آسد مرتضي
28th July 2012, 07:02 PM
روزهداری در هوای گرم تابستان تحمل بیشتری را طلب میکند که این موضوع در نوجوانان و روزه اولیها بیشتر حائز اهمیت است. ازاین رو رعایت تغذیه سالم در وعده سحر و افطار میتواند از ضعف و کاهش رطوبت بدن جلوگیری کند.مجید انوشیروانی دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفتگو با خبرنگار سینانیوز شرایط روزهداری را در فصل تابستان به خصوص برای نوجوانان روزه اوّلی از دیدگاه طب سنتی ایران، چنین بیان کرد: «روزه داری در فصل تابستان ممکن است در نوجوانان که در سن رشد هستند باعث ایجاد عارضه شود. مهمترین نگرانی از روزه داری در ماههای گرم به خصوص در نوجوان کاهش رطوبت غریزی، و نیز کم شدن گرمی بنیادی بدن در اثر ضعف میباشد. در طب سنتی اعتقاد بر این است که تشنگی و گرسنگی شدید، دو سبب مهم در کاهش رطوبت اصلی و حرارت بنیادی بدن است، بنابراین اکیداً توصیه میشود که برای جلوگیری از کاهش رطوبت بدن در طی روزه داری، در سحر و افطار نوشیدنیها و خوراکیهایی مصرف شوند که رطوبت بخش باشند.»هشدار؛ اجتناب از مصرف غذای گرم و خشک در روزه اولیهاوی با اشاره به ساعات طولانی روزهداری در تابستان، برای حفظ رطوبت بدن در نوجوانان افزود: «نوجوانان باید از مصرف زیاد غذاهایی با طبع گرم و خشک اجتناب نمایند، ازاین رو اکتفا کردن به موادی مانند عسل یا خرما در وعده سحر قابل توصیه نیست و این خوراکیها لازم است با غذاهایی مصرف شوند که این گرمی و خشکی را تعدیل کنند که در این مورد میتوان شیر را توصیه کرد، زیرا شیر به بیان حکمای ایرانی، هم رطوبت بخش است و هم حفظ کنندۀ رطوبت بنیادی بدن میباشد».دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی ایران ادامه داد: «برخی حبوبات و گوشتها مانند عدس و گوشت گوساله و گاو خشکی آور هستند و از این رو برای روزه داران توصیه نمیشوند. همچنین خوراکیهایی که مزۀ تند دارند مانند ادویه و سسهای تند نیز خشکی زا محسوب میشوند و ضمناً به خاطر گرمی زیاد عطش آور هستند و لذا در وعده سحر به خصوص برای نوجوانان مفید نیستند».جلوگیری از آسیبهای رشدی و کم خونی در روزهداری در فصول گرمانوشیروانی در خصوص گوشتهای سودمند و نحوه مصرف آن برای روزهداران تصریح کرد: «گوشت گوسفند به خصوص قسمت سردست و گردن آنکه به صورت آبپز تهیه شود رطوبت بخش است و به خصوص به شکل آبگوشت به روزهداران توصیه میشود».مجید انوشیروانی دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی ایران در دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان با اشاره به تدابیر غذایی مناسب برای جلوگیری از آسیبهای رشدی و کم خونی در روزهداری در فصول گرم گفت: «زردۀ تخم مرغ که به صورت عسلی یا نیم برشت تهیه شده باشد یکی از بهترین و کاملترین مواد غذایی است که هم از دیدگاه طب سنتی، مقدار زیادی خون، گرمی و تری معتدل و با قوام مناسب تولید میکند و تقویت کنندۀ قلب و سیستم عصبی است، و هم از دیدگاه طب جدید منبع خوبی از پروتئین با کیفیت بالا است و همچنین از ریزمغذیهای ضروری و مفید مانند آهن، فولات، رتینول، ویتامین د برخوردار است و به خصوص در دورۀ رشد بسیار سودمند است».