ریپورتر
30th March 2009, 06:21 PM
چگونه به يك تغذيه سالم دست يابيم؟
تغذيه سالم موضوعي است كه زياد در مورد آن بحث ميشود. هر كسي دوست دارد بداند چه رژيم غذايي سالمتر است و يا چه مواد خوراكي ميتوانند احتياجات بدن را تامين كنند. اينها سوالاتي هستند كه هر متخصص تغذيه به روش خود به آنها پاسخ ميدهد. هر از گاهي تئوري جديدي در علم تغذيه مطرح ميشود، اما به سرعت اعتبار خود را از
http://www.iranmania.com/nutrition/dietrecipes/fitness/image/150_fitness.jpg
دست ميدهد. چرا؟ چون نميتواند مخاطبان خود را راضي كند. با آنكه همه ميدانند مصرف مواد خوراكيكه به روش صنعتي تهيه شده است ناسالم است اما به خوردن آنها علاقه نشان ميدهند. اين علاقه به علت آن است كه خوردن غذا و مواد خوراكي مفهوم سنتي خود را از دست داده است.
غذا خوردن ديگر تنها به معناي تامين انرژي مورد نياز بدن و سير شدن نيست بلكه به نوعي لذت نيز تبديل شده است. به همين دليل ما دوست داريم آنچه ميخوريم خوشمزهتر باشد حتي اگر بدانيم به سلامتمان آسيب ميزند. نتيجه مفهوم جديد غذا خوردن اضافه وزن، افزايش آمار بيماريهاي مانند سكتههاي قلبي، ديابت نوع دوم و کلسترول بالاست.
سليقه هر کس در مورد مزه و بوي غذا شخصي است به همين علت هيچ رژيم غذايي نميتواند همگاني باشد. اما عادات غذاي ما تا حد زيادي به فرهنگ جامعهمان نيز مربوط ميشود. به طور مثال صبحانه محبوب انگليسيها چاي سياه، کره مربا و نان تست سفيد است اما در آلمان، نان و کالباس و قهوه جايگاه اول را دارد.
آنچه كه ما به خوردن آن عادت ميكنيم ذائقهمان را نيز تغيير ميدهد. در اکثر کشورهاي آفريقايي تنها در کودکي شير مصرف ميشود و از آنجا که افراد پس از سنين کودکي عادت به نوشيدن شير ندارند معدهشان نيز به اين تغيير عادت ميكند. نوشيدن شير پس از سالها و در بزرگسالي در اين افراد گاه منجر به حالت تهوع ميشود.
روش جالبي كه متخصصين تغذيه آلماني براي تغذيه سالم توصيه ميكنند روشي است كه در آن هر فرد شخصا رژيم غذايي مطلوب خود را پيدا ميكند. در اين روش توصيه ميشود ابتدا سبزي يا ميوه مورد علاقهتان را پيدا کنيد.
سپس سعي کنيد آن را با استفاده از دستورهاي غذايي متفاوت مثل کوکو، سوپ يا پوره در برنامه غدايي روزانهتان بگنجانيد. نكته بعدي خوردن سالاد به عنوان يك وعده غذايي است. استفاده از ميوه و سبزيجات مختلف و اضافه کردن حبوبات، تخممرغ، کمي تن ماهي يا گوشت مرغ به آن سالاد را تبديل به وعده غذايي سالم و سير کننده ميكند که ميتوان هر بار با کمي تغيير آن را متنوع کرد.
تخممرغ و حبوبات بخصوص عدس حاوي سلنيوم هستند. سلنيوم قدرت دفاعي بدن را بالا ميبرد. مصرف روزانه صد تا صد و پنجاه گرم گوشت براي يک انسان بالغ کافي است. اين ميزان گوشت حدود پانزده ميليگرم آهن و يك ونيم ميليگرم مس مورد نياز روزانه بدن را تامين ميكند.
انواع مختلف ماهي را امتحان کنيد. ماهيها نيز طعمهاي متفاوتي دارند. ماهي سرشار از يد است و بدن يك انسان بالغ روزانه بيست و پنج ميكروگرم يد نياز دارد.
فرآوردهاي لبني بخصوص شير حاوي كلسيم، نياسين و روي هستند. نياسين عنصري است كه در ساختمان دستگاه عصبي به كار ميرود و روي، بهبود زخمها را سرعت ميبخشد. روزانه نوشيدن يك ليوان شير اين مواد را تامين ميكند. از پنير بخصوص پنير پر چرب به راحتي نميتوان صرفنظر کرد، اما ميتوان کمتر خورد. خوردن روزانه يک لقمه کوچک نان و پنير پر چربي يا خامه هم مزه ميدهد و هم ضرري ندارد.
به نوشيدنيها بيشتر فکر کنيد. آبميوه رقيق و تازه بدون افزودنيها بخصوص بدون شکر اضافه به تامين آب مورد نياز بدن كمك ميكند. مصرف چاي و قهوه تشنگي را به صورت كاذب برطرف ميکند و مانع از احساس عطش ميشود. بدين ترتيب آب مورد نياز بدن تامين نميشود. در حاليكه بدن يك انسان بالغ روزانه دست كم يك ليتر و نيم آب نياز دارد
__________________
تغذيه سالم موضوعي است كه زياد در مورد آن بحث ميشود. هر كسي دوست دارد بداند چه رژيم غذايي سالمتر است و يا چه مواد خوراكي ميتوانند احتياجات بدن را تامين كنند. اينها سوالاتي هستند كه هر متخصص تغذيه به روش خود به آنها پاسخ ميدهد. هر از گاهي تئوري جديدي در علم تغذيه مطرح ميشود، اما به سرعت اعتبار خود را از
http://www.iranmania.com/nutrition/dietrecipes/fitness/image/150_fitness.jpg
دست ميدهد. چرا؟ چون نميتواند مخاطبان خود را راضي كند. با آنكه همه ميدانند مصرف مواد خوراكيكه به روش صنعتي تهيه شده است ناسالم است اما به خوردن آنها علاقه نشان ميدهند. اين علاقه به علت آن است كه خوردن غذا و مواد خوراكي مفهوم سنتي خود را از دست داده است.
غذا خوردن ديگر تنها به معناي تامين انرژي مورد نياز بدن و سير شدن نيست بلكه به نوعي لذت نيز تبديل شده است. به همين دليل ما دوست داريم آنچه ميخوريم خوشمزهتر باشد حتي اگر بدانيم به سلامتمان آسيب ميزند. نتيجه مفهوم جديد غذا خوردن اضافه وزن، افزايش آمار بيماريهاي مانند سكتههاي قلبي، ديابت نوع دوم و کلسترول بالاست.
سليقه هر کس در مورد مزه و بوي غذا شخصي است به همين علت هيچ رژيم غذايي نميتواند همگاني باشد. اما عادات غذاي ما تا حد زيادي به فرهنگ جامعهمان نيز مربوط ميشود. به طور مثال صبحانه محبوب انگليسيها چاي سياه، کره مربا و نان تست سفيد است اما در آلمان، نان و کالباس و قهوه جايگاه اول را دارد.
آنچه كه ما به خوردن آن عادت ميكنيم ذائقهمان را نيز تغيير ميدهد. در اکثر کشورهاي آفريقايي تنها در کودکي شير مصرف ميشود و از آنجا که افراد پس از سنين کودکي عادت به نوشيدن شير ندارند معدهشان نيز به اين تغيير عادت ميكند. نوشيدن شير پس از سالها و در بزرگسالي در اين افراد گاه منجر به حالت تهوع ميشود.
روش جالبي كه متخصصين تغذيه آلماني براي تغذيه سالم توصيه ميكنند روشي است كه در آن هر فرد شخصا رژيم غذايي مطلوب خود را پيدا ميكند. در اين روش توصيه ميشود ابتدا سبزي يا ميوه مورد علاقهتان را پيدا کنيد.
سپس سعي کنيد آن را با استفاده از دستورهاي غذايي متفاوت مثل کوکو، سوپ يا پوره در برنامه غدايي روزانهتان بگنجانيد. نكته بعدي خوردن سالاد به عنوان يك وعده غذايي است. استفاده از ميوه و سبزيجات مختلف و اضافه کردن حبوبات، تخممرغ، کمي تن ماهي يا گوشت مرغ به آن سالاد را تبديل به وعده غذايي سالم و سير کننده ميكند که ميتوان هر بار با کمي تغيير آن را متنوع کرد.
تخممرغ و حبوبات بخصوص عدس حاوي سلنيوم هستند. سلنيوم قدرت دفاعي بدن را بالا ميبرد. مصرف روزانه صد تا صد و پنجاه گرم گوشت براي يک انسان بالغ کافي است. اين ميزان گوشت حدود پانزده ميليگرم آهن و يك ونيم ميليگرم مس مورد نياز روزانه بدن را تامين ميكند.
انواع مختلف ماهي را امتحان کنيد. ماهيها نيز طعمهاي متفاوتي دارند. ماهي سرشار از يد است و بدن يك انسان بالغ روزانه بيست و پنج ميكروگرم يد نياز دارد.
فرآوردهاي لبني بخصوص شير حاوي كلسيم، نياسين و روي هستند. نياسين عنصري است كه در ساختمان دستگاه عصبي به كار ميرود و روي، بهبود زخمها را سرعت ميبخشد. روزانه نوشيدن يك ليوان شير اين مواد را تامين ميكند. از پنير بخصوص پنير پر چرب به راحتي نميتوان صرفنظر کرد، اما ميتوان کمتر خورد. خوردن روزانه يک لقمه کوچک نان و پنير پر چربي يا خامه هم مزه ميدهد و هم ضرري ندارد.
به نوشيدنيها بيشتر فکر کنيد. آبميوه رقيق و تازه بدون افزودنيها بخصوص بدون شکر اضافه به تامين آب مورد نياز بدن كمك ميكند. مصرف چاي و قهوه تشنگي را به صورت كاذب برطرف ميکند و مانع از احساس عطش ميشود. بدين ترتيب آب مورد نياز بدن تامين نميشود. در حاليكه بدن يك انسان بالغ روزانه دست كم يك ليتر و نيم آب نياز دارد
__________________