Aysajoon
19th February 2012, 07:20 PM
عمليات خشك كردن در صنايع غذايي اهميت ويژه دارد .
از آنجا كه آب موجود در مواد غذايي به صورت ملكول هاي آزاد مي باشند ، مي توانند به صورت مستقيم در فعل و انفعالات شيميايي و ميكروبي شركت كنند يا به صورت واسطه اي باعث فساد سريع سيستم غذايي گردد .
به همين دليل خارج كردن آب از محصولات غذايي در افزايش عمر انبار داري موثر است .
استفاده از خشك كن هاي خورشيدي يكي از بهترين روش هاي خشك كردن مواد غذايي است كه مقرون به صرفه است .
دو مرحله اصلي در عمليات خشك كردن در خشك كن هاي خورشيدي عبارت است از گرم شدن سيال به كار رفته و عمل خشك كردن .
بدين ترتيب هواي گرم شده آب درون موادي كه بايد خشك شوند را جذب مي نمايند .
نخستين مرحله به دو صورت انجام مي شود :
- غير مستقيم : در اين روش كلكتور خورشيدي جدا از محلي كه محصول مورد نظر قرار داده شده است تعبيه مي گردد و هواي محيط به صورت طبيعي و يا تحت مكش هواكش در اين محيط گرم شده و رطوبت آن كاهش مي يابد و به محلي كه محصولات قرار گرفته اند هدايت مي شود .
- مستقيم : به وسيله گرم كردن هوايي كه در تماس مستقيم با محصول صورت مي گيرد كه متعاقب آن محصول شروع به خشك شدن مي كند .
يكي از خواص مهم موادي كه به طريق مستقيم خشك مي شوند ميزان جذب اشعه آنهاست .
خوشبختانه اكثر مواد داراي خاصيت جذبي بالايي هستند ولي ممكن است اين خاصيت با پيشرفت عمل خشك شدن تغيير يابد .
سطح محصولات در جريان خشك شدن كم و بيش تيره می شود و رو به سياهي می گذارد.
در خشك كن هاي عظيم ، انتقال حرارت بوسيله نيروي خارجي نظير فن كه معمولا با نيروي برق يا مشابه كار مي كنند موجب افزايش نسبت خشك شدن محصولات وبالا رفتن كيفيت آن مي گردد .
طبقه بندي خشك كن هاي خورشيدي
اين خشك كن ها بر حسب روش گرمايي يا طريقي كه گرما از تشعشعات خورشيدي مشتق گردد طبقه بندي مي شوند .
- خشك كن هاي خورشيدي طبيعي :
كه از تشعشع طبيعي در محيط و از درجه حرارت و رطوبت و حركت هوا در محيط طبيعي براي خشك كردن محصولات استفاده مي كنند.
- خشك كن هاي خورشيدي به طريق مستقيم :
در اين روش موادي كه بايد خشك شوند دريك فضاي بسته قرار داده مي شوند كه داراي يك پوشش شفاف مانند شيشه مي باشد ؛ حرارت ناشي از تشعشع خورشيد توسط سطح مواد داخل محفظه جذب مي شوند .
اين حرارت موجب تبخير رطوبت مي گردد و همچنین باعث انبساط هواي درون محفظه و در نتيجه آن تخليه رطوبت مي گردد .
- خشك كن هاي خورشيدي غير مستقيم :
هوا توسط كلكتور خورشيدي گرم شده به داخل اتاقي كه محصولات درون آن قرار دارند وارد مي شود تا عمل خشك شدن را انجام دهد
- خشك كن هاي خورشيدي تركيبي :
در اين روش از اثر مستقيم تشعشع انرژي خورشيدي استفاده مي گردد و در ضمن هوا قبلا توسط يك كلكتورمجزا پيش گرمايي مي شود تا عمل گرم شدن تسريع گردد .
خشك كن هاي خورشيدي –تكنيكي روشي بسيار مناسب در نواحي گرمسير است. زيرا در اين نواحي،نور خورشيد زياد٬ حرارت بالا و در طول سال نسبتا ثابت است .
منبع : پرتال مهندسی شیمی ایران (http://www.irche.com/chemical-industries/food-industries/132-sun-drier)
از آنجا كه آب موجود در مواد غذايي به صورت ملكول هاي آزاد مي باشند ، مي توانند به صورت مستقيم در فعل و انفعالات شيميايي و ميكروبي شركت كنند يا به صورت واسطه اي باعث فساد سريع سيستم غذايي گردد .
به همين دليل خارج كردن آب از محصولات غذايي در افزايش عمر انبار داري موثر است .
استفاده از خشك كن هاي خورشيدي يكي از بهترين روش هاي خشك كردن مواد غذايي است كه مقرون به صرفه است .
دو مرحله اصلي در عمليات خشك كردن در خشك كن هاي خورشيدي عبارت است از گرم شدن سيال به كار رفته و عمل خشك كردن .
بدين ترتيب هواي گرم شده آب درون موادي كه بايد خشك شوند را جذب مي نمايند .
نخستين مرحله به دو صورت انجام مي شود :
- غير مستقيم : در اين روش كلكتور خورشيدي جدا از محلي كه محصول مورد نظر قرار داده شده است تعبيه مي گردد و هواي محيط به صورت طبيعي و يا تحت مكش هواكش در اين محيط گرم شده و رطوبت آن كاهش مي يابد و به محلي كه محصولات قرار گرفته اند هدايت مي شود .
- مستقيم : به وسيله گرم كردن هوايي كه در تماس مستقيم با محصول صورت مي گيرد كه متعاقب آن محصول شروع به خشك شدن مي كند .
يكي از خواص مهم موادي كه به طريق مستقيم خشك مي شوند ميزان جذب اشعه آنهاست .
خوشبختانه اكثر مواد داراي خاصيت جذبي بالايي هستند ولي ممكن است اين خاصيت با پيشرفت عمل خشك شدن تغيير يابد .
سطح محصولات در جريان خشك شدن كم و بيش تيره می شود و رو به سياهي می گذارد.
در خشك كن هاي عظيم ، انتقال حرارت بوسيله نيروي خارجي نظير فن كه معمولا با نيروي برق يا مشابه كار مي كنند موجب افزايش نسبت خشك شدن محصولات وبالا رفتن كيفيت آن مي گردد .
طبقه بندي خشك كن هاي خورشيدي
اين خشك كن ها بر حسب روش گرمايي يا طريقي كه گرما از تشعشعات خورشيدي مشتق گردد طبقه بندي مي شوند .
- خشك كن هاي خورشيدي طبيعي :
كه از تشعشع طبيعي در محيط و از درجه حرارت و رطوبت و حركت هوا در محيط طبيعي براي خشك كردن محصولات استفاده مي كنند.
- خشك كن هاي خورشيدي به طريق مستقيم :
در اين روش موادي كه بايد خشك شوند دريك فضاي بسته قرار داده مي شوند كه داراي يك پوشش شفاف مانند شيشه مي باشد ؛ حرارت ناشي از تشعشع خورشيد توسط سطح مواد داخل محفظه جذب مي شوند .
اين حرارت موجب تبخير رطوبت مي گردد و همچنین باعث انبساط هواي درون محفظه و در نتيجه آن تخليه رطوبت مي گردد .
- خشك كن هاي خورشيدي غير مستقيم :
هوا توسط كلكتور خورشيدي گرم شده به داخل اتاقي كه محصولات درون آن قرار دارند وارد مي شود تا عمل خشك شدن را انجام دهد
- خشك كن هاي خورشيدي تركيبي :
در اين روش از اثر مستقيم تشعشع انرژي خورشيدي استفاده مي گردد و در ضمن هوا قبلا توسط يك كلكتورمجزا پيش گرمايي مي شود تا عمل گرم شدن تسريع گردد .
خشك كن هاي خورشيدي –تكنيكي روشي بسيار مناسب در نواحي گرمسير است. زيرا در اين نواحي،نور خورشيد زياد٬ حرارت بالا و در طول سال نسبتا ثابت است .
منبع : پرتال مهندسی شیمی ایران (http://www.irche.com/chemical-industries/food-industries/132-sun-drier)