PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : مردم استان‌های گیلان و گلستان بیشتر مراقب بوتولیسم باشند



نارون1
22nd September 2011, 01:42 PM
مردم استان‌های گیلان و گلستان بیشتر مراقب بوتولیسم باشند



بیماری بوتولیسم یک نوع مسمومیت غذایی است. عامل این بیماری، میکروبی به نام کلستریدیوم بوتولینوم است که در شرایط بی‌هوازی در مواد غذایی‌ رشد می‌کند. این باکتری، قوی‌ترین و مرگبار‌ترین سم موجود در دنیاست. کمتر از ۰/ ۲ میکروگرم آن یک فرد بالغ را از پا در می‌آورد.به گزارش خبرنگار سینا از مرکز گیلان، باکتری بوتولیسم به میزان زیاد درخاک، آب، رسوبات دریایی، آب نمک و حتی در گرد وغبار وجود دارد. اگر اسپور این باکتری وارد زخم شود و در آن شرایط، بی‌هوازی ایجاد کند، سم تولید شده می‌تواند منجر به بیماری شود.

بلع اسپور این باکتری در بزرگسالان مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما درنوزادان زیر یک سال منجر به تکثیر اسپور در روده شده و ترشح سم را به دنبال دارد. تاکید متخصصان بر عدم مصرف «عسل» در غذای نوزادان زیر یکسال به همین دلیل است.

شایع‌ترین علت ابتلا به این بیماری در جهان مواد غذایی آلوده به سم این باکتریست، اما نوع ماده غذایی مبتلاکننده در مناطق مختلف، متفاوت است. در کشورهای اروپایی، سوسیس و کالباس دلیل اصلی ابتلا به این بیماری است.

در ایران به دلیل تنوع رژیم غذایی، علل متفاوتی قابل ذکر است. مثلا در مناطق کوهستانی استان گیلان بیشتر از پنیر کیسه‌ای و کشک آلوده و در مناطق جلگه‌ای بیشتر از اشپل شور و فراورده‌های دریایی در معرض آسیب قرار می‌گیرند.

در ایران این بیماری برای اولین بار در سال ۱۳۴۴ در شمال ایران گزارش شده است.
به گفته کار‌شناسان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بیشترین ابتلای این بیماری در کشورمان مربوط به استان‌های گیلان و گلستان است.
درآغاز سال ۱۳۹۰ معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، درباره شیوع این بیماری هشدار داد. مسئولین استانی، علت این هشدار را مصرف زیاد فراورده‌های دریایی در استان ذکر کرده‌اند.

اشپل شور، ماهی شور، ماهی دودی و... از چاشنی‌های پرطرفدار محلی هستند که به دلیل نحوه تهیه بی‌هوازی‌شان امکان بروز این بیماری را افزایش می‌دهند. همچنین این شرایط بی‌هوازی، در قوطی‌های کنسرو، پنیرهای محلی به ویژه نوع کیسه‌ای آن، کشک غیر پاستوریزه و... نیز وجود دارد.
همچنین از ظاهر مواد غذایی مانند رنگ، طعم و بو نمی‌توان به وجود باکتری بوتولیسم پی برد و تنها راه پیشگیری، رعایت بهداشت ماده غذایی از تولید به مصرف است.

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، تعداد مبتلایان به این بیماری را در سال جاری حدود ۶۱ نفر که شامل ۲۸ زن و ۳۳ مرد بودند، عنوان کرد. این در حالی است که تعداد مبتلایان در سال گذشته از ۱۷ نفر تجاوز نکرده بود. کار‌شناسان اطلاع رسانی معاونت بهداشت، یکی از دلایل این مساله را مراجعه به موقع مبتلایان به مراکز درمانی می‌دانند.

علائم مسمومیت این بیماری ممکن است در طی ۱۲ تا ۳۶ ساعت پس از مصرف مواد غذایی ناقل بوتولیسم ظاهر شود. اولین علائم شامل تهوع، استفراغ و درد شکمی است. سستی، خستگی، سردرد، گیجی، اشکال در بلع، خشکی دهان، افتادگی پلک و... از دیگر شکایات بیماران است که در صورت بروز این علائم مراجعه به پزشک در اولویت قرار دارد.

به این دلیل که مصرف انواع چاشنی‌های محلی مانند اشپل شور، آمار ابتلا به بوتولیسم را در استان گیلان افزایش داده است، رعایت نکات زیر در تهیه آن الزامی است:

-اشپل شور، ماهی خشک و شور را هیچ‌گاه به صورت خام مصرف نکنید و حتما آن را بخارپز کنید.
-پنیرهای محلی و کیسه‌ای غیر پاستوریزه و غیر مطمئن را مصرف نکنید.
- در صورت استفاده از کشک‌های غیر پاستوریزه حتما آن را به مدت ۱۵- ۱۰دقیقه بجوشانید.
- در هنگام تهیه انواع کنسروهای میوه، سبزیجات و ادویه‌های خانگی حتما قبل از مصرف آن را به اندازه کافی حرارت دهید.

در ضمن به خاطر داشته باشید:
-قوطی کنسرو را دوبار بجوشانیم. یعنی بگذاریم کنسرو ۲۰ دقیقه دیگر بعد از جوشیدن آبی که قوطی در آن شناور شده، بجوشد.
- از مصرف کنسروهایی که قوطی آن بادکرده، سوراخ یا تغییر شکل داده است، بپرهیزید.
- قوطی را هرگز مستقیما روی شعله قرار ندهید.
_از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال خودداری کنید. باقیمانده غذای کنسرو را در ظرفی شیشه‌ای در یخچال قرار دهید.
-در هنگام مسافرت، قوطی‌ها را از قبل بجوشانید.
- از مصرف کنسرو‌هایی که غذای آن تغییر رنگ، طعم و بو داده‌اند، خودداری کنید.

و درباره انواع قوطی‌های کنسرو به خاطر داشته باشید که جوشاندن قوطی تنها سم باکتری را از بین می‌برد، اما تفت دادن ماده غذایی کنسروی در روغن، اسپور آن را نیز می‌کشد و غذا را ایمن می‌سازد.

اگر پس از رعایت همه نکات ایمنی در مصرف مواد غذایی ذکر شده، دچار علائم فوق شدید حتما در اسرع وقت خود را به نزدیک‌ترین مرکز درمانی برسانید


منبع :
سینا نیوز

استفاده از تمامی مطالب سایت تنها با ذکر منبع آن به نام سایت علمی نخبگان جوان و ذکر آدرس سایت مجاز است

استفاده از نام و برند نخبگان جوان به هر نحو توسط سایر سایت ها ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد