PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مراسم کف زدن در شبهای زمستان بیرجند



باستان شناس
18th September 2012, 10:30 AM
شبهاي طولاني زمستان با زدن كف در خراسان جنوبي كوتاه مي‌شود.

«كف» نوعى شيرينى است كه با «زدنِ» آب «چوبك» و شيرين كردن آن به دست مى‏آيد. برای تهيه اين شيريني محلي مقدارى «چوبك»- «چوبك» را که در گويش بيرجند «پَشْمٍشُويه» يا «بيخ» مى‏نامند ( كه ريشه نوعي گياه صحرايي است ) را كوبيده و چند بار در آب مى‏جوشانند و چون اين آب تلخ است .

آن را عوض مي‌كنند و مجدداً مى‏جوشانند ، اين كار را آنقدر تكرار مى‏كنند كه تلخي آب گرفته شود و هيچ طعمى نداشته باشد .

اين آب را مى‏گذارند سرد شود انگاه آن را در ظرف بزرگي كه بهتر است تغار سفالي باشد ، مى‏ريزند و با «دسته‏ گز» كه از تركه‏هاي به هم بسته شده درخت گز يا انار است هم مى‏زنند و اين زدن را آنقدر ادامه مى‏دهند كه آب چوبك «كف» كند و معمولا هم زدن با آهنگ خاصي ادامه مي‌يابد تا «كف» سفت شود، آنگاه مقدارى شيره انگور يا شيره شكر و يا پودر شكر را به بتدريج به آن اضافه مي‌كنند و زدن كف را ادامه مى‏دهند تا خوب مخلوط شود و «كف» شيرين گردد.

وقتى كه «كف» از هر جهت آماده شد آن را در ظرفهايى مى‏كشند و روى آن را مغز كوبيده گردو، بادام، پسته و تخم رازيانه- باديان- مى‏پاشند و با سرانگشت آن را مى‏خورند.

«كفى» كه بدينسان بدست مى‏آيد خوراكىِ شيرين، لذيذ، مطبوع، معطّر و خوشگوارى است كه مقدار زيادى از آن را مى‏توان خورد. «كف زدن» از سرگرمى‏هاى زمستان بخصوص شب چلّه يا يلدا است.

قبل از آن كه «كف» را شيرين كنند؛ براى شوخى و تفريح گاهى مقدارى از آن را به سر و صورت يكديگر مى‏مالند و چون اين كف رنگ و طعم و بويى ندارد؛ آزارى به كسى نمى‏رساند.

اين عمل باعث خنده و موجبى براى تفريح است.

گاهي نيز در شبهاي برفي براي شگون مقداري از كف را روي برفها مي ريزند.

استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است

استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد