pedram91
23rd September 2014, 06:49 PM
خصوصیات عمومی :
بلدرچین کرک و به خاطر صدایش بده بده نیز می نامند. بلدرچین معمولی یک پرنده کوچک بازیگوش است. با وجود بالهای کوچک این پرنده پر طاقت هزاران کیلومتر راه می پیماید.
پرهای سینه ای نرها به رنگ قرمز مایل به قهوه ای و ماده ها به رنگ خرمائی سوخته ( خاکستری با نقاط سیاه رنگ ) روی آنها می باشد. وزن جوجه های تازه هچ شده در حدود 10-5 گرم می باشد . وزن بلدرچین های نر بالغ 150-90 گرم ماده ها 180-110 گرم می باشد.
تخمگذاری :
بلدرچین 40 تا 50 روزه بالغ می شود و می تواند در سال تا 260 تخم بگذارد.
تغذیه :
این پرنده در طبیعت از دانه ها و علوفه تازه تغذیه نموده و در سیستم پرورش بسته داری تهغذیه مشابه نیمچه گوشتی بوده و به جیره غذایی با 3100 کیلو کالری انرژی و پروتئین 28 درصد نیاز دارد. ضریب تبدیل دان به گوشت 4/5 به 1 می باشد.
ساختمان و تاسیسات :
در حالت تجاری بلدرچین ها در قفس های توری به ظرفیت 30تا 20 و حتی 40 بلدرچین پروش داده می شوند. معملا به ازاء هر بلدرچین 200-150 سانتیمتر مربع فضات داخل قفس در نظر گرفته می شود.
برای غلبه بر برخی مشکلات فنی دررابطه با پرورش بلدرچین ضروری ست به نکات زیر که باعث بهبود راندمان تولید و کاهش تلفات میشود توجه ویژه داشته باشیم:
1-جوجه ی یکروزه بلدرچین بطور میانگین 10-9 گرم وزن دارد.جوجه های ریز یا درشت مرغوب نیستند.
2-بخاطر ریز بودن جوجه بلدرچین ،در روزهای اول پذیرش باید آنها را در پن هایی گرد با قطر حداکثر 2 متری قرار داد داخل هر پن در وسط آن یک پایه گذاشت تا هنگام رسیدگی به جوجه ها کار راحت باشد.همچنین کارگران هنگام را ه رفتن داخل گله ی بلدرچین باید بسیار مراقب بود تا جوجه ها زیر پای آنها نرود که منجر به مرگ یا فلجی میشود.
3-دمای مورد نیاز پرورش بلدرچین از 40 درجه ی سانتی گراد شروع شده و با افزایش سن کاهش می یابد تا به 25 برسد.برنامه ی دمایی بدین صورت است که 2 روز اول دمای 40 و از روز سوم به بعد هر 3 روز 2 درجه کاهش دما ،بطوریکه از روز 26-25 دما را روی 25 درجه ثابت می کنیم.
4-رطوبت مورد نیاز بلدرچین طی دوره ی پرورش 60-50% میباشد که باید توسط سیستم های تامین رطوبت از جمله: مه پاش،رطوبت ساز و غیره ... تامین گردد.
5-در روز اول پذیرش جوجه حتما باید از اب شکر 2% (2کیلو شکر در 100 لیتر آب) در ساعات اولیه و سپس به مدت 24 ساعت از الکتروویت برای جوجه ها استفاده کنیم.
6-دان مورد نیاز بلدرچین باید از کارخانجات و شرکت های معتبر خریداری شود و حتما باید از جیره ی مخصوص بلدرچین استفاده گردد.متاسفانه یکی از مواردی که ایجاد اشکالات شدید در رابطه با پرورش بلدرچین میکند و باعث تحمیل هزینه ی بالا و کارایی پایین میشود استفاده از دان مخصوص جوجه ی گوشتی مرغ برای بلدرچین است که کاملا اشتباه بوده و باعث بالا رفتن ضریب تبدیل غذایی میشود لذا توصیه میشود حتما جهت تغذیه ی بلدرچین از جیره ی مخصوص ان استفاده شود.
7- علاوه بر فرمول خاص جیره بلدرچین که حتما باید رعایت شود، بافت نرم جیره نیز باید مد نظر قرار گیرد، بطوریکه معمولا برای 10 روز اول از آسیاب با مش 3 میلی متر و دو بار آسیاب، و برای ادامه دوره یک بار آسیاب با همان مش استفاده شود.
8- متاسفانه این باور غلط که چون بلدرچین به بیماری مقاوم است، پس نیازی به رعایت بهداشت نیست، در بین مردم رواج یافته که بسیار اشتباه بوده و موجب افزایش تلفات می شود. جهت شروع پرورش، ضد عفونی سالن ضروری بوده و طی دوره پرورش نیز حتما هنگام ورود و خروج به سالن، باید چکمه ها را با استفاده از تشت ضد عفونی که باید جلو درب ورودی تعبیه شود، ضد عفونی کرده و حتی الامکان از لباس کار مخصوص استفاده کرد.
9- بلدرچین علی رغم باور غلط که می گویند حیوان مقاومی است و آنرا به تمامی شرایط ربط می دهند، نسبت به تغییرات محیطی و استرس محیطی بسیار حساس بوده و نسبت به استرس سریع و با شدت پاسخ می دهد. بطوریکه در اثر سرما تلفات شدید، دراثر عدم دسترسی به خوراک کاهش وزن شدید و در اثر نور زیاد دچار بیماری کانی بالیسم می شود.
10- برای کشتار بلدرچین، 2 شاخص وجود دارد؛ یکی وزن زنده پرنده می باشد که از وزن 230 گرم به بالا قابل بارگیری می باشد و شاخص دیگر شروع تخمگذاری است، بهترین حالت این است که قبل از شروع تخمگذاری به وزن 230 گرم رسیده و کشتار شود. در غیر اینصورت حتی اگر وزن پایین بود، ولی تخمگذاری را شروع کردند گله باید جهت کشتار بارگیری شود چون از ان به بعد دیگر افزایش وزن بدن اتفاق نمی افتد و افزایش وزن مشاهده شده مربوط به تخمدان و تخم موجود در محوطه بطنی می باشد.
در شرایط عادی سودی معادل 10% نصیب پرورش دهنده میکند و همچنین دوره ی پرورش کوتاه(45-40 روز).
نیاز به فضای کم عدم نیاز به انجام برنامه های واکسیناسیون و ... در طی دوره ی پرورش
پرورش بلدرچین گوشتی
پرورش بلدرچین برروی بستر و یا در قفس ممکن است انجام شود. قفسهای مورد استفاده تا هشت طبقه ساخته میشوند. بلندی هر طبقه حدود بیست سانتیمتر و مساحت آن حدود 5/0 تا 8/0 مترمربع است.
هر جوجه بلدرچین به حدود 150 سانتیمتر مربع جا نیاز دارد. بنابراین در چنین قفسهایی سی تا چهل جوجه بلدرچین جا میگیرند. در یک طرف این قفسها آبخوری و در طرف دیگر دان خوریها قرار داده میشوند.
پرورش بلدرچین در قفس بهتر از بستر است، زیرا در یک فضای کم میتوان تعداد بیشتری جوجه بلدرچین نگهداری کرد. اما در صورت استفاده از قفس باید دقت کرد. چون تعداد زیادی بلدرچین در یک جای کوچک قرار دارند، باید به طور مرتب، هوای تازه در محیط وارد شود. این کار برای کم کردن حرارت اضافی، رطوبت و گازهای زیان آور است. دمای سالن پرورش جوجه بلدرچین در روز اول باید 35 درجه سانتیگراد باشد. سپس هر چهار روز یک بار، سه درجه سانتیگراد دما کم میشود تا به بیست و یک تا بیست و دو درجه سانتیگراد برسد. نور در سالن پرورش در دو هفته اول باید به صورت تمام وقت یعنی 24 ساعته باشد. پس از آن مدت 12 ساعت در روز سالن روشن خواهد بود.
بهتر است جوجه بلدرچینهای نر و ماده به صورت جدا از هم نگهداری شوند. وقتی بلدرچینها به سن دو تا سه هفتگی میرسند، میتوان نر و ماده را از هم تشخیص داد. در این سن پرهای سینه نرها به رنگ قرمز مایل به قهوهای است. مادهها نیز دارای پرهای سینهای به رنگ خاکستری با خالهای سیاه هستند.
بلدرچین کرک و به خاطر صدایش بده بده نیز می نامند. بلدرچین معمولی یک پرنده کوچک بازیگوش است. با وجود بالهای کوچک این پرنده پر طاقت هزاران کیلومتر راه می پیماید.
پرهای سینه ای نرها به رنگ قرمز مایل به قهوه ای و ماده ها به رنگ خرمائی سوخته ( خاکستری با نقاط سیاه رنگ ) روی آنها می باشد. وزن جوجه های تازه هچ شده در حدود 10-5 گرم می باشد . وزن بلدرچین های نر بالغ 150-90 گرم ماده ها 180-110 گرم می باشد.
تخمگذاری :
بلدرچین 40 تا 50 روزه بالغ می شود و می تواند در سال تا 260 تخم بگذارد.
تغذیه :
این پرنده در طبیعت از دانه ها و علوفه تازه تغذیه نموده و در سیستم پرورش بسته داری تهغذیه مشابه نیمچه گوشتی بوده و به جیره غذایی با 3100 کیلو کالری انرژی و پروتئین 28 درصد نیاز دارد. ضریب تبدیل دان به گوشت 4/5 به 1 می باشد.
ساختمان و تاسیسات :
در حالت تجاری بلدرچین ها در قفس های توری به ظرفیت 30تا 20 و حتی 40 بلدرچین پروش داده می شوند. معملا به ازاء هر بلدرچین 200-150 سانتیمتر مربع فضات داخل قفس در نظر گرفته می شود.
برای غلبه بر برخی مشکلات فنی دررابطه با پرورش بلدرچین ضروری ست به نکات زیر که باعث بهبود راندمان تولید و کاهش تلفات میشود توجه ویژه داشته باشیم:
1-جوجه ی یکروزه بلدرچین بطور میانگین 10-9 گرم وزن دارد.جوجه های ریز یا درشت مرغوب نیستند.
2-بخاطر ریز بودن جوجه بلدرچین ،در روزهای اول پذیرش باید آنها را در پن هایی گرد با قطر حداکثر 2 متری قرار داد داخل هر پن در وسط آن یک پایه گذاشت تا هنگام رسیدگی به جوجه ها کار راحت باشد.همچنین کارگران هنگام را ه رفتن داخل گله ی بلدرچین باید بسیار مراقب بود تا جوجه ها زیر پای آنها نرود که منجر به مرگ یا فلجی میشود.
3-دمای مورد نیاز پرورش بلدرچین از 40 درجه ی سانتی گراد شروع شده و با افزایش سن کاهش می یابد تا به 25 برسد.برنامه ی دمایی بدین صورت است که 2 روز اول دمای 40 و از روز سوم به بعد هر 3 روز 2 درجه کاهش دما ،بطوریکه از روز 26-25 دما را روی 25 درجه ثابت می کنیم.
4-رطوبت مورد نیاز بلدرچین طی دوره ی پرورش 60-50% میباشد که باید توسط سیستم های تامین رطوبت از جمله: مه پاش،رطوبت ساز و غیره ... تامین گردد.
5-در روز اول پذیرش جوجه حتما باید از اب شکر 2% (2کیلو شکر در 100 لیتر آب) در ساعات اولیه و سپس به مدت 24 ساعت از الکتروویت برای جوجه ها استفاده کنیم.
6-دان مورد نیاز بلدرچین باید از کارخانجات و شرکت های معتبر خریداری شود و حتما باید از جیره ی مخصوص بلدرچین استفاده گردد.متاسفانه یکی از مواردی که ایجاد اشکالات شدید در رابطه با پرورش بلدرچین میکند و باعث تحمیل هزینه ی بالا و کارایی پایین میشود استفاده از دان مخصوص جوجه ی گوشتی مرغ برای بلدرچین است که کاملا اشتباه بوده و باعث بالا رفتن ضریب تبدیل غذایی میشود لذا توصیه میشود حتما جهت تغذیه ی بلدرچین از جیره ی مخصوص ان استفاده شود.
7- علاوه بر فرمول خاص جیره بلدرچین که حتما باید رعایت شود، بافت نرم جیره نیز باید مد نظر قرار گیرد، بطوریکه معمولا برای 10 روز اول از آسیاب با مش 3 میلی متر و دو بار آسیاب، و برای ادامه دوره یک بار آسیاب با همان مش استفاده شود.
8- متاسفانه این باور غلط که چون بلدرچین به بیماری مقاوم است، پس نیازی به رعایت بهداشت نیست، در بین مردم رواج یافته که بسیار اشتباه بوده و موجب افزایش تلفات می شود. جهت شروع پرورش، ضد عفونی سالن ضروری بوده و طی دوره پرورش نیز حتما هنگام ورود و خروج به سالن، باید چکمه ها را با استفاده از تشت ضد عفونی که باید جلو درب ورودی تعبیه شود، ضد عفونی کرده و حتی الامکان از لباس کار مخصوص استفاده کرد.
9- بلدرچین علی رغم باور غلط که می گویند حیوان مقاومی است و آنرا به تمامی شرایط ربط می دهند، نسبت به تغییرات محیطی و استرس محیطی بسیار حساس بوده و نسبت به استرس سریع و با شدت پاسخ می دهد. بطوریکه در اثر سرما تلفات شدید، دراثر عدم دسترسی به خوراک کاهش وزن شدید و در اثر نور زیاد دچار بیماری کانی بالیسم می شود.
10- برای کشتار بلدرچین، 2 شاخص وجود دارد؛ یکی وزن زنده پرنده می باشد که از وزن 230 گرم به بالا قابل بارگیری می باشد و شاخص دیگر شروع تخمگذاری است، بهترین حالت این است که قبل از شروع تخمگذاری به وزن 230 گرم رسیده و کشتار شود. در غیر اینصورت حتی اگر وزن پایین بود، ولی تخمگذاری را شروع کردند گله باید جهت کشتار بارگیری شود چون از ان به بعد دیگر افزایش وزن بدن اتفاق نمی افتد و افزایش وزن مشاهده شده مربوط به تخمدان و تخم موجود در محوطه بطنی می باشد.
در شرایط عادی سودی معادل 10% نصیب پرورش دهنده میکند و همچنین دوره ی پرورش کوتاه(45-40 روز).
نیاز به فضای کم عدم نیاز به انجام برنامه های واکسیناسیون و ... در طی دوره ی پرورش
پرورش بلدرچین گوشتی
پرورش بلدرچین برروی بستر و یا در قفس ممکن است انجام شود. قفسهای مورد استفاده تا هشت طبقه ساخته میشوند. بلندی هر طبقه حدود بیست سانتیمتر و مساحت آن حدود 5/0 تا 8/0 مترمربع است.
هر جوجه بلدرچین به حدود 150 سانتیمتر مربع جا نیاز دارد. بنابراین در چنین قفسهایی سی تا چهل جوجه بلدرچین جا میگیرند. در یک طرف این قفسها آبخوری و در طرف دیگر دان خوریها قرار داده میشوند.
پرورش بلدرچین در قفس بهتر از بستر است، زیرا در یک فضای کم میتوان تعداد بیشتری جوجه بلدرچین نگهداری کرد. اما در صورت استفاده از قفس باید دقت کرد. چون تعداد زیادی بلدرچین در یک جای کوچک قرار دارند، باید به طور مرتب، هوای تازه در محیط وارد شود. این کار برای کم کردن حرارت اضافی، رطوبت و گازهای زیان آور است. دمای سالن پرورش جوجه بلدرچین در روز اول باید 35 درجه سانتیگراد باشد. سپس هر چهار روز یک بار، سه درجه سانتیگراد دما کم میشود تا به بیست و یک تا بیست و دو درجه سانتیگراد برسد. نور در سالن پرورش در دو هفته اول باید به صورت تمام وقت یعنی 24 ساعته باشد. پس از آن مدت 12 ساعت در روز سالن روشن خواهد بود.
بهتر است جوجه بلدرچینهای نر و ماده به صورت جدا از هم نگهداری شوند. وقتی بلدرچینها به سن دو تا سه هفتگی میرسند، میتوان نر و ماده را از هم تشخیص داد. در این سن پرهای سینه نرها به رنگ قرمز مایل به قهوهای است. مادهها نیز دارای پرهای سینهای به رنگ خاکستری با خالهای سیاه هستند.