آن گوشت را پختید میتوانید کاملا له کرده و داخل آش بریزید.

- برنج آش شله قلم کار را سعی کنید از برنج مرغوب ایرانی استفاده کنید و آن را تا حدی بشوئید که آب آن زلال شود.

- درصورت تمایل برای مزه دار کردن آش میتوانید از آب لیمو یا آب غوره استفاده کنید.

- معمولا فلفل این آش بیشتز از آش های دیگر میباشد و تند است.

ارزش غذایی:

این آش ترکیبی است از انواع حبوبات، سبزیجات، پیاز، زردچوبه، روغن و گوشت سرد دست بی استخوان. مهم ترین مشخصه این آش این است که علاوه بر داشتن حبوبات، حاوی گوشت می باشد و همین باعث شده آش شله قلمکار از لحاظ پروتیینی غذای مناسبی برای کودکان در حال رشد و افراد کم خون تبدیل شود.




حلیم

حلیم یکی از غذاهای اصیل و سنتی ایرانی است که به مدل ها و سلیقه های مختلفی برای نذری درست میشود. فیبر موجود در گندم سبوس‌دار با کاهش کلسترول خون، کاهش فشارخون، کنترل قندخون و کاهش احتمال لخته شدن خون باعث سلامت بهتر قلب و کاهش بیماری‌های قلبی می‌شود.


http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384830_349.jpg (http://bartarinha.ir/)



مواد لازم:




[*=center] گوشت ران گوسفند یا نرمه گوساله 250 گرم
[*=center]بلغور گندم نیم کیلو
[*=center]نمک به مقدار لازم
[*=center]دارچین به مقدار لازم
[*=center]شکر به مقدار لازم
[*=center]روغن کرمانشاهی به مقدار لازم



طرز تهیه :

1. در ابتدا گوشت را با کمی نمک بگذارید تا کاملا پخته پخته شود. در بین پخت گوشت کف گوشت را مرتب بگیرید. در یک قابلمه جدا گانه بلغور گندم را که پاک کرده و شسته اید را بریزید و حدود 10 تا 12 پیمانه آب روی آن بریزید و بگذارید تا بلغور کاملا پخته شود.

2. بلغور در حال جوش سنگین است و مدام ته نشین می شود به همین خاطر بهتر است چند دقیقه یکبار بهم بزنید که به ته قابلمه نچسبد. بعد از اینکه کاملا از پخت بلغور مطمئن شدید و نرم نرم شده بود در یک سبد بزرگ که دندانه های آن زیاد هم ریز نباشد.

3. بلغور را صاف کنید و با پشت کفگیر و کمی آبجوش کمک کنید تا بلغورها کاملا صاف شده و کمی دانه بلغور باقی بماند مجددا کمی دیگر آبجوش روی بلغور بریزید که دیگر لعابی در آن باقی نماند البته آبجوش را خیلی کم استفاده کنید.

4. بعد قابلمه را مجدد روی شعله گذاشته و گوشت را که از پختنش مطمئن شده ایم بیرون آورده و کاملا با دو عدد چنگال ریش ریش کرده و داخل بلغور صاف شده می ریزیم. زیر شعله را متوسط کرده و نمک حلیم را بدان اضافه کرده و مدام تا جا افتادن حلیم با قاشق چوبی به هم می زنیم.

5. بعد از آماده شدن سریع داخل ظرف های مورد نظر کشیده با روغن محلی و شکر و دارچین تزیین می نمائیم.




http://cdn.bartarinha.ir/files/fa/news/1393/8/7/384829_411.jpg (http://bartarinha.ir/)



ارزش غذایی:

- گندم از گروه غلات است. غلات به ویژه غلات سبوس دار دارای خواص زیادی هستند.

- فیبر موجود در غلات سبوس دار باعث سلامت بهتر قلب و كاهش بیماری های قلبی می شود كه به دلایل زیر است:




[*=center] كاهش كلسترول خون
[*=center] كاهش فشار خون
[*=center] كنترل قند خون و كاهش احتمال لخته شدن خون



- همچنین فیبر موجود در سبوس غلات برای پیشگیری از یبوست، سرطان مثل سرطان روده بزرگ مفید است. غلات سبوس دار درای خاصیت ضد انگلی هستند و نیز از بروز حساسیت ها و عدم تحمل غذایی مثل سندرم روده تحریك پذیر، التهاب مفاصل و بیماری های عصبی جلوگیری می كنند.

استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است

استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد