AvAstiN
4th March 2009, 09:59 AM
چرا با اينكه خيلي از والدين دوست ندارند فرزندانشان به خاطر عوارض جبرانناپذير فستفودها از اين گونه مواد غذايي استفاده كنند، ولي فرزندانشان فقط اين گونه غذاها را دوست دارند؟ مطالعات اخير نشان ميدهد، دليل اصلي اين كه نوجوانان بيشتر انواع برگر يا سيبزميني سرخ كرده را به غذاهاي سالم كه حاوي سبزيجات و ميوه جات فراوان است ترجيح ميدهند، والدينشان هستند.
متاسفانه شيوع چاقي بين كودكان و نوجوانان طي ساليان اخير افزايش چشمگيري يافته است. مطالعات اخير در كشور حاكي است مصرف سرانه نوشابههاي گازدار 42ليتر در سال ميباشد، علاوه بر اين كه مصرف بيرويه فستفودها باعث مصرف 40 در صد بيش از نياز معمول از مواد قندي ساده و 30 درصد بيش از نياز چربي شده است. در طي سالهاي اخير دانش تغذيهاي نوجوانان ما افزايش قابل توجهي يافته است.
http://shc.sums.ac.ir/burgers0.jpg
بر طبق مطالعه اخير در تهران حدود 80 درصد نوجوانان داراي دانش مناسب تغذيهاي هستند، ولي تنها 20 درصد از آنان عادات غذايي صحيح را دنبال ميكنند. جالب آن كه اگرچه 85 در صد از نوجوانان ميدانستند كه نوشابههاي گازدار باعث چاقي ميشود، ولي فقط كمتر از 5 درصد آنان از اين نوع نوشابهها استفاده نميكنند!
با اينكه نزديك به 90 درصد آنان ميدانستند كه چيپس باعث افزايش وزن آنان ميشود، ولي نزديك به نيمي از آنان از همين تنقلات در ساعات تفريح خود استفاده ميكنند. چرا با اينكه دانش مطلوبي در اين رابطه وجود دارد، رفتار مناسب تغذيهاي در نوجوانان مشاهده نميشود؟
نقش والدين در اين زمينه اساسي ميباشد. نتايج مطالعات اخير در آمريكا حاكي است كه نوجوانان 4 تا 5 سهم ميوه و سبزيجات را در روز دريافت ميكنند، به شرطي كه والدينشان نيز از اين گونه مواد غذايي بخورند. در نقطه مقابل فرزنداني كه والدينشان مصرف فست فود و انواع نوشابههاي گازدار را ترجيح ميدهند، احتمال بيشتري دارد كه از اين گونه مواد به طور معمول استفاده كنند.
اين مطالعه نشان داده است، كودكان والديني كه روزانه نوشابههاي گازدار استفاده ميكنند 40درصد بيشتر از كودكاني كه خانواده آنان به طور معمول از اين نوشيدنيها استفاده نميكنند احتمال استفاده از اين نوشيدنيها را دارند. در نقطه مقابل والديني كه روزانه 4 تا 5 سهم ميوه و سبزيجات را مصرف ميكنند باعث ميشوند كه استفاده از اين گونه مواد غذايي به اندازه لازم در نوجوانانشان 16 درصد افزايش يابد.
نكته جالب در اين بررسي آن است كه عادات نادرست غذايي والدين جاذبه بيشتري در نوجوانان داشته است كه اين ميتواند ناشي از آثار تشويقي محيط، اعم از رسانهها و نيز دسترسي فراوان به اين نوع غذاها در فروشگاهها باشد.
نكته عملي: براي تغيير رفتارهاي تغذيهاي كه تامينكننده سلامتي نسل آينده ما باشد، لزوم آموزشهاي رفتاري و نيز تغيير رويه زندگي والدين به همراه دسترسي مناسب به تنقلات سالم ضروري ميباشد.
دكتر حميدرضا فرشچي
متخصص تغذيه و فوقتخصص ديابت و چاقي
منبع: جام جم (www.jamejamonline.ir)
متاسفانه شيوع چاقي بين كودكان و نوجوانان طي ساليان اخير افزايش چشمگيري يافته است. مطالعات اخير در كشور حاكي است مصرف سرانه نوشابههاي گازدار 42ليتر در سال ميباشد، علاوه بر اين كه مصرف بيرويه فستفودها باعث مصرف 40 در صد بيش از نياز معمول از مواد قندي ساده و 30 درصد بيش از نياز چربي شده است. در طي سالهاي اخير دانش تغذيهاي نوجوانان ما افزايش قابل توجهي يافته است.
http://shc.sums.ac.ir/burgers0.jpg
بر طبق مطالعه اخير در تهران حدود 80 درصد نوجوانان داراي دانش مناسب تغذيهاي هستند، ولي تنها 20 درصد از آنان عادات غذايي صحيح را دنبال ميكنند. جالب آن كه اگرچه 85 در صد از نوجوانان ميدانستند كه نوشابههاي گازدار باعث چاقي ميشود، ولي فقط كمتر از 5 درصد آنان از اين نوع نوشابهها استفاده نميكنند!
با اينكه نزديك به 90 درصد آنان ميدانستند كه چيپس باعث افزايش وزن آنان ميشود، ولي نزديك به نيمي از آنان از همين تنقلات در ساعات تفريح خود استفاده ميكنند. چرا با اينكه دانش مطلوبي در اين رابطه وجود دارد، رفتار مناسب تغذيهاي در نوجوانان مشاهده نميشود؟
نقش والدين در اين زمينه اساسي ميباشد. نتايج مطالعات اخير در آمريكا حاكي است كه نوجوانان 4 تا 5 سهم ميوه و سبزيجات را در روز دريافت ميكنند، به شرطي كه والدينشان نيز از اين گونه مواد غذايي بخورند. در نقطه مقابل فرزنداني كه والدينشان مصرف فست فود و انواع نوشابههاي گازدار را ترجيح ميدهند، احتمال بيشتري دارد كه از اين گونه مواد به طور معمول استفاده كنند.
اين مطالعه نشان داده است، كودكان والديني كه روزانه نوشابههاي گازدار استفاده ميكنند 40درصد بيشتر از كودكاني كه خانواده آنان به طور معمول از اين نوشيدنيها استفاده نميكنند احتمال استفاده از اين نوشيدنيها را دارند. در نقطه مقابل والديني كه روزانه 4 تا 5 سهم ميوه و سبزيجات را مصرف ميكنند باعث ميشوند كه استفاده از اين گونه مواد غذايي به اندازه لازم در نوجوانانشان 16 درصد افزايش يابد.
نكته جالب در اين بررسي آن است كه عادات نادرست غذايي والدين جاذبه بيشتري در نوجوانان داشته است كه اين ميتواند ناشي از آثار تشويقي محيط، اعم از رسانهها و نيز دسترسي فراوان به اين نوع غذاها در فروشگاهها باشد.
نكته عملي: براي تغيير رفتارهاي تغذيهاي كه تامينكننده سلامتي نسل آينده ما باشد، لزوم آموزشهاي رفتاري و نيز تغيير رويه زندگي والدين به همراه دسترسي مناسب به تنقلات سالم ضروري ميباشد.
دكتر حميدرضا فرشچي
متخصص تغذيه و فوقتخصص ديابت و چاقي
منبع: جام جم (www.jamejamonline.ir)